Λίμνη Κερκίνη, ένας ονειρικός τόπος!


«Η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Σερρών δεν αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό» θα απαντούσατε πιθανότατα σε όποιον σας έθετε σχετικό ερώτημα. Αρκεί όμως μία και μόνη επίσκεψη στον τόπο αυτό προκειμένου να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, ότι πρόκειται για μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος, που η πλήρης εξερεύνηση και «αποκρυπτογράφησή» της απαιτεί εβδομαδιαία τουλάχιστον παραμονή, με έδρα την πρωτεύουσα της Π.Ε., την πόλη των Σερρών, της οποίας η θέση, στο κέντρο της Ενότητας, την καθιστά ιδανικό κόμβο προς πάσα κατεύθυνση.

Κάθε εικόνα εδώ, στον υδροβιότοπο της Κερκίνης, είναι μια στιγμή ονείρου και απόδρασης από την πεζή καθημερινότητα!

Φυσικά η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί το βαρύ πυροβολικό των αξιοθεάτων των Σερρών και βεβαίως είμασταν προετοιμασμένοι για το τι επρόκειτο να δούμε, όταν την επισκεφθήκαμε, όμως η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ και την πιο γόνιμη φαντασία, καθιστώντας την επίσκεψη αυτή μία από τις κορυφαίες στιγμές του ταξιδιωτικού μας βίου!

Οι αργυροπελεκάνοι αποτελούν έναν από τους πλέον πολυάριθμους πληθυσμούς παρυδάτιων πτηνών της λίμνης, με το χρώμα του ράμφους να μαρτυρά την ηλικία τους…

…δεδομένου ότι όσο πιο σκούρο είναι αυτό -φθάνοντας έως βαθύ κόκκινο- τόσο πιο έτοιμα για αναπαραγωγή είναι τα πουλιά

Πελεκάνοι, ψαράδες και πλάβες -οι χαρακτηριστικές βάρκες που μπορούν να πλεύσουν ακόμα και σε 10 εκατοστά νερού- σε ένα υπέροχο στιγμιότυπο!

Πρόκειται για ένα τοπίο, που ενώ βρίσκεται ολοζώντανο μπροστά σου παρ’ όλα αυτά αδυνατείς να πιστέψεις πως είναι όντως αληθινό! Η γαλήνια επιφάνεια της λίμνης, η γιγάντια φιγούρα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων που καθρεφτίζονται στα νερά της, τα πλούσια παρυδάτια δάση από ιτιές, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά, τα χιλιάδες νούφαρα και κυρίως τα πουλιά δημιουργούν εικόνες απίστευτης ομορφιάς, που δύσκολα θα σβήσουν από το μυαλό τού -έστω και για λίγο- επισκέπτη της Κερκίνης!

Τα ψάρια πεταλούδες αποτελούν αγαπημένο γεύμα των πελεκάνων, οι οποίοι και προσεγγίζουν τη βάρκα…

…αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα προκειμένου να κερδίσουν τον πολυπόθητο μεζέ!

Είναι απίστευτα όμορφα πλάσματα, αλλά εκείνο που με ξετρελλαίνει είναι το «αχτένιστο» τσουλουφάκι τους, χαρακτηριστικό γνώρισμα των αργυροπελεκάνων, που δεν διαθέτουν οι ροδοπελεκάνοι

Αυτά και αμέτρητα άλλα μυστικά της Λίμνης και των κατοίκων της μας αποκάλυψε ο έμπειρος και πραγματικά παθιασμένος με τη δουλειά του ξεναγός μας, ο Νίκος ο Γάλλιος. Νίκο σ’ ευχαριστούμε πολύ για όλα και ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε σύντομα στο μαγευτικό «βασίλειό» σου!

Η Λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε τεχνητά το 1932 και αποτελεί σήμερα έναν από τους 10 σημαντικότερους -σε παγκόσμιο επιπεδο- υγροβιότοπους της χώρας μας, σύμφωνα με την Διεθνή Συνθήκη Ramsar. Στην φιλόξενη αγκαλιά της βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 300 είδη πτηνών απειλούμενων ή μη με εξαφάνιση, αλλά και αμέτρητα ακόμα είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου, μεταξύ των οποίων 30 τουλάχιστον είδη ψαριών, 25 είδη ερπετών, πάνω από 600 είδη φυτών, αλλά και ο μεγαλύτερος -για την Ελλάδα- πληθυσμός νεροβούβαλων.

Σαν πρωταγωνιστές σε ασπρόμαυρη ταινία, πελεκάνοι και κορμοράνοι ξεκουράζονται στο μικροσκοπικό αυτό νησάκι. Στην δεξιά πλευρά της νησίδας διακρίνονται και ροδοπελεκάνοι, χωρίς τσουλουφάκια βεβαίως – βεβαίως!

Ο υγρότοπος της Κερκίνης αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ελλάδα για τις νανόχηνες (Anser erythropus), κατά τη φθινοπωρινή τους μετανάστευση. Φθάνουν συνήθως κατά τα μέσα του Οκτώβρη. Μένουν στην περιοχή για 1-3 μήνες και στη συνέχεια φεύγουν για το δέλτα του Έβρου. Να σημειώσουμε ότι η Κερκίνη θεωρείται ένα από τα καλύτερα -επί ευρωπαϊκού εδάφους- σημεία για την φυσική παρατήρηση πουλιών.

Το μικρό λιμανάκι του Λιθότοπου, στο νότιο τμήμα της Λίμνης…

…όπου δοκιμάσαμε τον ωραιότερο χυμό ρόδι της ζωής μας!

Από δω ξεκινούν βαρκούλες με επισκέπτες της περιοχής, που έστω και για λίγο θέλουν να βιώσουν τη μαγεία της Κερκίνης

Ο Λιθότοπος, «Καγιαλή-Kayali», όπως λεγόταν μέχρι το 1928, είναι ένα ημιορεινό χωριό, με υψόμετρο 45 μέτρα, το οποίο βρίσκεται χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, στους πρόποδες των Κρουσίων, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα, αφού εκεί βρίσκεται και το μεγάλο φράγμα του ποταμού. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, 85.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν τουρκοκρατούμενη, για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, μεταφέροντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις και συνήθειες. O Λιθότοπος έχει αναδειχτεί σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού -τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- για την Ελλάδα και όχι μόνο, λόγο των σημαντικών υποδομών που διαθέτει.

Το Φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου μέσα από το οποίο ο ποταμός Στρυμόνας συνεχίζει την πορεία του προς τη θάλασσα…

…πάντα βέβαια και υπό το βλέμμα των κορμοράνων, που πιάνουν τα καλύτερα πόστα για να κατοπτεύουν την περιοχή!

Ο Στρυμόνας

Ο ξενώνας «Λιμναίο» στα Χρυσοχώραφα, αποτελεί ιδανική επιλογή για την διαμονή και την ενδελεχή εξερεύνηση της Λίμνης Κερκίνης, δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης του Νίκος Γάλλιος, μπορεί να σας προσφέρει μια ευρεία γκάμα οργανωμένων δραστηριοτήτων, που ξεκινούν από την βαρκάδα και την πεζοπορία και φθάνουν ως την ποδηλασία, την ιππασία, την τοξοβολία και το canoe-kayak. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.limneokerkini.gr

Κατηγορίες:Destinations, Greece, HomeΕτικέτες: , , , , , ,

1 Σχολιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: