To καινοτόμο πρόγραμμα ITINÉRANCE (Οδοιπορικό) παρουσιάσθηκε χθες το απόγευμα στην Πρεσβεία της Γαλλίας από τον ίδιο τον Πρέσβη Christophe Chantepy και τις Γαλλίδες δημιουργούς του. Το ITINÉRANCE είναι ένα συλλογικό έργο που δημιουργήθηκε από το «Atelier Bartavelle» το 2018, με σκοπό τη διεθνή προβολή μιας μόδας βασισμένης στην ενδυματολογική κουλτούρα των χωρών της Μεσογείου, που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην τοπική παραγωγή ενδύματος. «Το 2018 και για δύο χρόνια ταξιδεύουμε σε 5 μεσογειακές χώρες -Ελλάδα, Τυνησία, Λίβανο, Μαρόκο, Τουρκία- με σκοπό να δημιουργήσουμε 5 συλλογές ενδυμάτων περιορισμένης έκδοσης, σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες» επισημαίνουν η Alexia και η Caroline. Το «Atellier Bartavelle» είναι ένα γαλλικό εμπορικό σήμα μόδας, που δημιουργήθηκε το 2015 στο Παρίσι από δύο νεαρές Γαλλίδες, την Alexia Tronel και την Caroline Perdrix. Η Caroline προέρχεται από τον χώρο της μόδας και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με μεγάλους οίκους, όπως οι Louis Vuitton και David Koma, ενώ η Alexia έχει συνεργαστεί με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναλαμβάνοντας την προώθηση προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης. Τα ρούχα του «Atellier Bartavelle» έχουν ως πηγή έμπνευσής τους το μπλε χρώμα της θάλασσας και το μεσογειακό φως, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται και προωθούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας και την κοινωνικής ευθύνης.
Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί λίκνο πολιτισμού, ενώ παράλληλα διαθέτει μία μοναδική κληρονομιά, καθώς εδώ ζουν περισσότερα από 10.000 διαφορετικά είδη συνυπάρχοντας αρμονικά με σχεδόν 150 εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, η περιοχή αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις καταρχάς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς γύρω της συναντιούνται 3 ήπειροι και 24 διαφορετικά κράτη, αλλά και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Η Μεσόγειος αποτελεί την δεύτερη παγκοσμίως πιο πολυσύχναστη ζώνη θαλάσσιας κυκλοφορίας, αλλά και την δεύτερη πιο μολυσμένη θάλασσα στον κόσμο, με την βιομηχανία, την ναυτιλία, την αστική και την γεωργική ρύπανση και τις επιπτώσεις του τουρισμού να απειλούν το οικοσύστημά της. Το ITINÉRANCE προβάλλει και υποστηρίζει τις θετικές και δεσμευτικές μεσογειακές πρωτοβουλίες, που συμβάλλουν στην διατήρηση της μοναδικής τεχνογνωσίας, η οποία με τη σειρά της ανταποκρίνεται στα σύγχρονα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Το πρωτότυπο αυτό Οδοιπορικό ξεκίνησε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Τήνο, με το πρόγραμμα YAYA (Γιαγιά), στόχος του οποίου είναι η δημιουργία περιορισμένης collection ρούχων από γυναίκες μιας περασμένης γενιάς, οι οποίες μεταδίδουν με αυτόν τον τρόπο την εμπειρία και τις γνώσεις τους στις νεότερες ηλικίες. Πρόκειται για μία συλλογή που αποτελείται από 12 μοναδικά πολύχρωμα πουλόβερ, τα οποία έπλεξαν στο χέρι γιαγιάδες από την Τήνο, ηλικίας 60 έως 90 ετών!
Τα χειροποίητα αυτά πλεκτά παρουσιάστηκαν ήδη στην Galerie Lafayette στην Νίκαια και το Παρίσι, ενώ εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της Κλωστοϋφαντουργίας Μέντη (Πολυφήμου 6), από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έκθεσης αφιερωμένης στο πρόγραμμα ITINÉRANCE. Ακολούθως θα διατεθούν προς πώληση μέσα από το site του «Atellier Bartavelle», ενώ πρόθεση των δημιουργών είναι να εξακολουθήσουν να παράγουν χειροποίητα πουλόβερ στην Τήνο, μέσα από ένα σύστημα προ-παραγγελιών.

Ο Γάλλος Πρέσβης Christophe Chantepy κατά την κατατοπιστική εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη της εκδήλωσης.
«H μητέρα μου έχει τέσσερα παιδιά και ξέρει να μαγειρεύει και να πλέκει πολύ καλά. Εμείς, τα τέσσερα παιδιά της, μαγειρεύουμε όλοι, αλλά κανένας δεν πλέκει! Στη Γαλλία πλέον δεν πλέκουν παρά ελάχιστοι» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρέσβης Christophe Chantepy κατά την διάρκεια της ομιλίας του, θέλοντας να τονίσει την σπουδαιότητα της μετάδοσης παραδοσιακών τεχνικών στις νέες γενιές. Παράλληλα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα καινοτόμο, με προεκτάσεις στη βιώσιμη μόδα και την κοινωνική οικονομία.
Το πρόγραμμα ITINÉRANCE υποστηρίζεται από το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας «MAZINNOV». Το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας «MAZINNOV» (καινοτομούμε μαζί) απαντά στη βούληση που
εξέφρασαν η Γαλλία και η Ελλάδα να θέσουν την καινοτομία μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της συνεργασίας τους. Το «MAZINNOV» ενθαρρύνει την δικτύωση των παραγόντων του ελληνικού και γαλλικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Το όραμα της καινοτομίας που φέρει το «MAZINNOV» εντάσσεται στο πνεύμα της κοινωνικής προόδου, της βιώσιμης ανάπτυξης, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της πολιτιστικής πολυμορφίας και έχει ως φιλοδοξία να προωθήσει τη συλλογική ευφυΐα, να φέρει σε επαφή τις ιδέες, τα σχέδια και τους ανθρώπους για να εμπνεύσει και να συνοδεύσει την ανάδυση του νέου κόσμου που σχηματίζεται. Το δίκτυο αποτελεί τον χώρο ενός νέου πολιτισμού επανίδρυσης, υβριδοποίησης ιδεών, με μια φιλοσοφία μοιράσματος, κατασκευής από κοινού, πειραματισμού και ανοίγματος στον κόσμο και απευθύνεται ειδικότερα στις κοινότητες καινοτομίας: makers, start-up, επιχειρήσεις, εκκολαπτήρια, συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters), πόλους ανταγωνιστικότητας, τεχνολογικούς κόμβους, εργαστήρια και κέντρα ερευνών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εταιρείες μεταφοράς τεχνολογίας.
Το «MAZINNOV» έχει τρεις αποστολές: να εμπνεύσει, να συνδέσει και να υβριδοποιήσει.

Η εντυπωσιακή είσοδος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, η οποία στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασσικό κτήριο κοντά στην Πλατεία Συντάγματος.

Μία ταπισερί πραγματικό έργο τέχνης κοσμεί έναν από τους χώρους υποδοχής της Πρεσβείας.

Η Alexia Tronel και η Caroline Perdrix κατά την διάρκεια της παρουσίασης.
«Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα ITINÉRANCE (Οδοιπορικό) στην Ελλάδα, μια χώρα που συνδέεται στενά με τη Μεσόγειο Θάλασσα» τονίζουν η Alexia και η Caroline, «μια χώρα που πάνω από 6000 νησιά αποτελούν την επικράτειά της, μια χώρα της οποίας η Μυθολογία, με τον Αίολο, τον Ποσειδώνα και τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα μάς οδηγεί σε μια θαλάσσια οδύσσεια, αλλά παράλληλα μια χώρα σύγχρονη, που το κύριο λιμάνι της, αυτό του Πειραιά, υποδέχεται και διακινεί κάθε χρόνο περισσότερα από 12 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ από το 2016 έχει καλωσορίσει πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες.»

Από αριστερά ο Γάλλος Πρέσβης Christophe Chantepy, η συντονίστρια της ομάδας χειροτεχνίας της Τήνου Φιλομένα Πρελορέντζου και δεξιά η Alexia Tronel και η Caroline Perdrix.
H συντονίστρια της ομάδας χειροτεχνίας της Τήνου Φιλομένα Πρελορέντζου λέει: «Όταν μας ζητήθηκε να κάνουμε κάτι τέτοιο δεν πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε, λόγω έλλειψης χρόνου, ωστόσο οι κυρίες είχαν πολύ κέφι, όρεξη, προσπάθησαν και τα κατάφεραν. Η ομάδα μας λειτουργεί από το 2014 δύο φορές την εβδομάδα. Οι κυρίες μαζεύονται και πλέκουν, περνάνε την ώρα τους, συναναστρέφονται και τα πλεκτά που παράγονται τα προσφέρουμε για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έχουμε δώσει πολλά κομμάτια στο Χαμόγελο του Παιδιού. Έχουμε διοργανώσει τρία παζάρια και τα έσοδα δόθηκαν για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας της Τήνου».

Την συνέντευξη τύπου ακολούθησε παρουσίαση της κολεξιόν «YAYA», με τα χειροποίητα πλεκτά της Τήνου, τα οποία φοριούνται τόσο από γυναίκες…

…όσο και από άνδρες.
Το πλέξιμο παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή των yayas της Τήνου -διαβάζουμε στον ιστότοπο του «Αtellier Bartavelle»-, οι οποίες καταρχάς φορούν τα πλεκτά τους και το μαλλί τις κρατά ζεστές κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ένα νησί, όπου η θέρμανση δεν είναι απαραίτητη. Φιλίες «πλέκονται» γύρω από αυτό το χόμπι, καθώς το πλέξιμο είναι δημιουργός κοινωνικών δεσμών. Επιπλέον οι γυναίκες αισθάνονται παραγωγικές και χρήσιμες δημιουργώντας και παράγοντας κομμάτια, που θα πουληθούν προς όφελος της κοινότητας. Ως μορφή έκφρασης, το πλέξιμο «χτίζει» την αυτοεκτίμηση και καθυστερεί τα συμπτώματα της γήρανσης με την άσκηση διαφόρων βασικών ψυχολογικών διαδικασιών, όπως η συνεχής προσοχή και ο μηχανικός και πνευματικός συντονισμός.

Δημοσιογράφοι αλλά και άνθρωποι του χώρου της μόδας και της βιομηχανίας ενδυμάτων παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Οι χώροι της Πρεσβείας πάντοτε φιλόξενοι και ανοικτοί σε κάθε καινοτομία…

…φιλοξένησαν και τα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης, γύρω από τις πρωταγωνίστριες της βραδιάς…
Πώς ήρθαν σε επαφή με τις γιαγιάδες στη Τήνο; «Στείλαμε email σε όποιον φίλο και γνωστό ξέραμε στην Ελλάδα ζητώντας να μας φέρουν σε επαφή με γιαγιάδες που γνωρίζουν από πλέξιμο. Η Τήνος προέκυψε διότι βρήκαμε αρκετές γιαγιάδες εκεί. Όμως, η πιο συγκλονιστική στιγμή αυτού του πρότζεκτ ήταν όταν τις συναντήσαμε αυτοπροσώπως τον περασμένο Μάη και συμφώνησαν να μας βοηθήσουν στο σχέδιό μας» λένε η Alexia και η Caroline.

…με συντροφιά εκλεκτά μεζεδάκια και κρασί. Η πράσινη γκούντα με πέστο βασιλικού μας εντυπωσίασε οπτικά, αλλά και γευστικά.

Πρωταγωνιστές αδιαμφισβήτητοι της βραδιάς τα πανέμορφα πλεκτά πουλόβερ…

…φορεμένα στα αγάλματα που κοσμούν τους χώρους υποδοχής της Πρεσβείας.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε