Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου: «O καθένας στη διαδρομή της ζωής του σμιλεύεται από ανέμους και καταιγίδες που τον συνάντησαν, λιγότερο από τη χαρά»


Η πόλη της Λάρνακας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης 2024 «Ο ποιητικός λόγος εκφραστής της ειρήνης και της διαφορετικότητας», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και τη δομή Πολιτισμού Culture& Αrt EleTrion, τελεί δε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, ενώ το στηρίζουν, επίσης, ο Δήμος Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Απριλίου, υπόσχεται να φέρει κοντά ποιητές και ποιήτριες, καθώς και μουσικούς και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στην παραδοσιακή και σύγχρονη ποιητική έκφραση. Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν ελεύθερη είσοδο και θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» στη Λάρνακα. Το μεγάλο τούτο πολιτιστικό γεγονός αποτελεί πλέον ένα θεσμό, που κρατά επάξια τη Λάρνακα και ολόκληρη την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς περί ποίησης ενδιαφέροντος. Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, το οποίο οραματίστηκε ο Καθηγητής και Πρόεδρός του Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, είναι η καταξιωμένη ποιήτρια και λογοτέχνιδα Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Η ίδια, μέσα από τη συνέντευξη-ποταμό που μας παραχώρησε, μιλά για τους πολλαπλούς ρόλους της, για τα πρότυπα και τις προτεραιότητές της, για την αγαπημένη ιδιαίτερη πατρίδα της, την Αμμόχωστο, για το πλούσιο συγγραφικό και ποιητικό της έργο, καθώς και για το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και το πώς οραματίζεται την εξέλιξή του.

H Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου.

Κυρία Αρτεμίου-Φωτιάδου, στο πρόσωπό σας συναντώνται πολλοί και διαφορετικοί ρόλοι, μεταξύ των οποίων αυτός της ποιήτριας και συγγραφέως, της Επιθεωρήτριας Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, προσφάτως της υποψήφιας για τον Δήμο Αμμοχώστου και βέβαια πάντοτε της μητέρας και συζύγου. Πώς «παντρεύονται» όλες αυτές οι ιδιότητες, τι θα θέλατε να τονίσετε για καθεμία εξ αυτών και πώς διαμορφώνεται το 24ωρό σας με βάση όλα αυτά τα δεδομένα; Ποιοι ρόλοι σας και για ποιους λόγους αποτελούν προτεραιότητά σας;

Πολλοί ρόλοι, αλλά μόνο ένα έργο. Τέσσερις  λέξεις νομίζω διέπουν το εικοσιτετράωρό μου: σκέψη, δράση, προσφορά, αναστοχασμός. Είμαι σε μια ηλικία πλέον και σε μια φάση της ζωής μου, που με ενδιαφέρει περισσότερο το πώς απλώνω το χέρι στους γύρω μου, οικογένεια, γνωστούς, φίλους, συνεργάτες. Έχω περάσει πολλά χρόνια σε μια «μοναχικότητα» επιλογής, με την έννοια ότι πολλά πράγματα που ήθελα να δημιουργήσω σε χρόνια παραγωγικά, συντελούνταν στους τέσσερις τοίχους του δωματίου στο σπίτι μου, το οποίο ονομάζω «γραφείο» και το οποίο στεγάζει όλα όσα με βοηθούν στην ανάγνωση, στη γραφή, στη δημιουργία, στο …ονειροπόλημα. Τα τελευταία χρόνια, έχω γίνει πιο εξωστρεφής και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αγαπητό Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο και στη συνοδοιπορία και συνεργασία μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Προσπαθώ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τα καταφέρνω, να ανταποκρίνομαι επαρκώς σε όλους τους ρόλους.  Χωρίς ποτέ να παραμελώ την αυτοφροντίδα, γιατί είναι το πρώτιστο για να μπορείς να στηρίξεις και τους άλλους. Γι’ αυτό θα βρω πάντα τον χρόνο μέσα στη μέρα ή θα τον «δημιουργήσω», για να κάνω κάτι ενδυναμωτικό για την ψυχή μου: να ακούσω το αγαπημένο μου τραγούδι, να (ξανα)διαβάσω αγαπημένα ποιήματα, να αγναντέψω τη θάλασσα, να μιλήσω με κάποιον ή κάποιαν αγαπημένη. Η δε γραφή κατά τις πρώτες πρωινές ώρες λειτουργεί σαν βάλσαμο και καύσιμο ταυτόχρονα, έτσι που όταν φεύγω από το σπίτι για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της ημέρας, έχω ήδη ένα απόθεμα ανθεκτικότητας στην καρδιά και στη σκέψη μου.  Προτεραιότητά μου πάντα η οικογένειά μου, πρωτίστως τα παιδιά μου. Δύο αγόρια και ένα κορίτσι τώρα, με τη σύζυγο του μεγάλου μου γιου. Και μετά η επαγγελματική ευθύνη, το χρέος απέναντι στα παιδιά, στους γονείς και στην πολιτεία. Βλέποντας πλέον την κλεψύδρα να είναι περισσότερο άδεια παρά γεμάτη, προσπαθώ να είναι η κάθε μέρα όσο πιο ουσιαστική μπορεί να γίνει. Και δημιουργική. Εν ολίγοις, «επιλέγω» τις στιγμές μου.

Η Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Ποια είναι τα πρότυπά σας με γνώμονα τις προαναφερθείσες ιδιότητές σας και γιατί σας έχουν επηρεάσει;

Τα πρότυπα νομίζω ότι υποσυνείδητα έχουν εισέλθει στον τρόπο που σκέφτομαι και δρω. Ήρωες από βιβλία που έχω διαβάσει, στίχοι από ποίηση που με έχει κατακλύσει, αποφθέγματα από φιλοσόφους που έχω αγαπήσει. Ίσως ακουστεί λίγο βαρύ αυτό που θα πω, αλλά πιο πολύ στη δική μου ζωή με καθοδήγησαν τα αντιπαραδείγματα αντί τα παραδείγματα. Θέλησα, δηλαδή, να είμαι κάτι άλλο από αυτό που στη διαδρομή της ζωής μου διαπίστωσα ότι είχε τη δύναμη να πληγώνει και να υποβιβάζει τους ανθρώπους. Προσπάθησα, λοιπόν, σε όλους τους ρόλους να αντισταθώ στην αδικία, στην υποκρισία, στην επιτήδευση, στη μικρόνοια, στην εκμετάλλευση, στην υπόσκαψη. Δεν ξέρω πόσο ή αν το κατάφερα. Η ζωή έχει πολλές φορές τη δύναμη να σε κάνει να συμπεριφέρεσαι με τρόπο που θα απευχόσουν. Ο αγώνας, όμως, παραμένει συνειδητός, διαρκής μέχρι τέλους. Και αυτό λέγεται Ζωή!

Πρόσφατα και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων σας, στις 15 Ιανουαρίου, κυκλοφόρησε η 13η ποιητική συλλογή σας με τίτλο «Αδιάβροχες Λέξεις«. Δεδομένου ότι αποτελεί μία εν πολλοίς αυτοβιογραφική ποιητική καταγραφή, μιλήστε μας για την έως τώρα ζωή και πορεία σας και για γεγονότα ή βιώματα που σας διαμόρφωσαν ως προσωπικότητα.

Το πραξικόπημα στην Κύπρο και η τουρκική εισβολή με χτύπησαν κατάστηθα στην παιδική ηλικία. Με αυτό το μόνιμο τραύμα πορεύτηκα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Δεν μπόρεσα και δεν θα μπορέσω ποτέ να το ξεπεράσω. Ακόμα κι όταν τραγουδάω, με αίμα τραγουδάω, με αίμα γράφω, κάτι που διαπίστωσε και ο εκλεκτός ποιητής και Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Ελλάδος κ. Ιωσήφ Βεντούρας, στην πρόσφατη παρουσίαση των «Αδιάβροχων Λέξεων«, στην Πινακοθήκη Πειραιά, την 1η Απριλίου 2024. Από κει και πέρα, ο καθένας στη διαδρομή της ζωής του πλάθεται και σμιλεύεται από ανέμους, καταιγίδες που τον συνάντησαν, που τον περιέπλεξαν σε μάχες και πολέμους. Λιγότερο, νομίζω, η χαρά δίνει αυτό που ονομάζουμε χαρακτήρα. Δύσκολη και μοναχική η εφηβεία με την ικανοποίηση της αριστείας. Οι σπουδές, λόγω της τουρκικής εισβολής, μου έδειξαν τον δρόμο για το επάγγελμα των γονιών μου, αντί για την Ιατρική που ονειρευόμουν από παιδί. Δεν μετανιώνω, όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Αγάπησα στην πορεία το επάγγελμα, τα παιδιά, την εκπαίδευση γενικότερα. Παντρεύτηκα πολύ νωρίς, άρχισα να «οικοδομώ» τη ζωή μου πολύ νωρίς, αναγκάστηκα να σταθώ στα δικά μου πόδια πολύ νωρίς. Και αυτός νομίζω είναι και ο βασικός λόγος γι’ αυτό που είμαι σήμερα: ένας άνθρωπος που ψάχνει συνεχώς τρόπους αυτοβελτίωσης και βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να αποθαρρύνεται από τυχόν δυσκολίες και εμπόδια. Και είμαι πάντα ευγνώμων στον Θεό για την εσωτερική δύναμη που μου χαρίζει.

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, πλαισιώνουν τον Δρα Κλείτο Ιωαννίδη, λίγο μετά την ολοκλήρωση τού προς τιμήν του αφιερώματος και την απονομή της τιμητικής πλακέτας, που του επέδωσαν από κοινού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Ποιους στίχους σας θα αφιερώνατε στην αγαπημένη σας ιδιαίτερη πατρίδα, την Αμμόχωστο και ποια είναι τα σχέδιά σας γι’ αυτήν,  με δεδομένο ότι εκδηλώσατε το ενδιαφέρον σας για τη Δημαρχία της πόλης;

Έχω εκφραστεί πολλές φορές ποιητικά, αλλά και πεζά, για την πόλη μου. Επιλέγω στίχους από το ποίημα «Δέντρο της άμμου», το οποίο βρίσκεται στη 13η συλλογή: «Φυσάω χρόνων στεναγμούς / Σβήνω τον κόσμο τους /Ανάβω θάλασσα χρυσή / πόλη Αμμόχωστη έρμαιο αιώνων πειρατών» Ναι, έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου για τη Δημαρχία της σκλαβωμένης πόλης μου. Οι κομματικές διαδικασίες, όμως, έδωσαν το χρίσμα σε άλλον υποψήφιο. Παίρνω δύναμη από τις αντιδράσεις φίλων, γνωστών αλλά και …αγνώστων και ίσως επανέλθω σε μεταγενέστερο χρόνο. Νοουμένου ότι είμαι ακόμη εν ζωή και έχω το σθένος και την υγεία για να υπηρετήσω την πόλη μου και τους ανθρώπους της. Με την ευχή πάντοτε να τελειώσει η κατοχή και η πόλη να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της.

Στρογγυλή τράπεζα, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, με θέμα «Η μελοποιημένη ποίηση». Από αριστερά: Νίκος Φωτόπουλος, Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου, Θανάσης Χατζόπουλος, Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Λίνα Νικολακόπουλου και Αντώνης Σκιαθάς. «Η ποίηση είναι η Κυριακή μας, η στιχουργική όλες οι υπόλοιπες μέρες μας!» τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η Λίνα Νικολακοπούλου.

Κυρία Αρτεμίου-Φωτιάδου, είστε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, που έχει πλέον τοποθετήσει σταθερά και επάξια την πόλη του Ζήνωνα και ολόκληρη την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς περί ποίησης ενδιαφέροντος. Μιλήστε μας για την επικείμενη φετινή διοργάνωση, τις δράσεις στο πλαίσιό της και για τυχόν νέες ψηφίδες σε αυτό το puzzle πολιτισμού.

3o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας κι αυτό νομίζω τα λέει όλα. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη, πολυδάπανη και αρκετά απαιτητική διοργάνωση. Απαιτεί την εγρήγορσή μου σε όλες τις ώρες της μέρας.  Αλλά αυτό είναι εν τέλει και το μυστικό της δημιουργίας. Μαζί με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, σχεδιάζουμε και δρούμε με στόχο τον συνεχή εμπλουτισμό του Φεστιβάλ σε περιεχόμενο και προσφορά. Μαζί μας σε αγαστή συνοδοιπορία, η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πολιτισμού και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής μας, Δρ Νάντια Στυλιανού. Φέτος, πέρα από τις απαγγελίες και τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, έχουμε διοργανώσει δράσεις σε δύο Λύκεια της πόλης της Λάρνακας και στη φιλόξενη κοινότητα της Καλαβασού. Η συνεργασία, επίσης, με το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, έχει αποφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσικοποιητική βραδιά στις 20 Απριλίου, με δύο πολύ αξιόλογα μέρη: «Γη Μήτηρ» της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, με την ίδια στην απαγγελία και τη Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και «Μνήμη Σώματος», ένα πρωτότυπο έργο, πρόταση της χορογράφου Ανδρομάχης Δημητριάδου Lindahl, πάνω σε ποιήματα των Νίκου Ορφανίδη και Νάσου Βαγενά, που είναι οι τιμώμενοι ποιητές του Φεστιβάλ. Σταθερές αξίες πάντα οι καλλιτεχνικές δυνάμεις της Λάρνακας, το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας υπό τη διεύθυνση του Αντρέα Γερολέμου (μελοποιημένη ποίηση) και η συμμετοχή της Σχολής Χορού Κατερίνας Πουπάζη Κοσμά (χορογραφημένη ποίηση).

Ποιο είναι το όραμά σας για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ; Σας ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η ολοένα και περαιτέρω ανάπτυξή του ή έχετε και άλλα πολιτιστικά -και όχι μόνον ίσως- σχέδια στο δημιουργικό μυαλό σας;

Τα τρία τελευταία χρόνια μου έχουν αποδείξει πως ένα όραμα χρειάζεται συνεχώς να το τρέφεις με ένα άλλο …όραμα. Ξεκινήσαμε με στόχο ένα διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ Ποίησης. Στην πορεία πιστέψαμε σε ένα Φεστιβάλ, που τοποθετεί τη Λάρνακα στον διεθνή χάρτη των Φεστιβάλ. Σήμερα, επιτρέψτε μου, χωρίς να θέλω να φανώ υπερφίαλη, πιστεύω σε μία πολιτιστική οντότητα με ενθουσιώδεις συνεργάτες και συνοδοιπόρους, με τους οποίους μπορούμε να δημιουργούμε συνεχώς καινούργιες, αξιόλογες ψηφίδες πολιτισμού σε τοπικό, αλλά και πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. Χαιρόμαστε που το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, συνδράμει φέτος αποφασιστικά στη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος συνεργαστήκαμε άψογα τους τελευταίους μήνες με το Υφυπουργείο και την εκπρόσωπό του Δρ Νάντια Στυλιανού. Η οικονομική ενίσχυση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού έδωσε πνοή στις επιδιώξεις μας. Αρωγός σταθερός και πολύτιμος πάντα ο Δήμος Λάρνακας και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου. Η αιγίδα, επίσης, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, μας τιμά ιδιαιτέρως και ανεβάζει υψηλότερα τις προσδοκίες μας. Όταν υπάρχουν τέτοιες βάσεις, μπορούμε να οραματιζόμαστε και να προγραμματίζουμε. Το μέλλον θα δείξει, πιστεύω, τη δυναμική του θεσμού.

Στιγμιότυπο από εκδήλωση στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», όπου ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, λαμβάνει -ως ένας εκ των πυλώνων της επιτυχούς διοργάνωσης του Φεστιβάλ- τιμητική πλακέτα, που του απονέμεται από την Α.Ε. τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου. Δεξιά η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και αριστερά η παρουσιάστρια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, η δημοφιλής ηθοποιός Μόνικα Μελέκη.

Είναι γνωστό ότι πίσω από επιτυχημένα projects, όπως αυτό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, κρύβονται επιτυχημένες συνέργειες Φορέων και εξίσου επιτυχείς συνεργασίες ανθρώπων, που μοιράζονται το ίδιο όραμα. Μιλήστε μας πρωτίστως για την συμπόρευσή σας με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, τον διακεκριμένο Καθηγητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, αλλά και για τους υπόλοιπους σημαντικούς συνεργάτες σας.

Με τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο υπήρξε μία ευλογημένη συνάντηση πριν έξι χρόνια, όταν ήρθε στην Κύπρο μαζί με τον εκδότη μου Κώστα Κρεμμύδα, για την παρουσίαση δύο ποιητικών μου συλλογών. Μέχρι τότε δεν γνωριζόμασταν, δεν είχαμε συναντηθεί και δεν ήμασταν ενήμεροι ο ένας για τη δράση του άλλου. Η παρουσίαση των βιβλίων μου δημιούργησε αλλεπάλληλους κύκλους συνεργασίας, με αποκορύφωμα το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Η πρόταση προήλθε από τον Τριαντάφυλλο, εν καιρώ πανδημίας, οπότε η πρόκληση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αξιοποιώντας φίλους και συνεργάτες, όπως ο αγαπητός μου μαέστρος Αντρέας Γερολέμου, προχώρησα στον σχεδιασμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, λαμβάνοντας υπόψη τον τοπικό χαρακτήρα και αξιοποιώντας καλλιτεχνικές δυνάμεις της Λάρνακας. Η συμβολή του Τριαντάφυλλου σε αυτή την προσπάθεια πάντα πολύτιμη και καταλυτική, αφού ένωνε τη Λάρνακα και την Κύπρο με την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο. Η συνεργασία μαζί του συνεχής, εποικοδομητική, παραγωγική και άκρως επιτυχημένη, όπως έχει αποδειχθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Από αριστερά: η Άννα Στράτου, ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ψυχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, με το οποίο είναι αδερφοποιημένο το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Θα θέλαμε να μας πείτε, επίσης, αν υπάρχει κύμα εθελοντών που τυχόν αγκαλιάζει το Φεστιβάλ. Πόσο διαδεδομένη είναι στην Κύπρο η ιδέα του εθελοντισμού, η οποία αποτελεί παγκόσμια τάση, ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων; Υπάρχουν κάποια κίνητρα που έχετε θεσπίσει για τους εν δυνάμει εθελοντές του Φεστιβάλ;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας απευθύνθηκε  από την αρχή στην εθελοντική προσφορά. Το κάλεσμα για στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής βασίστηκε στη διάθεση και τον  χρόνο του καθενός για πολιτιστική δημιουργία. Και οι καλλιτεχνικές δυνάμεις, επίσης, οι οποίες συνέτρεξαν, το έπραξαν χωρίς υλική αμοιβή. Άλλωστε και εγώ και ο Τριαντάφυλλος εθελοντικά εργαζόμαστε, από γνήσια αγάπη για την ποίηση και τον πολιτισμό. Και έχουμε αφιερώσει πάμπολλες ώρες συζητώντας, σχεδιάζοντας, προγραμματίζοντας, δρώντας. Η εθελοντική δράση εμπεριέχει το ωραίο στοιχείο του ιδεαλισμού. Και επαφίεται στο φιλότιμο και στα εσωτερικά κίνητρα του καθενός. Από ένα σημείο και μετά, όμως, αντιλαμβάνεσαι στην πορεία ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, καθώς αναπτύσσεται και επεκτείνεται, χρειάζεται και πιο επαγγελματική, πιο μόνιμη και σταθερή στήριξη.

Εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου Μιχαήλ Ηλία, με τίτλο «Ποιητές του Φωτός», στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας 2023, από τον τότεΥφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη (στο μέσον), παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη (άκρο αριστερά), του Αντιδημάρχου Λάρνακας Ιάσωνα Ιασωνίδη (ανάμεσα στους προαναφερθέντες), της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Ελένης Αρτεμίου – Φωτιάδου και του Προέδρου του Δρα Τριαντάφυλλου Η. Κωστόπουλου (δεξιά αμφότεροι).

Τέλος, θα θέλαμε να μας μιλήσετε εν συντομία για τους Χορηγούς και Υποστηρικτές του Φεστιβάλ. Είναι ίσως αυτό ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια της όλης διοργάνωσης και πώς το διαχειρίζεστε;

Kύριοι υποστηρικτές του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας  είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Λάρνακας και η δομή πολιτισμού «Culture And Art EleTrion LTD». Οπωσδήποτε η εξασφάλιση πόρων είναι μία συνεχής και δύσκολη διαδικασία. Έχουν σταλεί πολλές ηλεκτρονικές επιστολές, έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα και συναντήσεις εκ του σύνεγγυς. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογο  της προσπάθειας. Ωστόσο, δεν είμαστε αγνώμονες. Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης έχει πάρει σάρκα και οστά! Συμπληρωματικά ευχαριστούμε την Petrolina, την εταιρεία Mcdonalds, το ταξιδιωτικό γραφείο Xenos Travel By Royal Holidays, το ξενοδοχείο Rise Hotel, τη Σχολή Χορού Κατερίνας Πουπάζη Κοσμά για τη χορηγία τους. Για τη συνεργασία και τη φιλοξενία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ευχαριστούμε θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαβασού, το Λύκειο Λιβαδιών, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου, τη Σχολή Χορού Κατερίνας Πουπάζη Κοσμά, το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας, τον τραγουδιστή Νικόλα Σαββίδη. Για τη συνοδοιπορία, ευχαριστίες στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πατρών, με το οποίο είναι αδερφοποιημένο το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες στο διαδικτυακό περιοδικό Skalatimes για τη συνεχή στήριξη και προβολή, καθώς και στις εκδόσεις «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο» για την κάλυψη των δράσεων του Φεστιβάλ.

Από αριστερά: Σοφία Τρ. Κωτοπούλου, Μαρία Χριστοδούλου, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Κατερίνα Μαρινάκη και πίσω ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης.

Κυρία Αρτεμίου – Φωτιάδου σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα όσα σχεδιάζετε!

Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά! Καλή μας αντάμωση στη Λάρνακα!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση ή η αναπαραγωγή -ολική, μερική ή περιληπτική- του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / EventsΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.