Παναγία των Παρισίων, η κοσμοξάκουστη Notre-Dame


Έναν χρόνο μετά και η σκέψη μας δεν μπορεί να ξεφύγει από την απίστευτη τραγωδία της πυρκαγιάς, που κατέστρεψε στις 15 Απριλίου 2019 την κοσμοξάκουστη Notre-Dame (Η Κυρά μας), την περίφημη Παναγία των Παρισίων, όπως έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από το ομώνυμο έργο του Βίκτωρος Ουγκό, ο οποίος και «προέβλεψε», θα μπορούσαμε να πούμε, την φοβερή αυτή καταστροφή, περιγράφοντάς την με ανατριχιαστικές και ολοζώντανες λεπτομέρειες, σχεδόν δύο αιώνες νωρίτερα: «Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο πιο ψηλό μέρος της εκκλησίας. Αυτό που έβλεπαν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Μια μεγάλη φλόγα υψωνόταν ανάμεσα στους δυο πύργους με ανεμοστρόβιλους και σπινθήρες, μια τεράστια και ανεξέλεγκτη φλόγα, η οποία πότε φαινόταν και πότε χανόταν από τον πυκνό καπνό».
Ευρισκόμενη έναν χρόνο πριν στην Γαλλία, ακριβώς τέτοιες ημέρες -συμπεριλαμβανομένης της ημέρας της τραγωδίας- είχα την ευκαιρία να βιώσω την οδύνη του φίλου Γαλλικού λαού. Στις πολύωρες ζωντανές συνδέσεις με τον τόπο της τραγωδίας, αλλά και στις ανταποκρίσεις από ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, είδα ανθρώπους κάθε ηλικίας να χύνουν καυτά δάκρυα για την απώλεια του εμβληματικότερου θρησκευτικού μνημείου όχι μόνο του Παρισιού, αλλά και ολόκληρης της Γαλλίας. Είδα συναυλίες και άλλες δραστηριότητες να διοργανώνονται από την επόμενη κιόλας ημέρα, προκειμένου να συγκεντρωθεί το αστρονομικό ποσόν, που απαιτείται για την αποκατάσταση του Ναού. Είδα ό,τι απέμεινε από τα θαυμάσια έργα τέχνης, που κοσμούσαν το εσωτερικό του, να μεταφέρονται άρον-άρον στο Λούβρο προκειμένου να διασωθούν. Είδα, τέλος, ακόμα και την οργή των Γάλλων πολιτών να ξεσπά προς διάφορες κατευθύνσεις. Εγώ η ίδια -όπως και άλλοι επισκέπτες της πόλης- ρωτήθηκα σε ζωντανή σύνδεση, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Στρασβούργου, για τα συναισθήματά μου εξ αυτού του γεγονότος. Συναισθήματα που συμπυκνώνονται σε ελάχιστες λέξεις: οδύνη και ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ;
Η Παναγία των Παρισίων είναι -αδυνατώ να πω ήταν- ένας Ναός απόλυτα συνυφασμένος με την ιστορία της πόλης των Παρισίων και ολόκληρης της Γαλλίας. Αρκεί να αναφέρω ότι στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης!

Η Παναγία των Παρισίων, ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού, αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού.

H περίφημη Notre-Dame, βρίσκεται λίγα μόλις μετά την Petit Pont (Μικρή Γέφυρα), η οποία κατασκευάστηκε το 1853, αν και μία αντίστοιχη κατασκευή βρισκόταν σε αυτό το σημείο ήδη από την αρχαιότητα…

…ενώ η σημερινή γέφυρα έχει την μορφή ενός ενιαίου πέτρινου τόξου, που συνδέει το 4ο Διαμέρισμα και το Île de la Cité, με το 5ο Διαμέρισμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Petit Pont καταστράφηκε τουλάχιστον δεκατρείς φορές από την αρχική της δημιουργία και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Η περιοχή εξυπηρετείται από τον σταθμό του Μετρό Saint-Michel.

Δίπλα στην Notre-Dame, αχώριστος σύντροφός της, το τοποθετημένο σε βάθρο χάλκινο άγαλμα του Καρλομάγνου και των Φρουρών του (Charlemagne et ses Leudes), έργο των Γάλλων γλυπτών Charles Rochet και Louis Rochet. Το πλήθος του κόσμου που αναμένει υπομονετικά να εισέλθει στον ναό, δεν μειώνεται ούτε υπό τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες!

Τον έφιππο Καρλομάγνο συνοδεύουν οι υποτελείς του Roland και Olivier. Ακριβώς πίσω από το άγαλμα και στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, εκτείνεται η Quai de Montebello, μεταξύ της Petit Pont και της Pont de l’Archevêché. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέρος για βόλτα στην Γαλλική πρωτεύουσα, καθώς προσφέρει απεριόριστη θέα του καθεδρικού ναού της Notre-Dame και ευκαιρία για τέλειες φωτογραφίες! Η κομψή Pont au Double, στο μέσον της προκυμαίας de Montebellο, προσφέρεται για χρήση μόνο από πεζούς και ποδηλάτες, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση στο Île de la Cité.

Πλήθος εστιατορίων και café βρίσκονται κατά μήκος της προκυμαίας αυτής, η οποία ουσιαστικά γειτνιάζει άμεσα με μία από τις γραφικότερες συνοικίες του Παρισιού, το Quartier Latin.

Τα πλέον άξια προσοχής αρχιτεκτονικά σημεία της Notre-Dame είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ.!

Στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του Ναού, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και των κωδωνοστασίων της εκκλησίας. Σκηνές σαν αυτή της φωτογραφίας -μπορείτε να τις δείτε και «ζωντανά» στο σχετικό συγκινητικό video  στο κανάλι μας στο YouTube-, μόλις ένα μήνα πριν το τραγικό συμβάν, σίγουρα θα αργήσουν πολύ να ξαναϋπάρξουν…

…και το κέντρο δράσης του κλασσικού μυθιστορήματος «Η Παναγία των Παρισίων», του Βίκτωρος Ουγκώ, θα αργήσει να ξαναβρεί την χαμένη λαμπρότητά του, προς μεγάλη θλίψη όχι μόνο των Παριζιάνων, αλλά και όλων όσων αγαπούν τα εξαιρετικά -σαν αυτό- δείγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού!

Η κατασκευή του Ναού ξεκίνησε το 1163 με τον θεμέλιο λίθο να τίθεται από τον Πάπα Αλέξανδρο Γ΄ και τον Βασιλιά Λουδοβίκο Ζ΄ της Γαλλίας. Αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα και το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.

Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού,  με πρωταγωνιστές τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (vitreaux) παράθυρα, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του.

Ας προσευχηθούμε κι εμείς, μαζί με την Jeanne D’ Arc, για την ταχεία αποκατάσταση του εμβληματικού αυτού μνημείου, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Προέδρου Macron, δεν θα διαρκέσει λιγότερο από πέντε χρόνια.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:EuropeΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: