Fados! Ένα μαργαριτάρι, που δικαίως αποτελεί μέρος της λίστας της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του πλανήτη μας και το οποίο θα προστεθεί ασυζητητί στην λίστα των κορυφαίων αναμνήσεών μας, από το ταξίδι μας στην πανέμορφη και τόσο ρομαντική Πορτογαλία.
Fado -στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα ή πεπρωμένο-, ονομάζεται ένα είδος μουσικής που εντοπίζεται στη χώρα τη δεκαετία του 1820, αλλά σίγουρα είχε παλαιότερες ρίζες. Τόσο η μουσική όσο και οι στίχοι είναι μελαγχολικοί, αποπνέουν ένα αίσθημα χαρμολύπης και πολύ συχνά το περιεχόμενό τους αναφέρεται στην θάλασσα ή στη ζωή των φτωχών. Η μουσική έχει σχέση με την επίσης πορτογαλική λέξη saudade, μια από τις δυσκολότερες λέξεις προς μετάφραση, που μπορεί κανείς να πει ότι εκφράζει ένα είδος προσμονής, αλλά κι ένα μείγμα νοσταλγίας, λύπης, πόνου, ευτυχίας και αγάπης! Πολλοί λάτρεις της μουσικής fado ισχυρίζονται ότι οι ρίζες της αποτελούν ένα αρμονικό πάντρεμα της μουσικής των σκλάβων της Αφρικής με την παραδοσιακή μουσική των Πορτογάλων ναυτών και όλα αυτά διανθισμένα με αραβικές επιρροές! Υπάρχουν δυο κύριες παραλλαγές της μουσικής fado, τα fados της Coimbra, στην κεντρική Πορτογαλία, που είναι πιο εκλεπτυσμένα και τα fados της Λισαβόνας, που είναι και τα δημοφιλέστερα. Εμείς τα απολαύσαμε στο Fado House «Café Luso«, το οποίο διαθέτει τεράστιο κύρος, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μιας και η ιστορία του ταυτίζεται με αυτήν του fado, εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών τραγουδιστών έχουν εμφανιστεί εδώ. Παρακολουθήστε ένα τραγούδι στο σχετικό video στο κανάλι μας στο YouTube.

Εξωτερική άποψη του «Café Luso«.

Το «Café Luso» βρίσκεται στην διάσημη περιοχή Bairro Alto, μία κεντρική περιοχή της πόλης της Λισαβόνας και συγχρόνως μία από τις παλαιότερες και πιο παραδοσιακές, όπου η νυχτερινή ζωή συναντά ένα διάχυτο εορταστικό πνεύμα, που δύσκολα το πιστεύεις αν δεν το ζήσεις!

Οι δρόμοι εδώ πλημμυρίζουν από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που έρχονται για να ζήσουν κάτι διαφορετικό, να πιουν ένα ποτό, να παρακολουθήσουν τον κόσμο που περνοδιαβαίνει και να ανακαλύψουν όλα τα πολλά και εντελώς καινούρια πράγματα, που υπάρχουν ή απλά συμβαίνουν εδώ!
Τα fados της Λισαβόνας τραγουδιούνται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες σε δημόσιους χώρους ή σε casas de fado, στα σπίτια του fado και είναι πιο χαρούμενα από τα fados της Coimbra. Συνοδεύονται από κλασσική κιθάρα και την χαρακτηριστική στρογγυλή κιθάρα της Πορτογαλίας.

Η δωδεκάχορδη πορτογαλική κιθάρα, που όπως είπαμε συνοδεύει τα fados, προήλθε από ένα ιδιότυπο λαούτο του Κονγκό, το οποίο μεταφέρθηκε από σκλάβους στην Πορτογαλία. Εδώ, η κιθάρα αυτή ειδικεύτηκε στο να συνοδεύει με πλούσιο και πολύ αρμονικό τρόπο τα fados!

Το «Café Luso» βρίσκεται στο Bairro Alto και στεγάζεται στο πανέμορφο Παλάτι του Saint Roque, το οποίο επέζησε του καταστροφικού σεισμού το 1755…

…πλημμυρίζει δε κάθε βράδυ από επισκέπτες της Λισαβόνας, προερχόμενους από κάθε γωνιά του πλανήτη…

…οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν την αυθεντική μουσική fado!

Το εντυπωσιακό ταβάνι του «Café Luso»!
Η κουζίνα του «Café Luso» είναι εξίσου καλή όσο και παραδοσιακή με το είδος διασκέδασης που προσφέρει.

Ορεκτικό με γαρίδες και χτένια.

Xοιρινό μπουτάκι και παραδοσιακό Xerem. Το Xerém ή Xarém είναι ένα τυπικό πιάτο της πορτογαλικής κουζίνας, που καταναλώνεται επίσης στη Βραζιλία και το Πράσινο Ακρωτήριο, όπου θεωρείται παραδοσιακό. Πρόκειται για ένα είδος πουρέ, που παρασκευάζεται με αλεύρι καλαμποκιού σε συνδυασμό με παραδοσιακά συστατικά από κάθε περιοχή όπου και καταναλώνεται.

Μοσχαράκι μαγειρευτό με πουρέ γλυκοπατάτας και φινόκιο σωταρισμένο σε γάλα καρύδας.

Ακόμα και το κρασί προσαρμόζεται στα δεδομένα του fado! Saúde λοιπόν!!!
Για το ταξίδι στην Πορτογαλία ευχαριστούμε θερμά τον Οργανισμό Visit Portugal, την TAP Air Portugal -η Gold Star Aviation εκπροσωπεί τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα από το 1999-, καθώς και την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε