Σόφια, μια γοητευτική βαλκανική πρωτεύουσα «που μεγαλώνει χωρίς να γερνά»


Στην καρδιά της Σόφιας, στον κόμβο της Serdika, το κεντρικότερο σημείο της πόλης, με την εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση να το καθιστά πραγματικά ονειρικό!

Χτισμένη σε ένα υψίπεδο 545 μέτρων στα δυτικά της Βουλγαρίας, στους πρόποδες του όρους Βίτοσα, η Σόφια είναι η πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη. Λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου αποτελούσε πάντοτε σημαντικό σταυροδρόμι πολλών αυτοκρατοριών. Ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, αδιάψευστοι μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας της πόλης, θα συντροφεύουν τους περιπάτους σας στο κέντρο της, αποτελώντας ένα αρμονικό σύνολο με τα τεράστια πάρκα, τα μοντέρνα κτήρια, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις ακριβές μπουτίκ που αλλάζουν, χωρίς όμως να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Η Σόφια, διαθέτοντας πλέον πολύ καλή τουριστική υποδομή, αποτελεί έναν από τους ανερχόμενους ευρωπαϊκούς προορισμούς για μικρότερης -όπως ένα Σαββατοκύριακο- ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές! Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, τόπο ανθρώπινης κατοίκησης τουλάχιστον από το 7.000 π.Χ. και συγχρόνως μία πόλη που «μεγαλώνει αλλά δεν γερνά». Η αρχαιότερη επίσημη αναφορά της πόλης, που γνώρισε πολλούς δυνάστες, μεταξύ των οποίων Θράκες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί και Οθωμανοί,  ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ. Σε αντίθεση με την κρατούσα σλαβική ετυμολογία των βουλγαρικών πόλεων, το όνομα Σόφια προέρχεται από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Τα αρχαιότερα έργα, όπου το όνομα αυτό καταγράφεται, είναι ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου της Σαρδικής, ένας διάλογος μεταξύ δύο εμπόρων από το Ντουμπρόβνικ γύρω στα 1359, ο Καταστατικός Χάρτης της Βίτοσα του Βούλγαρου τσάρου Ιβάν Σισμάν του 14ου αιώνα και οι σημειώσεις ενός εμπόρου, επίσης από το Ντουμπρόβνικ, του 1376. Στα έγγραφα αυτά η πόλη ονομάζεται Σόφια, αλλά συγχρόνως η περιοχή και οι κάτοικοί της ονομάζονται ακόμη με την παλαιότερη ονομασία Σρεντέτσεσκι, μιας και το σλαβικό όνομα Σρέντετς, που πρωτοεμφανίσθηκε σε γραπτά κείμενα τον 11ο αιώνα, παρέμενε σε χρήση μεταξύ των ντόπιων Βουλγάρων ακόμη και τον 20ό αιώνα. Το 1879 έγινε πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, ενώ μετά την είσοδο του ρωσικού στρατού στη χώρα, το 1944, ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, επεκτάθηκε οικοδομικά και πληθυσμιακά, παγιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την σημερινή της μορφή.

Η Σόφια φημίζεται για τα πολλά και μεγάλα πάρκα της. Εδώ το Yuzhen Park, το Νότιο Πάρκο, το οποίο ανακατασκευάστηκε αποτελώνταας πλέον ένα από τα καλύτερα της χώρας.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πόλης αποτελεί η εκτεταμένη πράσινη ζώνη. Παρά το γεγονός ότι μερικές από τις συνοικίες, που κατασκευάσθηκαν μετά το 2000 και είναι πυκνοδομημένες, συνήθως στερούνται χώρων πρασίνου, υπάρχουν τέσσερα κύρια πάρκα, ο Κήπος Μπορίσοβα στο κέντρο της πόλης και τα πάρκα Νότιο, Δυτικό και Βόρειο. Αρκετά άλλα μικρότερα πάρκα, ανάμεσά τους ο Δημοτικός Κήπος και ο Κήπος των Γιατρών, βρίσκονται στην κεντρική Σόφια. Το Φυσικό Πάρκο Βίτοσα -ο παλαιότερος εθνικός δρυμός στα Βαλκάνια, που περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Ορους Βίτοσα, καταλαμβάνει μια έκταση 270 τ.χλμ. και βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντόςτων όριων της πόλης, πολλοί από τους κατοίκους της οποίας κάνουν εβδομαδιαίες πεζοπορίες στο βουνό, οι περισσότεροι τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Υπάρχουν μπαγκαλόους καθώς και αρκετές πίστες του σκι στο όρος  Βίτοσα, επιτρέποντας στους ντόπιους να επωφελούνται πλήρως από την εξοχή και τα βουνά, χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από την πόλη. Μόλις 100 χλμ νότια της πόλης βρίσκεται και το φημισμένο θέρετρο ορεινού – χειμερινού τουρισμού και ένα από τα σημαντικότερα της Βαλκανικής χερσονήσου, το Μπάνσκο.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντός του πάρκου Yuzhen…

…το οποίο καταλήγει στην πεζογέφυρα που στεφανώνει την Λεωφόρο της Βουλγαρίας (Βulevard Bulgaria). Η γέφυρα δεν έχει επίσημο όνομα, αλλά είναι δημοφιλής στους ντόπιους ως η Γέφυρα των Ερωτευμένων, ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά ερωτευμένα ζευγαράκια απολαμβάνουν να κάθονται στην γέφυρα τα καλοκαιρινά βράδια χαζεύοντας τα αυτοκίνητα να περνούν κάτω από τα πόδια τους. Η γέφυρα αποκαλύπτει επίσης ένα πανέμορφο πανόραμα του βουνού Vitosha και οδηγεί κατευθείαν στο…

…Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού, το οποίο στεγάζει τακτικά συναυλίες κλασσικής μουσικής, που δίνονται τόσο από ξένες ορχήστρες όσο και από την Φιλαρμονική της Σόφιας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, πολυλειτουργικό Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και άνοιξε τις πύλες του το 1981 για τον εορτασμό της 1300ης επετείου της Βουλγαρίας.Με έκταση 123.000 τετραγωνικών μέτρων σε οκτώ ορόφους και τρία υπόγεια επίπεδα, το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού διαθέτει 13 αίθουσες και 15.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, εμπορικό κέντρο και χώρο στάθμευσης. Η κύρια αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.000 άτομα. Τον Ιούλιο του 2005 ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο Συνεδριακό Κέντρο στον κόσμο, από τον Διεθνή Οργανισμό Συνεδριακών Κέντρων.

H τεράστια Πλατεία της Βουλγαρίας, έμπροσθεν του Εθνικού Παλατιού Πολιτισμού…

…εκτός από τα συντριβάνια της φιλοξενεί επίσης τον ναΐσκο των Βουλγάρων Μαρτύρων…

…ενώ την δυτική πλευρά της (αριστερά στην φωτογραφία) οριοθετεί η Λεωφόρος Βίτωσα…

…η οποία αμέσως μετά το τέλος της πλατείας εξελίσσεται στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο, στην καρδιά της πόλης της Σόφιας.

Η λεωφόρος Vitosha αποτελεί τον πλέον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της βουλγαρικής πρωτεύουσας…

…που σφύζει από ζωή τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη στα πανέμορφα και εξαιρετικά σικάτα εστιατόρια και cafe της…

..όσο και κατά τις βραδινές ώρες, χάρη στα αμέτρητα bar και club και την έντονη νυχτερινή ζωή της.

Στην άκρη του πεζόδρομου της Vitosha, έξω από τον Σταθμό του Μετρό, ο παράξενος αυτός ταξιδιώτης, μαγεμένος κι αυτός από την μοναδική ατμόσφαιρα, παραλίγο να μπερδέψει κι εμάς τους ίδιους, πόσο μάλλον τον λιλιπούτειο χαριτωμένο φίλο μας!

Το Μέγαρο Δικαιοσύνης (Sadebna Palata) της πόλης, με τους δύο λέοντες να φρουρούν άγρυπνα την είσοδό του, αλλά και την τήρηση της τάξης. Το κτήριο βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Λεωφόρου Βίτωσα…

…τo τέλος -ή καλύτερα η αρχή- της οποίας (δεξιά στο βάθος) αποκαλύπτεται πανοραμικά από τον 5ο όροφο του Sofia Hotel Balkan, a Luxury Collection Hotel.

Το ελληνικών συμφερόντων ξενοδοχείο «Sofia Hotel Balkan» (αριστερά), το πολυτελέστερο της πόλης, βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της Σόφιας -κάτι αντίστοιχο με την πλατεία Συντάγματος της ελληνικής πρωτεύουσας-, τον περίφημο κόμβο Σερντίκα (Serdika), από το ρωμαϊκό όνομα της πόλης Ουλπία Σερδίκη (Ulpia Serdika).

Τοπόσημο της πόλης το σύμπλεγμα της Πλατείας του Λάργκο, ακριβώς στην Σερντίκα και στο κέντρο της Σόφιας. Κτισμένο τη δεκαετία του 1950, θεωρείται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «σταλινικής αρχιτεκτονικής», ενώ το κεντρικό κτήριο (στο βάθος) υπήρξε η έδρα της Κομμουνιστικής Κυβέρνησης, που εγκαθιδρύθηκε στην Βουλγαρία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1944 και η οποία μετέβαλε αισθητά την αρχιτεκτονική γραμμή του κέντρου της πόλης, που αποτελούσε έναν συνδυασμό Νεομπαρόκ, Νεοροκοκό, Νεοαναγέννησης και Νεοκλασσικισμού.

Αναφορές για το εκκλησάκι της Αγίας Πέτκας των Σελοποιών -εν μέρει σκαμμένο στο έδαφος- βρίσκουμε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα. Κτισμένο στη θέση παλαιότερου ρωμαϊκού θρησκευτικού κτηρίου αποτελεί ένα μνημείο πολιτισμού και είναι γνωστό για τις τοιχογραφίες του από τον 14ο, 15ο, 17ο και 19ο αιώνα, όπου απεικονίζονται βιβλικές σκηνές. Πίσω του διακρίνεται το κεντρικό πολυκατάστημα πολυτελείας ΤZUM -αρχικά που σημαίνουν Κεντρικό Διεθνές Κατάστημα-, το οποίο άνοιξε επίσημα το 1957 και στεγάζεται σε ένα μνημειώδες οικοδόμημα της πόλης.

Εκτός από το προαναφερθέν εκκλησάκι στην Σερντίκα συνυπάρχουν επίσης -μεταξύ άλλων- ο σταθμός του Μετρό, το τζαμί της πόλης και το κτήριο της κλειστής αγοράς.Ένα αρμονικό παζλ πολλών και διαφορετικών στοιχείων της ταυτότητας μιας πόλης που «μεγαλώνει αλλά δεν γερνά», παραμένοντας λαμπερή και όλο και πιο ενδιαφέρουσα.

To εντυπωσιακό τζαμί Banya Bashi της Σόφιας αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείνανατα αρχιτεκτονικά μνημεία της μακραίωνης οθωμανικής κυριαρχίας, στις σημερινές βαλκανικές πρωτεύουσες…

…και βεβαίως γίνεται τόπος συνάντησης και προσευχής των Μουσουλμάνων της πόλης κάθε Παρασκευή μεσημέρι και όχι μόνο.

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Κυριακής (Sveta Nedelya) αποτελεί σημείο αναφοράς του κέντρου της πόλης και χτίστηκε μεταξύ 1856-1863, ενώ ανακατασκευάστηκε το 1925 μετά από βομβιστική επίθεση που υπέστη.

Η κλειστή αγορά της Σόφιας, ένα τεράστιο μπαρόκ κτήριο του 1911 πλημμυρισμένο με τα χρώματα και τα αρώματα λουλουδιών και ολόφρεσκων προϊόντων.

Το εσωτερικό της αγοράς εντυπωσιάζει με την οργάνωση, την ποικιλία των διατιθέμενων ειδών και την καθαριότητά του.

Το Ιστορικό Μουσείο με την εντυπωσιακή και πλούσια διακοσμημένη πρόσοψή του, τις σύνθετες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της στέγης και τον παρακείμενο κήπο του πάντα γεμάτο με ντόπιους. Το Μουσείο παρουσιάζει την ιστορία της πόλης από το 6000 π.Χ. έως το 1940 φιλοξενώντας συνολικά πάνω από 1000 εκθέματα, μεταξύ των οποίων και ένα χρυσό άρμα από το παλάτι των Βερσαλλιών.

Η Συναγωγή, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, με τον μπρούτζινο πολυέλαιό της να ζυγίζει 2.250 κιλά!

Εντυπωσιακή στήλη με το χάλκινο άγαλμα της Αγίας Σοφίας στην περιοχή του Συμπλέγματος Αρχαιοτήτων και Συγκοινωνιών της Σερντίκα. Το μνημειακό γλυπτό, που ανεγέρθηκε το 2000, βρίσκεται σε σημείο που κατείχε παλαιότερα ένα άγαλμα του Λένιν, έχει ύψος 24 μέτρα και στέκεται σε ένα βάθρο ύψους περίπου 15 μέτρων, απ’ όπου και ατενίζει το πολυκατάστημα Tzum (αριστερά), το κτηριακό συγκρότημα του ξενοδοχείου Sofia Ηotel Balkan (δεξιά) και…

…τους γυάλινους θόλους που κοσμούν τον κεντρικό σταθμό του Μετρό στην Serdika, μέσω των οποίων επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης συνομιλούν με το παραλθόν της, που αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια των έργων κατασκευής του Μετρό και στους οποίους ταυτόχρονα αντικατοπτρίζεται το κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης Ξένης Τέχνης…

…σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης, στην καρδιά της πλατείας Λάργκο και ακριβώς απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο της Σόφιας

…εκεί όπου η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς πραγματοποιείται με εντυπωσιακό τρόπο  στις ολόκληρες ώρες.

Στην εσωτερική αυλή του τεράστιου αυτού κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο φιλοξενεί στην ανατολική πτέρυγά του το Προεδρικό Μέγαρο και στην δυτική το ξενοδοχείο Sofia Ηοtel Balkan…

…φιλοξενείται η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, το παλαιότερο σωζόμενο κτήριο της πόλης, κτισμένο με κόκκινα τούβλα και διακοσμημένο εσωτερικά με σημαντικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα. Ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες 22 προφητών στον θόλο της εκκλησίας.

Στο πρώην Βασιλικό Ανάκτορο συστεγάζονται πλέον η Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνογραφικό Μουσείο της Σόφιας.

Το παλάτι άρχισε να κτίζεται το 1880 και εγκαινιάστηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1882. Μέχρι τότε, στην θέση αυτή υπήρχε το Τουρκικό κονάκι (Διοικητήριο), που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την κατασκευή του παλατιού. Ο σχεδιασμός έγινε από τον Αυστριακό Friedrich Grünanger, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της Βουλγαρικής βασιλικής αυλής και από το 1879 έως και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδίασε έναν μεγάλο αριθμό από δημόσια κτήρια στην Βουλγαρία.

Λίγο πιο πέρα, πάντα επί της Λεωφόρου Tsar Osvobotitel, συναντούμε την ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη σε μοσχοβίτικο στυλ, να συνδιαλέγεται με ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο…

…ενώ οι πέντε χρυσοί τρούλοι της λάμπουν στο τελευταίο φως της μέρας.

Η Λέσχη Αξιωματικών, στον ίδιο κεντρικό δρόμο της Σόφιας, σε μια περιοχή με πανέμορφα κτήρια που φιλοξενούν ξένες Πρεσβείες και ακριβώς πίσω τους το σημαντικότερο τοπόσημο της πόλης…

…ο Καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νέβσκι, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης, ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός στα Βαλκάνια -μετά τον Καθεδρικό του Άγιου Σάββα, στο Βελιγράδι- και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Στα 3.170 τετραγωνικά μέτρα του μπορεί να υποδεχτεί έως και 10.000 άτομα!

Ο εμβληματικός αυτός ναός -εντυπωσιακός απ’ όποια πλευρά κι αν τον αντικρίσεις- ολοκληρώθηκε το 1912, ο χρυσός θόλος του είναι 45 μέτρα, ενώ το καμπαναριό του φτάνει τα 50 μέτρα. Η εκκλησία έχει 12 καμπάνες με συνολικό βάρος 23 τόνους!

Ο ναός του Αλεξάντερ Νέβσκι ξεκίνησε να καασκευάζεται το 1892 προς τιμήν των 200.000 Ρώσων στρατιωτών, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου της περιόδου 1877-1878. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα τα θαυμάσια βιτρό και οι τοιχογραφίες του, αλλά και οι διακοσμημένοι με όνυχα και ελεφαντόδοντο θρόνοι του.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παζάρι-γιουσουρούμ στήνεται καθημερινά στην τεράστια πλατεία του Αλεξάντερ Νέβσκι….

…όπου μπορεί κανείς να αγοράσει από εικόνες και θρησκευτικού χαρακτήρα αναμνηστικά…

…χειροποίητες κούκλες με τοπικές φορεσιές και ξύλινα αντικείμενα διακοσμημένα με παραδοσιακά μοτίβα…

…»μπάμπουσκες», φέρουσες ενίοτε τα πορτραίτα γνωστών πολιτικών ή ηθοποιών…

…αλλά και προϊόντα, όπως αρώματα, τοποθετημένα σε ξύλινες, παραδοσιακά διακοσμημένες, κυλινδρικές θήκες και μια ευρεία ακόμα γκάμα προϊόντων με βάση το ροδέλαιο και το ροδόνερο.

Όλα αυτά σε μια περιοχή -γύρω από τον εντυπωσιακό ναό- με άφθονο πράσινο…

…όπου φιλοξενούνται πλήθος αγαλμάτων…

…και άλλων έργων τέχνης.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η βασιλική της Αγίας Σοφίας, που χάρισε το σύγχρονο όνομά της στην πόλη, με το χαρακτηριστικό κόκκινο τούβλο της, η οποία ανηγέρθη επί βασιλείας του Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αιώνα.

Πολλά αξιόλογα Ιδρύματα στεγάζονται σε πανέμορφα κτήρια στην ευρύτερη περιοχή και σε μικρή ακτίνα γύρω από τον ναό του Αλεξάντερ Νέβσκι, όπως το εικονιζόμενο Kvadrat 500, το νεώτερο Mουσείο Τέχνης της πόλης, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 έργα τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων πίνακες ζωγραφικής από τους Delacroix, Renoir, Picasso κ.λπ…

…το κτήριο της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών…

….αλλά και το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας…

…το οποίο επιτηρεί πάνω από το περήφανο άλογό του ο Τσάρος Osvobotitel (Τσάρος Απελευθερωτής), προς τιμήν του Ρώσου ηγεμόνα Αλέξανδρου Β’,  από τον οποίο άλλωστε και ονοματοδοτείται ολόκληρη η κεντρική αυτή λεωφόρος της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στον υπέροχο ναό, που διαγράφεται μοναδικά στον υπέροχο ουρανό του δειλινού και κατευθυνόμαστε προς…

…το γειτονικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» (Sofia University «St. Kliment Ohridski»), το παλαιότερο και μεγαλύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Βουλγαρίας, από το 1888 που ιδρύθηκε. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και αναγνωρισμένου κύρους πανεπιστημιακά και επιστημονικά κεντρα της χώρας, αποτελούμενο από 16 Σχολές και τρία τμήματα, προσφέροντας 92 προγράμματα σπουδών σε 5 γλώσσες.

Το Κρατικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ (Naroden Teatar «Ivan Vazov»), ένα αρ νουβό διαμάντι της τσαρικής εποχής, είναι το Εθνικό Θέατρο της Βουλγαρίας και συγχρόνως το παλαιότερο και πιο αξιόλογο θέατρο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σόφιας, στο κέντρο της πόλης, στραμμένο προς τον πανέμορφο Κήπο της Πόλης.

Το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού και το μεγάλο πάρκο γύρω του αποτελούν έναν δημοφιλή τόπο συνάντησης για τους νέους της πόλης, δεδομένου και του γεγονότος ότι το μνημείο βρίσκεται στην Λεωφόρο Tsar Osvoboditel, πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1954 με αφορμή την 10η επέτειο της απελευθέρωσης από τον Σοβιετικό Στρατό…

…και στην γύρω περιοχή υπάρχουν και πολλά άλλα, μικρότερα γλυπτά σύνολα…

…όπως αυτή η ομάδα στρατιωτών, που έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις ως φόντο για φωτογραφήσεις πολιτικών και καλλιτεχνών.

Η πόλη κοσμείται από πανέμορφα κτήρια που φιλοξενούν επιχειρήσεις…

…κατοικίες…

…τραπεζικούς οργανισμούς και πολλά άλλα.

Τα ειδικά φυλάκια για τους τροχονόμους, που λόγω του χαρακτηριστικού σχήματός τους οι ντόπιοι τα ονομάζουν «χωνάκια παγωτού»!

Πανοραμική άποψη της Σόφιας.

Μαγευτικό δειλινό από το ξενοδοχείο Sofia Hotel Balkan.

Στο κτηριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου, που κατασκευάστηκε το 1956, ανήκει, όπως ήδη αναφέραμε και το εμβληματικό ξενοδοχείο Sofia Hotel Balkan, a Luxury Collection Hotel, το οποίο τη νύχτα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό και μεγαλόπρεπο.

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη φιλοξενία μας στη Σόφια το ελληνικών συμφερόντων πολυτελές ξενοδοχείο-προορισμό Sofia Hotel Balkan, a Luxury Collection Hotel. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά για την άψογη οργάνωση του ταξιδιού μας στη Βουλγαρία -και φυσικά για την μεταφορά μας εκεί με τα πολυτελή πούλμαν τους- το γραφείο Dimidis Tours και την Tourist Service Holding-Athens.

Το ίδιο άψογες και οι συνθήκες μεταφοράς με τα πολυτελή πούλμαν της Tourist Service Holding AD – International Bus Lines, τα οποία διαθέτουν ακόμα και ατομική τηλεόραση και συνδέουν Ελλάδα και Βουλγαρία με πυκνά καθημερινά δρομολόγια.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

2-21

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: