Colmar, μια πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια


To Colmar είναι μια από εκείνες τις πόλεις που βλέποντάς τις έχεις την αίσθηση ότι ξεπήδησαν από παραμύθι, ότι δεν είναι παρά μια carte postale που ζωντάνεψε ξαφνικά! Μια πόλη που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα λεξικά ως συνώνυμο της λέξης «κουκλίστικη», μια πόλη γεννημένη για να συνεπαίρνει όποιον έχει την τύχη να περιδιαβαίνει τα σοκάκια της! Μεγάλα ατού της η μοναδική αρχιτεκτονική των κτηρίων της, το καλοδιατηρημένο ιστορικό της κέντρο και βέβαια η «Μικρή Βενετία» της, η Petite Venice, το πλέον εμβληματικό τμήμα της πόλης, στις όχθες των καναλιών του ποταμού Λάουχ.

To CNN έχει συμπεριλάβει το Colmar στα 7 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης και στο εγκωμιαστικό κείμενο που συνοδεύει τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες της Αλσατικής πολιτειούλας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γαλλικές και Γερμανικές επιρροές συνυπάρχουν σ’αυτό το καλοδιατηρημένο χωριό της Αλσατίας, όπου τα τοπικά αρτοποιεία πωλούν τόσο κρουασάν όσο και kugelhopf, ενώ τα εστιατόρια ειδικεύονται στο φουά γκρα και το ξινολάχανο (sauerkraut ή choucroute). Μια σειρά από αρχιτεκτονικά στυλ, από το Γερμανικό Γκόθικ έως το Γαλλικό Νεο-Μπαρόκ, εύκολα μπορεί να εντοπιστούν στην παλιά πόλη, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σήμερα ευημερεί χάρη στην ιστορική ομορφιά των λιθόστρωτων μονοπατιών, των ήσυχων καναλιών και των εν μέρει ξύλινων σπιτιών της.»

Τα Χριστούγεννα αποτελούν ιδανική περίοδο επίσκεψης στο Colmar, καθώς η φυσική ομορφιά του και η πλούσια χριστουγεννιάτικη διακόσμηση θα σας κάνουν πραγματικά να πιστέψετε ότι ζείτε σε ένα παραμύθι!

Χριστουγεννιάτικο δέντρο διακοσμημένο με bretzels.

Το Colmar, η αλσατική πρωτεύουσα του κρασιού, προσφέρει πολυάριθμες γαστρονομικές εμπειρίες μεταξύ των οποίων οι περίφημες tartes flambees (η αλσατική πίτσα), κοτόπουλο vol-au-vent, το choucroute (ξυνολάχανο), palette fumée (καπνιστό ώμο χοιρινού κρέατος), spaetzle (αλσατικά noodles) και βεβαίως τους διάσημους συνδυασμούς κρασιών Αλσατίας και τοπικών σπεσιαλιτέ, όπως: foie gras και Pinot gris, munster και Gewurztraminer, choucroute και Riesling, kougelhopf και Muscat!

Η χαρακτηριστική αλσατική φορεσιά!

Πραγματικός παράδεισος γαλήνης στο κέντρο του Colmar, το πάρκο Champ de Mars -την ονομασία αυτή έλαβε το 1793- είναι ένας τόπος όπου τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της πόλης επιθυμούν να καθίσουν προκειμένου να απολαύσουν τη σκιά των δέντρων. Στα μέσα του 18ου αιώνα, μέρος αυτής της πλατείας που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης μετατράπηκε σε δημόσιο περίπατο. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το πάρκο παίρνει την σημερινή του μορφή, με τους τεράστιους διαδρόμους του, των οποίων ο σχεδιασμός θυμίζει τον σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής. Το 1856, ο Auguste Bartholdi εγκατέστησε εδώ το άγαλμα του στρατηγού Rapp στην ομώνυμη πλατεία, ενώ το 1864 κατασκεύασε την κρήνη του Ναυάρχου Bruat στο κέντρο του πάρκου.

Το άγαλμα του στρατηγού Rapp διακρίνεται εν τω μέσω της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης της πλατείας…

…την οποία και κατοπτεύει με το αγέρωχο βλέμμα του.

Το Carrousel 1900 και τα πολλά παιδικά παιχνίδια συμβάλλουν με την σειρά τους στην ελκυστικότητα και στην μόνιμα ζωηρή κίνηση των χώρων του πάρκου Champ de Mars.

«Μικρή Βενετία» (Petite Venice) ονομάζεται το τμήμα της πόλης με τα παραδοσιακά κτήρια στις όχθες των καναλιών του Λάουχ. Η περιοχή κάποτε αποτελούσε το κέντρο των κρεοπωλών, των αλιέων και των βυρσοδεψών.

Το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού (La Gare de Colmar) χτίστηκε μεταξύ 1903 και 1906, υπό την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων Dietrich και Stoeckicht και εγκαινιάστηκε την 1η Μαΐου 1907. Χτισμένο από κόκκινο τούβλο και ψαμμίτη, το οικοδόμημα έχει μια μνημειώδη εμφάνιση όπου συνδυάζονται στοιχεία νεογοτθικά, νεο-αναγεννησιακά και Art Nouveau. Για λόγους οικονομίας, οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από τα σχέδια του σταθμού της πολωνικής πόλης Danzig, η οποία ανήκε στην Πρωσία κατά την περίοδο 1815-1919. Το κτήριο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Ιστορικών Μνημείων από το 1984.

Η κατασκευή της Δομινικανής εκκλησίας χρονολογείται στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες ξεκίνησαν το 1283. Το 1458 το μοναστήρι υπέστη ζημιά από πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να χρειαστούν εργασίες επισκευής. Το 1720 απέκτησε μπαρόκ διακόσμηση, η οποία του προσέδωσε έναν χαρακτήρα λιγότερο αυστηρό από πριν. Η Δομινικανή εκκλησία, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε για μη θρησκευτικούς σκοπούς, πριν γίνει ξανά τόπος λατρείας το 1898.

Το σπίτι όπου ο Auguste Bartholdi (1834-1904) γεννήθηκε, στην καρδιά της παλιάς πόλης του Colmar, στεγάζει σήμερα ένα Μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν τον εμβληματικό καλλιτέχνη. Στις αίθουσές του, που εκτείνονται σε 3 ορόφους, φιλοξενούνται μοντέλα των μνημείων του από διάφορες πόλεις του κόσμου. Ένας ιδιαίτερος χώρος προορίζεται για τα πρωτότυπα μοντέλα των αριστουργημάτων του Bartholdi, τον Λέοντα του Belfort και το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, που δωρήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση στις ανεξαρτητοποιημένες Η.Π.Α. και σήμερα αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο τους. Στην φωτογραφία η είσοδος του Μουσείου, όπου δεσπόζει το άγαλμα «Les grands soutiens du monde» (1902).

Το Colmar βρίσκεται στη βορειοανατολική Γαλλία, ανήκει στην Περιφέρεια της Αλσατίας και αποτελεί πρωτεύουσα του Διαμερίσματος του Άνω Ρήνου, αλλά και «πρωτεύουσα» των αλσατικών κρασιών (capitale des vins d’ Alsace). Ο ποταμός Ρήνος περνά 15 χλμ ανατολικά της, αλλά η πόλη συνδέεται με αυτόν μέσω ενός καναλιού, που ενώνει τον Ρήνο με τον ποταμό Λάουχ (Lauch), ο οποίος διασχίζει το Colmar, στα δυτικά του οποίου δεσπόζει η οροσειρά των Βοσγίων. Συνδέεται με το Στρασβούργο και την Ελβετία σιδηροδρομικά, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του σιδηροδρομικού άξονα Στρασβούργου – Βασιλείας. Ακολουθούν όμορφες εικόνες της πόλης με τα πολύχρωμα, σαν κουκλόσπιτα, οικοδομήματά της να καθρεφτίζονται στον ποταμό Λάουχ!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: