Η επί βελγικού εδάφους έδρα του Ευρωκοινοβουλίου -η άλλη φιλοξενείται στο Στρασβούργο- βρίσκεται στην N.Α. πλευρά της πόλης των Βρυξελλών και συγκεκριμένα στην περιοχή του πολυτελούς Ixelles ή Elsene -ενός από τους 19 Δήμους της Περιφέρειας Βρυξελλών (Brussels-Capital Region)-, όπου κατά μήκος της καταπράσινης λεωφόρου Louise βρίσκονται συγκεντρωμένες ακριβές μπουτίκ και κομψά εστιατόρια.

Η Αίθουσα της Ολομέλειας. Μία σύγχρονη καλοκουρδισμένη Βαβέλ, εντός της οποίας άνθρωποι από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν ο καθένας την γλώσσα του και παρ’ όλα αυτά συνεννοούνται άψογα! Απίστευτο και όμως αληθινό!

H Place du Luxembourg και τα κτήρια του Ευρωκοινοβουλίου. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του John Cockerill, ενός εξέχοντος Βρετανο-Βέλγου βιομηχάνου του 19ου αιώνα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) είναι το Νομοθετικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) των 27 χωρών-μελών, που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της κάθε 5 χρόνια, με τις τελευταίες Ευρωεκλογές να έχουν πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2019. Έχει νομοθετική, εποπτική και δημοσιονομική αρμοδιότητα και απαρτίζεται από 705 Βουλευτές (Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), έναντι της σύνθεσής του των 751 εδρών, που παρέμεινε σε ισχύ ολόκληρη την περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούσε να είναι μέλος της Ε.Ε., δηλαδή ως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Με την αποχώρηση των 73 Ευρωβουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή η μείωση αφήνει περιθώριο για ενδεχόμενες μελλοντικές διευρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, 27 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου ανακατανέμονται σε άλλες χώρες, ενώ προβλέπεται ότι οι υπόλοιπες 46 θα κατανεμηθούν σε περίπτωση διεύρυνσης της Ε.Ε. Οι 27 έδρες κατανεμήθηκαν ως εξής: Γαλλία + 5, Ισπανία + 5, Ιταλία + 3, Ολλανδία + 3, Ιρλανδία + 2, Σουηδία + 1, Αυστρία + 1, Δανία + 1, Φινλανδία + 1, Σλοβακία + 1, Κροατία + 1, Εσθονία + 1, Πολωνία + 1 και Ρουμανία + 1. Κανένα κράτος μέλος δεν έχασε έδρες. Το Ε.Κ. ιδρύθηκε το 1952, ως Κοινή Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, για να μετεξελιχθεί το 1962 σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις πρώτες άμεσες εκλογές να διενεργούνται το 1979. Το Ευρωκοινοβούλιο εδρεύει στο Στρασβούργο, τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, ενώ Πρόεδρός του είναι o Ιταλός πολιτικός και δημοσιογράφος David Maria Sassoli, ο οποίος εξελέγη από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η θητεία του έχει διάρκεια από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2021. Ρόλος του Προέδρου είναι να:
- Διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών
- Εποπτεύει τις διάφορες δραστηριότητες και επιτροπές του Κοινοβουλίου
- Εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις διεθνείς σχέσεις του
- Δίνει την τελική έγκριση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Το Ε.Κ. επιθυμώντας να προσφέρει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να το επισκεφθεί και να γνωρίσει από κοντά τις δραστηριότητές του, καλωσορίζει οργανωμένες ομάδες επισκεπτών στους χώρους του στις Βρυξέλλες (και στο Στρασβούργο), όπου οργανώνονται ενημερωτικές επισκέψεις για ομάδες που αποτελούνται από 20 έως 45 άτομα. Στην φωτογραφία ομάδα επισκεπτών προσκεκλημένων του Έλληνα Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη (Φεβρουάριος 2020).
Το Κοινοβούλιο έχει 3 κύριες αρμοδιότητες:
1. Νομοθετικές Αρμοδιότητες
• Εγκρίνει νομοθετικές πράξεις της Ε.Ε., μαζί με το Συμβούλιο της Ε.Ε., με βάση προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
•Αποφασίζει για διεθνείς συμφωνίες
•Αποφασίζει για θέματα διεύρυνσης
•Εξετάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και της ζητά να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις

Οι επισκέψεις διαρκούν περίπου από μία έως δύο ώρες και περιλαμβάνουν μια γενική εισαγωγή από λειτουργό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με τον ρόλο και τις εργασίες του Σώματος.
2. Εποπτικές Αρμοδιότητες
•Ασκεί δημοκρατικό έλεγχο σε όλα τα όργανα της Ε.Ε.
•Εκλέγει τον πρόεδρο της Επιτροπής και εγκρίνει την Επιτροπή ως σώμα. Έχει τη δυνατότητα να καταθέσει «πρόταση μομφής», υποχρεώνοντας την Επιτροπή σε παραίτηση
•Χορηγεί απαλλαγή, δηλαδή τελική έγκριση για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.
•Εξετάζει αναφορές πολιτών και συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές
•Συζητά τη νομισματική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
•Υποβάλει ερωτήσεις στην Επιτροπή και το Συμβούλιο
•Εκτελεί χρέη παρατηρητή σε εκλογικές διαδικασίες

Αμέσως μετά την είσοδό μας στο κτήριο συναντούμε την συστάδα των σημαιών όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες και αποτελούν το αγαπημένο φόντο φωτογράφησης για τους επισκέπτες του Ευρωκοινοβουλίου…

…ενώ στον ίδιο χώρο ευχαριστίες σε όλες τις γλώσσες, που ομιλούνται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., απευθύνονται προς τους επισκέπτες.
3. Δημοσιονομικές Αρμοδιότητες
•Καταρτίζει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., μαζί με το Συμβούλιο και εγκρίνει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους ιστοτόπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και του Γραφείου του στην Ελλάδα.

Μία εντυπωσιακή σε μέγεθος μακέτα του συνόλου των κτηρίων του Ευρωκοινοβουλίου μας βοηθά να πάρουμε μια καλή γενική εικόνα του τι βρίσκεται πού…

…ενώ η πληθώρα των διατιθέμενων εντύπων, επίσης σε όλες τις γλώσσες των χωρών-μελών της Ένωσης, αποσαφηνίζει και διευκρινίζει πολλά ερωτήματα που μπορεί όλοι να έχουμε σχετικά με την λειτουργία του Ε.Κ.

Εντυπωσιακή σύνθεση μεταξύ των ορόφων του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία των Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια επίσκεψη στην αίθουσα της Ολομέλειας, το Ημικύκλιο, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να γευθεί κανείς την συναρπαστική ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου διεθνικού κοινοβουλίου στον κόσμο και να μάθει ποιες είναι οι εξουσίες και ο ρόλος του. Μια επίσκεψη, επίσης, στο Parlamentarium, το μεγαλύτερο κέντρο επισκεπτών Κοινοβουλίου σε όλη την Ευρώπη, το οποίο έχουν επισκεφθεί ήδη περισσότερα από 2.000.000 άτομα, δίνει την ευκαιρία εξερεύνησης του κόσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τέλος, από τους μύθους και τις ανακαλύψεις έως το χάος και τη συνοχή του 20ού αιώνα, το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας ταξιδεύει τους επισκέπτες του στην ιστορία της Ευρώπης, καλώντας τους να οραματιστούν το μέλλον της.

Εντυπωσιακή εξωτερική άποψη ενός εκ των κτηρίων του συγκροτήματος του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Κάθε χώρα-μέλος αποφασίζει για την μορφή που θα λάβουν οι ανά πενταετία Ευρωεκλογές, πρέπει όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου. Οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται με αναλογικό σύστημα. Όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου είναι τα 18 έτη, εκτός από την Αυστρία όπου είναι τα 16. Οι έδρες κατανέμονται με κριτήριο τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους. Οι γυναίκες είναι λίγο περισσότερες από το ένα τρίτο των Βουλευτών. Οι Ευρωβουλευτές χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα και μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην εκλογική περιφέρειά τους, στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται 12 σύνοδοι της Ολομέλειας κάθε έτος, και στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχουν σε πρόσθετες συνόδους, καθώς και σε συνεδριάσεις των Επιτροπών και των πολιτικών ομάδων τους. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να σέβονται οι βουλευτές προσδιορίζονται στο Καθεστώς των Βουλευτών, που εγκρίθηκε το 2009.

Ένα αυθεντικό τμήμα του Τείχους του Βερολίνου βρίσκεται τοποθετημένο έξω από την είσοδο -που χρησιμοποιείται και από τους επισκέπτες- του Ευρωκοινοβουλίου, ως φόρος τιμής στα θύματα δικτατορικών καθεστώτων και ως σύμβολο, παράλληλα, της δέσμευσης των Ευρωπαίων για ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία.
Οι αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι επίσημες ομάδες Ευρωβουλευτών, που διατηρούν και εμβαθύνουν τις σχέσεις του Ε.Κ. με κοινοβούλια, περιφέρειες και οργανισμούς τρίτων χωρών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λειτουργούν ως ο πρωταρχικός σύνδεσμος του Κοινοβουλίου με άλλα νομοθετικά όργανα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με τις Επιτροπές του και τους βουλευτές του Ε.Κ., που στηρίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα πέραν των συνόρων της Ε.Ε., οι αντιπροσωπείες ενισχύουν τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ασκώντας κοινοβουλευτική διπλωματία μέσω τακτικών συζητήσεων, προωθούν επίσης την Ε.Ε. εν γένει και ενθαρρύνουν τους εταίρους τους να σεβαστούν τις αξίες και τα συμφέροντα της Ένωσης.

Η ελληνική σημαία κυματίζει υπερήφανα μεταξύ των υπολοίπων 26 της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

…της οποίας η χώρα μας έγινε το 10ο μέλος, πριν από 39 χρόνια, το 1981.

Στους ανοικτούς χώρους μεταξύ των κτηρίων του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί ο επισκέπτης να περάσει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο του…

…είτε φωτογραφιζόμενος στην γνωστή «κορνίζα» VisitEP…

…είτε απλώς παρατηρώντας την αέναη κίνηση εκατοντάδων ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο, όπου κτυπά η καρδιά της Ευρώπης.

Μία ακόμα άποψη των εντυπωσιακών γυάλινων κτηρίων του Ευρωκοινοβουλίου.

Πριν εισέλθει ο επισκέπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να επισκεφθεί τον Σταθμό Ευρώπη (Station Europe), επί της γεμάτης ζωή και κίνηση Place du Luxembourg, όπου και είναι διαθέσιμες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το Ε.Κ. και την λειτουργία του.

Ο Σταθμός Ευρώπη στεγάζεται στο παλαιό κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού Βρυξελλών-Λουξεμβούργου και γεφυρώνει τέλεια το παρελθόν της περιοχής, όταν ήταν η γειτονιά Leopold, με τον σύγχρονο ρόλο της ως εστίας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Εδώ μακέτα των κτηρίων του Ευρωκοινοβουλίου.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε