Το κτήριο όπου στεγάζεται το εστιατόριο χτίστηκε γύρω στα 1400 μ.Χ. από τους Βενετούς για να λειτουργήσει ως λουτρό, ενώ μετά την πτώση των Χανίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1645, οι Τούρκοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λουτρό κάνοντας μόνο κάποιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, ενώ ξεκίνησαν και ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, με σκοπό την μετατροπή των χριστιανικών ναών σε μιναρέδες, αλλά και την κατασκευή συντριβανιών και πολλών ιδιωτικών ή δημόσιων λουτρών, των γνωστών Χαμάμ. Τα Χαμάμ συνδυάζουν την παράδοση των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών λουτρών και τρία από αυτά σώζονται ως σήμερα στην πόλη, φυσικά εκτός λειτουργίας. Το κτήριο της οδού Ζαμπελίου, δίπλα στο εστιατόριο ΤΑΜΑΜ, ανήκει στην ενετική περίοδο και διακρίνεται από τα αυθεντικά τετράγωνα παράθυρά του, τα οποία οι Τούρκοι έκλεισαν και τα αντικατέστησαν με θολωτά ανοίγματα Οθωμανικού τύπου. Το κτήριο αυτό έχει 6 ημισφαιρικούς τρούλους, στους οποίους διακρίνονται ως σήμερα οι οπές για την διαφυγή των ατμών από την λειτουργία του Χαμάμ. Σε βομβαρδισμό του 1941 το κτήριο απώλεσε τον επιπλέον όροφο που διέθετε. Το σημερινό εστιατόριο καταλαμβάνει τον χώρο της άλλοτε «κρύας πισίνας», στην οποία οι λουόμενοι βουτούσαν μετά από ένα καλό ατμόλουτρο. Ακολουθώντας τις ιστορικές καταβολές του κτηρίου, το εστιατόριο ΤΑΜΑΜ σερβίρει εξαιρετική πολίτικη κουζίνα, σε μία απολύτως ταιριαστή ατμόσφαιρα, με το όνομά του να είναι εμπνευσμένο από το παρόμοιο ηχητικό άκουσμα του χαμάμ, που οδήγησε στο tamam, του οποίου η σημασία στις αραβικές γλώσσες, που μεταφράζεται σε «όλα καλά», φαινόταν ιδιαίτερα ευοίωνη για το νεογέννητο εστιατόριο! Το ΤΑΜΑΜ δημιουργήθηκε το 1982 από μια ομάδα φίλων και έκτοτε μαγειρεύει για ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, προσφέροντάς τους συνταγές εμπνευσμένες από τα ελληνικά οικογενειακά γεύματα, τα παραδοσιακά φαγητά που τρώμε στο σπίτι με τους αγαπημένους μας, σε συνδυασμό πάντοτε με την προσεκτική επιλογή των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και της προσωπικής φροντίδας, στοιχεία που κατέστησαν το TΑΜΑΜ ένα περιζήτητο εστιατόριο στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Με έναν κατάλογο που ξεπερνά τις 70 γευστικές προτάσεις, όλες μοναδικές, με φιλικό και ταχύτατο service και μία πολύ καλά ενημερωμένη κάβα, δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια ολόκληρης της πόλης των Χανίων! Το TΑΜΑΜ αγαπά όμως και την Τέχνη, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από το ότι κατά τη διάρκεια των τόσων χρόνων λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει πάμπολλες ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλα πολλά καλλιτεχνικά events.

Το ενετικό λιμάνι των Χανίων αποτελεί την ζωντανή και αενάως παλλόμενη καρδιά της πόλης…

…τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά την νύχτα!

Σ’ αυτήν ακριβώς την περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Ζαμπελίου 49, βρίσκεται το εστιατόριο ΤΑΜΑΜ.

Η σάλα φαγητού του εστιατορίου, που ταυτίζεται με τους χώρους της «κρύας πισίνας» του Χαμάμ…

…τα βράδια γεμίζει ασφυκτικά…

…ενώ στους εξωτερικούς χώρους, επί της οδού Ζαμπελίου, επικρατεί το αδιαχώρητο σχεδόν μόνιμα! Η κράτηση κρίνεται απαραίτητη για να μην απογοητευθείτε! Τυχαίο;…

…δεν νομίζω, και θα το πιστέψετε απλά και μόνο ακούγοντας τις περιγραφές των προτεινόμενων πιάτων! Ξεκινήσαμε με σαλάτα ΤΑΜΑΜ, με ανάμεικτα λεπτοκομμένα λαχανικά, τα οποία αγκαλιάζει μια πλούσια κρέμα αβοκάντο (ο «χρυσός» της Δυτικής Κρήτης) και την στολίζουν καρύδια και ντοματίνια.

Από την πρώτη στιγμή και πριν ακόμα φθάσουν στο τραπέζι τα εδέσματα που παραγγείλατε, θα έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα της, προσεγμένης ως την τελευταία λεπτομέρεια, προσωπικότητας του χώρου. Το ψωμί είναι χειροποίητο και συνοδεύεται από πάστα ντομάτας με βασιλικό.

Ακολούθησαν γίγαντες Καστοριάς σκορδάτοι στο φούρνο, μελωμένοι και άψογα ψημένοι.

Η πίτα Καισαρείας φυσικά περιελάμβανε παστουρμά και κασέρι, όμως η ιδιαίτερη γεύση της…

…οφειλόταν κυρίως στην απόλυτα ταιριαστή λιαστή ντομάτα.

Πεντανόστιμο μοσχαράκι κοκκινιστό πάνω σε κρεββατάκι βελούδινου πουρέ μελιτζάνας, τουρκιστί χουνκιάρ μπεγιεντί (hünkâr beğendi). Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «όπως ο Σουλτάνος» ή «όπως αρέσει στο Σουλτάνο», υποδηλώνοντας την ασύγκριτη νοστιμιά του.

Παρότι όλα τα πιάτα ήταν υψηλότατου επιπέδου εγώ ψηφίζω δαγκωτό «Ιρανικό ρύζι» με μπασμάτι, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Αρμονικό πάντρεμα διαφορετικών γεύσεων και υφών σε έναν ονειρεμένο συνδυασμό.

Ένα θεϊκό cheesecake με σάλτσα από φρέσκες φράουλες μας αποτελείωσε γευστικά!

Παρ’ όλα αυτά, το τέλος δεν μπορούσε να γραφτεί χωρίς να φτάσει στο τραπέζι μας το απαραίτητο καραφάκι με τσικουδιά -σερβίρεται σχεδόν παντού στην Κρήτη-, αλλά και το λουκουμάκι, που συνδέει με μοναδικό τρόπο τις γευστικές διαδρομές των δύο πλευρών του Αιγαίου.

Αν βρεθείτε στα Χανιά μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο ΤΑΜΑΜ! Θα σας κερδίσει με την πρώτη φορά!
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε