Μουσείο & Εργοστάσιο Airbus στην Τουλούζη, η καρδιά της παγκόσμιας αεροναυπηγικής!


Το να βρεθείς στην Toulouse  και να μην επισκεφθείς το Αεροναυτικό Μουσείο Aeroscopia, αλλά και το εντυπωσιακό εργοστάσιο της Airbus, αποτελεί ατόπημα αντίστοιχο του να βρεθείς στην Αθήνα και να μην ανέβεις στην Ακρόπολη!
Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στις αρχές του 2015, ακριβώς δίπλα στο εργοστάσιο της Airbus και κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Πρωταρχικός στόχος να παρουσιασθεί στο κοινό η πλούσια τοπική αεροπορική κληρονομιά, αλλά και να συστεγασθούν κάτω από την ίδια στέγη το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αεροπορίας. Καθώς το εργοστάσιο της Airbus βρίσκεται τόσο κοντά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα εκθέματα του Μουσείου έχουν μεγάλη σχέση με την ευρωπαϊκή και τη γαλλική αεροπορία.
Οι αρχές της αεροπορίας αντιπροσωπεύονται εδώ από μία ρεπλίκα Blériot XI, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο Louis Blériot για να διασχίσει το κανάλι μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας το 1909, ενώ μία δεύτερη χαρακτηριστική ρεπλίκα είναι ένα Morane-Saulnier «τύπου G», ένα αεροσκάφος συνδεδεμένο με μία ημερομηνία-ορόσημο για την αεροπορία, καθώς είναι αυτό που διασχίζει την Μεσόγειο το 1913. Η ρεπλίκα κατασκευάστηκε από την RéplicAir, στην Τουλούζη, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία επαναληπτική πτήση το 2013, 100 χρόνια μετά την αρχική πτήση.
Αποστολή της Aeroscopia αποτελεί επίσης το να μεταβιβάσει την αεροναυτική κουλτούρα, να μεταδώσει την σχετική γνώση και να δημιουργήσει ένα ελκυστικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο, προκειμένου να ενθαρρύνει την επιστημονική και τεχνική σταδιοδρομία. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή ακριβώς η αεροναυτική κουλτούρα, αποτελεί ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο για την ταυτότητας της περιοχής με την Τουλούζη να αποτελεί πλέον την νέα και αδιαφιλονίκητη παγκόσμια πρωτεύουσα της αεροναυπηγικής.

Το εντυπωσιακό κτηριακό σύμπλεγμα του εργοστασίου της Airbus και του Μουσείου, από την γέφυρα στην κορυφή του λοφίσκου.

Το θρυλικό Concorde σηματοδοτεί την είσοδο της Aeroscopia

…ενώ ένα τεράστιο Α300 δεσπόζει στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου…

…καθώς και ποικίλοι τύποι μικρότερων αεροσκαφών…

…αλλά και κατάλληλα διαμορφωμένα τμήματα αεροπλάνων, ώστε να καθίστανται επισκέψιμα.

Εξωτερική άποψη του Μουσείου.

Το πρώτο -κυριολεκτικά!- έκθεμα ενός τέτοιου Μουσείου δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρεται στον μύθο του Δαίδαλου και του Ικάρου.

Ακολουθεί η παρουσίαση των πρωτοπόρων του χώρου…

…αλλά και μία συλλογή με όλους τους τύπους αεροσκαφών της Airbus. Μεταξύ αυτών τα αγαπημένα μας ATR 42-300 και ATR 72-200, που χρησιμοποιεί η Olympic Air.

Εδώ και το Α320. Η Aegean Airlines έχει συμπεριλάβει 20 τέτοια αεροσκάφη -συγκεκριμένα A320neo- στην παραγγελία της μέχρι και 42 αεροσκαφών, προς την Airbus. Με την αγορά των νέων αυτών αεροσκαφών η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας, επιθυμεί πρωτίστως να αντικαταστήσει τα παλαιότερα αεροπλάνα της και να μεγαλώσει το στόλο της, αλλά και να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς.

Το «προφίλ» του Α300…

…αλλά και του Concorde, στο οποίο και ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε.

Το πιλοτήριο του Concorde

…και η χαρακτηριστική καμπίνα του.

Εξερχόμαστε από το αεροσκάφος-θρύλο…

…ρίχνοντάς του μια τελευταία εξωτερική ματιά…

…και μπαίνουμε στο Α300, του οποίου το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό, αν όχι περισσότερο. Εδώ το cockpit του.

Ιδού η Αίθουσα συνεδριάσεων…

…η άνετη κρεββατοκάμαρα…

…και το μπάνιο με την κουζίνα που ολοκληρώνουν την σουίτα του αεροσκάφους! Ο σχεδιασμός αυτού του παλαιού επιβατικού αεροσκάφους ευρείας ατράκτου και μικρών ή μεσαίων αποστάσεων, ξεκίνησε το 1972 και η παραγωγή του σταμάτησε το 2007. Συνολικά στη διάρκεια ζωής του A300 κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν 561 αεροσκάφη.

Τα καθίσματα στην Business Class του αεροσκάφους.

Πτητική μηχανή στην «σκιά» ενός σύγχρονου τεχνολογικού γίγαντα!

Μετεωρολογικό αεροσκάφος.

Ένα ακόμα αεροπορικό «θαύμα»!

Η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας της Airbus, με τίτλο «Future by Airbus»…

…μέσα από την οποία πληροφορούμαστε ότι το 2050 θα υπάρχουν αεροσκάφη που θα θυμίζουν μάλλον ιπτάμενα κρουαζιερόπλοια, εφόσον θα διαθέτουν -όπως βλέπετε και στην φωτογραφία- ακόμα και πισίνα!

Επίσκεψη στο πωλητήριο…

…και αμέσως μετά ξενάγηση στο εργοστάσιο της Airbus

…εκεί που κατά κυριολεξία χτυπά πλέον η καρδιά της παγκόσμιας αεροναυπηγικής.

Αποχαιρετώντας τον χώρο αρκετές ώρες αργότερα, ρίχνουμε μία τελευταία ματιά στα εκτιθέμενα αεροσκάφη της Air Toulouse, η οποία λειτούργησε από το 1999 έως το 2003…

…και βεβαίως ευχόμαστε να έχουμε σύντομα μία νέα ευκαιρία για επίσκεψη στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτό χώρο, που σίγουρα δεν εξαντλείται σε μία και μόνη φορά!

Για την διαμονή μας στην γοητευτική Τουλούζη επιλέχθηκε ένας μοναδικός χώρος με πλούσια ιστορία και σύγχρονες ανέσεις. Το εντυπωσιακό «Grand Hotel de l Opera» μας καλωσορίζει με τις 4 αστέρων υπηρεσίες του, στην καρδιά της Τουλούζης, στην κεντρική πλατεία Capitole. Η εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα και οι προσεγμένες ως την τελευταία λεπτομέρεια υψηλής ποιότητος υπηρεσίες, είναι οι λέξεις-κλειδιά γι’ αυτό το γεμάτο γοητεία Βoutique Ηotel, που ξεκίνησε τον βίο του τον 17ο αιώνα ως Μονή.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

Κατηγορίες:Destinations, Economy / Activities, EuropeΕτικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: