Puy du Fou, ένα παγκόσμια μοναδικό ιστορικό Πάρκο στην καρδιά της Pays de la Loire


To θεματικό Πάρκο Puy du Fou, στο Les Epesses, στην καρδιά της περιοχής Pays de la Loire της Δυτικής Γαλλίας, -το οποίο είχαμε την χαρά να επισκεφθούμε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής συμμετοχής μας στο Rendez-vous en France 2022-, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Γαλλίας, ιδιαίτερα δε για όσους επιθυμούν να λησμονήσουν ότι ζουν στον 21ο αιώνα και θέλουν να βυθιστούν στην μαγεία παλαιότερων ιστορικών περιόδων, ξεκινώντας ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο και βιώνοντας συναρπαστικές εμπειρίες, που δεν θα σβηστούν ποτέ από το καλεντάρι των ταξιδιωτικών τους αναμνήσεων!

Το Puy du Fou είναι ένας τόπος ονειρικός, που μεταφέρει αυτοστιγμεί τους επισκέπτες του σε άλλη διάσταση του χρόνου, αλλά και του χώρου. Εδώ, το μοναδικό θεματικό ξενοδοχείο «Les iles de Clovis», βγαλμένο θαρρείς από την εποχή των Γαλατών.
Σε εμβληματικές περιόδους της πλούσιας ιστορίας της Γαλλίας μας μεταφέρουν και οι εντυπωσιακές παραστάσεις του Πάρκου. Εδώ, το show «Mousquetaire de Richelieu» σε πλήρη εξέλιξη…
…και εδώ στιγμιότυπο από το show «Le Dernier Panache«.
Εξίσου φαντασμαγορικό και το υπαίθριο νυκτερινό show «Les Noces de Feu«.

Οι ποικίλης θεματολογίας και χρονικής τοποθέτησης παραστάσεις του Puy du Fou, εμπλουτισμένες με γρήγορη δράση και θεαματικά ειδικά εφέ, κάνουν τα shows αυτά να μοιάζουν με ζωντανές ταινίες, επιτρέποντας στους θεατές τους, που συρρέουν εδώ απ’ όλο τον κόσμο, να βιώσουν παγκόσμιες αξίες και συναισθήματα, που αγγίζουν τις καρδιές των επισκεπτών όλων των ηλικιών, μέσα από την ποιητικότητα ενός κειμένου, την αρμονία μιας κίνησης ή την καθαρότητα ενός μουσικού κομματιού. Τα συναισθήματα κάθε απόχρωσης είναι παρόντα στο Puy du Fou, καθώς το κοινό μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει σε γέλια, να πεταχτεί όρθιο από φόβο ή και να κλάψει κάτω από την συναισθηματική φόρτιση που εισπράττει, μέσα από την πλοκή των όσων διαδραματίζονται στις σκηνές του Πάρκου.

To εστιατόριο «L’ Orangerie» στην καρδιά του Πάρκου Puy du Fou.
Αρκετές φορές την ημέρα, το «Bourg 1900» ζωντανεύει και ο αγροφύλακας απευθύνει το κάλεσμά του προς τους εκπληκτικούς μηχανικούς μουσικούς «Automates Musiciens», προκειμένου να εμφανιστούν στα παράθυρα και να αρχίσουν να παίζουν τις δημοφιλείς μελωδίες τους.
Ο χώρος όπου εκτυλίσσεται το show «Mousquetaire de Richelieu«…
…και το εντυπωσιακό συντριβάνι έμπροσθεν αυτού.
O πολλαπλών χρήσεων συνεδριακός χώρος Palais des Congrès, ιδανικός για κάθε είδους εκδηλώσεις.

Από το 1977, οπότε και πρωτολειτούργησε, το Puy du Fou έχει ψηφιστεί δύο φορές ως το «Καλύτερο Θεματικό Πάρκο στον κόσμο», η πρώτη τον Μάρτιο του 2012 οπότε και κέρδισε το Thea Classic Award στο Λος Άντζελες και η δεύτερη τον Νοέμβριο του 2014 με το Applause Award, στο Ορλάντο. Σήμερα, αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο θεματικό Πάρκο της Γαλλίας, μετά την Disneyland και προσελκύει ετησίως περισσότερους από 2.000.000 επισκέπτες.

Ο χώρος που φιλοξενεί το show «Mousquetaire de Richelieu» αποπνέει την ίδια ατμόσφαιρα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά…
…δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να ζήσουν μια συναρπαστική ρωμαϊκή περιπέτεια, με ξιφομαχίες, χορό φλαμένκο και ιππικούς άθλους, διαδραματιζόμενη σε ένα μνημειώδες θέατρο του 17ου αιώνα.
Η υπόθεση: κατόπιν αιτήματος του Καρδινάλιου Richelieu, ο διάσημος Κορνέιγ παρουσιάζει το έργο «Le Cid» στο Puy du Fou. Το έργο έχει μόλις ξεκινήσει όταν διακόπτεται από την εισβολή των Spadassins, που έρχονται για να συλλάβουν την πρωταγωνίστρια, την Sérafina.
Ευτυχώς, ο Bouton d’Or κρύβεται και τελικά καταφέρνει να σώσει την κοπέλα του. Μια ρομαντική ιστορία αγάπης μεταξύ της πανέμορφης Sérafina και του ορφανού Bouton d’Or.

Αν τώρα θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, το Puy du Fou φιλοξενεί περισσότερες από 60 βραδινές και ημερήσιες παραστάσεις, διαθέτει 4 θεματικά χωριά, 25 εστιατόρια και 6 θεματικά επίσης ξενοδοχεία για κάθε γούστο, λειτουργεί άψογα χάρη στην συνδυασμένη δραστηριότητα 4.000 εθελοντών και περισσοτέρων από 2.200 μόνιμων και εποχιακών υπαλλήλων, ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος των δραστηριοτήτων του Πάρκου στην περιοχή εκτιμάται σε 277 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, την στιγμή που από αυτήν την ιδιωτική και 100% αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση έχουν επενδυθεί τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξή του συγκεκριμένου project τα τελευταία 40 χρόνια, με το 95% του κύκλου εργασιών να έχει αναληφθεί από γαλλικές εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων είναι τοπικές.

Το show «Le Dernier Panache«, που χαρακτηρίσθηκε ως η «Καλύτερη παράσταση στον κόσμο», όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017, μας καλεί να ακολουθήσουμε το ένδοξο πεπρωμένο ενός Γάλλου αξιωματικού του ναυτικού…
…και όπως φαίνεται πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν καθημερινά το εκπληκτικό αυτό θέαμα επί της τεράστιας περιστρεφόμενης σκηνής.
Ο François-Athanase Charette de la Contrie, γνωστός ως «Charette», ήρωας του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, είδε τη ζωή του να αλλάζει δραματικά το 1793, σε έναν έως τελικής πτώσεως αγώνα για την ελευθερία!
Μαζί του ταξιδεύουμε σε ένα έπος, με ρεαλιστική και εικονική διακόσμηση 360°, όπου και μαθαίνουμε τα πάντα για την εκπληκτική ζωή ενός Γάλλου ήρωα.
Τα σπουδαία γεγονότα που σφράγισαν το πεπρωμένο του Charette, μας αποκαλύπτονται σταδιακά σε αυτό το επικό και συγκινητικό show, με τα μοναδικά στο είδος τους σκηνικά!

Η επιτυχία του Puy du Fou βασίζεται στο πάθος, την εμπειρία και την πίστη στην μετάδοση της τεχνογνωσίας του, λόγοι για τους οποίους το Πάρκο δημιούργησε τις δικές του σχολές τεχνικής και καλλιτεχνικής κατάρτισης, ήδη από το 1998. Η Junior Academy καλύπτει πλέον 33 κλάδους, όπως δράμα, χορό, σχέδιο, φωτισμό, σκηνικά και σχέδιο σκηνικών, ιππασία, φωτογραφία, βίντεο, τεχνολογία θεάτρου, κτηνοτροφία, φλαμένκο και πολλά ακόμα, θεματικές στις οποίες εκπαιδεύονται περισσότεροι από 600 νέοι κάθε χρόνο, αποτελώντας μία ανεξάντλητη δεξαμενή ταλέντων, από την οποία αντλούνται σταδιακά οι μελλοντικοί καλλιτέχνες και τεχνικοί του Puy du Fou. Τέλος, από το 2010, το Puy du Fou εξάγει την καλλιτεχνική του τεχνογνωσία παγκοσμίως, συμβάλλοντας στη δημιουργία θεματικών πάρκων και παραστάσεων εμπνευσμένων από το γαλλικό του μοντέλο. Σήμερα, η εταιρεία Puy du Fou International έχει σε εξέλιξη έργα σ’ ολόκληρο τον κόσμο και δύο εκθέσεις έχουν ήδη παραχθεί στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία.

Το νυκτερινό show «Les Noces de Feu» μας προσκαλεί να γίνουμε μάρτυρες των πιο ρομαντικών γάμων και να θαυμάσουμε συγχρόνως τις θεαματικές αναμνήσεις, που προβάλλονται επί του υδάτινου σκηνικού της λίμνης, μόλις η νύχτα απλώσει τα πέπλα της!
Όταν δύει ο ήλιος, είναι η στιγμή που οι απαλές μελωδίες αντηχούν πάνω από τη λίμνη και ζωντανεύουν τις αναμνήσεις από τους πιο ρομαντικούς γάμους.
Η υπόθεση: μετά την συνάντησή τους στο show «Les Orgues de Feu», η μούσα του βιολιστή και ο βιρτουόζος πιανίστας έρχονται ξανά μαζί για να γιορτάσουν την αιώνια αγάπη τους, μέσα από τη μαγεία του νερού και της φωτιάς.
Ένας φανταστικός γάμος, όπου χορευτές και γιγάντια σκηνικά αναδύονται από τα βάθη της λίμνης, εμφανιζόμενα αρχικά ως αντικατοπτρισμοί, που στην συνέχεια θα ζωντανέψουν, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το όνειρο του νεαρού ζευγαριού, χαρίζοντάς τους μια αξέχαστη γιορτή.

Η ιστορία του θεματικού πάρκου Puy du Fou ξεκίνησε το 1977, όταν ο Philippe de Villiers, ένας τότε 27χρονος φοιτητής και σήμερα Γάλλος πολιτικός, αποφάσισε να δημιουργήσει μια πρωτότυπη παράσταση με το όνομα «Cinéscénie».

Ο ιδρυτής του Puy du Fou, o Philippe de Villiers.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ανακάλυψε τα ερείπια ενός παλαιού αναγεννησιακού κάστρου στο χωριό Les Epesses, έγραψε ένα σενάριο για μια τοπική οικογένεια με το όνομα Maupillier, που εκτείνεται από τον 14ο αιώνα έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οργάνωσε έναν σύλλογο 600 μελών (3.650 σήμερα) με το όνομα «L’Association du Puy du Fou» και σημερινό του Πρόεδρο τον γυιό του Phillippe de Villiers, τον Nicolas. Το 2019, το project αυτό επεκτάθηκε στο εξωτερικό, με την παράσταση «El sueño de Toledo» (Το όνειρο του Τολέδο), που παρουσιάζεται στο Τολέδο της Ισπανίας, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο στάδιο του Puy du Fou España, έργο που το 2021 πήρε την μορφή Πάρκου με 4 χωριά, όπου φιλοξενούνται 5 παραστάσεις.

Oι τεράστιοι χώροι του εστιατορίου «Le Café de la Madelon«, μας μεταφέρουν πίσω στο μακρινό 1914, όπου και είμαστε προσκεκλημένοι στο γαμήλιο δείπνο!
Όλα μεν είναι έτοιμα για τον γάμο, όμως τίποτα δεν θα πάει τελικά όπως είχε προγραμματιστεί. Βυθιζόμαστ, λοιπόν, στην ζεστή όσο και ζωντανή ατμόσφαιρα του χώρου και παρακολουθούμε ένα πραγματικό show γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις!
Παρέα με την οικογένεια του «Madelon» και του «Braco», τα ξαδέρφια τους και τους φίλους τους, απολαμβάνουμε ένα γεύμα ειδικά προετοιμασμένο για τον γάμο τους.
Χάρη στην αρχιτεκτονική που εμπνέεται από την «Belle Epoque», τις χορογραφίες που εκτελούνται με ακρίβεια χιλιοστού και την ταξιαρχία των σερβιτόρων-χορευτών, που χορεύουν και σερβίρουν ταυτόχρονα, θα είστε κι εσείς βέβαιοι ότι επιστρέψατε σε ένα τυπικό γαλλικό café των αρχών του 20ού αιώνα!

Το ξενοδοχείο «Les Iles de Clovis» αποτελεί ένα όντως ξεχωριστό όσο και εντυπωσιακό κατάλυμα, χτισμένο εξ ολοκλήρου πάνω σε ξύλινους πασάλους.

Οι καλύβες αυτού του παραλίμνιου χωριού, με τις αχυρένιες στέγες, εντός προστατευμένου και γαλήνιου φυσικού περιβάλλοντος…
…μας μεταφέρουν από την πρώτη κιόλας στιγμή στην εποχή των Μεροβιγγείων…
…-βασιλική οικογένεια που κυβέρνησε τους Φράγκους από τα μέσα του 5ου αιώνα έως το 751-…
…βασιλιάς των οποίων υπήρξε άλλωστε και ο Clovis, που το όνομά του δανείστηκε και το ονειρικό αυτό κατάλυμα.
Κάθε καλύβα διαθέτει δύο ευρύχωρα οικογενειακά δωμάτια…
…για έως και 5 άτομα, με δύο ξεχωριστούς χώρους ύπνου.
Το πρωινό είναι σκέτη απόλαυση είτε στις βεράντες του κεντρικού εστιατορίου, με θέα τις χορταρένιες σκεπές…
…είτε στους ίδιου ύφους και ατμόσφαιρας εσωτερικούς χώρους του.

Άλλα καταλύματα, που φιλοξενούνται στους χώρους του θεματικού ιστορικού Πάρκου Puy du Fou, είναι επίσης το «La Citadelle», με την αυθεντική ατμόσφαιρα ενός μεσαιωνικού φρουρίου, το «Le Grand Siècle», που αντλεί έμπνευση από το ιδιωτικό κάστρο του Λουδοβίκου XIV και το «Le Logis de Lescure», μία πολυτελής κατοικία του 18ου αιώνα με υπέροχες σουίτες.

Και όταν πια χορτασμένοι από θεάματα αναζητήσουμε και «τον άρτον», υπάρχουν περισσότερα από 20 καταστήματα φαγητού στο Puy du Fou για όλα τα γούστα…
…ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής μεταξύ θεματικών εστιατορίων με ψυχαγωγία, με κλασσική γαλλική κουζίνα ή και εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Εμείς απολαύσαμε το «γαμήλιο» δείπνο στο «Le Café de la Madelon«, όπου το πρώτο πιάτο με την ονομασία «Sea medallion with garnish» περιελάμβανε tartare σολωμού με ελαιόλαδο, ανάμεικτα λαχανικά και αυγό…
…και το κυρίως αποτελούνταν από ψητό κοτόπουλο και πατατούλες, με sauce Μαδέρα και ντομάτες provençale, δηλαδή ψητές επίσης, πασπαλισμένες με μυρωδικά.
Και για το κλείσιμο, ένα από τα γλυκάκια με κρέμα βανίλιας, που αποτέλεσαν την παραδοσιακή σε σχήμα δένδρου γαμήλια τούρτα, η οποία «κόπηκε» ενώπιών μας!

Ολοκληρώνουμε την παρουσίασή μας αναφέροντας ενδεικτικά μερικές από τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στο Puy du Fou: Le Signe du Triomphe, Les Noces de Feu, Le Premier Royaume, Le bal des oiseaux fantômes, Les Automates Musiciens, Le Grand Carillon, La Cité Médiévale, Les Grandes Eaux, Le Village XVIIIème, Le Monde Imaginaire de La Fontaine, Le Bourg 1900, Le Labyrinthe des Animaux, Le Fort de l’An Mil, Le Repaire des Enfants, La Clairière aux Daims, Les Amoureux de Verdun, La Vallée Fleurie, La Cinéscénie, Les Jets Sauteurs, Le Ballet des Sapeurs, La Roseraie, Le Mystère de La Pérouse, Les Vikings, Le Secret de la Lance, Mousquetaire de Richelieu, Le Dernier Panache, La Renaissance du Château, Les Chevaliers de la table ronde.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: