Μπάνσκο, κορυφαίος προορισμός ορεινού-χειμερινού τουρισμού στα Βαλκάνια


Στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αν στα ελληνικά νησιά οι επιχειρηματίες ξεκουράζονται αυτή την περίοδο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων προετοιμάζονται για την επόμενη τουριστική σαιζόν, στα χειμερινά θέρετρα οι πάντες βρίσκονται σε οργασμό δουλειάς! Τα πρώτα χιόνια έχουν ήδη πέσει, τα χιονοδρομικά κέντρα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και προορισμοί όπως το Μπάνσκο της Βουλγαρίας σφύζουν από ζωή. Το πρώην ήσυχο και πάντα γραφικό χωριουδάκι, φωλιασμένο στις βόρειες πλαγιές του όρους Πιρίν, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Βαλκανικής χερσονήσου, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους προορισμούς ορεινού-χειμερινού τουρισμού. Πολυτελή ξενοδοχεία, χώροι εστίασης ή διασκέδασης και καταστήματα πώλησης παραδοσιακών ειδών συνυπάρχουν αρμονικά στα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια της όμορφης πολιτειούλας, που δεν της λείπει απολύτως τίποτα. Διαθέτει απλόχωρες πλατείες, Μουσεία, μνημεία που παραπέμπουν στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της και ως ευρωπαϊκή πόλη που σέβεται τον εαυτό της έχει ακόμα και το ποταμάκι της, που την διασχίζει με την ορμή που του υπαγορεύουν οι γεννήτορές του, τα χιόνια του όρους Πιρίν! Πολλοί Ευρωπαίοι και ορδές Ελλήνων -περπατώντας στο κέντρο του Μπάνσκο πραγματικά έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ελληνική πόλη!- κατακλύζουν τις 70 χλμ. συνολικού μήκους πίστες του χιονοδρομικού κέντρου, του οποίου η υψηλότερη κορυφή αγγίζει τα 2.600 μέτρα. Το Bansko βρίσκεται περίπου 100 χλμ. νότια της Σόφιας.

Το ποταμάκι Glazne που διασχίζει το Μπάνσκο αποτελεί ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα της φυσιογνωμίας της πόλης….

…έχει δε  δανείσει το όνομά του και στην παρακείμενή του οδό…

…ενώ ο ίδιος φιλοξενεί πολλά γεφυράκια που ενώνουν τις όχθες του. Στο βάθος διακρίνονται οι πολυσύχναστες χιονισμένες κορυφές του Μπάνσκο.

Η καρδιά της πόλης χτυπάει ωστόσο στην κεντρική της πλατεία Nikola Vaptsarov…

…εκεί απ’ όπου θα περάσουν όλοι οι επισκέπτες του Μπάνσκο, είτε έχουν έρθει για σκι είτε όχι.

Μερικές ακόμα ηλιόλουστες εικόνες…

…από την καρδιά του κοσμοπολίτικου Bansko

…την οποία κοσμούν μερικά από τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια της πόλης.

Το εμβληματικό μνημείο Paisiy Hilendarski κοσμεί την πλατεία Vazrajdane από το 1976, οπότε και δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Stoycho Todorovστο, στο σημείο όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν κάποτε το σπίτι του Paisiy, ενός από τους μεγαλύτερους Βούλγαρους φιλόσοφους, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της Εθνικής Αναγέννησης της Βουλγαρίας.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας σηματοδοτεί το κέντρο της πόλης αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της Βουλγαρίας. Είναι τρίκλιτη βασιλική κατασκευασμένη το 1837 και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της χάρη στο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, την λιτή εξωτερική αρχιτεκτονική, όπου κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο, αλλά και τις μοναδικές νωπογραφίες του θόλου της.

Η Αγία Τριάδα και ο χαρακτηριστικός Πύργος της.

Το «Σπίτι του Ραντόνοβ» παρουσιάζει την ιστορική ανάπτυξη του Μπάνσκο από την ίδρυσή του ως την Απελευθέρωση του 1912.

Το κτήριο του Δημαρχείου του Μπάνσκο βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Nikola Vaptsarov.

Το Kοινοτικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Μπάνσκο, δίπλα στο Δημαρχείο, έχει μια μακρά ιστορία, η οποία ξεκινά το 1894. Οι ιδρυτές του το ονόμασαν αρχικά «Village Holiday», όνομα που διατήρησε για πολλά χρόνια πριν μετονομαστεί σε «Nikola Vaptsarov», προς τιμήν ενός από τους μεγαλύτερους Βουλγάρους ποιητές του 20ού αιώνα.

Η πόλη διαθέτει πολλά εμβληματικά δημόσια κτήρια.

Το άγαλμα του Nikola Vaptsarov στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της πόλης.

Πανέμορφα κτήρια που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα στολίζουν τα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης…

…εκεί όπου κρύβεται και το σπίτι-μουσείο του Nikola Vaptsarov, που λειτουργεί από το 1952 φιλοξενώντας έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο αυτό Βούλγαρο ποιητή, κομμουνιστή και επαναστάτη, που γεννήθηκε στο Μπάνσκο το 1909 και πέθανε στην Σόφια το 1942.  Λόγω της υπόγειας κομμουνιστικής δραστηριότητάς του εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Γ΄ και των γερμανικών στρατευμάτων στην Βουλγαρία, συνελήφθη, δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε την ίδια νύχτα από μια πυροσβεστική ομάδα.

H Παλιά Πόλη του Μπάνσκο αποπνέει μια μοναδική ατμόσφαιρα με τα πανέμορφα αναγεννησιακά σπίτια της, τα οποία με τον τρόπο κατασκευής τους, την διαρρύθμιση των δωματίων και τις μεταξύ τους συνδέσεις, διαφέρουν και ξεχωρίζουν από αυτά της ίδιας περιόδου στην υπόλοιπη Βουλγαρία.

Η Παλιά Πόλη αφηγείται μια ιστορία γεμάτη εξάρσεις, δύσκολες στιγμές και δραματικά γεγονότα.

Ένα χαρακτηριστικό ζεύγος ντόπιων χωρικών μας υποδέχεται σε αυτήν την παραδοσιακή βουλγαρική ταβέρνα, γνωστή ως «mehana» στην τοπική γλώσσα…

…με πολλούς από αυτούς τους χώρους εστίασης να διατηρούν την παραδοσιακή μορφή της ταβέρνας του χωριού, ενώ άλλοι σερβίρουν βουλγαρική κουζίνα σε ένα πιο μοντέρνο περιβάλλον.

Στα χαρακτηριστικά καλντερίμια της πόλης μπορεί κανείς να συναντήσει τα πάντα…

…από κούκλες με ανδρικές παραδοσιακές φορεσιές…

…και καλαμπόκι, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του δρόμου…

…έως όμορφα ξυλόγλυπτα είδη, που αποτελούν αγαπημένα σουβενίρ των επισκεπτών της πόλης…

…μαζί με τις κάθε είδους και μεγέθους μπάμπουσκες…

…χειροποίητα αντικείμενα κεραμικής τέχνης…

…και γουστόζικα γούνινα καπελάκια, που πωλούνται κυριολεκτικά παντού!

Χαρακτηριστική εικόνα στα κεντρικά πλακόστρωτα δρομάκια του Μπάνσκο.

Ένας πλανόδιος βιολιστής σκορπάει ήχους βαλκανικής μουσικής.

Η περιοχή όπου αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της πόλης.

Για την διαμονή σας επιλέξτε οπωσδήποτε το πεντάστερο ξενοδοχείο Premier Bansko Hotel, το οποίo βρίσκεται στις παρυφές του βουνού, κυριολεκτικά πνιγμένο στα έλατα και το οποίο ευχαριστούμε θερμά για την άψογη φιλοξενία και την μοναδική εμπειρία που ζήσαμε στους χώρους του.

To Premier Luxury Mountain Resort μας καλωσορίζει στον πολυτελή κόσμο ενός πεντάστερου ξενοδοχείου και μας αναμένει για ένα ταξίδι στον κόσμο της φιλοξενίας όλες τις εποχές του χρόνου.

Ευχαριστούμε θερμά, επίσης, για την άψογη οργάνωση του ταξιδιού μας στην Βουλγαρία -και φυσικά για την μεταφορά μας εκεί με τα πολυτελή πούλμαν τους- το γραφείο Dimidis Tours και την Tourist Service Holding-Athens.

Το ίδιο άψογες και οι συνθήκες μεταφοράς με τα πολυτελή πούλμαν της Tourist Service Holding AD – International Bus Lines, τα οποία διαθέτουν ακόμα και ατομική τηλεόραση και συνδέουν Ελλάδα και Βουλγαρία με πυκνά καθημερινά δρομολόγια.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

2-21

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: