Αιγυπτιακή Κουζίνα: τόσο οικεία, τόσο αγαπημένη


H Αίγυπτος είναι μία από τις πλέον πολυπληθείς χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 93 εκ. κατοίκων της ζει κοντά στις όχθες του ζωοδότη ποταμού Νείλου, σε μια έκταση περίπου 40.000τ.χλμ., που αποτελεί και την μόνη αρδεύσιμη και εύφορη γη της χώρας. Αραιοκατοικημένες είναι αντιθέτως οι περιοχές της Σαχάρας, ενώ πάνω από το μισό του πληθυσμού της Αιγύπτου κατοικεί στις αστικές περιοχές και η μεγάλη πλειονότητα του αστικού αυτού πληθυσμού ζει στις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις, την πρωτεύουσα Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις, πάντα κατά μήκος του Νείλου. Η χώρα είναι διάσημη για τον αρχαίο πολιτισμό της και τα εμβληματικά μνημεία της, που περιλαμβάνουν την Γκίζα και το σύμπλεγμα των Πυραμίδων, καθώς και τη Μεγάλη Σφίγγα, αλλά και την πόλη του Λούξορ με τον Ναό του Καρνάκ και την Κοιλάδα των Βασιλέων.

Στο πλαίσιο των πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει σε τακτική βάση το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου συμπεριλαμβάνονται διαλέξεις, συναυλίες, ποιητικές βραδιές, μαθήματα Αραβικής Γλώσσας και άλλα ενδιαφέροντα, που μας φέρνουν πιο κοντά στον τόσο οικείο για τους Έλληνες Αιγυπτιακό πολιτισμό. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο ανήκουν και οι Βραδιές Αιγυπτιακής Γαστρονομίας, με πρωτοβουλία πάντα του Μορφωτικού Ακολούθου της Πρεσβείας Dr Hussein Marie Mahmoud.

Ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Dr Hussein Marie Mahmoud

Ο πλούσιος μπουφές περιλαμβάνει πάντοτε όλα τα αγαπημένα πιάτα της αιγυπτιακής κουζίνας!

Ποικιλία αιγυπτιακών εδεσμάτων στον πλούσιο μπουφέ του Μορφωτικού Κέντρου

Πρώτα και καλύτερα τα πασίγνωστα falafel αποτελούν ένα μεζέ, που θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με τους δικούς μας ρεβιθοκεφτέδες και αποτελείται από ένα μείγμα αλεσμένων και αποφλοιωμένων αραβικών κουκιών (φούλια) με μυρωδικά, που τηγανίζονται σε καυτό λάδι.

Φαλάφελ

Το hummus είναι αραβικό ντιπ από αλεσμένα ρεβίθια και ταχίνι, ένα συνοδευτικό που δεν λείπει από το καθημερινό αιγυπτιακό τραπέζι και το αγαπάμε πολύ και εδώ στην Ελλάδα, συνοδευμένο με φρεσκοψημένες πιτούλες.

Χούμους

Ful medames, ο διάσημος πουρές κουκιών που τρώγεται ακόμα και για πρωινό και είναι πιθανότατα μια συνταγή τόσο παλιά όσο οι Φαραώ. Τα αραβικά κουκιά ή φούλια, είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο χαμηλού κόστους όσπριο, που καταναλώνονται χλωρά ή ξερά, αλλά πάντα ευχάριστα ειδικά στις  χώρες της Μέσης Ανατολής.

Φουλ μεντάμες

Κushari, ένα από τα πιο γνωστά, παραδοσιακά Αιγυπτιακά πιάτα, με πολλές παραλλαγές, που περιλαμβάνει όσπρια (φακές ή ρεβίθια), ζυμαρικά ή ρύζι (ή και τα δύο), τσιγαρισμένο κρεμμύδι και σάλτσα ντομάτας.

Kushari

Αραβική σαλάτα baba ganoush -κάτι αντίστοιχο με την ελληνική μελιτζανοσαλάτα σε διάφορες παραλλαγές με προσθήκη ταχινιού και σκόρδου-, αλλά και αιγυπτιακή fata, ένα παραδοσιακό πιάτο εκπληκτικής νοστιμιάς με μελιτζάνες, κιμά, ψωμί, γιαούρτι και σάλτσα, που προστίθεται στο τέλος και κάνει όλη τη διαφορά!

Fata

Μελιτζάνες με σάλτσα

Κofta (δηλ. κεφτέδες) με κοτόπουλο, αλλά και kofta με couscous, που θυμίζει τα δικά μας μπιφτέκια με ρύζι.

Kofta με κοτόπουλο

Kofta με σάλτσα…

…και κους κους

Ζabadi, το αιγυπτιακό ξαδελφάκι του δικού μας τζατζικιού.

Αιγυπτιακό τζατζίκι

Εgyptian bamya (μπάμιες λαδερές).

Μπάμιες λαδερές

Μushi, οι αιγυπτιακοί ντολμάδες.

Αιγυπτιακά ντολμαδάκια

Φυσικά, το γλυκό τελείωμα αυτής της γευστικής περιπλάνησης δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα εξίσου εμβληματικό αιγυπτιακό επιδόρπιο, όπως το kunafa, το καταΐφι με γέμιση κρέμας τυριού, ένα γλυκό που κυκλοφορεί στον αραβικό κόσμο σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, κυρίως ως προς την γέμισή του.

Kunafa

Ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες την μαγείρισσα του Κέντρου, την κυρία Νάγκουα (φωτο κάτω) και βεβαίως, πρώτα και πάνω απ’ όλους, τον Μορφωτικό Ακόλουθο Dr Hussein Marie Mahmoud για την ευγενική του πρόσκληση. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Φολεγάνδριοι, όπως και οι κάτοικοι πολλών ακόμα ελληνικών νησιών, έχουν γράψει μακρά και λαμπρή ιστορία στα εδάφη της φίλης χώρας!

Κατηγορίες:Gastronomy, HomeΕτικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.