Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι, ένα από τα πλέον παραδοσιακά και εντυπωσιακά της Λέσβου


Ο γραφικός Μεσότοπος με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του και τα κεραμοσκεπή σπιτάκια του.

Ο πανέμορφος Μεσότοπος, στην Δυτική Λέσβο, με την πλούσια παράδοση στη μουσική και το χορό, κατοικείται από ανθρώπους που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία παράγοντας εξαιρετικής ποιότητος προϊόντα. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι «παράγουν» εξίσου πολλά και νόστιμα προϊόντα πολιτισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το παραδοσιακό Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι. Να σημειώσουμε ότι από εδώ μπορούμε εύκολα να προσεγγίσουμε τις παραλίες του Ταβαρίου, του Χρούσου και του Ποδαρά, όλες ιδανικές για κολύμπι και ονειρεμένες καλοκαιρινές στιγμές.

Οι κουδουνάτοι φορούν όσα περισσότερα κουδούνια μπορεί ο καθένας τους, με το συνολικό τους βάρος να ξεπερνά και τα 20 κιλά. Ευνόητο είναι ότι για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται όλα τα κουδούνια των κοπαδιών αιγοπροβάτων της περιοχής!

Το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα της Αποκριάς της Λέσβου χάρη στους κουδουνάτους του κυρίως, αλλά όχι μόνον. Με διονυσιακές καταβολές, όπως όλα τα αντίστοιχά του ανά την Ελλάδα, το έθιμο αυτό τηρείται πιστά και ευλαβικά από τους Μεσοτοπίτες, κάθε χρόνο κατά την περίοδο της Αποκριάς. Επισκέπτες από κάθε γωνιά του νησιού καταφθάνουν στο χωριό προκειμένου να παρακολουθήσουν τις ορδές -κατά κυριολεξία- των κουδουνάτων που εμφανίζονται από παντού. Οι δρόμοι και τα σοκάκια του Μεσότοπου πλημμυρίζουν με νέους και μεγαλύτερης ηλικίας άντρες, που ζωσμένοι με πολλές σειρές κουδουνιών σκορπούν παντού τον εκστασιαστικό ήχο τους. Όλοι οι παριστάμενοι συγκλονίζονται, τα κακά πνεύματα απομακρύνονται τρομαγμένα, η ευκαρπία και η καλοτυχία βασιλεύουν στο χωριό!

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μεσοτοπίτικης Αποκριάς αποτελούν και τα συσσίτια, οι αυθόρμητες και αυτοσχέδιες ομάδες καρναβαλιστών. Εδώ «Οι Αράπηδες».

Δυναμικό το παρόν και των μαθητών όλων των βαθμίδων, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, υπό την καθοδήγηση πάντοτε δασκάλων και καθηγητών, κερδίζοντας κάθε χρόνο τις εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Εδώ, τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου ζωντανεύουν το παραμύθι της Χιονάτης.

Και βέβαια δεν θα μπορούσε από το Καρναβάλι του Μεσότοπου να λείπει η σάτιρα! Η Αθηνά Πιπίνη (αριστερά) έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε (μαζί της και η Βάσω Καραστεφανή), την εξαιρετικά επίκαιρη σάτιρα «Υπερθεαματικό Βαρομετρικό»…

…ενώ ο Ευθύμης Βασίλογλου έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε (μαζί του και η Σαπφώ Βαλελή) την άκρως εύστοχη σάτιρα με τίτλο: «Σύννεφο όταν περνάς άλλο δάκρυ μην κερνάς / Του Αλέξη μας οι αλήθειες μας γίνηκαν πια συνήθειες».

Όλα αυτά και πολλά ακόμα διαδραματίστηκαν στην πλατεία του Μεσότοπου και στην εκεί στημένη σκηνή, με το «ολοζώντανο» σκηνικό του χωριού να αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα καλλιτεχνικά δρώμενα και τα αποκριάτικα έθιμα.

Στην πλατεία δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα…

…ενώ και οι αρχές του τόπου έδωσαν το παρόν. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Μεσότοπου κ. Πιπίνης ήταν φυσικά παρών, αλλά με τόσες υποχρεώσεις δεν «πρόκανε» να καθίσει!

Τα Στρουμφάκια βρέθηκαν επίσης στο Μεσότοπο χάρη στις υποκριτικές ικανότητες των μικρών μαθητών του Νηπιαγωγείου.

Ακολούθησαν οι μαθητές του Δημοτικού με το «Σαφάρι» τους…

…τους «Μεξικάνους»…

…και τους «Βίκινγκς».

Την χορευτική παράσταση «Μια μέρα στην άγρια Δύση» χορογράφησε η Μυρσίνη Βασίλα.

Ο Παναγιώτης Κουρλής (δεξιά), ο Νίκος Ζουμπουλής (κέντρο) και ο Κώστας Σκούρτσος υποδύθηκαν αντίστοιχα τον Αλέξη Τσίπρα, την Μισέλ και τον Μπαράκ Ομπάμα, στο σατιρικό δρώμενο της Αθηνάς Πιπίνη…

…ενώ λίγο αργότερα, υπό το βλέμμα του «Τσίπρα», ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ (Γαβρίλος Ιωσηφέλλης και Στέλιος Καξηρής αντίστοιχα) δεν δίστασαν «να βγάλουν τα μάτια τους» επί σκηνής. Ήταν όλοι τους απολαυστικοί!

Το χορευτικό που πλαισίωσε το σατιρικό κομμάτι του Ευθύμη Βασίλογλου.

Έφτασε όμως και η ώρα των κουδουνάτων, που κατέφθασαν σείοντας και βροντώντας τα κουδούνια τους με έναν ήχο πράγματι εκκωφαντικό.

Όλοι κρατούν στα χέρια τους τις κουτσκούδες, φαλλόμορφα ξύλα – σύμβολα γονιμότητας, τα οποία και κινούν με ανάλογο τρόπο.

Χοροπηδώντας και κουνώντας το σώμα τους με συγκεκριμένο ρυθμικό τρόπο -με σεξουαλικά υπονοούμενα- παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο, του οποίου η ένταση φτάνει σε πολλά ντεσιμπέλ.

Στις ομάδες των κουδουνάτων συμμετέχουν και παιδιά, που μιμούμενα τους μεγαλύτερους αφομοιώνουν σιγά-σιγά το έθιμο και καθίστανται άξιοι συνεχιστές του.

Όλοι έχουν τα πρόσωπά τους μουτζωμένα και στο κεφάλι φορούν κομμένες νεροκολοκύθες.

Φυσικά, δεν έλειπαν τα τοπικά εδέσματα που σε αφθονία προσφέρθηκαν στους παρισταμένους…

…με την παραδοσιακή γλυκειά κολοκυθόπιτα -το χαρακτηριστικότερο αποκριάτικο έδεσμα του χωριού- να κλέβει τις εντυπώσεις!

Από το πανηγύρι αυτό των αισθήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει και ο παραδοσιακός «αγιασώτ’κους χαλβάς», γνωστός επίσης ως  π’ταρέλια ή χαλβαδέλια, από την Αγιάσσο της Λέσβου. Η παρασκευή του χαλβά αυτού, που σημειωτέον δεν περιέχει λάδι, βασίζεται σε παλαιά μικρασιάτικη συνταγή και παίρνει το χαρακτηριστικό σχήμα του, καθώς το μείγμα πλάθεται σαν λουκάνικο, το οποίο στη συνέχεια κόβεται σε μικρά κομματάκια, τα χαλβαδοπίταρα, που καλύπτονται με σουσάμι πριν συσκευασθούν.

Οι Μεσοτοπίτες -εδώ ο Δημήτρης Νοικοκύρης (Σαμαράς) με την Σαπφώ Βαλελή- φρόντισαν ώστε το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι να είναι προσεγμένο…

…ως και την τελευταία λεπτομέρειά του…

…γι’ αυτό και συγκέντρωσε, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, πλήθος θεατών, που παρά τη βροχή έμειναν και παρακολούθησαν, ως το τέλος, το σύνολο των εκδηλώσεων.

Κουδουνάτοι για το τέλος…

…αλλά και «Αράπηδες». Αμφότεροι εντυπωσιακότατοι. Ευχόμαστε σε όλους να είναι πάντοτε γεροί για να διατηρούν ζωντανά τα έθιμα του χωριού και του νησιού τους.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

3-21

Κατηγορίες:Destinations, Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: