«Οινικές Διαδρομές Παρίων – Μετά τυρού διάλογοι»: η κεντρική εκδήλωση στην Νάουσα


Γλυκά ραφιόλια με ξυνομυζήθρα -στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και την συνταγή τους- ετοίμασε ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού ο ταλαντούχος νικητής του Master Chef 2019, ο νεαρός Παριανός Μάνος Σαρρής, παρουσία του γνωστού chef και κριτή του Master Chef Πάνου Ιωαννίδη, αλλά και της επίσης Παριανής και διάσημης chef Αργυρώς Μπαρμπαρήγου. Θα δείτε επίσης, στο αναλυτικό άρθρο μας και το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, τους οινοπαραγωγούς, αλλά και τους παραγωγούς τυροκομικών του νησιού, που παρουσιάστηκαν από την δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκη Μηταρέα, καθώς και τις βραβεύσεις όλων όσων συνέβαλαν καθοιονδήποτε τρόπο στην όλη εκδήλωση. Πού συνέβησαν όλα αυτά; Μα στην κεντρική εκδήλωση της διημερίδας με τίτλο: «Οινικές Διαδρομές Παρίων» – «Μετά τυρού διάλογοι», που διοργάνωσε κατά το διήμερο Σάββατο 31 Αυγούστου και Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 ο δραστήριος και πολυπράγμων Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πλέον, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την στήριξη του Δήμου Πάρου και της Κ.Δ.Ε.Π.Α. Πάρου και σε συνεργασία με τους chef Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, Πάνο Ιωαννίδη και Μάνο Σαρρή, την δημοσιογράφο-συγγραφέα Νίκη Μηταρέα, τα επίσημα Οινοποιεία και Τυροκομεία της Πάρου, καθώς και Ναουσαίους μικροοινοπαραγωγούς και τυροκόμους. Η διημερίδα αποτέλεσε μία προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, μια διαδραστική δράση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της οινικής παραγωγής του νησιού, την ανάδειξη του οινικού προϊόντος, αλλά και την καθιέρωσή του ανάμεσα στα κορυφαία ανά τον κόσμο! Η διημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, με έμφαση αυτή τη χρονιά στο κεντρικό θέμα της, το παριανό τυρί:

-Στο πρώτο μέρος της (δείτε το αναλυτικό άρθρο μας) οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε σύγχρονα οινοποιεία, αλλά και τυροκομεία του νησιού, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού και βεβαίως της τυροκομίας και της παραγωγής τυριού στην Πάρο. Παρακολούθησαν επίσης εισήγηση για τα πατητήρια της Πάρου από τον Γιώργο Καβάλλη, ομιλίες από οινολόγους και ειδικούς σχετικά με τα τυριά, ενώ πραγματοποίησαν και ενδιαφέρουσες γευστικές δομικές.

-Στο δεύτερο μέρος συμμετείχαν στον τρύγο και στο πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι με τον παραδοσιακό τρόπο, παρακολούθησαν την παρασκευή ελληνικών συνταγών με βάση το κρασί και δοκίμασαν τα συγκεκριμένα πιάτα, ενώ παράλληλα συνομίλησαν με τους προσκεκλημένους chefs και παρακολούθησαν παρουσίαση προϊόντων και γευστικών συνδυασμών του παριανού κρασιού με το παριανό τυρί, από τους οινοπαραγωγούς και τυροκόμους του νησιού. Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι, στο λιμανάκι της Νάουσας με το μαγευτικό σκηνικό του! Συγχαρητήρια πολλά στον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Νάουσας και θερμές ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση και την ζεστή φιλοξενία τους!

Οι πρωταγωνιστές της κεντρικής εκδήλωσης των «Οινικών Διαδρομών Παρίων». Από αριστερά: ο chef και κριτής του Master Chef Πάνος Ιωαννίδης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα, ο νικητής του Master Chef 2019 -Πάριος στην καταγωγή- Μάνος Σαρρής, η chef Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και η δραστήρια και πανταχού παρούσα Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου Ελευθερία Μπαρμπαρήγου.

Την εκδήλωση παρακοκούθησαν εκατοντάδες κόσμου μεταξύ των οποίων και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας της Νάουσας και της Πάρου. Ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Πάρου Μαρκος Κωβαίος, που εκείνες ακριβώς τις ημέρες ανέλαβε τα καθήκοντά του για μία ακόμα δημαρχιακή θητεία. Παρούσα επίσης η πρώην Υπουργός Ελισάβετ Παπαζώη με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου «Αϊ-Γιάννης Δέτης».

Πολλές εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την πλούσια βεντάλια παρουσιάσεων της βραδιάς…

…με κορυφαία στιγμή την ζωντανή παρουσίαση από τον νεαρό Παριανό και φέρελπι chef Μάνο Σαρρή των ραφιολιών της Πάρου, που μετατράπηκαν σε ένα εξαιρετικό γλυκό snack με ξυνομυζήθρα και σάλτσα κρασιού με μέλι, όλα προϊόντα της παριανής γης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί από τους οινοποιούς του νησιού, καθώς και παραγωγοί τυροκομικών. Η ποιότητα και η γεύση όλων των προϊόντων που δοκιμάσαμε πραγματικά μας εξέπληξε!

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησαν οι σύντομες ομιλίες της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Ελευθερίας Μπαρμπαρήγου (αριστερά) και της ακάματης Γ. Γραμματέως Ανθούλας Θεοδωράκου…

…τις οποίες διαδέχθηκε στο βήμα η δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα, προκειμένου να παρουσιάσει όλους τους συμμετέχοντες παραγωγούς.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Μάκης (Αδάμ) Κωστίκας, αρχιτέκτων – μηχανικός, με πλούσιο έργο τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, υπεύθυνος επίσης της ΜΚΟ “Κίνηση συλλόγων και ενεργών πολιτών για τη διάσωση του ιστορικού κέντρου», ο οποίος βρήκε στην Πάρο τη νέα του δημιουργική-ερωτική δραστηριότητα, μέσα από την δημιουργία του Alissafi Winery.

Ακολούθησε ο Σάββας Μωραΐτης, τέταρτη γενιά πλέον, μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο, στο τιμόνι του Οινοποιείου Ε.Θ. Μωραΐτης

…το οποίο ιδρύθηκε στην γραφική Νάουσα το 1910 από τον Εμμανουήλ Μωραϊτη, παππού του σημερινού συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης Μανώλη Μωραΐτη (πατέρα των προαναφερθέντων Σάββα και Θεόδωρου). Εκείνος καλλιεργούσε δικά του αμπέλια, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε και οινοποιούσε σταφύλια απ΄ όλο το νησί. Με δικό του καΐκι, την εποχή εκείνη, μεταφέρονταν τα ονομαστά για το βαθυκόκκινο χρώμα τους παριανά κρασιά, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Ο Νίκος Λουρίδης, του ομώνυμου Οινοποιείου «Λουρίδη» στην Μάρπησσα της Πάρου, αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα κρασιά του την ξεχωριστή ποικιλία Μονεμβασιά…

…και πραγματικά ξεσήκωσε τους σιελογόνους αδένες μας απαριθμώντας τα πάμπολλα παραδοσιακά πιάτα, που μπορούν να συνοδεύσουν τα κρασιά ποικιλίας Μονεμβασιάς, αλλά και να μαγειρευτούν με αυτά, όπως το ψητό αρνάκι στο φούρνο ή η εμβληματική παριανή συνταγή για κόκκορα κρασάτο!

Ο οινολόγος Γιώργος Θ. Μωραΐτης του Οινοποιείου «Μωραΐτικο»

…ο οποίος συνεχίζοντας την παράδοση, καλλιεργεί βιολογικά επίλεκτες ποικιλίες, με τρόπο που δεν έσβησε η παραγωγική τάση του σήμερα. Το Οινοποιείο βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα, στον κόλπο της Νάουσας και συγκεκριμένα στη θέση Φύκια. Παράγονται «Το κρασί του Νησιού» και το «Εποχή» σε λευκό και κόκκινο.

Ο Κώστας Ρούσσος του Οινοποιείου «Αστέρας», στο Ιστέρνι του Κώστου…

…όπου το κρασί φτιάχνεται με μεράκι και αγάπη και κυρίως από τα πιο ποιοτικά σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων τους. Μετά την πολύ προσεκτική διαλογή τους μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου, όπου και ξεκινά η διαδικασία της οινοποίησης.

Η νεαρή Κατερίνα Μόσχου από το Πάριον Τυροκομείο, πήρε τη μεγάλη απόφαση να απαρνηθεί το life style που επιτάσσει η σημερινή εποχή, να εγκαταλείψει το κλεινόν άστυ και να φύγει για το αγαπημένο της νησί, την Πάρο, όπου με αγάπη για την φύση, με πίστη ότι τα Κυκλαδίτικα προϊόντα είναι μοναδικά και ζηλευτά λόγω των κλιματικών συνθηκών, με όραμα και πυξίδα το παιδικό της όνειρο, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2017 το «Πάριον Τυροκομείο», περίπου 2 χλμ. από την Μάρπησσα, στον επαρχιακό δρόμο προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Στο Πάριον Τυροκομείο μπορείτε να δοκιμάσετε κεφαλοτύρι, μυζήθρα νωπή, ανθότυρο, ξινοτύρι, γιαούρτι παραδοσιακό, αλλά και στραγγιστό. Σκοπός είναι η επέκταση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων πάντα τηρώντας την παράδοση και σαφώς την ισχύουσα νομοθεσία. Όσο για την Κατερίνα, την οποία συγχαίρουμε για την όμορφη όσο και δύσκολη πρωτοβουλία της, δεν θα πάψει ποτέ να οραματίζεται κοιτάζοντας το απέραντο γαλάζιο των Κυκλάδων και σποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ακόμα νέους των νησιών μας!

Τέλος, η Ιωάννα Μαλάμου, δραστήριο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου

…παρουσίασε τα κρασιά και τα τυριά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, ο οποίος ιδρύθηκε μεν το 1929, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε τη δράση του το 1956 με το πρώτο ιδιόκτητο Οινοποιείο του. Από τότε και μέχρι σήμερα, η ύπαρξη και η δράση του είναι στενά συνδεδεμένες με την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού.

Η γνωστή chef και Παριανή στην καταγωγή Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, αναφέρθηκε γενικότερα στην γαστρονομία των νησιών μας με την ιδιότητά της ως Πρέσβειρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2019.

Ο chef Πάνος Ιωαννίδης απευθύνει τον δικό του χαιρετισμό προς το πολυπληθές κοινό…

…και αμέσως μετά στέκεται στο πλευρό του «μαθητή» του Μάνου Σαρρή -τον οποίο παρουσιάζει στο κοινό η Νίκη Μηταρέα-, προκειμένου να ετοιμάσουν τα γλυκά παριανά ραφιόλια.

Ακολούθησαν οι επιδόσεις των δώρων στους πρωτεργάτες της βραδιάς. Η Δημοτική Σύμβουλος Άννα Κάγκανη παραδίδει το καλάθι τοπικών προϊόντων και χειροποίητων αναμνηστικών με θέμα πάντα το παριανό σταφύλι, στην Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.

Η Μαρίνα Μηταρέα παραδίδει συγκινημένη στην κόρη της Νίκη Μηταρέα, πάντοτε υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ελευθερίας Μπαρμπαρήγου.

Η π. Υπουργός Ελισάβετ Παπαζώη δίνει τα δώρα του στον Μάνο Σαρρή…

…και η Μαρία Τριπολιτσιώτη – Τσουνάκη (πρώην μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας, που ωστόσο παραμένει εξαιρετικά δραστήρια) παραδίδει στον chef Πάνο Ιωαννίδη.

Τέλος, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας Πάρου Παντελής Μπαφίτης προσφέρει τα καλάθι παριανών προϊόντων και τα λοιπά αναμνηστικά στην υποφαινόμενη, με την δημοσιογραφική της ιδιότητα. Του εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στα νέα καθήκοντά του, τα οποία ανέλαβε μόλις εκείνες τις ημέρες! Επίσης ευχαριστώ για μία ακόμα φορά όλες τις φίλες πλέον από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου για την τιμητική πρόσκληση που μου απηύθυναν και την άψογη φιλοξενία τους.

Ακολούθησε πλούσιο φαγοπότι για όλο τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση, με χειροποίητα καλούδια απο τις κυρίες-μέλη του Συλλόγου και με κορυφαία εδέσματα -κατά την ταπεινή μου άποψη- τα υπέροχα ρεβύθια…

…και τους τραγανούς ρεβυθοκεφτέδες.

Τελικά όμως την καρδιά μου έκλεψε το πεντατρύφερο χταποδάκι, σωστό λουκούμι…

…ενώ στο γλυκό κλείσιμο, με μεγάλη και πάλι ποικιλία επιλογών, η παριανή πετιμεζόπιτα κράτησε τα σκήπτρα, λόγω και της θεματολογίας της όλης εκδήλωσης.

Στο γλέντι με τοπικά όργανα, πρωτοστάτησαν και πάλι τα μελη του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας. Εδώ διακρίνονται η Πρόεδρος Ελευθερία Μπαρμπαρήγου και η Μαρία Τριπολιτσιώτη – Τσουνάκη…

…υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής με τους: Γιάννα Γκίκα, Γιώργο Δαβερώνα, Tάσο Μπελούλη, Βαγγέλη Σκιαδά, Μιχάλη Τσουνάκη.

H υπογράφουσα με τον νεαρό chef Μάνο Σαρρή και την Ιωάννα Μαλάμου του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας.

Και για το τέλος το γλυκό κέρασμα με ραφιόλια με ξυνομυζήθρα, σάλτσα κρασιού και μέλι, από τον Μάνο Σαρρή. Απολαύστε τα!
Για τη ζύμη
500 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. λευκό κρασί
1 πρέζα αλάτι
Νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
300 γρμ. ξυνομυζήθρα
100 γρμ. μέλι
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 λεμόνι ξύσμα
δυόσμος ψιλοκομμένος
Για τη σάλτσα
1 λίτρο γλυκό κρασί
200 γρμ. μέλι
1 τσαμπί φρέσκα σταφύλια
Εκτέλεση
Για το ζυμάρι: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρασί. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό ζυμαράκι. Ξεκουράζουμε για μισή ώρα. Ανοίγουμε με πλάστη. Κόβουμε με τσέρκι διαμέτρου 5-6 εκ.
Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Φτιάχνουμε μία σχετικά σφιχτή γέμιση. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με μια κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και απλώνουμε λίγο νερό για να κολλήσει το φύλλο. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσει.
Για τη σάλτσα: Βάζουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα και του δίνουμε μια βράση. Όταν πάρει υφή καραμέλας, σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε την σάλτσα μέχρι να κατέβει και να δέσει σε υφή σιροπιού. Τελευταία στιγμή ρίχνουμε τα σταφύλια και ανακατεύουμε.
Γαρνίρουμε τα ραφιόλια με τη σάλτσα, τα σταφύλια και φύλλα δυόσμου.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: