«Rendez-vous en France 2024»: με το βλέμμα στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες η μεγάλη γιορτή τουρισμού της Γαλλίας, στην Τουλούζη


Μετά τη διοργάνωση στο Παρίσι το 2023 -όπου και επιστρέφει κάθε 4 περίπου χρόνια- ήταν φέτος η σειρά της Ροζ Πόλης, δηλαδή της εντυπωσιακά όμορφης Τουλούζης, να αναλάβει τη διοργάνωση του «Rendez-vous en France 2024″, της μεγαλύτερης διεθνούς επαγγελματικής τουριστικής έκθεσης στη Γαλλία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαρτίου, φιλοξενήθηκε στους υπερσύγχρονους και πιστοποιημένους χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου «Le Parc des Expositions et Centre de Conventions de Toulouse» και προσέφερε στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της γοητευτικής πόλης μία άνευ προηγουμένου διεθνή τουριστική προβολή. To «Rendez-vous en France» διοργανώνεται από τον Γαλλικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Atout France και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της γαλλικής τουριστικής βιομηχανίας για το διεθνές εμπόριο B2B.

Το εντυπωσιακό περίπτερο της Atout France κυριάρχησε, όπως πάντα, στους χώρους του Salon Rendez-Vous en France 2024.

Η πόλη της Τουλούζης, ο Νομός Haute-Garonne και η Περιφέρεια Occitanie ήταν, λοιπόν, οι οικοδεσπότες της 18ης διοργάνωσης Rendez-Vous en France, που προσέλκυσε περισσότερους από 1.900 κορυφαίους επαγγελματίες του τουρισμού απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις βασικές προκλήσεις για την προσφορά ενός πιο ποιοτικού, βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς τουρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιλέγοντας την Τουλούζη και την περιοχή της Οξιτανίας, ως τόπο διεξαγωγής της εμπορικής έκθεσης Rendez-Vous en France 2024, οι διοργανωτές διάλεξαν ένα δυναμικό και αποφασιστικά προσανατολισμένο στο μέλλον προορισμό, δεδομένου ότι η περιοχή φιλοξενεί 9 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, 11 φυσικά πάρκα και περίπου 50 από τα πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας, προσφέροντας μία αξέχαστη βιωματική εμπειρία, που προσελκύει αναρίθμητους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

H εντυπωσιακή Ροζ Πόλη (Ville Rose), που οφείλει το όνομά της στο υπέροχο χρώμα των κτηρίων της.

Η φετινή διήμερη διοργάνωση προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω της εμβληματικής διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Paris 2024, αλλά και χάρη στις πολυάριθμες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων η 150ή Επέτειος του Ιμπρεσιονισμού -το Musée d’Orsay συγκεντρώνει έργα των Monet, Renoir, Degas και άλλων που πρωτοεμφανίστηκαν στην έκθεση ορόσημο του 1874-, αλλά και η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία της Notre Dame, της Παναγίας των Παρισίων, ενός εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών αξιοθεάτων της Γαλλίας, που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019, με τα έργα αποκατάστασής του να υπερβαίνουν πλέον την πενταετία, εξαιτίας καθυστερήσεων οφειλόμενων κυρίως στην πανδημία Covid-19.

Η Παναγία των Παρισίων, ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού, αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, οι επερχόμενοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, περιλαμβάνουν 15 ημέρες Ολυμπιακών αθλητικών αγώνων και 10 ημέρες Παραολυμπιακών αγώνων με χώρους διεξαγωγής τους όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και σε 16 ακόμα γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της υπερπόντιας νησιωτικής Ταϊτής. Το Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού αναμένει ότι περίπου 15,9 εκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν τους δυνητικούς επισκέπτες για την ευρύτερη περιοχή της πόλης, κατά το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες, αλλά και πολλές ακόμα εκδηλώσεις.

Οι «Φρύγες», οι χαρακτηριστικοί σκούφοι της Γαλλικής Επανάστασης, επιλέχθηκαν ως σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

Εξίσου σημαντικοί θα είναι οι εορτασμοί για την 80ή επέτειο από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day), στις 6 Ιουνίου 1944, όταν οι Συμμαχικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη αμφίβια εισβολή που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Για τον εορτασμό της επετείου της Μάχης της Νορμανδίας, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Γαλλίας και της Ευρώπης, συντάσσεται ένα πλούσιο και άνευ προηγουμένου πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα αναζωπυρώσει τη μνήμη αυτής της τραγικής περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο πνεύμα ελπίδας.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης διοργάνωσης «Rendez-vous en France 2024″, περισσότερες από 600 κορυφαίες Γαλλικές εταιρείες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε περίπου 850 tour operators, ταξιδιωτικούς συμβούλους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά και έγκριτους δημοσιογράφους, προερχόμενους από περισσότερες των 62 χωρών απ’ όλο τον κόσμο. Ο εντυπωσιακός αριθμός των 26.256 προγραμματισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων κατέδειξε την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της διοργάνωσης και την πρόδηλη πρόθεση των διεθνών tour operators να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Γάλλους εταίρους τους. Υπό το πραγματικά ριζοσπαστικό σύνθημα «Dream big, live slow», οι διεθνείς επισκέπτες προσκαλούνται στη Γαλλία προκειμένου να απολαύσουν αξέχαστες, φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές εμπειρίες, τις οποίες οι Γάλλοι αξιωματούχοι του τουρισμού τους ενθαρρύνουν να τις ανακαλύψουν με τον δικό τους ρυθμό και με απόλυτη ελευθερία. Γι’ αυτό άλλωστε φέτος, ως μέρος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η Atout France συνεργάστηκε με τη France Vélo Tourisme, ώστε να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της πρακτικής του ποδηλατικού τουρισμού, θέτοντας τον φιλόδοξο στόχο να καταστεί η Γαλλία παγκόσμιος κόμβος ποδηλατικού τουρισμού, με ορίζοντα το 2030. Τέλος, οι 13 Περιφερειακοί τουριστικοί οργανισμοί της Γαλλίας και περίπου 20 εταιρείες του κλάδου ενώνονται ως μέρος της εκστρατείας υπό το σήμα «#ExploreFrance», προσκαλώντας μας μετ’ επιτάσεως να «Εξερευνήσουμε τη Γαλλία» και προωθώντας τους γαλλικούς προορισμούς διεθνώς.

Η Γενική Διευθύντρια της Atout France Caroline Leboucher, άνοιξε την Συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης στις 27 Μαρτίου.

Ο Frédéric Meyer, Διευθυντής της Atout France για την Ιταλία και την Ελλάδα, που συμμετείχε στη Συνάντηση Rendez-vous en France 2024, μας δήλωσε: «Τόσο το 2024 όσο και το 2023 η Γαλλία έχει αναλάβει τη διοργάνωση πολύ σημαντικών διεθνών αθλητικών γεγονότων. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ο.Α.) Παρίσι 2024, που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2024, η Γαλλία φιλοξένησε το φθινόπωρο του 2023 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2023 (Rugby World Cup 2023), αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκι. Όλα αυτά σημαίνουν περισσότερους επισκέπτες και βεβαίως περισσότερα κέρδη για την τουριστική βιομηχανία της Γαλλίας, καθώς αναμένεται να είναι η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο έως το 2025. Πέρυσι, ο τουρισμός στη Γαλλία παρήγαγε 65 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 8% του Α.Ε.Π. της χώρας. Το 2024 κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, έχοντας αναλάβει τη διοργάνωση του σημαντικότερου παγκοσμίως γεγονότος, των Ολυμπιακών Αγώνων, πράγμα που πιστεύω ότι oπωσδήποτε θα αναδείξει το 2024 σε μια πολύ ιδιαίτερη χρόνια για την ιστορία του τουρισμού στη Γαλλία. Το καλοκαίρι του 2024 θα έχουμε επίσης το Tour de France, τον ετήσιο Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, την πιο γνωστή αθλητική διοργάνωση ποδηλασίας. Περιμένουμε, λοιπόν, πολλούς διεθνείς επισκέπτες στη Γαλλία το 2024 και σημειώστε ότι μόνο για τους Ο.Α. είμαστε βέβαιοι ότι θα πωληθούν περίπου 13 εκ. εισιτήρια. Το 2024 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό της Γαλλίας«.

Ο Frédéric Meyer, Διευθυντής της Atout France για Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία και Περιφερειακός Συντονιστής Νότιας Ευρώπης.

«Πιστεύω -και πιστεύουμε- ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι πολύ σημαντικοί για τη Γαλλία, από πολλές απόψεις. Από τη μια πλευρά προσελκύουν νέους επισκέπτες στη χώρα, ανθρώπους που θα έρθουν για πρώτη φορά προκειμένου να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, αλλά στη συνέχεια θα το δουν αυτό ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να επισκεφθούν και τη Γαλλία. Και δεν εννοώ απαραίτητα ανθρώπους που θα έχουν αγοράσει εισιτήρια για να δουν τα αγωνίσματα, αλλά και ανθρώπους που θα θέλουν απλά να πάρουν μέρος στους εντυπωσιακούς εορτασμούς και να γίνουν μέρος τους, μαζί με τους Γάλλους πολίτες. Θέλουμε ιδιαίτερα να προσελκύσουμε στη Γαλλία νέας ηλικίας επισκέπτες, με την αφορμή των Ο.Α., οι οποίοι θα αποτελέσουν μια επένδυση στο μέλλον του γαλλικού τουρισμού και μέσω των οποίων οι νεώτερες γενιές «πελατών», από ολόκληρο τον κόσμο, θα αποκτήσουν επαφή με τη Γαλλία. Από την άλλη πλευρά οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προσδώσουν κι άλλες αξίες, καθώς είναι οι πρώτοι βιώσιμοι Αγώνες που διοργανώνονται. Σκεφθείτε ότι ελάχιστα νέα κτήρια, μόνο 3 ή 4 για την ακρίβεια, κατασκευάζονται γι’ αυτούς».

Το περίπτερο της Περιφέρειας του Παρισιού μονοπώλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο Rendez-vous en France 2024.

«Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων«, συνεχίζει ο Frédéric Meyer «θα φιλοξενηθούν σε ήδη υφιστάμενα τουριστικά τοπόσημα του Παρισιού, για παράδειγμα στο Champ de Mars, το Στάδιο του Πύργου του Eiffel, θα διεξαχθούν αγώνες beach volley, στο Grand Palais οι αντίστοιχοι ξιφασκίας και Tae Kwon Do, ενώ στους εμβληματικούς κήπους του Ανακτόρου των Βερσαλλιών το άθλημα της ιππασίας. Θα είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από τους Ο.Α. θα ξαναδείξουμε στον κόσμο την κουλτούρα και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ως προς το κομμάτι της διατροφής, τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν έχει προγραμματιστεί να προέρχονται από παραγωγούς σε ακτίνα έως και 250 χιλ. από τους Ολυμπιακούς χώρους, ενώ περιορισμένη θα είναι και η χρήση χαρτιού και φυσικά πλαστικού. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι οι Ο.Α. θα είναι «πράσινοι», αλλά και μια επένδυση για το μέλλον της χώρας!»

 Η Περιφέρεια Occitanie αποτελεί την επιτομή της Γαλλίας στο σύνολό της, με τα δικά της μοναδικά έθιμα, τα οποία μας καλεί να εξερευνήσουμε και να απολαύσουμε μέσα από μια υπέροχη εμπειρία.

Το Rendez-Vous en France 2024 υποδέχθηκε τους πολυπληθείς προσκεκλημένους του το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαρτίου, με ένα λαμπερό cocktail party και χορτοφαγικό δείπνο κάτω από τα φτερά θρυλικών αεροσκαφών, στους χώρους του εντυπωσιακού Musée Aeroscopia, που φιλοξενεί περισσότερα από 25 αεροσκάφη, από το Caravelle και το Concorde έως το Airbus 300B, αλλά και jet και ελικόπτερα, σιωπηλούς πλέον μάρτυρες της ιστορίας ανάπτυξης της αεροπορικής βιομηχανίας. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι η Airbus έχει την έδρα της εδώ, στην Τουλούζη και η πόλη κατέχει ηγετική θέση στα διαστημικά έργα, δεν είναι δε καθόλου περίεργο που η Τουλούζη είναι επίσης γνωστή ως η Διαστημική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, διαθέτοντας μάλιστα το δικό της κέντρο ανακάλυψης διαστημικών πτήσεων, το περίφημο Cité de l’Espace.

Musée Aeroscopia.

To περίφημο Soirée France της δεύτερης βραδιάς, διοργανώθηκε στην αγορά Les Halles Victor Hugo, που φιλοξενεί τους κορυφαίους παραγωγούς τροφίμων της πόλης, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν μία οικογενειακή παράδοση εδώ και πολλές γενιές. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν αξέχαστες στιγμές απόλαυσης, στην καρδιά ενός εμβληματικού τόπου της γαλλικής τέχνης της ζωής, δοκιμάζοντας τοπικές σπεσιαλιτέ και παίρνοντας μια γεύση από την παθιασμένη σχέση των Γάλλων με το φαγητό.

Soirée France στην αγορά Les Halles Victor Hugo.

Το Rendez-Vous en France ολοκληρώθηκε με 53 συνολικά ταξίδια εξοικείωσης των συμμετεχόντων, σε περιοχές ολόκληρης της Γαλλίας, όπου ο πολιτισμός, οι παραδόσεις, η γαστρονομία, το κρασί, οι θάλασσες και τα βουνά, πραγματικά σαγήνευσαν όσους είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά τους.

Aποχαιρετιστήριο πάρτυ των συμμετεχόντων στο Rendez-Vous en France 2024, στους εντυπωσιακούς χώρους του Δημαρχείου της Τουλούζης.

Λίγα λόγια για την Τουλούζη

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από περίπου 10.000 χρόνια και μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, ο ποταμός Garonne υποχώρησε απότομα, αφήνοντας πίσω του μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες με πηλό, έναν ιδιαίτερο πηλό, με εντυπωσιακό ροζ χρώμα, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση οξειδίου του σιδήρου. Σε συνδυασμό με την σπανιότητα πέτρας στην περιοχή η αφθονία αυτή του ροζ πηλού οδήγησε τους Ρωμαίους στην εξαγωγή του και την παραγωγή τούβλων, ενός οικοδομικού υλικού οικονομικού και εύκολου στην κατασκευή του και συγχρόνως φιλικού προς το περιβάλλον. Τα κόκκινα-ροζ αυτά τούβλα, που χρησιμοποιούνται ως δομικό υλικό ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ., για την κατασκευή τόσο των κατοικιών και των αρχοντικών της Τουλούζης, όσο και των θρησκευτικών και άλλων επίσημων κτηρίων της, έχουν «σφραγίσει» την τοπική αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία δικαίως χαρακτηρίζεται ως La Ville Rose (H Ροζ Πόλη), όρος που εμφανίστηκε επίσημα στις αρχές του 20ού αιώνα, στο εξώφυλλο φυλλαδίου του Τουριστικού Γραφείου της Τουλούζης. Καθώς ο ήλιος χαϊδεύει την πόλη, τα κτήρια αποκτούν χρωματισμούς που κυμαίνονται από το ροζ έως και το μωβ, ανάλογα με την ώρα, την εποχή και την ένταση του φωτός!

Ποταμός Garonne, o προαιώνιος σύντροφος της Τουλούζης την έχει προικίσει με τοπία απίστευτου φυσικού κάλλους!

Με βάση το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της, η Τουλούζη σήμερα αντιμετωπίζει το μέλλον και ενσαρκώνει την τόλμη, την καινοτομία και την ελκυστικότητα. Πρωτεύουσα της Περιφέρειας Occitanie, η Τουλούζη, έχοντας αναδειχθεί ως βασικός προορισμός για επιχειρηματικό τουρισμό, διαθέτει ασυναγώνιστη προσβασιμότητα με το αεροδρόμιο Toulouse-Blagnac, προσφέροντας συνδέσεις με σχεδόν 80 παγκόσμιους προορισμούς, παράλληλα με ένα πλήθος σιδηροδρομικών συνδέσεων. Η ποικιλία και η ποιότητα των καταλυμάτων στην Τουλούζη θα ικανοποιήσει πλήρως τις προσδοκίες των πιο απαιτητικών διεθνών αγοραστών, την ίδια στιγμή που η πόλη προσφέρει επίσης μια πληθώρα χώρων ψυχαγωγίας, αλλά και ιστορικά ή σύγχρονα ιδρύματα, καθώς και το εμβληματικό Μουσείο Aéroscopia.

Tο συντριβάνι του ποιητή Pierre Goudouli δεσπόζει στην πλατεία Thomas Wilson.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση ή η αναπαραγωγή -ολική, μερική ή περιληπτική- του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.