1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας: γεμάτες παλμό και ζωντάνια κι οι άτυπες βραδιές έναρξης και λήξης


Το πολυαναμενόμενο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακαςδιαβάστε εδώ το αναλυτικό άρθρο μας– σήκωσε αυλαία με την πρώτη συνάντηση γνωριμίας μεταξύ των συμμετεχόντων να πραγματοποιείται την Πέμπτη 28 Απριλίου, στον εντυπωσιακό Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας, ενώ η διοργάνωση ξεκίνησε και επίσημα την Παρασκευή 29 Απριλίου και διήρκεσε έως και την 1η Μαΐου, πάντα στην πανέμορφη και άκρως καλοκαιρινή Λάρνακα της Κύπρου. Το τριήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε μία πληθώρα εξαιρετικών πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και το σύνολο των δραστηριοτήτων του, στις οποίες συμμετείχαν 36 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό -έως και από τη Νότια Αμερική-, πραγματοποιήθηκε σε δύο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» και στην Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ψυχή του Φεστιβάλ και παράλληλα ο άνθρωπος που πρώτος το οραματίστηκε, είναι η καταξιωμένη ποιήτρια και λογοτέχνιδα Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Η ίδια, μέσα από συνέντευξή της που παραχώρησε στο skalatimescom και την δημοσιογράφο Γιώτα Δημητρίου, αναφέρει σχετικά με τις απαρχές αυτού του μεγαλόπνοου εγχειρήματος: «Αρχικό έναυσμα υπήρξε η δική μου ενασχόληση με την ποίηση και η συμμετοχή μου τα τρία τελευταία χρόνια στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας. Πάνω απ΄όλα, η επιθυμία να σχεδιάσω και να οργανώσω κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να αρνηθώ μία πρόταση από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, τον κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, το όραμα για ένα Φεστιβάλ Ποίησης στην Κύπρο υλοποιείται φέτος και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Πέρα από τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και τον κ. Κωτόπουλο, επισημαίνω την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί στη Λάρνακα για τον σκοπό αυτό και η οποία ξεκίνησε με τρία αρχικά μέλη, ενώ σήμερα, μετά από πρόσκλησή μου, είμαστε 14 συνολικά άτομα στην Επιτροπή, το καθένα με την δική του ξεχωριστή συνεισφορά».

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας αποτελεί καρπό συνεργασίας των εμπνευστών του στην Κύπρο με τους διοργανωτές του καταξιωμένου θεσμού Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φεστιβάλ απευθύνει θερμές ευχαριστίες, τόσο προς τον Μέγα Υποστηρικτή του, τον Δήμο Λάρνακας, όσο και προς την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου για την στήριξή της, αλλά και προς τις ιδιωτικές εταιρείες-χορηγούς (X.Α. Παπαέλληνας, Μcdonalds, Aντώνης και Φουλής). Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, ενώ η όλη διοργάνωση στηρίζεται -εκτός του Δήμου Λάρνακας– από το «Γραφείον Ποιήσεως» -μία δομή πολιτισμού, που δημιουργεί γεγονότα και δράσεις για την ποίηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό- και τον βιότοπο πολιτισμού culturebook.gr, τον οποίο διευθύνει ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς και επιστημονικά υπεύθυνός του είναι ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Ο Καθηγητής μιλώντας για το Φεστιβάλ Λάρνακας τόνισε ότι θα αποτελέσει «τόπο συνεύρεσης ανθρώπων του πνεύματος που επιμένουν να διατηρούν αναμμένη τη φλόγα της δημιουργικής πράξης, προτείνοντας μιαν άλλη θέαση της πραγματικότητας» και θα πολιτογραφήσουν την Λάρνακα «ως πόλη της ποίησης και των ποιητών». Επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι το ΡΙΚ. Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ από την βραδιά της άτυπης έναρξης του Φεστιβάλ, στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας και της άτυπης βραδιάς λήξης στο παραδοσιακό στέκι «Το Σιεράδικο».

Ο εντυπωσιακός Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας, ο οποίος μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, αποτελεί πλέον το νέο στολίδι της ούτως ή άλλως γοητευτικής πόλης.
Οι επισκέπτες του Πολυχώρου μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης, όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεκτική Λιβαδιών. Στην φωτογραφία οι εξωτερικοί χώροι του κτηρίου, που φιλοξένησαν την εκδήλωση-προπομπό του Φεστιβάλ, κατόπιν της ευγενικής παραχώρησής του από τον Δήμο Λάρνακας, που παντοιοτρόπως και καταλυτικά στήριξε την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Οι τρεις πυλώνες της επιτυχούς διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Ο Πρόεδρος των Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και Λάρνακας Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (αριστερά) και ο Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» και Διευθυντής του culturebook.gr Αντώνης Δ. Σκιαθάς πλαισιώνουν την Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ.
Από αριστερά: ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσούνης – Διευθυντής των εκδόσεων «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο», η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, ο Άκης Ιωάννου – Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Λάρνακας, ο Άθως Καζαντζής -Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας και η γνωστή ηθοποιός Μόνικα Μελέκη – Δημοτική Σύμβουλος Λάρνακας και παρουσιάστρια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
Ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου πλαισιώνουν την Νομικό Τζέλλα Ασπρογέρακα, υπεύθυνη ύλης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του έγκριτου περιοδικού «Μανδραγόρας«, για την Τέχνη και την Ζωή.
Από αριστερά: η Άννα Στράτου, ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς.
Από αριστερά: ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαρινάκη – Εκδότρια «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο», η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς.
Από αριστερά: Βαγγέλης Τασιόπουλος – ποιητής και Πρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Παναγιώτης Νάννος – ποιητής και Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και Αντώνης Δ. Σκιαθάς.
Ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Τζέλλα Ασπρογέρακα πλαισιώνουν τον ποιητή Βάκη Λοϊζίδη.
Ο Ανδρέας Κώστα (αριστερά), δάσκαλος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής -με το καλαίσθητο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ανά χείρας- και ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος.
Από αριστερά: η Μόνικα Μελέκη, η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και ο Σπυρίδωνας Σπύρου, θεατρολόγος, ηθοποιός και υπεύθυνος τεχνικής ροής του Φεστιβάλ.
Από αριστερά: Βαγγέλης Τασιόπουλος, Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και Παναγιώτης Νάννος.
Από αριστερά: η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, ο Άκης Ιωάννου, ο Άθως Καζαντζής και ο Ανδρέας Κώστα.
Από αριστερά: ο Γάλλος ποιητής Alexandre Mexis, ο Ισραηλινός ποιητής Ronny Someck και η σύζυγός του και στο άκρο δεξιά ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος.
Από αριστερά: Σπυρίδων Σπύρου, ο ποιητής Νικόλας Κουτσοδόντης, η ποιήτρια Marija Dejanovic, ο Αντώνης Σκιαθάς, η Μόνικα Μελέκη και ο Ανδρέας Γερολέμου – ιδιοκτήτης του ομώνυμου Ωδείου και Διευθυντής του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας.
Από αριστερά: Αντώνης Σκιαθάς, η ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου, ο ποιητής Αντρέας Τιμοθέου, ο ποιητής Παύλος Ανδρέου, ο ποιητής Χάρης Μελιτάς και η σύζυγός του Αγγελική Αποστολοπούλου – Νομικός και κριτικός και στο άκρο δεξιά η Τζέλλα Ασπρογέρακα.
Ο Βάκης Λοϊζίδης και η Θεσσαλονικιά ποιήτρια Νίκη Δρούγκα.
Από αριστερά: ο Αντώνης Σκιαθάς, η Νίκη Δρούγκα, ο Κώστας Κρεμμύδας – ποιητής και Διευθυντής του περιοδικού «Μανδραγόρας» και η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου.
Από αριστερά: η πιανίστρια Γεωργία Φιλίππου, ο Ανδρέας Γερολέμου, ο Αντρέας Τιμοθέου και η ποιήτρια Μαρία Χριστοδούλου.
Άθως Καζαντζής και Μόνικα Μελέκη, μια φιλία που κρατάει χρόνια!
Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου και Σπυρίδων Σπύρου.
Ακολουθούν γενικές φωτογραφίες από την εκδήλωση…
..και τους όμορφους χώρους του Πολυχώρου Πολιτισμού και Δημιουργικότητας Λάρνακας.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να έχει άρωμα «παρασκηνίου», ωστόσο θεωρώ ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του συγκεκριμένου Φεστιβάλ, αλλά και κάθε αντίστοιχης διοργάνωσης. Πρόκειται για τις ώρες εκείνες που γύρω από ένα τραπέζι και υπό τους ήχους αγαπημένων ακουσμάτων, άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πριν δύο ημέρες, γίνονται μια μεγάλη παρέα, μια αγκαλιά που χωρά Κυπρίους και Έλληνες -είμαστε ούτως ή άλλως αδέλφια-, αλλά και Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Ισραηλινούς, Κροάτες, Μεξικανούς και ένα σωρό ακόμα εθνικότητες, που απαρτίζουν το παζλ συμμετεχόντων στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ κατέγραψε μία ακόμη επιτυχία στην πανθομολογουμένως άψογη από πάσης απόψεως διοργάνωση, καθώς οι μικρές στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, σαν αυτήν που βίωσαν οι συμμετέχοντες το βράδυ του Σαββάτου, τις κουβαλάμε όλοι μας για πάντα κλεισμένες στο χρονοντούλαπο της καρδιάς μας με την μορφή πολύτιμων αναμνήσεων! Αναμνήσεων που γίνονται ασπίδες προστασίας της ψυχής μας στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε μόνιμα πλέον!

«Το Σιεράδικο», το παραδοσιακό στέκι στην Λαϊκή Γειτονιά της Λάρνακας
…που όλοι αγαπήσαμε, με εκλεκτή κυπριακή κουζίνα και ζωντανή μουσική.
Πρόκειται για μία παραδοσιακή κυπριακή οικογενειακή ταβέρνα… 
…με πολύ ξεχωριστό στυλ και διακόσμηση…
…που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως μικρό λαογραφικό Μουσείο…
…ένα περιβάλλον απόλυτα ταιριαστό με τα λαϊκά μονοπάτια, στα οποία ταξιδεύουν κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ τους θαμώνες του μαγαζιού οι Δημήτρης Ρόθος και Έλενα Γρηγορίου.
Μια τεράστια ποικιλία σε μεζέδες ή και μερίδες…
…μέσα από τις οποίες κυριολεκτικά γεύεσαι ολόκληρη την Κύπρο.
Από αριστερά: Tριαντάφυλλος Η. ΚωτόπουλοςΕλένη Αρτεμίου Φωτιάδου και Αντρέας Τιμοθέου.
Το άκρως φιλικό κι εξυπηρετικό προσωπικό του «Σιεράδικου»…
…σίγουρα αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματά του!
Μεταξύ πολλών άλλων ξεχωρίζουμε τις περίφημες κυπριακές σεφταλιές…
…και το σουβλάκι με χαλούμι και κυπριακό λουκάνικο. Όλα «ποιήματα» νοστιμιάς!
Ένα εξαιρετικό φινάλε…
…για μία εξαιρετική διοργάνωση!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: