Operatical: «Όνειρό μας είναι να ερμηνεύουμε τις μουσικές του κόσμου»


Αποτελούν το πλέον πρωτοποριακό ελληνικό συγκρότημα, συνδυάζοντας αρμονικά την οπερατική με τη μοντέρνα μουσική. Oι Operatical ή κατά κόσμον ο Θάνος Ζήσης και η Ναδίνα Τζιάτζιου, μας μιλούν για τα όνειρά τους, τους στόχους ζωής τους, το όραμά τους, αλλά και για όλα όσα τους δίδαξε η συνύπαρξή τους στη σκηνή και τη ζωή.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τους Οperatical και αλήθεια τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε στην ήδη κορεσμένη και πολλές φορές αμήχανη σύγχρονη μουσική σκηνή;

Δημιουργήσαμε τους Operatical έχοντας ως όνειρο το να προσφέρουμε στο κοινό κάτι πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα. To πάντρεμα του οπερατικού ήχου με διάφορα είδη μουσικής, σε συνδυασμό με την κινηματογραφική μουσική αλλά και την εικόνα, ήταν κάτι που έλειπε από τη χώρα μας. Επίσης, στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε κοινό απ’ όλο τον κόσμο, γι’ αυτό όχι μόνο κάνουμε προσεγμένες παραγωγές, αλλά και τα τραγούδια μας είναι γραμμένα σε διάφορες γλώσσες.

Προέρχεστε αμφότεροι από το κλασσικό τραγούδι. Ναδίνα είσαι μία από τις σημαντικές σοπράνο της σύγχρονης γενιάς. Το ίδιο αντιστοίχα κι εσύ Θάνο, που έχεις επίσης περγαμηνές ως τενόρος. Θεωρείτε ότι είναι ουτοπικό, όταν πια η σύγχρονη γενιά ακούει τραπ, να προσπαθήσετε να εμφυσήσετε στο νεανικό κοινό πιο ρομαντικούς και κλασσικούς ήχους;

Ναδίνα: Οι Operatical αποτελούν πια ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού μου. Η  δημιουργία του σχήματος εξ’ αρχής συνδυάστηκε με την επιθυμία μας να αλλάξουμε τη μουσική νοοτροπία του σήμερα. Όσον αφορά την τραπ θεωρώ πως δεν μπορεί να γίνει διαχρονική! «Μόδα είναι και θα περάσει»! Υπάρχουν αξιόλογα τραγούδια από άλλα είδη μουσικής, όπως κλασσικά, pop και rock, που παρέμειναν διαχρονικά και άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια μουσική δισκογραφία. Κι εμείς θα θέλαμε να αφήσουμε το στίγμα μας στη μουσική!

Θάνος: Πιστεύουμε πως υπάρχει πάντοτε κοινό που διψά για καλή μουσική. Εμείς δημιουργούμε αυτό που μας εκφράζει καλλιτεχνικά και καταθέτουμε στις μουσικές μας δημιουργίες όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Σίγουρα υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί άνθρωποι σαν εμάς για να το αισθανθούν!

Ποιο τραγούδι σας θεωρείτε ότι σας εκφράζει περισσότερο;

Ναδίνα: Το Pasion, το οποίο είναι σε Pop Opera στυλ, με έντονες καταβολές και από την tango μουσική. Έχω μελετήσει και επηρεαστεί βιωματικά από την tango μουσική, καθώς στο παρελθόν έκανα ένα προσωπικό tango show, σε μια πολύ γνωστή μουσική σκηνή της Αθήνας. Εκτός από τα τραγούδια που είχα να ερμηνεύσω επί σκηνής, μελέτησα και πολλά άλλα tango κομμάτια, με αποτέλεσμα να αποκτήσω μια σχετική ευχέρεια στη γραφή. Κάπως έτσι εμπνεύστηκα και το Pasion.

Θάνος: Το L’amour είναι ένα όχι τόσο διαφημισμένο κομμάτι μας, του οποίου τη μουσική θεωρώ πολύ πρωτοποριακή. Οι γαλλικοί στίχοι που έγραψα, αγγίζουν βαθιά την ψυχή μου και θεωρώ ότι ταιριάζουν απόλυτα με το μουσικό ύφος του κομματιού.

Ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν πρότυπά σας;

Nαδίνα: Ερμηνευτικά η Yma Sumac, η αξεπέραστη Μαρινέλα και η Νάνα Μούσχουρη. Συνθετικά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Εnnio Morricone και ο Θ. Παπαδέλλης.

Θάνος: Θαυμάζω τους μεγάλους τενόρους, όπως τον Luciano Pavarotti και τον Franco Corelli, αλλά και πιο σύγχρονους ερμηνευτές, όπως τον Andrea Boccelli.

Με ποιους θα θέλατε να συμπλεύσετε δημιουργικά;

Nαδίνα: Με ερμηνευτές όπως ο Μάριος Φραγκούλης, η Emma Shaplin και ο Andrea Boccelli, καθώς και με συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Hans Zimmer κ.άλ.

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το τραγούδι σας «Χώρα μακρινή». Μιλήστε μας γι’ αυτό σας το εγχείρημα.

Nαδίνα: Θέλαμε να δώσουμε στο κοινό ένα τραγούδι, το οποίο τόσο ηχητικά όσο και οπτικά, να σε μεταφέρει σε ρετρό ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποίησα πέρα από τα όργανα της ορχήστρας και ακορντεόν, κλαρίνο και ελληνικά όργανα. Επίσης, το video clip, τόσο σκηνοθετικά όσο και ενδυματολογικά, μας μεταφέρει στην εποχή του ’40, θέλοντας να αναδείξουμε, μέσα από μια ιστορία αγάπης, τη θέση της γυναίκας εκείνης της εποχής !

Θάνος: Είναι ένα τραγούδι που μας ταξιδεύει και αυτήν ακριβώς την αίσθηση θέλαμε να περάσουμε τόσο στην ηχογράφηση όσο και στο video clip του κομματιού.

Έχετε βιώσει δύσκολες στιγμές στην προσωπική και καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Θάνος: Οι περισσότεροι καλλιτέχνες του είδους μας θεωρώ πως έχουν βιώσει περισσότερο δύσκολες παρά ευνοϊκές στιγμές. Το οπερατικό είδος έχει μεγάλες φωνητικές απαιτήσεις και προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση, ενώ υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός. Η δική μας περίπτωση έχει επίσης την ιδιαιτερότητα ότι, εκτός από ερμηνευτές είμαστε και εξ ολοκλήρου μουσικοί δημιουργοί ενός σχήματος, που απευθύνεται σε μια πιο περιορισμένη αγορά. Γενικότερα όμως, μέσα από τις δυσκολίες, γινόμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί.

Τραγουδάτε σε πέντε διαφορετικές γλώσσες. Να φανταστώ πώς είστε ανοιχτοί για ένα ταξίδι στον κόσμο;

Ναδίνα: Φυσικά! Το όνειρο των Operatical είναι να ερμηνεύσουν την «Μουσική του κόσμου» σε ολόκληρο τον κόσμο!

Πέραν της καλλιτεχνικής σας κοινής πορείας είστε ζευγάρι στη ζωή και γονείς δύο παιδιών. Ναδίνα ποια στοιχεία του χαρακτήρα του Θάνου είναι βαθιά στην καρδιά σου;

Αγαπώ πολύ στον Θάνο την ειλικρίνειά του, το ότι δεν έχει μυστικά από εμένα και την αφοσίωση που δείχνει στην οικογένειά του.

Εσύ αντίστοιχα Θάνο τι ερωτεύτηκες και αγάπησες στη Ναδίνα;

Ερωτεύτηκα τη γυναίκα Ναδίνα και αγάπησα όλα αυτά που την χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο, δηλαδή την καλοσύνη της και την ευαίσθητη ψυχή της.

Τι σας έμαθαν τα παιδιά σας;

Ναδίνα: Να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής με υπομονή και να εστιάζουμε στα σημαντικά, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή.

Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον;

Ναδίνα: Να συνεχίσουμε τους Operatical, όπως τους έχουμε ονειρευτεί, ενωμένοι και αγαπημένοι!

Θάνος: Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε όμορφη μουσική και να είμαστε ευτυχισμένοι!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / EventsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: