H Ethiopian Airlines, ο μεγαλύτερος Αεροπορικός Όμιλος στην Αφρική, με πιστοποίηση από το SKYTRAX ως Four Star Global Airline, ανακοίνωσε με υπερηφάνεια, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες, την επανεκκίνηση της πτήσης της προς την Αθήνα, από τις 13 Δεκεμβρίου 2019, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια διακοπής. Με την έναρξη του δρομολογίου, η Αθήνα καθίσταται πλέον ο 20ός προορισμός της Ethiopian στην Ευρώπη, ενώ το διεθνές δίκτυο της εταιρείας εξυπηρετεί συνολικά 127 προορισμούς.

Στο κέντρο, ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία Νικόλαος Πατακιάς. Αριστερά του ο Esayas Woldemariam Hailu, A/Chief Commercial Officer, Ethiopian Airlines και ο Tadele Barega, AM-Athens, Greece, Ethiopian Airlines. Στα δεξιά, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ο Μιχάλης Φλεριανός, General Manager Greece, Gold Star Aviation. Στην φωτο επίσης διακρίνονται οι Λεωνίδας Ραυτόπουλος και Γιάννης Νόβας, από την ομάδα Αεροπορικού Μάρκετινγκ του Δ.Α.Α.

Οι τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις προς/από την Αθήνα θα πραγματοποιούνται με το υπερσύγχρονο B787 Dreamliner.
Αναφορικά με την πτήση προς την Αθήνα, ο Tewolde GebreMariam, Group CEO της Ethiopian Airlines, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στην Αθήνα και στην Ελλάδα, με απευθείας πτήσεις, Μέσω της απευθείας σύνδεσης, η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά από ποτέ στο παρελθόν με την Αφρική και ενώνεται με το υπόλοιπο παγκόσμιο δίκτυό μας. Η Αθήνα θα αποτελέσει ένα κύριο προορισμό στο διαρκώς επεκτεινόμενο ευρωπαϊκό δίκτυό μας, προσφέροντας στους διεθνείς τουρίστες την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια μαγευτική χώρα. Ως μία από τις αρχαιότερες και πιο ιστορικές πόλεις στον κόσμο, η Αθήνα προσελκύει τουρισμό υψηλού επιπέδου, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ως εκ τούτου, η επανεκκίνηση των πτήσεων προς την Αθήνα θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση της ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς τουριστικής κίνησης, προσφέροντας παράλληλα περισσότερες επιλογές διασύνδεσης μέσα από το εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυό μας».
Η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) Ιωάννα Παπαδοπούλου, δήλωσε με αφορμή τη νέα πτήση: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ιστορική επιστροφή της Ethiopian Airlines στην αγορά της Αθήνας μετά από 18 χρόνια Από τη 13η Δεκεμβρίου, η Αθήνα συνδέεται απευθείας με την Αντίς Αμπέμπα και βέβαια, με το σύνολο της αφρικανικής ηπείρου μέσω του ευρύτατου δικτύου της Ethiopian, γεγονός που συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση της διασυνδεσιμότητας της πόλης και της χώρας μας με την Αφρικανική ήπειρο. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με την Ethiopian για την υποστήριξη των αναπτυξιακών της σχεδίων στην αγορά της Αθήνας και της ευχόμαστε επιτυχία και συνεχή ανάπτυξη».

Από αριστερά: Tadele Barega, AM-Athens, Greece, Ethiopian Airlines – Esayas Woldemariam Hailu, A/Chief Commercial Officer, Ethiopian Airlines – Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, Δ.Α.Α. – Μιχάλης Φλεριανός, General Manager Greece, Gold Star Aviation.
Η Ethiopian Airlines κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο παν-αφρικανικό δίκτυο διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, διαθέτοντας τον πιο νέο και σύγχρονο αεροπορικό στόλο και πετώντας προς 125 προορισμούς, επιβατικούς και εμπορευματικούς, σε 5 ηπείρους. Ο στόλος της Ethiopian περιλαμβάνει υπερσύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον αεροσκάφη, όπως τα Airbus A350, Boeing 787-8, Boeing 787-9, Boeing 777-300ER, Boeing 777-200LR, Boeing 777-200 Freighter, Bombardier Q-400 double cabin, με μ.ο. ηλικίας τα πέντε έτη, αποτελώντας στην πράξη την πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Αφρική, που κατέχει τους συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών. Η Ethiopian υλοποιεί ένα 15ετές στρατηγικό πλάνο με την ονομασία Vision 2025, το οποίο θα της επιτρέψει να αναδειχθεί στον ηγετικό αεροπορικό όμιλο στην Αφρική, σε έξι επιχειρηματικούς άξονες: Ethiopian Διεθνείς Υπηρεσίες, Ethiopian Cargo & Logistics Υπηρεσίες, Ethiopian Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης, Ethiopian Αεροπορική Ακαδημία, Ethiopian ADD Hub Υπηρεσίες Επίγειας Εξυπηρέτησης και Ethiopian Υπηρεσίες Αεροδρομίων. Η Ethiopian είναι μια πολυβραβευμένη αεροπορική εταιρεία, που καταγράφει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 25% την τελευταία επταετία.

Η Ethiopian Airlines είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη Αεροπορική Εταιρεία στην Αφρική…

…και στα περισσότερα από 70 χρόνια λειτουργίας της έγινε μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες της αφρικανικής ηπείρου, προσφέροντας ασυναγώνιστη λειτουργική και επιχειρησιακή αριστεία.
Η νέα αυτή πτήση συνδέει ουσιαστικά όχι απλά δύο πρωτεύουσες, αλλά δύο κορυφαίους προορισμούς, ο καθένας για την ήπειρο στην οποία ανήκει. Από τη μία η Αθήνα, ένας προορισμός γεμάτος εκπληκτικά ιστορικά μνημεία, μια από τις πιο αρχαίες πόλεις στον κόσμο και ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ως κοιτίδα της Δημοκρατίας και από την άλλη η Addis Ababa, πρωτεύουσα μιας χώρας που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η Κίνα της Αφρικής, χάρη -μεταξύ άλλων- στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξής της, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τις εξαγωγές και την ανάπτυξη των οικονομικών δεικτών της. Αρχαία Χριστιανική Αυτοκρατορία, η Αιθιοπία αποτελεί το πιο ιδιόρρυθμο και ανεξερεύνητο κομμάτι της χριστιανοσύνης, διαφέροντας ριζικά από άλλες αφρικανικές χώρες, έχοντας να επιδείξει καταγεγραμμένη ιστορία χιλιετιών, ιδιαίτερο αλφάβητο και ημερολόγιο και εντυπωσιακή τέχνη. Η Αιθιοπία είναι η πρώτη ανεξάρτητη αφρικανική χώρα, με εκτενές ιστορικό υπόβαθρο και χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, που με τα 105 εκ. του πληθυσμού της, αποτελεί το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της Αφρικής και συγχρόνως το πολυπληθέστερο μεσόγειο κράτος παγκοσμίως. Δύο ακόμα πρωτιές της Αιθιοπίας αποτελούν τα γεγονότα ότι ποτέ δεν αποτέλεσε αποικία κανενός κράτους, εκτός από την πενταετία 1936-1941, οπότε και ήταν υπό ιταλική κατοχή ορισμένες μεγάλες πόλεις και οδικές αρτηρίες της. Επιπλέον, η χώρα φιλοξενεί εννέα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO -οκτώ πολιτιστικά και ένα φυσιολατρικό-, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Αφρικής. Tέλος, η έκταση των 1.126.829 τ.χλμ. καθιστά την Αιθιοπία την 27η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Η Αιθιοπία στο παρελθόν ονομαζόταν Αβησσυνία, ενώ η σημερινή ονομασία της προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες και σημαίνει «καμένη όψη».

Τα απολιθώματα της Lucy -του διασημότερου αυστραλοπίθηκου, που έζησε στην Αφρική πριν από 3,18 εκατομμύρια χρόνια-, εντοπίστηκαν το 1974 από Αμερικανούς και Γάλλους επιστήμονες στην περιοχή Άφαρ της Αιθιοπίας. Σχεδόν το 40% του σκελετού της βρέθηκε άθικτο. Η Lucy ήταν ένας πιθηκάνθρωπος -δίποδος και ταυτόχρονα δενδρόβιος- είχε ύψος μόλις 1,10 μέτρα και σκοτώθηκε πιθανότατα πέφτοντας από ένα δέντρο, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες που μελέτησαν τα απολιθώματά της.

Ετοιμάζοντας καφέ με τον παραδοσιακό αιθιοπικό τρόπο. Στην Αιθιοπία, την γενέτειρα του καφέ και μεγαλύτερο παραγωγό του στην Αφρική, το ρόφημα αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι κανονική ιεροτελεστία και τρόπος ζωής!

Γυναίκες της φυλής Hamer. Ο πληθυσμός της Αιθιοπίας περιλαμβάνει 80 διαφορετικές εθνικές ομάδες, με τους Ορόμο να είναι η πολυπληθέστερη, αποτελώντας το 34,4% του πληθυσμού της χώρας και τους Αμχάρα να ακολουθούν, αποτελώντας το 27%.

Η Αιθιοπία φημίζεται για την άγρια πανίδα της, πράγμα που την καθιστά ισχυρή ανταγωνίστρια των χωρών που αποτελούν must για ένα αξέχαστο safari. Εδώ, οικογένεια αιθιοπικών λύκων στο Bale Mountains National Park.

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του Γαλάζιου Νείλου (Tis Abay), στην βόρεια Αιθιοπία.

Erta Ale, ο πλέον ενεργό -και φαντασμαγορικό- ηφαίστειο της Αιθιοπίας.
Ο χριστιανισμός διαδόθηκε στην Αιθιοπία τον 4ο αιώνα από τον Έλληνα έμπορο Φρουμέντιο και έγινε η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας γύρω στο 340 μ.Χ., ενώ ο Φρουμέντιος ανακηρύχθηκε Αμπούνα (αρχιεπίσκοπος) της Αξούμ, που παραμένει η ιερή πόλη των Αιθιόπων. Ωστόσο, υπό το βάρος συνεχών αγώνων επιβίωσης κατά των μουσουλμάνων, η αιθιοπική Ορθοδοξία εξελίχθηκε σε ιδιόμορφο κράμα εβραϊκών, χριστιανικών και αφρικανικών εθίμων. Από εδώ πιστεύεται ότι ξεκίνησε η βασίλισσα του Σαββά, που -κατά τον μύθο- επισκέφθηκε το βασιλιά Σολομώντα, με τον οποίο απέκτησε γιο, τον Μενελίκ, ο οποίος θεωρείται μυθικός γεννήτορας των Αιθιόπων.

Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί το δικό της ημερολόγιο. Έτσι, τα Χριστούγεννα «Genna» γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, κατόπιν νηστείας 43 ημερών, η οποία ονομάζεται «Η νηστεία των προφητών» («Tsome Nebiyat»).

Στις 19 Ιανουαρίου, οι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Θεοφάνια («Timket»), με τους εορτασμούς να διαρκούν τρεις ημέρες. Η παρακολούθηση μιας αιθιοπικής λειτουργίας αποτελεί αλησμόνητη εμπειρία. Το τελετουργικό είναι ασυναγώνιστα υποβλητικό και η όλη μυσταγωγία μοιάζει βγαλμένη από τη Βίβλο, καθώς οι Αιθίοπες προσέρχονται στην εκκλησία, τυλιγμένοι σε λευκούς μανδύες, στις πέντε το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίωρης λειτουργίας, στηρίζονται σε μπαστούνια, καθώς απαγορεύεται να καθίσουν.

Η Lalibela, στα βόρεια της χώρας, η πόλη που οι Αιθίοπες αποκαλούν «Η δική μας Ιερουσαλήμ», είναι διάσημη για τις 11 μονολιθικές εκκλησίες της, οι οποίες είναι λαξευμένες εντός γιγάντιων μονόλιθων και έχουν ανακηρυχθεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ θεωρούνται επίσης το 8ο θαύμα του κόσμου. Στην φωτογραφία το εξωτερικό του ναού του Αγίου Γεωργίου.

Τα διάσημα Μοναστήρια των νησιών της λίμνης Τάνα, στην βόρεια Αιθιοπία, απ’ όπου πηγάζει ο Γαλάζιος Νείλος.

Στις 9 Δεκεμβρίου η Addis Ababa φιλοξένησε την 14 διοργάνωση της «Nations, Nationalities and Peoples Day».

Αυτό το πιάτο περιλαμβάνει injera και διάφορα είδη wat (μαγειρευτά κατσαρόλας) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αιθιοπικής κουζίνας. Το injera δεν είναι μόνο ένα σπογγοειδούς υφής είδος ψωμιού, αλλά επίσης ένα «σκεύος» φαγητού, καθώς τόσο στην Αιθιοπία όσο και στην Ερυθραία, χρησιμοποιείται για να «μεταφέρει» στο στόμα τα κρέατα και τα λαχανικά που φιλοξενεί.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε