Κρυμμένο στα γραφικά δρομάκια του Κουκακίου, μίας από τις πλεόν προβεβλημένες γειτονιές της Αθήνας λόγω -κυρίως- της γειτνίασής της με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το «ΜάνηΜάνη« προσφέρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πάντα μέσα από την δική του οπτική. Με την Μάνη να κρατάει τα γευστικά σκήπτρα του menu, λόγω εντοπιότητος των ιδιοκτητών, η κουζίνα του εστιατορίου φλερτάρει με συνταγές από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, πάντοτε με μια μοντέρνα προσέγγιση στην χρήση των παραδοσιακών και υψηλής ποιότητος προϊόντων, που καταφθάνουν καθημερινά σχεδόν από την Μάνη. «Από την πρώτη ημέρα, η φιλοσοφία μας ήταν να παρέχουμε παραδοσιακές γεύσεις με εκλεπτυσμένο τρόπο» μας λένε οι υπεύθυνοι του χώρου, οι οποίοι έχουν θέσει ως στόχο τους το να προσφέρουν στους πελάτες τους την μαγεία γευστικών «ανακαλύψεων», μέσα από παραδοσιακές γεύσεις με πινελιές σύγχρονης δημιουργικότητας. Κατόπιν όλων αυτών μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το «ΜάνηΜάνη» πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στα FNL Best Restaurant Awards (2016 και 2017), κατατάσσεται στα κορυφαία εστιατόρια της πόλης, με βάση τις κριτικές των ίδιων των πελατών του στο TripAdvisor, ενώ οι New York Times, στο βιβλίο τους «36 Hours: 125 Weekends in Europe», που εκδόθηκε από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Taschen, συμπεριέλαβαν μία εκτενή παρουσίαση του «ΜάνηΜάνη«, ως ενός εκ των προτεινόμενων προορισμών τους για ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Εκτός από την κουζίνα και η διακόσμηση του χώρου παραπέμπει στην Μάνη, με πρωταγωνισικό στοιχείο την τεράστια αυτή ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Λόγω γειτνίασης με την Ακρόπολη και το Μουσείο Ακρόπολης, στα τρπεζάκια του «ΜάνηΜάνη» δεν θα συναντήσετε μόνο Έλληνες αλλά και πολλούς ψαγμένους επισκέπτες της πόλης.

Η λιτή πολυτέλεια του χώρου μπορεί να θεωρηθεί η σύγχρονη και απολύτως επιτυχής εφαργογή του αρχαιοελληνικού «φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ’ ευτελείας», δια στόματος του Περικλή στον Επιτάφιό του…

…πράγμα που συνάδει επιτυχώς με την απροσποίητη και διακριτική ευγένεια του προσωπικού του «ΜάνηΜάνη«, ανεβάζοντας πολύ υψηλά τον πήχυ της φιλοξενίας, όπως αυτή θα έπρεπε να είναι.

Τριλογία ορεκτικών στο «μανιάτικο καλωσόρισμα»: αέρινη ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά που πρωταγωνιστέι με την γεύση του, μελιτζανοσαλάτα και φάβα με σύγκλινο Μάνης και καραμελωμένο κρεμμυδάκι.

Καγιανάς -με σύγκλινο Μάνης, λουκάνικο, ντομάτα και μυζήθρα- σε βάση από «τραβηχτή» μανιάτικη πίτα, η οποία αποτελεί το συνώνυμο της απόλυτης ένδειας υλικών, μιας και παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από αλεύρι και ελαιόλαδο, τα μόνα υλικά που αφθονούσαν στην άνυδρη Μάνη, με την προσθήκη αλατιού από τα βράχια της περιοχής. Το ζυμάρι ανοίγεται, «τραβιέται», με τις άκρες των δακτύλων -εξ ου και η ονομασία- και αφού αποκτήσει το επιθυμητό οβάλ σχήμα του τηγανίζεται με μαεστρία προκειμένου να γίνει τραγανό και ξεροψημένο, χωρίς να λαδοπιεί. Οι τραβηχτές πίτες, που στο «MάνηΜάνη» είναι άψογες, έχουν θρέψει γενιές και γενιές, ενώ σήμερα συνοδεύονται με τυρί, σουβλάκι-καλαμάκι, μέλι, πραλίνα και οτιδήποτε άλλο επινοήσει η φαντασία των φανατικών οπαδών τους.

Μανιάτικες μακαρούνες ή τσουχτές, με καβουρδισμένη μυζήθρα, μανιάτικο σύγκλινο, μανιτάρια και ένα τηγανητό αυγό ως επιστέγασμα της οπτικής τελειότητας και της μοναδικής γεύσης του. Το παραδοσιακό αυτό πιάτο -μήπως τελικά αυτή είναι η ελληνική καρμπονάρα;-, που σερβίρεται στο «ΜάνηΜάνη» εδώ και 10 χρόνια αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα «σουξέ» του, αποτελούσε ένα έδεσμα «πολυτελείας» για τις εποχές που το γέννησαν -αρχές του 20ού αιώνα- και παίρνει το όνομά του από το «τσούξιμο» της μυζήθρας, δηλαδή το σύντομο καβούρδισμά της σε βούτυρο. Το άκρον άωτον της εφευρετικότητας και της αξιοσύνης της Μανιάτισσας νοικοκυράς!

Παραδοσιακές χειροποίητες μανιάτικες γκόγκες, σε σχήμα που θυμίζει κοχυλάκι, με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα Μυλοποτάμου Κρήτης, αρωματισμένες με porcini.

Χοιρινό με πουρέ φάβας.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε