Κινεζική Πρωτοχρονιά 2016: το «Έτος του Πιθήκου» ανέτειλε


Οι χαρακτηριστικοί κινεζικοί δράκοι.

Το Κινεζικό Νέο Έτος, επίσης γνωστό ως Σεληνιακό Νέο Έτος ή Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ, αποτελεί την πιο σημαντική από τις παραδοσιακές κινεζικές αργίες. πρόκειται ουσιαστικά για μία ολόκληρη περίοδο εορτασμών, που ξεκινά με την Κινεζική Πρωτοχρονιά, δηλαδή την πρώτη ημέρα του κινεζικού ημερολογίου, που συμπίπτει με την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το Κινεζικό Νέο Έτος ολοκληρώνεται με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την 15η ημέρα του πρώτου κινεζικού σεληνιακού μήνα. Κάθε έτος σχετίζεται με ένα από τα 12 παραδοσιακά κινεζικά ζώδια, με αυτό το ανά 12 έτη κυκλικό ζωδιακό σύστημα να έχει επινοηθεί βάση παρατηρήσεων επί της τροχιάς του πλανήτη Δία. Η ίδια η Κινεζική Αστρολογία βασίζεται σ’ αυτόν τον 12ετή κύκλο, με κάθε ένα από τα 12 έτη του να ονοματοδοτείται από το όνομα ενός από τα 12 κινεζικά ζώδια, καθένα από τα οποία έχει την δική του προσωπικότητα και μερικές ξεχωριστές ιδιότητες. Τα 12 ζώδια της Κινέζικης Aστρολογίας θεωρείται ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα του ανθρώπινου τρόπου ζωής και επηρεάζουν τα άτομα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ζώδια αυτά, με τη σειρά που παρουσιάζονται, είναι: Ποντικός, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Πρόβατο, Πίθηκος, Πετεινός, Σκύλος, Γουρούνι.

2016 το «Έτος του Πιθήκου».

Με λαμπρότητα, λοιπόν, γιορτάστηκε πριν λίγες ημέρες η Κινεζική, αλλά και η Ελληνική Πρωτοχρονιά, από τον Σύνδεσμο Ελλάδας-Κίνας, παρουσία πλήθους μελών και φίλων του Συνδέσμου, καθώς και εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού, εμπορικού, δημοσιογραφικού και διπλωματικού κόσμου, υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», τίμησε με την παρουσία του η Αυτού Εξοχότητα ο Πρέσβης της Λ. Δ. της Κίνας Zou Xiaoli με την σύζυγό του, όλα τα ανώτατα στελέχη της Πρεσβείας, και βεβαίως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου. Το 2016 για τους φίλους μας Κινέζους είναι το «Έτος του Πιθήκου», που σύμφωνα με τον συμβολισμό σηματοδοτεί την ευφυΐα, την εφευρετικότητα, την καινοτομία, το χιούμορ, τη διασκέδαση, την αντοχή και την αξιοπιστία. Η γιορτή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό στα ελληνικά και κινεζικά της Α΄ Αντιπροέδρου του Συνδέσμου και συντονίστριας της εκδήλωσης Αμαλίας Ματιάτου. Συνεχίστηκε με την ομιλία του Προέδρου Ανδρέα Ποταμιάνου και ακολούθησε η εγκάρδια ομιλία του Κινέζου Πρέσβη Zou Xiaoli. Κατά τη διάρκεια του δείπνου παρουσιάστηκε πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε: mini συναυλία από την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας με την σύμπραξη της σοπράνο Μαριλένας Κυριακοπούλου, επίδειξη πολεμικών τεχνών από την Ομοσπονδία Shaolin Kung Fu (Σχολή Βορείων Προαστίων), κινέζικους χορούς από την Σχολή Μαρίας Κανατσούλη, παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από την Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης και τον Χορευτικό Όμιλο Καρδίτσας, καθώς και επίδειξη του χορού του κινεζικού Δράκου.

Ήδη από την είσοδο μπαίνουμε στο κλίμα των εορτασμών με το Banner του Συνδέσμου για το «Έτος του Πιθήκου»…

…ενώ και ολόκληρη η αίθουσα της εκδήλωσης κυριαρχείται από κινεζικά διακοσμητικά στοιχεία.

Η Α.Ε. ο Κινέζος Πρέσβης Zou Xiaoli απευθύνει τον εγκάρδιο χαιρετισμό του προς τους πολυπληθείς προσκεκλημένους.

Η Α΄ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας – Κϊνας και συντονίστρια της εκδήλωσης Αμαλία Ματιάτου στο βήμα.

Από αριστερά: Τασία Χριστοδουλοπούλου (Αντιπρόεδρος της Βουλής), Κουρουμπλής Παναγιώτης (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Θοδωρής Δρίτσας (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Zou Xiaoli (Πρέσβης Κίνας) και η σύζυγός του, Ανδρέας Ποταμιάνος (Πρόεδρος Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου).

Οι χαιρετισμοί μεταξύ των πολιτικών, λίγο πριν ο καθένας πάρει τη θέση του, συνεχίζονται. Δίπλα στον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη οι Βουλευτές Κ.Κ.Ε. Αχαΐας Νικόλαος Καραθανασόπουλος και Β΄Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης, ο Ανδρέας Ποταμιάνος, ο Zou Xiaoli και ανάμεσά τους ο Πίθηκος του νέου κινεζικού έτους.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης.

Η γιορτή ξεκίνησε με την Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας, με διευθυντή τον Αρχιμουσικό Σμηναγό Αλ. Λιτσαρδόπουλο και την υψίφωνο Μαριλένα Κυριακοπούλου…

…οι οποίοι μάγεψαν κυριολεκτικά τους παρευρισκομένους με την mini συναυλία που παρουσίασαν.

Οι μαθήτριες της Σχολής Χορού «Μαρία Κανατσούλη» ενθουσίασαν το κοινό με την χάρη, την ακρίβεια και τον ρυθμό τους αποδίδοντας τους κινεζικούς χορούς με ξεχωριστή επιτυχία.

Επίδειξη κινεζικών χορών από κορίτσια της Πρεβείας της Κίνας.

Ο περίφημος Χορός του Δράκου παρουσιάστηκε από αθλητές…

…της Πανελλήνιας Ένωσης Wushu Kung Fu, του Master Δ. Αθανασίου, οι οποίοι εντυπωσίασαν το κοινό.

Ακολούθησε επίδειξη πολεμικών τεχνών κουνγκ-φου…

…από τις Σχολές Evangelos Wing Chun Kung Fu Academy και τον Sifu Ευ. Βασιλάκη.

Εντυπωσιακές τεχνικές…

…και εξίσου εντυπωσιακές φορεσιές.

Παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί από τον Χορευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Το Σεργιάνι».

Η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης παρουσίασε λεβέντικους κρητικούς χορούς. Εδώ με την Α.Ε. τον Κινέζο Πρέσβη Zou Xiaoli, τον Ανδρέα Ποταμιάνο και την Αμαλία Ματιάτου αμέσως μετά την ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος και ο Zou Xiaoli κόβουν την βασιλόπιτα υπό το βλέμμα της Αμαλίας Ματιάτου.

Το φαγητό της βραδιάς δεν θα μπορούσε παρά να συνυσφέρει κι αυτό με άρωμα και χρώμα Κίνας στην όλη εκδήλωση. Πρώτα και καλύτερα το χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα…

…και το κοτόπουλο με teriyaki sauce…

…που συδυάζονται ιδανικά με κινέζικο τηγανητό ρύζι…

…άφθονα spring rolls…

…και noodles με λαχανικά.

Η διακόσμηση στηρίχθηκε στα παραδοσιακά κινεζικά διακοσμητικά, όπως τα φανάρια, που συμβολίζουν το νόημα της επανένωσης, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα.

Το Φεστιβάλ των Φαναριών εορτάζεται την 15η ημέρα του πρώτου κινεζικού σεληνιακού μήνα και παραδοσιακά ολοκληρώνει την εορταστική περίοδο του Κινεζικού Νέου Έτους. Το Φεστιβάλ αυτό, εκτός από την Κίνα, γιορτάζεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, την Κορέα και αλλού.

Το κόκκινο χρώμα για τους Κινέζους συμβολίζει την καλοτυχία, το κουράγιο, την χαρά, την ευημερία. Είναι ένα χρώμα που κυριολεκτικά λατρεύουν και βρίσκεται σχεδόν παντού…

…στην σημαία τους, στον γνωστό κινεζικό κόμπο, στα παραδοσιακά φανάρια τους, στα γυναικεία φορέματα, στις πινακίδες, στους τοίχους.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.                                                                                                                                          ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

2-21

Κατηγορίες:Culture / EventsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: