«1926», το πρωτοποριακό και βραβευμένο εστιατόριο της Ε.Α.Σ. Νάξου


Πριν από 94 ολόκληρα χρόνια, το μακρινό 1926, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  (Ε.Α.Σ.) Νάξου άνοιξε τα φτερά της προς το λαμπρό -όπως αποδείχθηκε μέλλον της- με συνοδοιπόρους της έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών και σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των μελών τους, αφετέρου δε την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Σταδιακά, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα, χρόνο με το χρόνο αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου φθάνοντας στο 1955, οπότε και ξεκίνησε η παραγωγή της περίφημης σήμερα Γραβιέρας Νάξου, η οποία πλέον φέρει την Πιστοποίηση Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Όμως η Ε.Α.Σ. δεν ήταν διατεθειμένη να επαναπαυθεί στις δάφνες της και έτσι σύντομα έβαλε πλώρη για την παραγωγή και του άλλου σπουδαίου προϊόντος του νησιού, της Πατάτας Νάξου, η οποία επίσης φέρει πλέον την Πιστοποίηση Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται προς τιμήν της το ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων!

Ο Μανώλης Μπαρμπεράκης με το βιολί του σε νησιώτικους σκοπούς, δημιουργεί το κατάλληλο μουσικό χαλί για την ζωντανή σύνδεση με τον ΣΚΑΪ, όπου ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου Δημήτρης Καπούνης μιλά για την Πατάτα Νάξου και το περίφημο Φεστιβάλ Πατάτας και τους σκοπούς του (επετειακή 10η διοργάνωση, Σεπτέμβριος 2019).

Σήμερα, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποτελεί κινητήριο δύναμη και μοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο της Νάξου, αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του συνόλου του νησιού, ενώ το 2014 μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας. Εκτός από την έντονη εμπορική της δραστηριότητα η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει να επιδείξει σπουδαίο κοινωνικό έργο, αλλά και πάμπολλες διακρίσεις και βραβεύσεις, με κορυφαίες το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στην Ελλάδα και τα δύο Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018).

Η περίφημη Γραβιέρα Νάξου κυκλοφορεί σε ποικίλες συσκευασίες για την εξυπηρέτηση όλων των εραστών της μοναδικής γεύσης της!

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το μακρινό εκείνο 1926, ότι λίγο πριν το γύρισμα του ενός αιώνα δημιουργικού και επιτυχημένου βίου της, η Ε.Α.Σ. Νάξου, πάντοτε πρωτοπόρα και με καινοτόμες ιδέες, θα «σάλπαρε» το 2018 για ένα ακόμη τολμηρό ταξίδι, ανοίγοντας αυτή τη φορά το δικό της εστιατόριο στην Παραλία της Χώρας της Νάξου, το οποίο φέρει ως ονομασία ακριβώς την εμβληματική χρονιά της ίδρυσής της! Το «1926» μόλις 2 χρόνια αργότερα, βραβεύθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και την έκθεση HORECA -στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η βράβευση- ως ο καλύτερος γαστροτουριστικός προορισμός της Νάξου για το 2020!

Αυτό που διαφοροποιεί το «1926» από όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια όχι μόνο της Νάξου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, είναι το γεγονός ότι όλες οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που σερβίρονται εδώ, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη Νάξο! Γι’ αυτό άλλωστε δεν θα βρείτε στον κατάλογό του ούτε ρύζι και ζυμαρικά, ούτε καφέ, ούτε coca cola, ούτε καν ζάχαρη!

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου Δημήτρης Καπούνης μας λέει σχετικά: «Το κατάστημα, είναι ένα εγχείρημα το οποίο το πραγματοποιούμε για πρώτη φορά και είναι ίσως το μοναδικό μαγαζί σε αυτό το στυλ σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς θα δημιουργεί εδέσματα μόνο με προϊόντα Νάξου. Ένας επισκέπτης δεν θα βρει ζάχαρη, καφέ και ζυμαρικά, μόνο ό,τι παράγει η Νάξος θα υπάρχει εδώ και θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής ό,τι γευτεί στο εστιατόριο της Ένωσης, θα μπορεί να το αγοράσει για το σπίτι του από το πρατήριο του Συνεταιρισμού μας ή ακόμα και από το e-shop της Ένωσης».

Ο Ναξιώτης chef του εστιατορίου «1926», Βαγγέλης Βενιέρης.

Από την πλευρά του, ο Ναξιώτης chef  του εστιατορίου Βαγγέλης Βενιέρης, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις επιλογές και τον δύσκολο συνδυασμό των υλικών, τονίζει: «Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου καταστήματος είναι ότι δεν θα σερβίρονται προϊόντα τα οποία δεν παράγονται στο νησί. Το κατάστημα θα δουλέψει μόνο με τοπικά προϊόντα Νάξου, μικρών και μεγάλων παραγωγών. Παράδειγμα δεν θα έχει καθόλου ζυμαρικά και ρύζι μιας και δεν παράγει το νησί. Μόνο τοπικά προϊόντα πιστοποιημένα, υγιεινά, ποιοτικά και απόλυτα ασφαλή. Το ότι δεν χρησιμοποιούνται όλα τα μπαχαρικά ή τα μυρωδικά, που έχουμε συνηθίσει, δεσμεύει λίγο τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων, αλλά τα υλικά μας είναι αρκετά και λόγω της ποιότητάς τους, η οποία διαφέρει κατά πολύ από την μαζική παραγωγή, το αποτέλεσμα σε ένα πιάτο θα είναι καλύτερο από το συνηθισμένο και αυτό θα το διαπιστώνει εύκολα όποιος τα δοκιμάσει. Τα πιάτα θα είναι πιο απλά αλλά με καθαρές γεύσεις της Ναξιώτικης γης».

Το εστιατόριο «1926», αποτελέι μία προσπάθεια ανάδειξης του γαστρονομικού πλούτου της Νάξου, σε έναν προσεγμένο και ζεστό χώρο, που προσφέρει στους φανατικούς πελάτες του μία ποιοτική και ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία, που όντως τους μένει αξέχαστη!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Τάσος Πρωτοψάλτης, αφού παρέδωσε το βραβείο στον Βαγγέλη Βενιέρη, τον συνεχάρη και τον προέτρεψε: «Συνεχίστε έτσι όπως είστε!».

Στο μενού του «1926» συναντάμε ιδιαίτερα πιάτα, όπως γαλοτυρόπιτα με γλυκιά μυζήθρα, γραβιέρα Νάξου, λευκό τυρί και κεφαλοτύρι Νάξου, παραδοσιακή βυσσινάδα, πατάτες Νάξου τηγανητές με τριμμένη γραβιέρα Νάξου, ναξιώτικο ρόστο και φρέσκο ναξιώτικο γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι. Ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε όλα!

Η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του εστιατορίου αποπνέει το άρωμα όχι μόνο της παράδοσης, αλλά και της ιστορίας της Νάξου

…ενώ στους εξωτερικούς χώρους, στα τραπέζια επί της πολυσύχναστης παραλίας της Χώρας Νάξου, δημιουργείται τα βράδια του καλοκαιριού το αδιαχώρητο.

Ιδιαιτέρως προσεγμένο και απολύτως ταιριαστό με το ύφος του εστιατορίου και το art de la table.

Χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα και αγγουράκι, ελιές, κρεμμυδάκι και μαλακό ναξιώτικο λευκό τυρί, ελαφρώς πικάντικο, με φίνο άρωμα, ένα από τα καλύτερα της Ε.Α.Σ.. Το λαδάκι που την συνοδεύει είναι, βεβαίως, ναξιώτικο, όπως και ό,τι σερβίρεται εδώ.

Σαλάτα ανάμεικτη με ντοματίνια, αυγό, ψητές πατάτες, φρέσκο κρεμμυδάκι, κάπαρη, κρουτόν από χωριάτικο ψωμί και φρέσκια ξυνομυζήθρα, με πλούσια και κρεμώδη υφή και ελαφρώς ξυνούτσικη γεύση, που θυμίζει γιαούρτι..

Φυσικά η μπύρα και το κρασάκι είναι αποκλειστικά και μόνο ναξιώτικης παραγωγής, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης ντόπιο ουζάκι, αλλά και τοπικής παραγωγής τσιπουρόμελο και λικέρ κίτρο.

Πατατοκροκέτες με γραβιέρα Νάξου, τυρί με βότανα και κρέμα γιαουρτιού. Το σκληρό και υποκίτρινο τυρί με βότανα έχει μια ιδιαίτερη πικάντικη γεύση, την οποία του προσδίδει το μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών που περιέχει, μεταξύ των οποίων: ρίγανη, θυμάρι, κόλιανδρο, βασιλικό, μαϊντανό, δυόσμο ψιλόφυλλο, κρεμμύδι, σκόρδο, αλλά και πιπέρι λευκό και μαύρο, πάπρικα, κύμινο και ζάχαρη.

Τυροκροκέτες με γραβιέρα, κεφαλοτύρι και καπνιστή γραβιέρα με υπέροχο άρωμα και καπνιστή γεύση και επίγευση. «Παντρεύονται» θαυμάσια με την μαρμελάδα σύκο που τις συνοδεύει.

Πατάτες γεμιστές με κεφαλοτύρι, γραβιέρα, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και φρέσκα μυρωδικά. Το κεφαλοτύρι δεν είναι άλλο από το διάσημο «Αρσενικό» τυρί Νάξου, όνομα απολύτως ταιριαστό σε αυτό το τυρί από πρόβειο και γίδινο γάλα με την δυνατή, πικάντικη και αλμυρή, αλλά τόσο εθιστική γεύση του και το πλούσιο άρωμα.

Πατάτες τηγανητές με γραβιέρα, το καμάρι της Ε.Α.Σ., το πολυβραβευμένο Π.Ο.Π. τυρί με το φίνο άρωμα, την γλυκιά και λεπτή γεύση και την χαρακτηριστική επίγευση.

Πατάτες τηγανητές με ξυνομυζήθρα.

Πατάτες τηγανητές με φρέσκια κρέμα γάλακτος.

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια και ναξιώτικο λευκό τυρί. Το απόλυτο comfort food!

Τυροκαυτερή με γιαούρτι, ξυνομυζήθρα και ναξιώτικο λευκό τυρί.

Πατατούλες φούρνου για να συνοδεύσουν…

…το λεμονάτο κατσικάκι, που κυριολεκτικά λειώνει στο στόμα!

Για το τέλος ένα πεντατρύφερο αρνάκι-λουκουμάκι με τις πατατούλες του, σιγοψημένο στο φούρνο.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, Greek Islands, Restaurants, RestaurantsΕτικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: