Σπλιτ: η ιστορική πόλη της Κροατίας όπου κτυπά η καρδιά της Δαλματίας


Γνωρίζετε, αλήθεια, τι σχέση έχουν οι Κροάτες με τις γραβάτες; Μάθετε, λοιπόν, πως η ονομασία «cravat» προήλθε από την παραφθορά της λέξης «Croat», καθώς ο προάγγελος της γραβάτας εμφανίστηκε την εποχή του Λουδοβίκου 14ου της Γαλλίας, το 1660, ο οποίος υιοθέτησε το στυλ των μισθοφόρων, που προσέλαβε από την Κροατία -σκούρο λινό ύφασμα γύρω από το λαιμό τους- και μάλιστα δεν άργησε να ιδρύσει το σύνταγμα των Royal Cravattes, των «βασιλικών γραβατών». Από κει και πέρα έγινε μόδα στο Παρίσι, αλλά και σ’ ολόκληρη την υφήλιο.

Ο πολυσύχναστος παραλιακός πεζόδρομος του Σπλιτ, η Ρίβα, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Παλιά Πόλη και κατακλύζεται από όμορφα σπίτια και κομψά καφέ ή εστιατόρια, που όλα τους απολαμβάνουν μια υπέροχη θέα προς το λιμάνι, γεμάτο πάντα με εκδρομικά σκάφη, ψαροκάικα και σκάφη αναψυχής.

Γνωρίζετε ότι το Σπλιτ αποτελεί την μοναδική παγκοσμίως πόλη-ανάκτορο, καθώς το ονομαστό παλάτι του Διοκλητιανού -που αριθμεί ήδη 17 αιώνες ζωής και συνεχούς κατοίκησης- σηματοδοτεί το κέντρο της πόλης και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως ένα μνημείο που συγκεντρώνει συγχρόνως χαρακτηριστικά φρουρίου, μουσείου και κατοικημένης πόλης;

Bačvice, μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του Split, εντός προστατευμένου κόλπου, μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το Παλάτι του Διοκλητιανού. Λόγω της κεντρικής του θέσης, προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό, ενώ όλη η περιοχή μετατρέπεται τα βράδια σε ένα από τα κυριότερα σημεία clubbing του Σπλιτ.

Γνωρίζετε, τέλος, ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει πολλές αποικίες στην Κροατία και πολλές περιοχές της χώρας διατηρούν ακόμα τα αρχαιοελληνικά τους ονόματα; Είναι γνωστό π.χ. ότι η νήσος Hvar, της Περιφέρειας Dalmatia-Split, δεν είναι παρά η αρχαία Φάρος, που ιδρύθηκε από αποίκους από το νησί της Πάρου το 385/4 π.Χ., μετά από χρησμό, που τους έδωσε η Πυθία του Μαντείου των Δελφών. Η νήσος Vis είναι η αρχαιοελληνική Ίσσα, ενώ το Τρόγκιρ, σε απόσταση αναπνοής από το Σπλιτ, δεν είναι άλλο από το αρχαίο Τραγούριον. Λίγο νοτιότερα, στην Περιφέρεια Dalmatia-Dubrovnik, η νήσος Korcula -η γενέτειρα του Μάρκο Πόλο- είναι η αρχαία Μέλαινα Κόρκυρα, που αποικήθηκε από Κερκυραίους τον 6ο π.Χ. αι. και οφείλει την ονομασία της αφενός στην μητρόπολή της, την Κέρκυρα, αφετέρου δε στα πυκνά πευκοδάση της. Στους αρχαίους Έλληνες οφείλει το όνομά της και η νήσος Mljet, η γλυκειά Μελίτα, της οποίας το μοναδικό ξενοδοχείο έχει το όνομα «Odisej» (Οδυσσέας).

Το Σπλιτ όπως το αντικρίζει ο επιβάτης των πλοίων, που αναχωρούν από το λιμάνι του με κατεύθυνση προς τα γειτονικά κροατικά νησιά.

Όμως και το ίδιο το Ντουμπρόβνικ έχει και κάποιες ελληνικές ρίζες, καθώς η ιστορική ονομασία της πόλης, η Ραγούσα, προέρχεται από παραφθορά της αρχαίας ελληνικής λέξης Λάας (λίθος), δεδομένου ότι η πόλη αναπτύχτηκε αρχικά στην βραχονησίδα Λάους (Λάους-Λαούσα-Ραούσα-Ραγούσα). Σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, διεθνούς εμβέλειας, με την Παλιά Πόλη του Dubrovnik να αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήδη από το 1979. Με τις μεσαιωνικές γειτονιές της, τις μπαρόκ προσόψεις των εντυπωσιακών κτηρίων της, με αμέτρητους ακόμα πιο εντυπωσιακούς ναούς, μαρμαροστρωμένα και πλήρως πεζοδρομημένα δρομάκια και κτήρια κατασκευασμένα με λευκή πέτρα και μάρμαρο, δεν μπορεί παρά να είναι μια εξαιρετικά σαγηνευτική πόλη! Είναι βέβαιο ότι πολλά ακόμα είναι εκείνα που δεν γνωρίζετε για την γείτονα Κροατία και τις πανέμορφες ακτές της στη Δαλματία, όπως και για τους εκατοντάδες ακοίμητους πέτρινους δράκοντες, που απλώνουν τα μακρόστενα κορμιά τους στα σμαραγδένια νερά, σχηματίζοντας προστατευτικό κλοιό γύρω από την ηπειρωτική χώρα και δεν είναι άλλα από τα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς νησιά της Κροατίας.

Το Ντουμπρόβνικ είναι μια πόλη ερωτεύσιμη άμεσα, για να μην πω κεραυνοβόλα! Το στολίδι των Δαλματικών ακτών της Κροατίας υπήρξε για αιώνες το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική, μετά την ίδια την Βενετία βέβαια. Εδώ, το φρούριο Bokar, στο νοτιοδυτικό τμήμα των τειχών της πόλης.

Το Σπλιτ -γνωστό ως η ελληνική αποικία του Ασπαλάθου- δεν είναι μόνο ο τόπος, όπου κυριολεκτικά χτυπά η καρδιά της Δαλματίας -είναι άλλωστε η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Dalmatia Split-, αλλά και η πύλη εισόδου προς τους νησιωτικούς αυτούς παραδείσους. Η ιστορία της πόλης άρχισε να γράφεται, όταν -αφού μόλις γλίτωσε τον θάνατο από ασθένεια- ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Διοκλητιανός αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή ενός ανακτόρου, όπου θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του και το οποίο θα βρισκόταν κοντά στην γενέτειρά του, την γειτονική Σαλόνα. Οι εργασίες για το ανάκτορο ξεκίνησαν το 293 και ολοκληρώθηκαν το 305.

Αναπαράσταση του Παλατιού του Διοκλητιανού ή Dioklecijanova palača στα Κροατικά…
…καταλαμβάνει σήμερα περίπου το ήμισυ της συνολικής έκτασης της Παλιάς Πόλης του Σπλιτ. Παρά το ότι αναφέρεται ως παλάτι, ο όρος μπορεί τελικά να είναι παραπλανητικός, καθώς η δομή είναι τεράστια και μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο φρούριο, του οποίου οι μισοί μόνο χώροι προορίζονταν για προσωπική χρήση από τον αυτοκράτορα, ενώ οι υπόλοιποι στέγαζαν την στρατιωτική φρουρά.
Το συγκρότημα χτίστηκε σε μια χερσόνησο 6 χλμ. νοτιοδυτικά από την Salona, ​​την πρωτεύουσα της Δαλματίας κατά την Ρωμαϊκή Εποχή και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της ύστερης αυτοκρατορίας, με πληθυσμό 60.000 κατοίκων. Σήμερα, τα ερείπια του ανακτόρου αποτελούν μέρος του ιστορικού πυρήνα του Σπλιτ και το 1979 συμπεριελήφθησαν από την UNESCO στους Καταλόγους της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το Περιστύλιο, η κεντρική πλατεία του παλατιού του Διοκλητιανού είναι ταυτόχρονα το πιο γοητευτικό σημείο στην Παλιά Πόλη του Σπλιτ, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, χάρη στις υπέροχες προσόψεις και τις αυθεντικές ρωμαϊκές κολόνες και καμάρες του.
Ρωμαίους στρατιώτες θα συναντήσετε πολλούς στο Παλάτι του Διοκλητιανού, έτοιμους να διατηρήσουν ζωντανή την μοναδική αυτή αίσθηση του παρελθόντος που αποπνέει η πόλη.
Podrumi Dioklecijanove Palače, ή επί το ελληνικότερον, τα κελάρια του ανακτόρου του Διοκλητιανού, που μερικές φορές αναφέρονται ως Podrumi, δηλαδή «υπόγειες αίθουσες», αποτελούν ένα σύνολο υποδομών, στο νότιο άκρο του παλατιού, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν τα ιδιωτικά διαμερίσματα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και αντιπροσωπεύουν ένα από τα καλύτερα στον κόσμο διατηρημένα αρχαία συγκροτήματα του είδους τους. Σήμερα, φιλοξενούν ένα Μουσείο, εκθέσεις τέχνης, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, ενώ το κεντρικό υπόγειο συνδέει τον παραλιακό δρόμο με την πλατεία Peristyl.
O εμβληματικός βενετσιάνικος πύργος στέκει αγέρωχος στην πλατεία των Φρούτων (Vocni Trg), η οποία ονοματοδοτήθηκε από το γεγονός ότι άνθρωποι από τα χωριά της γύρω περιοχής πωλούσαν εδώ τα φρούτα και τα λαχανικά τους.

Ο Διοκλητιανός, χωρίς να το γνωρίζει, είχε τοποθετήσει στο χάρτη της Αδριατικής ένα από τα κομβικότερα σημεία του, την μετέπειτα πόλη του Σπλιτ. Σήμερα, η πόλη σφύζει από ζωή, καθώς ντόπιοι και επισκέπτες κινούνται στα στενά δρομάκια με τα παραταγμένα καταστήματα, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν σε μια τελείως διαφορετική εποχή. Μέσα στους δρόμους της πόλης-ανακτόρου θα συναντήσετε περαστικούς με χιτώνες και χλαμύδες, ακόμα και Ρωμαίους στρατιώτες, καθώς οι κάτοικοι του Σπλιτ κάνουν ότι μπορούν για να συντηρήσουν την μοναδική αυτή αίσθηση του παρελθόντος. Σαγηνευτικά αρώματα μεσογειακής κουζίνας ξεχύνονται από παντού, την ίδια στιγμή που πολύχρωμοι πάγκοι γεμάτοι με τοπικές λιχουδιές και χειροτεχνήματα πλημμυρίζουν την παραλιακή λεωφόρο, αλλά και την αγορά του Σπλιτ, δίπλα στα τείχη του πρώην ανακτόρου, το περίφημο Pazar. Η Χρυσή, η Ασημένια, η Σιδερένια και η Μπρούτζινη Πύλη αποτελούν τις εισόδους της μεσαιωνικής πόλης, με την τελευταία να θεωρείται ως η κύρια, λόγω του ότι «βλέπει» προς την παραλία και από δω ξεκινούν οι ξεναγήσεις των επισκεπτών. Η περιήγησή τους θα τους οδηγήσει στο ναό του Δία -σημερινό Βαπτιστήριο και ναός του Αγίου Ιωάννη-, στον καθεδρικό ναό του St. Duje -πολιούχου του Σπλιτ-, του μοναδικού στον κόσμο που φιλοξενείται μέσα σε Μαυσωλείο -του Διοκλητιανού εν προκειμένω- και στο Περιστύλιο, την αυτοκρατορική αυλή με τη μοναδική ομορφιά και την εξαιρετική ακουστική, που για τους κατοίκους του Σπλιτ αποτελεί όχι μόνο το κέντρο της πόλης τους, αλλά και ολόκληρου του κόσμου!

H πύλη αυτή αρχικά ονομαζόταν Porta Οccidentalis, αλλά μετονομάστηκε σε Porta Ferrea, δηλαδή Σιδερένια Πύλη, από τους Ενετούς και έτσι παραμένει γνωστή ως σήμερα. Βρίσκεται στο δυτικό τείχος του παλατιού, στην έξοδο προς την πολυσύχναστη πλατεία Pjaca. Η Σιδερένια Πύλη είναι η πιο «φορτωμένη» από τις τέσσερις πύλες, καθώς αιώνες ιστορικών εξελίξεων και λαοί, όπως Ρωμαίοι, Άβαροι, Σλάβοι, Ιταλοί και Γάλλοι άφησαν το σημάδι τους εδώ.
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δομνίου ή Sveti Duje για τους ντόπιους, είναι ένα εκκλησιαστικό συγκρότημα, που απαρτίζεται από αυτοκρατορικό ρωμαϊκό μαυσωλείο με καμπαναριό. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία και το καμπαναριό στον Άγιο Δόμνιο και μαζί σχηματίζουν τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δομνίου…
…ο οποίος είναι αφιερωμένος στον St Domnius, προστάτη του Σπλιτ και Επισκόπου της Σαλόνα, τον 3ο αι. Ο Άγιος Δόμνιος, που γεννήθηκε στην Αντιόχεια, μαρτύρησε με 7 ακόμα Χριστιανούς στις διώξεις του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και αποκεφαλίστηκε το 304 στην Salona.
Η παραλιακή οδός του Split αποτελεί πάντοτε μια θαυμάσια πρόκληση για περίπατο και φωτογραφήσεις.
Η πλατεία Narodni (του Λαού) ή Pjaca για τους ντόπιους, βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Παλιάς Πόλης, με γραφικές προσόψεις και παλάτια να κοσμούν το αστικό τοπίο της, ενώ το παλιό γοτθικό Δημαρχείο -στο βάθος της φωτογραφίας- έχει πλέον μετατραπεί σε χώρο τέχνης, που ονομάζεται -πώς αλλιώς;- Stara Gradska Vijećnica, δηλαδή Παλαιό Δημαρχείο. Για αιώνες, το μεγάλο ρολόι της πόλης μετρά το διάβα του χρόνου, με τις 24 αντί των συνηθισμένων 12 ενδείξεων ώρας του.
Η πλατεία Republic, δίπλα στην προκυμαία του Σπλιτ και με ανεμπόδιστη θέα προς την θάλασσα, θυμίζει έντονα την πλατεία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, λόγω του μεγέθους της, αλλά και των εντυπωσιακών κόκκινων κτηρίων της σε νεοαναγεννησιακό στιλ με βενετσιάνικες κιονοστοιχίες.
Η γνωστή με την ονομασία Pazar, αγορά του Split, παρά τα πολλά νέα Super markets, εξακολουθεί να αποτελεί ένα δημοφιλές για τους ντόπιους μέρος για ψώνια, με πολύ καλές τιμές. Πρόκειται για μία μεγάλη υπαίθρια αγορά, στην ανατολική πλευρά του Παλατιού του Διοκλητιανού, μπροστά από την Ασημένια Πύλη και πολύ κοντά τόσο στον σταθμό των λεωφορείων όσο και στο λιμάνι.
Όμορφο πλακόστρωτο δρομάκι κοντά στην πλατεία Narodni, με αύρα άλλης εποχής!
Μία από τις πολλές κρήνες στην Παλιά Πόλη του Σπλιτ.
H Αδριατική είναι προφανές ότι συνδέει τους λαούς, που κατοικούν στα παράλιά της, με ακατάλυτους πολιτισμικούς δεσμούς. Γιατί αυτή η πρωτότυπα απλωμένη μπουγάδα, ελλείψει άλλου χώρου, θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στην ελληνική Κέρκυρα ή στην ιταλική Βενετία!
Το καμπαναριό του καθεδρικού ναού, όπως προβάλλει μέσα από ένα στενότατο δρομάκι της Παλιάς Πόλης.
Κάθε γωνιά της πόλης αποτελεί αφορμή για ένα ακόμα φωτογραφικό κλικ!

Μόλις 35 χλμ. δυτικά του Σπλιτ βρίσκεται το Trogir, μια πραγματική πόλη-μουσείο, με 2.300 χρόνια ιστορίας και παράδοσης, γραμμένων από Έλληνες, Ρωμαίους και Βενετούς. Χτισμένη με πέτρα η πολιτειούλα αυτή καταλαμβάνει ένα μικρό νησάκι, που ενώνεται με γέφυρες τόσο με την στεριά όσο και με το γειτονικό νησί Ciovo. Η παλιά πόλη, μνημείο προστατευόμενο από την Unesco, αποτελεί αληθινό θησαυρό για τους εραστές της τέχνης, καθώς κατακλύζεται από αναγεννησιακά και μπαρόκ κτήρια, αλλά και πάμπολλους ναούς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο καθεδρικός του Αγίου Λαυρεντίου, με την σαρκοφάγο του Αγίου Ιωάνννη του Trogir.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Trogir, που βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησί, μόλις 27 χλμ. δυτικά του Split, ανακηρύχθηκε το 1997 ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Στην φωτογραφία διακρίνεται ο Πύργος του Ρολογιού και η Loggia της παλιάς πόλης, μια εγκατάσταση που μπορεί να συναντήσει κανείς σε πολλές παλιές πόλεις της Κροατίας, καθώς τα κτήρια αυτά αποτελούσαν τόπους διεξαγωγής δικαστικών δικών και άλλων σημαντικών συναντήσεων.
Ακριβώς απέναντι στην Loggia βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου, katedrala Sv. Lovre στα κροατικά, μία Ρωμαιοκαθολική τρίκλιτη βασιλική, κατασκευασμένη σε Ρωμανικό-Γοτθικό ρυθμό, η οποία χτίστηκε στα θεμέλια ενός παλαιοχριστιανικού καθεδρικού ναού που καταστράφηκε τον 12ο αιώνα, κατά την διάρκεια της λεηλασίας της πόλης από τους Σαρακηνούς το 1123.
Οι εργασίες κατασκευής του καθεδρικού ναού ξεκίνησαν το 1213 και ολοκληρώθηκαν τον 17ο αιώνα. Στην φωτογραφία η Πύλη του Radovan, από το όνομα του σπουδαίου Κροάτη αρχιτέκτονα και γλύπτη Master Radovan, ο οποίος εργάστηκε στην συγκεκριμένη πύλη, με το μεγαλύτερο μέρος του γλυπτού διακόσμου της να προέρχεται από το ίδιο του το χέρι, αν και διακρίνεται και η εργασία μαθητών ή οπαδών του. Το μνημειώδες και μοναδικό αυτό έργο ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε το 1240 και η επιγραφή στην βάση του αναφέρει: «Το καλύτερο από όλα σε αυτήν την τεχνική».
Στο εσωτερικό του ναού.
Το Tρόγκιρ, όπως και πολλές ακόμα πόλεις της Κροατίας, διαθέτει έναν πολύ όμορφο παραλιακό δρόμο, ακριβώς μπροστά από την Παλιά Πόλη, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα ή να θαυμάσετε τα πολυτελή σκάφη αναψυχής, που βρίσκονται αγκυροβολημένα στο λιμάνι, από τα σικάτα εστιατόρια και café της περιοχής.
Το Kάστρο Kamerlengo, στο παραλιακό μέτωπο του Trogir, κατασκευάστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα από τον Marin Radoj, ως μέρος μιας επέκτασης του πύργου Veriga, που χτίστηκε στην τοποθεσία στα τέλη του 14ου αιώνα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή και φιλοξενεί κάθε είδους εκδηλώσεις…
…όπως το φαντασμαγορικό «Battle of the Nations», στο οποίο συμμετείχαν 27 εθνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων: Μεξικό, Κροατία, Φινλανδία, Ελβετία, Μολδαβία, Φρίσλαντ, Σερβία και Σκωτία.
Εκτός από την βόλτα στην παραλιακή οδό, την Riva…
…πολύς είναι ο κόσμος που κατακλύζει τις ατμοσφαιρικές πλατεΐτσες της ιστορικής πόλης, για ένα καφέ ή φαγητό…
…μέσα σε ένα περιβάλλον, που αβίαστα μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο!
Το Τρόγκιρ έχει συνεχή ιστορία 2.300 ετών, η οποία επηρεάστηκε πολιτισμικά από τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Βενετούς. 
Την ώρα που η μέρα παραδίδει την σκυτάλη της στην νύχτα, το Τρόγκιρ ζωντανεύει ακόμα περισσότερο, προσφέροντας ρομαντικές στιγμές στους φανατικούς επισκέπτες του.
Το νησί Ciovo είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ηπειρωτική χώρα, στην πραγματικότητα δε είναι συνδεδεμένο με αυτήν, όπως και με το νησάκι Trogir. Στην φωτογραφία διακρίνεται (δεξιά) η γέφυρα που ενώνει τα δύο νησιά.
Τα ερείπια οχυρών και τειχών, καθώς και τα αντικείμενα που χρονολογούνται από την Αρχαιότητα, δείχνουν ότι το νησί Čiovo, κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χρησίμευσε ως καταφύγιο για τους εξόριστους, τον 5ο αιώνα έγινε επίσης καταφύγιο για ασκητές, ενώ κατά τον Μεσαίωνα φιλοξενούσε και λεπρούς. Ο πληθυσμός του Čiovo αυξήθηκε τον 15ο αιώνα μέσω της εγκατάστασης προσφύγων, που έφυγαν από τους Τούρκους και ταυτόχρονα, οι προαστιακές περιοχές του Trogir επεκτάθηκαν και στο Čiovo. Οι κυριότερες πόλεις στο Čiovo είναι οι Slatine, Okrug Donji και Okrug Gornji και Arbanija.

Το λιμάνι του Σπλιτ -μεταξύ των κορυφαίων μεσογειακών λιμένων σε επιβατική κίνηση- αποτελεί, όπως ήδη αναφέραμε, την κύρια πύλη εισόδου προς τους νησιωτικούς μικρόκοσμους της Δαλματίας. Τα πλοία της Jadrolinija συνδέουν με πυκνά δρομολόγια το Σπλιτ με τα νησιά Brac, Hvar, Vis, Solta, Lastovo κ.άλ.

Το ταξίδι προς τα γειτονικά κροατικά νησιά μας δίνει την ευκαιρία…
…να απολαύσουμε την γοητεία του Split και από θαλάσσης.

Το Brac είναι το μεγαλύτερο νησί στο Αρχιπέλαγος του Σπλιτ και τρίτο σε μέγεθος μεταξύ των κροατικών νησιών (395 τ.χλμ.). Η Supetar είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσά του, ενώ η περιήγηση στο νησί θα σας αποκαλύψει ακόμα τις πόλεις Bol, Postira, Sutivan, Sumartin και Milna, αλλά και το σημαντικότερο αξιοθέατό του, την παραλία Zlatni Rat, ελληνιστί Χρυσό Κέρατο. Η χαριτωμένη αυτή ονομασία οφείλεται στην πραγματικά εντυπωσιακή μορφολογία της παραλίας: ένα τρίγωνο χρυσής άμμου, του οποίου η κορυφή σχίζει τα τυρκουάζ νερά με κατεύθυνση που αλλάζει ανάλογα με την διεύθυνση των ρευμάτων της περιοχής! Η παραλία αυτή συγκαταλέγεται στις δέκα ωραιότερες του κόσμου και αποτελεί, επίσης, δημοφιλή προορισμό για τους απανταχού surfers, λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που πνέουν στην περιοχή.

Supetar, η πρωτεύουσα του Brač και η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη πόλη του, είναι παράλληλα το διοικητικό, μεταφορικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού.
H πόλη Bol, στα νότια του Brač, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γνωστός για τα μπαράκια και τα εστιατόρια δίπλα στο γραφικό λιμανάκι του, καθώς και για τις ιδανικές για surf συνθήκες του…
…κυρίως όμως φημίζεται για την διάσημη παραλία του Zlatni Rat ή Golden Cape ή Golden Horn (Χρυσό Kέρας), που διακρίνεται στο βάθος της φωτογραφίας. Το ακρωτήριο αποτελείται κυρίως από βότσαλο που μετατοπίζεται ορατά με την παλιρροιακή κίνηση, ενώ τα νερά είναι καθαρά και κάπως κρύα, λόγω του ισχυρού ρεύματος του στενού στο οποίο βρίσκεται. Στο βάθος (αριστερά) της φωτογραφίας διακρίνεται και το γειτονικό νησί Hvar, η αρχαία Φάρος. Σε πρώτο πλάνο η πόλη Bol.

Όσο για το Hvar, αυτό που το καθιστά, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Traveller, έναν από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς για διακοπές και αναμφίβολα ένα από τα δέκα ομορφότερα νησιά στον κόσμο, είναι η ανέγγιχτη φύση του, ο καταγάλανος ουρανός, τα κρυστάλλινα νερά, οι υπέροχες παραλίες και οι όρμοι του, οι μυρωδιές και οι αποχρώσεις από τα γραφικά λειβάδια, τους αμπελώνες και τους ελαιώνες του, καθώς και τα πάμπολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και οι φιλόξενοι κάτοικοί του. Κάτι φαίνεται πως ήξεραν οι αρχαίοι Πάριοι που το αποίκησαν!

Γαστρονομία της Δαλματίας

Βρισκόμαστε στη Μεσόγειο, άρα δίκαια τα ψάρια και τα θαλασσινά -μαγειρεμένα με όλους τους δυνατούς τρόπους- έχουν την τιμητική τους, όπως άλλωστε και το κρασί -με την χερσόνησο Peljesac να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή του-, το ρακί ή το ελαιόλαδο. Ενδιαφέρουσες γευστικές εμπειρίες υπήρξαν τόσο το λάδι κολοκύθας -χρησιμοποιείται κυρίως ωμό στις σαλάτες, που επίσης αγαπούν ιδιαίτερα οι Κροάτες– όσο και το ρακί σε χίλιες δυο αρωματικές εκδοχές με διάφορα βότανα, ακόμα δε και με χαρούπια. Στις ταβέρνες -konoba τις λένε οι ντόπιοι- του Σπλιτ και της ευρύτερης περιοχή φάγαμε εξαιρετικά, αλλά ψηφίζουμε ανεπιφύλακτα την «dalmatinska pašticada», που μόνο στο όνομα θυμίζει την κερκυραϊκή παστιτσάδα, αφού περιέχει μοσχαρίσιο κρέας μαριναρισμένο σε κρασί και σιγομαγειρεμένο για ώρες -η όλη προετοιμασία του πιάτου αυτού διαρκεί δύο μέρες!- σερβιρισμένο με σπιτικά νιόκι πατάτας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούν τα ζυμαρικά, το αντίθετο μάλιστα. Για του λόγου το αληθές δοκιμάστε τις περίφημες κροατικές ταλιατέλες (siroki rezanci) σε μαύρη εκδοχή με μελάνι σουπιάς ή σε πράσινη με τσουκνίδα ή σπανάκι. Οι επιρροές από την ιταλική κουζίνα είναι εμφανείς και στην αγάπη των Δαλματών για πίτσα, αλλά και για προσούτο (prsut), που το βρίσκει κανείς κυριολεκτικά παντού και σε ποιότητα από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει.

H dalmatinska pašticada οφείλει την ξεχωριστή γεύση της σάλτσας της στα υλικά που περιλαμβάνει, όπως τα δαμάσκηνα, η πανσέτα και το γλυκό επιδόρπιο κρασί. Φυσικά, όπως για τα περισσότερα πιάτα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της συνταγής.
Η σούπα αποτελεί, θα μπορούσαμε να πούμε, το Άγιο δισκοπότηρο της κροατικής κουζίνας! Όχι όμως οποιαδήποτε σούπα, αλλά η domača juha, η «σπιτική σούπα» στα Κροατικά ή Sunday soup στα Αγγλικά, η οποία αποτελεί μαγειρική παράδοση για τα νοικοκυριά της Κροατίας, που ξεκινούν με αυτήν τα μακρά και πολλών πιάτων οικογενειακά γεύματα της Κυριακής. Βασικά συστατικά της ο πλούσιος αρωματικός ζωμός κοτόπουλου και λαχανικών και τα ζυμαρικά.
Τα ψάρια και θαλασσινά παίζουν, προφανώς, πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα της Δαλματίας.
Εκλεκτό κροατικό prsut με πεπόνι σερβίρεται, προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, στην Business Class της Croatia Airlines.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε βατραχοπόδαρα με προσούτο! Το dalmatian brodetto -σε αντίθεση με την pasticada- δεν θυμίζει μόνο ονομαστικά το δικό μας μπουρδέτο, μιας και τα ψάρια αποτελούν και εδώ το κύριο συστατικό της συνταγής. Ενδιαφέρουσες επιλογές ήταν ακόμα τα παϊδάκια με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και μελιτζάνας -μια εκδοχή πιπερομελιτζανοσαλάτας, που καταναλώνεται και ως συνοδευτικό αλλά και ως ορεκτικό-, το στιφάδο ψαριού με ρύζι, αλλά και πιάτα αρωματισμένα με τρούφα, ένα ακόμα αγαπημένο υλικό των Κροατών. Τέλος, από τα επιδόρπια ξεχωρίσαμε την παραδοσιακή Split Torta, αλλά και την ροζάτα, ένα είδος κρέμας καραμελέ.

Τα βατραχοπόδαρα με προσούτο είναι ένα εκπληκτικό μεζεδάκι!
Ένα από τα πολλά καταστήματα που πωλούν τυροκομικά και αλλαντικά, με το προσούτο να κατέχει κυρίαρχη θέση.
Μία ακόμα συνταγή που αξιοποιεί το αγαπημένο στους Κροάτες ψάρι.
Στο Uje Oil Bar βρίσκουμε ελαιόλαδο σε κάθε πιθανή και απίθανη αρωματική εκδοχή!
Στο cockpit της Croatia Airlines, με τους ευγενέστατους και ικανότατους πιλότους της.

Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε στον μεγάλο χορηγό του ταξιδιού μας αυτού, την Croatia Airlines, μία από τις πλέον ανερχόμενες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Η Croatia Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κροατίας και μέλος της Star Alliance, βρίσκεται σε συνεχή και σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με 3 δεκαετίες πλέον ζωής και λειτουργίας -ιδρύθηκε το 1990 με έδρα την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ- η εταιρεία συνδέει σχεδόν όλες τις πόλεις της Κροατίας με τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κέντρα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όχι μόνο για τις πτήσεις της προς την Κροατία, αλλά και προς την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια του στόλου της και ειδικότερα στην συντήρηση των αεροσκαφών. Εξασφαλίζει πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας, ενώ παράλληλα συμβάλει στην μείωση των ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει πολλές φορές τιμηθεί και βραβευθεί για την ποιότητα των παροχών της. Η Croatia Airlines πραγματοποιεί καθημερινά πάνω από 90 πτήσεις σε τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες, δρομολόγια, τιμές και κρατήσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: