C.A.I.R., μια πολυβραβευμένη και γλυκόπιοτη ιστορία επιτυχίας


Η συλλογή των εμβληματικών αφρωδών οίνων της C.A.I.R. περιλαμβάνει: BOheme Blanc Sec, BOheme Rose Demi Sec, CAIR BRUT nv, CAIR Demi Sec, MOScato Doux, Rhoscento Sec, SILK Rose Sec 2010, VELVET Brut 2005.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η C.A.I.R. φημίζεται για την μεγάλη της παράδοση στους αφρώδεις οίνους, καθώς είναι από τις λίγες εταιρείες, παγκοσμίως, που παράγει αφρώδες με τον παραδοσιακό τρόπο (méthode traditionnelle). Πόσοι από μας, όμως, γνωρίζουμε την μακρά ιστορία που κρύβεται πίσω από το διάσημο αυτό όνομα και ότι σε κάθε φιάλη της C.A.I.R. εμπεριέχεται ιστορία και εμπειρία ενός ολόκληρου αιώνα!

Το 1971 η C.A.I.R. κερδίζει το δικαίωμα της Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας για τα λευκά, κόκκινα και γλυκά κρασιά της.

Η ιστορία, λοιπόν, της C.A.I.R. μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο έτος 1928, όπου από τέσσερις Ιταλούς και δύο ακόμα Ιταλούς υπηκόους εβραϊκής καταγωγής, δημιουργήθηκε η εταιρεία Compagnia Agricola Industriale Rodi, από τα αρχικά της οποίας προέκυψε και η γνωστή έως σήμερα ονομασία της C.A.I.R., υποδηλώνοντας παράλληλα την αγροτική αλλά και βιομηχανική ταυτότητά της. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, το 1947, η Αγροτική Τράπεζα εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της να αγοράσει τις μετοχές της C.A.I.R., προκειμένου να γίνει πλέον μία ελληνική εταιρεία. Από τα τέλη του 1947, η εταιρεία λειτούργησε υπό την ιδιοκτησία Μποδοσάκη, έως και τον Απρίλιο του 1954, οπότε και πούλησε τις μετοχές του στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου. Ιστορικά η C.A.I.R. είναι η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε αφρώδη οίνο με την παραδοσιακή μέθοδο (Méthode Traditionnelle), δηλαδή δευτερογενή ζύμωση στη φιάλη. Με την υπογραφή της C.A.I.R. παράγονται βέβαια και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, όπως λικέρ και βερμούτ, όμως η κύρια δραστηριότητά της ήταν και παραμένει αταλάντευτα η παραγωγή κρασιού.

Σήμερα, 100 σχεδόν χρόνια μετά, η C.A.I.R. αποτελεί την μοναδική εταιρεία, που ιδρύθηκε όσο η Ρόδος ανήκε στην Ιταλική επικράτεια και εξακολουθεί να λειτουργεί, έως τώρα, με το ίδιο αντικείμενο.

Ο αμπελώνας του νησιού καλύπτει τις κεντρικές και δυτικές ορεινές περιοχές της Ρόδου. Το υψόμετρο, το έδαφος και ο προσανατολισμός τους σε συνδυασμό με το μικροκλίμα του νησιού ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας σταφυλιών. Ο αμπελώνας της Ρόδου είναι αφιερωμένος κατά ένα ποσοστό 60% στην παραγωγή λευκών κρασιών με βάση τις ποικιλίες Αθήρι, Μοσχάτο λευκό και Μαλαγουζιά, ενώ οι ερυθρές ποικιλίες Μανδηλαριά -γνωστή και ως Αμοργιανό-, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Τempranillo, αναπτύσσονται στο βόρειο τμήμα των κεντροδυτικών παρυφών του Αττάβυρου και στο τόξο που διαμορφώνουν οι Κοινότητες Δαματριά, Σάλακος και Κρητηνία.

Η C.A.I.R. διατηρεί μία προνομιακή και μακροχρόνια σχέση και συνεργασία με τους αμπελώνες και τους αμπελουργούς της Ρόδου, καθοδηγώντας και υποστηρίζοντας επιστημονικά την καλλιέργεια των αμπελιών, με στόχο την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας σταφυλιού. Από την άλλη πλευρά οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της, αποτελούν το θέατρο όχι απλά της παραγωγής εξαιρετικών οινικών έργων, αλλά και του πειραματισμού με νέες ποικιλίες, που ανανεώνουν την γκάμα προϊόντων της εταιρείας.
Πάγιο στόχο της C.A.I.R. αποτελεί η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του terroir της Ρόδου, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από το κρασί, μέσω των γηγενών -με ιστορία τουλάχιστον 2.500 ετών-, αλλά και των διεθνών ποικιλιών αμπέλου που ευδοκιμούν στο νησί.
Το κράτος έχει καθιερώσει μικρές στρεμματικές αποδόσεις στα αμπέλια της Ρόδου, με στόχο την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται αυστηρά κριτήρια ποιοτικού διαχωρισμού των σταφυλιών, πριμοδοτώντας ένα πρωτοποριακό σύστημα «ειλικρινούς τρύγου», που εξασφαλίζει απόλυτη ποιοτική διαλογή.

Μετά το αμπέλι τα σταφύλια φθάνουν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της C.A.I.R., όπου η εμφιάλωση των κρασιών γίνεται σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας, με εχέγγυα την μακρόχρονη ιστορία της, την εμπειρία και την αφοσίωση των ανθρώπων της, αλλά και την υποδειγματική καλλιέργεια, συγκομιδή και επεξεργασία των αμπελιών της. Βέβαια, παράγοντας καθοριστικός για την ποιότητα των οίνων είναι και ο ίδιος ο Ροδιακός Αμπελώνας, που χαρακτηρίζεται από ποιοτικά σταφύλια, καθώς το υψόμετρο, το έδαφος και ο προσανατολισμός των αμπελώνων, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά μικροκλίματα του νησιού, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή περιορισμένων ποσοτικά, αλλά εξαιρετικών ποιοτικά σταφυλιών.

Η πολυπληθής γκάμα των λευκών κρασιών της C.A.I.R. προέρχεται από τον αριθμό των ποικιλιών, τις μεθόδους οινοποίησης, αλλά και την αναλογία των υπολειμματικών σακχάρων και αποτελείται από 12 συνολικά ετικέτες: 12 Islands Λευκό Ξηρό, Ilios de Rhodes, Lagoni, Maestro Λευκό Ημίξηρο, Maestro Λευκό Ξηρό, Pathos Λευκό Ξηρό, Platoni Λευκό, Rodos 2400, Selections, Λινόκαμπος, Οινόφως και Ρετσίνα.
Η κατηγορία των ροζέ κρασιών καλύπτει το φάσμα χρωμάτων μεταξύ κόκκινου και λευκού οίνου με την συγκεκριμένη ομάδα να αποτελείται από τις ετικέτες: 12 Islands Ροζέ Ξηρό, Maestro Ροζέ Ημίξηρο, Maestro Ροζέ Ξηρό και Pathos Ροζέ Ξηρό.
Τα κόκκινα κρασιά παράγονται από κόκκινο ή μαύρο σταφύλι, που καλλιεργείται αποκλειστικά σε αμπελώνες της Ρόδου. Στην κατηγορία αυτή η C.A.I.R. προτείνει:12 Islands Ερυθρό Ξηρό, Chevalier de Rhodes, Maestro Ερυθρό Ξηρό, Pathos Ερυθρό Ξηρό, Platoni Ερυθρό Ημίγλυκο, Αρχοντικός Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Κελλάρι των Ιπποτών Cabernet Sauvignon, Κελλάρι των Ιπποτών Merlot, Κελλάρι των Ιπποτών Tempranillo.
Τα γλυκά κρασιά της C.A.I.R. μπορεί κανείς να τα απολαύσει είτε μόνα τους είτε στο τέλος του γεύματος, με τη συνοδεία τυριών ή αλλαντικών, φρούτων και γλυκισμάτων. Στους επιδόρπιους οίνους συμπεριλαμβάνονται το Amandia, το Muscat de Rhodes και το Vermouth Private Reserve 40ys.
Λαμπερό κίτρινο χρώμα και ντελικάτος συνδυασμός αρωματικής φρεσκάδας εσπεριδοειδών, σε συνδυασμό με εξαιρετικής ποιότητος ρετσίνι, που κλείνει την μυρωδιά του πεύκου στη φιάλη. Mια ρετσίνα νέας γενιάς με ισορροπημένη γεύση, που ανανεώνει και αναδεικνύει με σύγχρονο τρόπο την αγαπημένη μας ρετσίνα.
Από το 1930 η C.A.I.R. διακρίνεται ανελλιπώς για την ποιότητα των κρασιών της και την άρτια παρουσία τους σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Αναδεικνύεται πρωταγωνιστής στον χώρο της οινοποιίας, καθώς απέσπασε τα τελευταία χρόνια, ασημένια, χρυσά και χρυσά των χρυσών μετάλλια ποιότητος στους διεθνείς διαγωνισμούς που συμμετείχε, τα οποία κοσμούν την αίθουσα γευσιγνωσίας και επισκέψεων του οινοποιείου της.
Η τριλογία ερυθρών οίνων «Κελλάρι των Ιπποτών», περιλαμβάνει το Cabernet Sauvignon, με βαθύ πορφυρό χρώμα και πλούσιο σώμα, με γεύσεις δαμάσκηνου, καμένου ξύλου, μπαχαρικών και βανίλιας, το Merlot, με αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκού κερασιού, δαμάσκηνου, σοκολάτας και γλυκών μπαχαρικών, καθώς και το Tempranillo, με έντονο ερυθρό χρώμα και ισορροπημένο στόμα με μέτρια οξύτητα και μαλακές τανίνες.
Rodos 2400. Αρώματα λευκόσαρκων -ροδάκινο, μήλο, αχλάδι- και εξωτικών φρούτων -πεπόνι, ανανάς-, αλλά και διακριτικά αρώματα λευκών λουλουδιών. Μέση οξύτητα, πλούσιο σώμα με μακρά επίγευση. Ροδάκινο, πεπόνι και γκρέιπφρουτ διακρίνονται στο στόμα. Συνοδεύει λευκά κρέατα και θαλασσινά.
CAIR BRUT nv. Αφρώδης Λευκός Ξηρός, με λαμπερό κίτρινο χρώμα και αρώματα βερίκοκου, κυδωνιού και φρεσκοψημένου μπριός. Πλούσιο σώμα με χαρακτηριστικές γεύσεις ζύμης, φρυγανισμένου ψωμιού, κυδωνιού, εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών. Πλούσιες, λεπτές φυσαλίδες, μέτρια προς υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά τυριά, ζυμαρικά με θαλασσινά και φρούτα.
Pathos Ερυθρό Ξηρό. Χρώμα έντονο πορφυρό, με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, κακάου και γλυκών μπαχαρικών. Πλούσιο σώμα, με γεύσεις αποξηραμένου δαμάσκηνου, σοκολάτας, γλυκών μπαχαρικών και βανίλιας. Στόμα μαλακό με ισορροπία τανινών και οξύτητας. Δυνατότητα παλαίωσης για 4 – 6 χρόνια. Ταιριάζει ιδανικά με μπριζόλες και φιλέτα στα κάρβουνα, αλλά και ώριμα κίτρινα τυριά.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: