«σχεδία home», γιατί η αλληλεγγύη έχει και έμπνευση και νοστιμάδα


Βρεθήκαμε στο «σχεδία home» στις 11 Μαρτίου και ήταν αυτή η τελευταία μας έξοδος από το σπίτι έως και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Πραγματικά το θεωρώ αυτό ευλογία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αβεβαιότητος, ανησυχίας απαισιοδοξίας και οποιασδήποτε άλλης καταστάσεως με -α στερητικό βιώνουμε αυτήν την περίοδο, μιας και όλο αυτό το διάστημα οι εικόνες που είδαμε και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από τον μοναδικό αυτό χώρο, παραμένουν ολοζώντανες στο μυαλό και την καρδιά μας. Το εμβληματικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που φιλοξενεί το σπίτι της «σχεδίας» μας εντυπωσίασε όχι μόνο λόγω της υποδειγματικής οργάνωσης και της άψογης λειτουργίας του χώρου, αλλά κυρίως διότι αισθάνεσαι την αγάπη και το νοιάξιμο για τον άνθρωπο να ξεχειλίζει από κάθε γωνιά και κάθε δραστηριότητα αυτής της κιβωτού αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας. Γιατί το «σχεδία home» είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο μιας και δημιουργήθηκε ακριβώς για να υποστηρίξει εκείνους τους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να τους δώσει την δυνατότητα να στηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Το πανέμορφο ιστορικό κτήριο που στεγάζει το «σχεδία home» κατασκευάστηκε το 1870 και υπήρξε κατοικία της διάσημης ζωγράφου Ελένης Σταθοπούλου, εγγονής του Ιωάννη Γ. Σταθόπουλου, που ασχολούνταν με την κατασκευή και το εμπόριο μουσικών οργάνων και έφερε τον τίτλο του «Οργανοποιού της Βασιλικής Αυλής».

Προφανώς, οι περισσότεροι γνωρίζουμε κυρίως το περιοδικό δρόμου «σχεδία», το οποίο έχοντας και πάλι στο επίκεντρο της ίδιας της ύπαρξής του τον άνθρωπο, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους δρόμους -πού αλλού;- της Αθήνας, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, στις 27 Φεβρουαρίου του 2013, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κι αν αυτή είναι η ημερομηνία γέννησης της όλης προσπάθειας, η «κύηση» διήρκεσε σχεδόν 6 χρόνια, μιας και οι πρώτες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από το 2007, όταν τα προεόρτια της λαίλαπας που κατέφθανε ήταν ήδη ορατά. Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου, το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 αναγνώστες διεθνώς. Οι 14 άνθρωποι που βγήκαν έξω εκείνη τη μέρα, για να πουλήσουν το πρώτο τεύχος του περιοδικού «σχεδία» -η τιμή διάθεσής του είναι 4 ευρώ, εκ των οποίων το 1,52 ευρώ είναι καθαρό έσοδο του πωλητή-, είναι σήμερα πολλές δεκάδες, είναι οι ευγενικοί πωλητές με το γνωστό κόκκινο γιλέκο, που συναντάμε στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και η «σχεδία» είναι ακριβώς «αυτοί οι άνθρωποι, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», μας λέει ο Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού και ψυχή του όλου project. Ωστόσο, η «σχεδία» είναι πολύ περισσότερα από το περιοδικό δρόμου που όλοι γνωρίζουμε. Γιατί «σχεδία» είναι και το «Γκολ στη φτώχεια», η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, που αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου για την ενεργοποίηση και κοινωνική (επαν)ένταξη συμπολιτών μας, που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες τους μορφές. Επίσης, «σχεδία» είναι κάποιες «αόρατες διαδρομές», στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιείται ένας δίωρος περίπατος με αφετηρία τα γραφεία της «σχεδίας» στο κέντρο της Αθήνας (Φαβιέρου 24-26) και τέρμα την Βαρβάκειο Αγορά, με ενδιάμεσες στάσεις, επτά στο σύνολο, έξω από σημαντικές κοινωνικές δομές της πόλης, για την κάθε μία από τις οποίες ο οδηγός των συμμετεχόντων στην παράπλευρη αυτή δράση, δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Τέλος, «σχεδία» είναι πολλές και ποικίλες ακόμα δράσεις, όπως η συμμετοχή στον αγώνα των 5.000 μέτρων του Μαραθωνίου της Αθήνας, τα περιβόητα πάρτι με τα μακαρόνια της «σχεδίας«, η ομάδα μπάσκετ και η ομάδα πετάνκ, που παίζεται κάθε Κυριακή στο Ζάππειο από τους ανθρώπους του περιοδικού, αλλά και πολλά άλλα που σχεδιάζονται, γιατί η «σχεδία» πέρα και πάνω απ’ όλα είναι έμπνευση!

Έτοιμοι να εξερευνήσουμε το φιλόξενο «σχεδία home»!

Η «σχεδία» όμως, εκτός όλων των προαναφερθέντων, είναι και παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, όπερ μεθερμηνευόμενον περιλαμβάνει τον καλύτερο καφέ, το γευστικότερο φαγητό, μοναδικά cocktails που έχει επιμεληθεί ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος, υπέροχη μουσική, είδη δώρων υψηλής αισθητικής και ποιότητας, εργαστήρια και πολλά άλλα. Ναι, ναι, μην απορείτε καθόλου, όλα αυτά υφίστανται και στεγάζονται στο ιστορικό κτήριο της γωνίας Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη από την αρχή αυτού του άρθρου.

H οδός Κολοκοτρώνη παλαιότερα ονομαζόταν οδός Ανακτόρων, επειδή διερχόταν από την προσωρινή κατοικία του βασιλιά Όθωνα, στο σημείο περίπου όπου βρίσκεται σήμερα το κτήριο της Παλαιάς Βουλής. Ωστόσο, στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Λέκκα βρισκόταν το σπίτι όπου έμεινε για ένα διάστημα μετά το 1835 ο «Γέρος του Μοριά», εξ ου και το άγαλμα στην πλατεία, αλλά και η ονομασία του δρόμου.

Σε έναν χώρο ιδιαίτερης αισθητικής, «άκαπνο» και χωρίς ίχνος πλαστικού -μάλιστα ενθαρρύνεται η παντελής απουσία ακόμα και για ανακυκλώσιμα καλαμάκια!- ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του, να διαβάσει ένα βιβλίο ή τα κορυφαία περιοδικά «New Yorker» και «Spiegel», τη γαλλική «Le Monde Diplomatique» ή να ξεφυλλίσει το βρετανικό περιοδικό δρόμου «The Big Issue» και το γερμανικό «Hinz&Kuntz» και βεβαίως, τη «σχεδία», απολαμβάνοντας παράλληλα τον καλύτερο specialty καφέ, την γευστικότερη σοκολάτα, εξαιρετικής ποιότητας ροφήματα και θρεπτικά σαντουϊτσάκια, όλα υψηλής ποιότητος και διαλεγμένα με προσοχή. Φυσικά, το «σχεδία home» δεν θα μπορούσε παρά να υιοθετήσει την πρωτοβουλία αγάπης «Ένας καφές σε περιμένει», που εισήγαγε στην Ελλάδα η «σχεδία» τον Ιούλιο του 2013 και στο πλαίσιο της οποίας, αυτός που το επιθυμεί και αφού πιει τον καφέ του, φεύγοντας, μπορεί να προπληρώσει μαζί με το δικό του και ένα κερασμένο καφεδάκι για τους λιγότερο τυχερούς αυτού του κόσμου. Το κόστος του κερασμένου καφέ είναι 1,50 ευρώ, για όλα τα είδη καφέ και έχουν κεραστεί χιλιάδες καφεδάκια σε εκατοντάδες χώρους εστίασης και αναψυχής σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Επειδή, όμως, πάρτι χωρίς μουσική δεν γίνεται, τις μουσικές του bar στο «σχεδία home» έχουν επιμεληθεί παραγωγοί με μεγάλη εμπειρία και εξαιρετικές γνώσεις, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τον Γιώργο Μουχταρίδη, διευθυντή του Pepper 96,6, την Αλεξάνδρα Γιαλίνη από το Τρίτο Πρόγραμμα και τον Γιάννη Νένε από τον Athens Voice Radio 102,5.

Aφήσαμε για το τέλος το εστιατόριο, που πραγματικά μας άφησε κατάπληκτους όχι μόνο διότι σερβίρει το καλύτερο φαγητό της πόλης, αλλά -κυρίως- για ό,τι κρύβεται πίσω από το επίτευγμα αυτό! Πρώτο, λοιπόν, «κρυμμένο» μυστικό του εξαιρετικού μενού, όπου κυριαρχούν οι «γεύσεις της μαμάς», είναι ο πολυβραβευμένος chef Λευτέρης Λαζάρου, που μαζί με τον συνεργάτη του Γιάννη Υφαντίδη και μη φειδόμενος χρόνου και κόπου, εκπαίδευσε βήμα προς βήμα τους ανθρώπους της «σχεδίας», προκειμένου να επιτυγχάνουν το αποτέλεσμα που εμείς απολαύσαμε κατά την επίσκεψή μας και εσείς θα δείτε στις φωτογραφίες μας, τουλάχιστον μέχρι να ξανανοίξει το εστιατόριο. Δεύτερο μυστικό οι άνθρωποι που στελεχώνουν πλέον την κουζίνα του «σχεδία home». «Το κριτήριο για τους εργαζόμενους ήταν να ξέρουν να βράσουν ένα αυγό, να ξέρουν να βράσουν νερό» λέει ο Λευτέρης Λαζάρου και αυτό υποστηρίζουν ότι ήταν το επίπεδό τους, οι ίδιοι οι μάγειρες, τους οποίους και συναντήσαμε. Εμείς πάντως αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι όλα όσα γευθήκαμε μπορεί να έχουν ως αφετηρία τους ένα βραστό αυγό! Εκτός κι αν η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, η υπέρμετρη προσπάθεια και η πραγματική κατάθεση ψυχής είναι τελικά συνθήκες ικανές να δημιουργήσουν ένα θαύμα! Και φαίνεται πως μάλλον είναι!

«Στόχος μας είναι ο κόσμος να μας επισκέπτεται και να χαλαρώνει, να καταλαβαίνει τι είναι αυτό που γίνεται, να τρώει μια μερίδα φαγητό και να απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί, αν θέλει. Όλα αυτά με το ελάχιστο δυνατό τίμημα. Το μενού έχει σχεδιαστεί με κριτήριο να θρέψουμε τους ανθρώπους και να ξυπνήσουμε μνήμες της κουζίνας της μαμάς» μας λένε οι άνθρωποι του «σχεδία home» με πάθος που πραγματικά μας κινητοποιεί.

Στον ίδιο αυτό χώρο του εστιατορίου και cafe-bar βρίσκεται και το showroom, αλλά και οι εγκαταστάσεις των εργαστηρίων του «σχεδία art project», δημιουργώντας ουσιαστικά έναν πολυχώρο, ο οποίος αποτελεί σημείο συνάντησης και κόμβο καινοτομίας.

Το καλάθι με το όνομα Άρτεμις, τα σκουλαρίκια με το όνομα Αντιγόνη, το σουπλά με το όνομα Διόνυσος και ένα σωρό άλλα αντικείμενα, όπως φωτιστικά, σελιδοδείκτες και δαχτυλίδια, με ονόματα από την ελληνική μυθολογία, μπήκαν στο ισόγειο της Κολοκοτρώνη, όπου συναντήθηκαν με περιοδικά δρόμου από όλο τον κόσμο και μαζί υποδέχονται τους φίλους του «σχεδία art».

Το «πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης art σχεδία» (Upcycling project) του περιοδικού δρόμου «σχεδία», είναι ένα πρόγραμμα όπου συναντιούνται η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Βασικός στόχος του είναι η δημιουργία ευκαιριών για την ενεργοποίηση και την περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση, με την παράλληλη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης, συμπολιτών μας που είναι άστεγοι και/ή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και βασίζεται στους εξής άξονες/τομείς δράσης.

1. Επαναχρησιμοποίηση (upcycling) των αδιάθετων (παλαιότερων) τευχών του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και μετατροπή τους σε νέα προϊόντα. Η διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης προσθέτει αξία με τη μετατροπή του «άχρηστου» χαρτιού σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

2. Παρουσίαση, προώθηση και πώληση όλων των προϊόντων σε μια γκαλερί/κοινωνική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας (αρχικά), καθώς και μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-shop). Παράλληλα, λειτουργεί ένα δίκτυο χονδρικής πώλησης (wholesale) για τη διάθεση των προϊόντων μέσα από επιλεγμένα καταστήματα (αλλά και υπηρεσίες, εταιρείες κ.λπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων κατά παραγγελία (για φορείς, εταιρείες, αλλά και ιδιώτες).

Μπορείτε να θαυμάσετε και βεβαίως να προμηθευτείτε όλα αυτά τα πρωτότυπα έργα τέχνης και από το ηλεκτρονικό κατάστημα  (ακολουθείστε το link), επιλέγοντας έτσι δώρα υψηλής αισθητικής, που ταυτόχρονα κρύβουν ένα βαθύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό μήνυμα.

Όλα τα προϊόντα του «σχεδία art», μοναδικά σε σύλληψη και εκτέλεση, έχουν σχεδιαστεί και δημιουργηθεί στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αλλά και το ζήλο και το ταλέντο των δημιουργών τους, ενώ για την δημιουργία τους, προτεραιότητα δίνεται σε αγνά, οικολογικά υλικά (κόλλες, βερνίκια κ.λπ.).

Κάθε σπιτάκι από ανακυκλωμένο χαρτί του περιοδικού δρόμου «σχεδία«, έχει δημιουργηθεί από έναν άνθρωπο άστεγο, που μέσα από την συμμετοχή του στις δράσεις της «σχεδίας» βλέπει τα όνειρά του για μια φυσιολογική ζωή να ξαναζωντανεύουν.

Σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής των ειδών του «σχεδία art», προτεραιότητα έχουν τα αγαθά και προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Όπου είναι δυνατόν, δε, προτιμούνται αυτά που έχουν κατασκευαστεί σε ελληνικές μονάδες, που γεωγραφικά βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στους χώρους των εργαστηρίων του «σχεδία art», με σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Φυσικά, ο χώρος είναι προσβάσιμος από συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, καθώς υπάρχουν υπερυψωμένα τραπεζάκια -όπως αυτό της φωτογραφίας-, ώστε να μπορεί να περνά από κάτω αναπηρικό αμαξίδιο, στις τουαλέτες των ΑΜΕΑ η κρεμάστρα είναι πιο χαμηλά ώστε να φτάνουν και οι άνθρωποι με αμαξίδιο, ενώ ακόμη και στο ύψος του μπαρ υπάρχει η σχετική μέριμνα.

Το μενού είναι διαθέσιμο σε ακουστική έκδοση για τους συμπολίτες μας με μειωμένη όραση, αλλά και σε γραφή Braille, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού στο μπαρ και το σέρβις περιελάμβανε μαθήματα υποδοχής και καθοδήγησής τους.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχικό ζητούμενο του όλου εγχειρήματος και στο πλαίσιο αυτό το φαγητό που δεν πωλείται, διατίθεται στους πωλητές του περιοδικού «σχεδία», ενώ το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στην κουζίνα συγκεντρώνεται σε ειδικό κάδο και πηγαίνει στην εταιρεία Πράσινο Λάδι, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοντήζελ. Φυσικά, οι συσκευασίες που αδειάζουν ανακυκλώνονται και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια επιχείρηση-πρότυπο, με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η απροσποίητη ευγένεια όλων όσων συναντήσαμε στο «σχεδία home», κατά την διάρκεια της τρίωρης παραμονής και ξενάγησής μας, ήταν κάτι περισσότερο από θεμιτή και ευπρόσδεκτη, ήταν συγκινητική.

Επιθυμία και στόχο των ανθρώπων της «σχεδίας» αποτελεί το να είναι οι γεύσεις που φθάνουν στο κάθε σερβιριζόμενο πιάτο πραγματικά απολαυστικές, ώστε να ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά. Και όντως το πέτυχαν χωρίς η προσπάθεια αυτή να εμπεριέχει ούτε ίχνος ανταγωνισμού προς άλλους χώρους εστίασης,

Σούπα κολοκύθας με αρώματα πορτοκαλιού.

Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, βινεγκρέτ από ταχίνι και γραβιέρα Αμφιλοχίας.

Σαχάνι σε κρούστα από σουσάμι και μαρμελάδα τομάτας. Να σημειώσουμε, ευκαιρίας δοθείσης, ότι πρόκειται για το χειροποίητο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, αποκλειστικά από το Τυροκομείο Κωσταρέλου, το οποίο με την βελούδινη υφή, την μαστιχωτή δομή και την φρέσκια βουτυρένια γεύση του είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα η τηγάνισμα.

Σουπιά μαγειρευτή με ρύζι.

Καλαμαράκια λεμονάτα με φάβα.

Κεφτεδάκια από βιολογικό κιμά κοτόπουλου και πουρέ γλυκοπατάτας.

Κορμός γεμιστός με κρέμα κάστανου, επικάλυψη σοκολάτας και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης.

Εξαιρετικό λιμοντσέλο για το κλείσιμο ενός υψηλού επιπέδου γεύματος.

Ο Γιάννης (αριστερά) και ο Νίκος (ο μεγαλύτερος σε ηλικία της ομάδας, ετών 62). Η ηλικία των 50 χρόνων είναι ένα από τα κριτήρια (όχι ιδιαίτερα αυστηρό πάντως) για τους εργαζομένους εδώ, μιας και για τους ανθρώπους αυτούς μοιάζει σαν η αγορά εργασίας μα και η ζωή η ίδια να τους έχει γυρίσει την πλάτη.

Εμείς, δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε θερμά όλους όσοι στελεχώνουν την «σχεδία» και το «σχεδία home» για το πραγματικά άρτιο, πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο τους και να τους ευχηθούμε ολόψυχα καλή συνέχεια σε κάθε δράση τους. Τέλος, δηλώνουμε ενθουσιασμένοι για όσα είδαμε και γνωρίσαμε κοντά τους και επίσης δηλώνουμε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, όχι μόνον προβάλλοντας το έργο αυτό, που είναι το αυτονόητο, αλλά και συμμετέχοντας στις δραστηριότητές τους, όπως για παράδειγμα στην κατασκευή των προϊόντων του «σχεδία art», μία προοπτική που ενθουσίασε τόσο εμένα προσωπικά όσο και την κόρη μου, την Φρατζέσκα.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

Κατηγορίες:Culture / Events, Greece, Restaurants, RestaurantsΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: