Το πανηγυράκι του Αγίου Αρσενίου του εν Φολεγάνδρω ασκητεύσαντα


Ο Όσιος Αρσένιος γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 31 Ιανουαρίου του έτους 1800 μ.Χ. και ονομαζόταν Αθανάσιος. Από μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και σε ηλικία εννέα ετών μετέβη στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας, όπου εσπούδασε στην ονομαστή σχολή της πόλεως, έχοντας ως σχολάρχη τον περίφημο διδάσκαλο ιερομόναχο Γρηγόριο Σαράφη. Κατά τα τελευταία έτη της φοιτήσεώς του συνδέθηκε με τον πνευματικό Γέροντα Δανιήλ από τη Ζαγορά του Πηλίου -έναν από τους ονομαστούς πνευματικούς της εποχής εκείνης- και έγινε υποτακτικός του. Το έτος 1815 μ.Χ. ο Όσιος αναχώρησε για το Άγιον Όρος με τον Γέροντα Δανιήλ και εκεί εκάρη μοναχός. Αργότερα χειροτονήθηκε Διάκονος παρά τις αντιδράσεις του, καθώς δεν θεωρούσε τον εαυτό του άξιο και μετά από εξαετή παραμονή στο Άγιον Όρος ήλθε -και πάλι με τον Γέροντά του- στη Μονή Πεντέλης στην Αθήνα. Στη συνέχεια μετέβησαν στις Κυκλάδες, όπου ο Όσιος χειροτονήθηκε το 1817 μ.Χ. Πρεσβύτερος.

Σημαιοστολισμένο το εκκλησάκι αναμένει τους ευλαβείς προσκυνητές του Οσίου.

Το ομορφονοικοκυρεμένο εσωτερικό του ναού με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του…

…και το εικόνισμα του Οσίου φιλοτεχνημένο από τον Φολεγάνδριο ζωγράφο και αγιογράφο Μάρκο Βενιό, το 1988, το πρώτο έργο του, που φέρει -όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος- χρυσό ουρανό, τεχνική την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια με πάθος και τεράστια επιτυχία ο καλλιτέχνης.

Ο Όσιος Αρσένιος έδρασε κυρίως στην Πάρο και την Φολέγανδρο. Στη Φολέγανδρο χειροτονήθηκε διάκονος και, επειδή υπήρχε έλλειψη δασκάλων, για αρκετά έτη δίδαξε εκεί ως ελληνοδιδάσκαλος «όχι μόνον τα γράμματα, αλλά και τας αρετάς» και πολύ αγαπήθηκε από τους κατοίκους της. Παρέμεινε στο νησί από το 1829 μ.Χ. μέχρι και το 1840 μ.Χ. και του οφείλονται πολλά και σημαντικά ως προς την πνευµατική, ηθική, κοινωνική και εθνική εξύψωση του επιπέδου του λαού του νησιού.
Μετά την κοίμηση του Γέροντά του Δανιήλ, ο Όσιος ασκήτεψε στη Μονή Λογγοβάρδας της Πάρου. Κοιμόταν και έτρωγε ελάχιστα και συνεχώς αγρυπνούσε, προσευχόμενος για τα πνευματικά του τέκνα και τη σωτηρία του κόσμου. Βασική του τροφή ήταν η ανάγνωση των θείων Γραφών και των συγγραμμάτων των Αγίων Πατέρων. Γι’ αυτό και ο Όσιος θεωρούσε τη μικρή του βιβλιοθήκη «ως κήπο τερπνότατο και ωραιότατο με αγλαόκαρπα δένδρα, πλήρη από εύχυμους καρπούς».
Ο Όσιος αγαπούσε τους πάντες χωρίς διακρίσεις. Περισσότερο όμως αγαπούσε τους ασθενείς, τους οποίους διακονούσε με μεγάλη προθυμία. Όταν το 1861 μ.Χ., κοιμήθηκε ο Ηγούμενος της Μονής, ευσεβής ιερομόναχος Ηλίας, οι πατέρες εξέλεξαν Ηγούμενο και προϊστάμενό τους τον Όσιο Αρσένιο, ο οποίος τους ποίμανε με θεοφιλή και θεάρεστο τρόπο. Λίγα χρόνια αργότερα παραιτήθηκε, για να ασχοληθεί απερίσπαστα με το έργο της ιεράς εξομολογήσεως. Ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη στις 31 Ιανουαρίου του έτους 1877 μ.Χ. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε το έτος 1938 μ.Χ. και εορτάζεται στις 18 Αυγούστου. Τα ιερά λείψανά του φυλάσσονται με ευλάβεια στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πάρου.

Ο Εσπερινός ξεκινά με τον π. Παναγιώτη Μαρινάκη να ιερουργεί και ακολουθεί η περιφορά -με τους Οδυσσέα Μάκκα και Βαγγέλη Πολυχρονάκη να κρατούν την Εικόνα-…

…και η αρτοκλασία και το «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν…» στην αυλή του ναού…

…ενώ στη συνέχεια προσφέρεται πλούσιο κέρασμα για όλους τους εορταστές στους εντυπωσιακούς χώρους της πισίνας του ξενοδοχείου «Folegandros Apartments»…

..με εκλεκτά χειροποίητα εδέσματα δια χειρός των κυριών των οικογενειών Μάκκα και Πολυχρονάκη, και όχι μόνον.

Στην Φολέγανδρο η μνήμη του Οσίου Αρσενίου τιμάται κάθε χρόνο στο φερώνυμο εκκλησάκι, που βρίσκεται εντός ιδιοκτησίας της οικογένειας Οδυσσέα Μάκκα και συγκεκριμένα στους χώρους του ξενοδοχείου «Folegandros Apartments». Προηγούμενοι ιδιοκτήτες της γης, στην οποία έζησε ο Όσιος κατά την παραμονή του στη Φολέγανδρο, ήταν η οικογένεια Πολυχρονάκη, η οποία και συνεορτάζει κάθε χρόνο την μνήμη του Οσίου, μαζί με την οικογένεια Μάκκα. Τους ευχόμαστε να έχουν πάντοτε την ευλογία και την προστασία του Οσίου και να αξιωθούν να τον εορτάζουν για πολλά χρόνια ακόμα! Ο Όσιος Αρσένιος ας σκέπει όλους τους Φολεγανδρίους, τους Παρίους και τους απανταχού της γης Κυκλαδίτες!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Greek IslandsΕτικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: