Γιώργος και Χρύσα Ξύνδα: «Η Luisant ήταν για μας ένα όνειρο που επιτέλους έγινε πραγματικότητα»


Η Luisant είναι μία σύγχρονη ελληνική εταιρεία διαδικτυακής πώλησης -σε παγκόσμια κλίμακα- χειροποιήτων κοσμημάτων από χρυσό 18Κ και 22Κ, δεμένα με διαμάντιαπολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, που σκαλίζονται στο χέρι με μεγάλη προσοχή στην κάθε λεπτομέρια. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την κατασκευή αποκλειστικών σχεδίων μέσω μικρογλυπτικής, ενώ τα κοσμήματα κατασκευάζονται από έμπειρους κοσμηματοποιούς, που διακρίθηκαν σε πολύπλοκες και απαιτητικές διεθνείς παραγγελίες, επί πολλά χρόνια. Οι συλλογές φέρουν την υπογραφή και τη μοναδικότητα της Luisant, με στόχο να ανανεώνονται συνεχώς, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, πάντοτε με σεβασμό στην αισθητική και την παράδοση της ποιοτικής ελληνικής αρχυροχρυσοχοΐας. Παράλληλα, η εταιρεία συνεργάζεται με ειδικούς γεμολόγους, που αναγνωρίζουν και εκτιμούν σπάνιους πολύτιμους λίθους, οι οποίοι σκαλίζονται κατόπιν παραγγελίας, δημιουργώντας τα custom κοσμήματα, που ονειρεύεται ή θέλει να προσαρμόσει στο προσωπικό του γούστο ο πελάτης. H τριμελής ομάδα που ηγείται της νεοϊδρυθείσας εταιρείας κοσμημάτων Luisant -γαλλική λέξη που σημαίνει φωτεινός και λαμπερός- αποτελείται από το ζεύγος Γιώργου και Χρύσας Ξύνδα μαζί με τον συνέταιρό τους Γιώργο Κυρομίτη, πίσω από τους οποίους «κρύβεται» η Σταυρούλα Κολιοπούλου, αγαπημένη θεία του Γιώργου Ξύνδα, η οποία αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία του νέου brand πολυτελών κοσμημάτων, δεδομένου ότι ήταν μία εκ των ελαχίστων «καλλιτεχνών της πέτρας» στην Ελλάδα. Η κυρία Κολιοπούλου υπήρξε στενή συνεργάτιδα του αείμνηστου Ηλία Λαλαούνη, με τον όποιο συνέπραξαν σε εξαιρετικής ποιότητας κοσμήματα, εκείνος με την επιλογή των σχεδίων κι εκείνη με τη γλυπτική της, σε υλικά όπως η ορεία κρύσταλλος ή ακόμη και σε εμβληματικά έργα, όπως η προτομή του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ακολουθεί η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησαν η Χρύσα και ο Γιώργος Ξύνδας.

Το ζεύγος Γιώργου και Χρύσας Ξύνδα.

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι πώς μπήκατε στη διαδικασία δημιουργίας αυτού του μοναδικού project. Ποιος ή τι σας ώθησε;

Δουλεύαμε ήδη και οι δύο στο χώρο του κοσμήματος, σε διαφορετικές εταιρείες, μέχρι τη στιγμή που η κυρία Σταυρούλα Κολιοπούλου, η θεία Ρούλα για μας, μάς έβαλε την ιδέα να σταματήσουμε να εργαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο και να ξεκινήσουμε τη δική μας εταιρεία. Θυμόμαστε ακριβώς τα λόγια της όταν μας είπε: «Ελάτε τώρα που είμαι γερή και ως συνταξιούχος έχω το χρόνο, να σας βοηθήσω να στήσετε τη δική σας δουλειά και να κάνετε τα δικά σας πρώτα βήματα». Ήταν δική της, λοιπόν, η ιδέα και έτσι ξεκινήσαμε, έχοντας φυσικά κι εμείς πολλή όρεξη, αγάπη και μεράκι για το αντικείμενο αυτό, πάνω στο οποίο δουλεύαμε ούτως ή άλλως για τρίτους. Για μας η χαρά ήταν τεράστια αν και είχαμε αγωνία στην αρχή, η οποία όμως εξαφανίστηκε μόλις ολοκληρώσαμε την πρώτη μας παραγωγή. Ήταν ένα όνειρο που επιτέλους έγινε πραγματικότητα! Η αλήθεια είναι ότι η Σταυρούλα Κολιοπούλου μας έχει βοηθήσει παντού, από τον τρόπο του σκαλίσματος έως το να μας υποδείξει ποιες πέτρες μπορούμε να σκαλίσουμε και μέχρι πού, δεδομένου ότι η σκληρότητά τους απαιτεί ειδικό τρόπο για το σκάλισμα καθεμιάς εξ αυτών. Επομένως μας μύησε σε όλα τα μυστικά, μικρά και μεγάλα, προκειμένου να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια άρτια δουλειά. Η ίδια η Σταυρούλα Κολιοπούλου δεν δημιουργεί, δημιουργούμε εμείς υπό τη δική της καθοδήγηση, αφού πρώτα και πάντα της δείξουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Αν δεν το εγκρίνει εκείνη, από εμάς δεν θα φύγει! Ωστόσο, δεν μας έχει ποτέ πει ότι κάτι δεν της αρέσει, μας λέει απλά τη γνώμη της κατά τη διάρκεια της παραγωγής, για οτιδήποτε θα έπρεπε ίσως να γίνει με διαφορετικό τρόπο, οπότε έχουμε τη δυνατότητα τροποποίησης, σύμφωνα πάντα με τις συμβουλές της.

Τα γούρια με την Άμπελο και το Ρόδον της Ρόδου.

Πείτε μας δυο λόγια για το από πού αντλείτε έμπνευση, πώς επιλέγετε τα υλικά και τους πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους και πώς τα παντρεύετε όλα αυτά, ανάλογα και με τους συμβολισμούς κάθε υλικού.

Λόγω των σπουδών της Χρύσας στο Διεθνές Εμπόριο, είχαμε εξαρχής αποφασίσει ότι θα εισάγουμε όλες μας τις πέτρες, με άλλα λόγια δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ καμία πέτρα, η οποία δεν θα είναι πιστοποιημένη. Όλα μας τα κοσμήματα και οι πέτρες διαθέτουν πιστοποιητικό, έτσι ώστε ο πελάτης να μην έχει αγωνία για το αν αυτό που παραλαμβάνει είναι όντως αυτό που του λέμε. Για να μπορέσουμε όμως να πάρουμε πιστοποιήσεις μπήκαμε στη διαδικασία, πρώτα να κάνουμε την εισαγωγή για τις πέτρες και τους πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους μας και στη συνέχεια να συναποφασίζουμε και οι τρεις, ώστε να επιλέξουμε θέμα για τα σχέδιά μας. Ακολουθεί η διαδικασία του σχεδιασμού και η έγκριση των τελικών σχεδίων που έχουμε δημιουργήσει. Μπορεί να έχουμε 70 σχέδια κι από αυτά να επιλέξουμε τελικά μόνο τα πέντε, τα οποία έχουν κάποιο συμβολισμό για μας. Για παράδειγμα, έχουμε εκ των προτέρων αποφασίσει ότι στη συγκεκριμένη στιγμή θέλουμε να ετοιμάσουμε κάτι που να έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα, όπως τα σκουλαρίκια ή τη σπείρα, ένα δακτυλίδι με ιδιαίτερο συμβολισμό. Αφού τελειώσουμε με το θέμα της επιλογής των σχεδίων, περνάμε στην παραγωγή, η οποία είναι δύο ειδών για εμάς. Το ένα είδος είναι αυτό που αφορά στις σκαλιστές πέτρες, τις οποίες θα πρέπει να σκαλίσουμε και το άλλο είδος είναι αυτό που το κόσμημα δεν έχει σκαλιστό λίθο, αλλά χρησιμοποιούμε την πέτρα που έχουμε εισαγάγει. Αφού ολοκληρωθεί η παραγωγή πρέπει να μπούμε στη διαδικασία των πιστοποιήσεων, διότι εκτός από τις πέτρες πιστοποιείται και ολόκληρο το τελικό κόσμημα. Αυτή είναι η σειρά των διαδοχικών φάσεων που ακολουθούμε για όλα μας τα κοσμήματα, μετά την ολοκλήρωση της οποίας το κάθε κομμάτι είναι πλέον έτοιμο για την αγορά.

Γνωρίζουμε ότι προς το παρόν το κατάστημα είναι μόνο ηλεκτρονικό. Έχετε παρ’ όλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού σας την πιθανότητα να υπάρξει και φυσικό κατάστημα στο μέλλον;

Προς το παρόν, ναι, είναι μόνο ηλεκτρονικό. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το φυσικό κατάστημα είναι κάτι πολύ εύκολο να λειτουργήσει, διότι υπάρχει ιδιόκτητος χώρος, όπου στεγάζεται η εταιρεία μας και όπου θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ένα κατάστημα, μιας και το κτήριο βρίσκεται πάνω στην πλατεία Ψυρρή, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Σκεφθήκαμε όμως να ακολουθήσουμε την τάση της εποχής, η οποία σαφώς προτιμά τα ηλεκτρονικά καταστήματα υψηλής κοσμηματοποιίας, που πλέον εμφανίζονται πάρα πολύ συχνά στο εξωτερικό. Βεβαίως, βρίσκεται πάντα στο μυαλό μας η λειτουργία ενός φυσικού καταστήματος και το σκεφτόμαστε πολύ έντονα, γιατί στην Ελλάδα ο κόσμος το θέλει, θέλει να δει από κοντά αυτό που θα αγοράσει. Άλλωστε εμείς δεχόμαστε κόσμο και τώρα, δηλαδή αν κάποιος πελάτης το επιθυμεί, μπορεί να μας καλέσει, να κλείσει ένα ραντεβού και να έρθει από κοντά να δει τα κοσμήματά μας. Απλώς δεν υπάρχει κατάστημα με την έννοια της βιτρίνας, πιστεύουμε όμως ότι πολύ σύντομα θα γίνει κι αυτό.

Επειδή υπάρχει όλη αυτή η υψηλή ποιότητα στην οποία αναφερθήκατε, τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις τιμές; Είναι τα κοσμήματά σας για όλα τα βαλάντια ή απευθύνονται σε μία συγκεκριμένη κατηγορία πελατών;

Για την ποιότητα των κοσμημάτων που προσφέρουμε στον κόσμο οι τιμές είναι χαμηλές, δεδομένου ότι αντίστοιχα site του εξωτερικού, με ποιότητα πολύ πιο χαμηλή, πουλάνε σε τιμές κατά πολύ ακριβότερες από τις δικές μας. Κατ’ αυτή την έννοια δεν κάνουμε κόσμημα βατό στο μέσο όρο πελατών, σε ό,τι αφορά στη συλλογή που έχουμε ήδη έτοιμη. Αν όμως κάποιος έρθει και μας ζητήσει να του σκαλίσουμε ένα μαίανδρο σε μία πέτρα όχι ιδιαίτερα ακριβή και πολύτιμη, όχι σε ένα ζαφείρι για παράδειγμα, αλλά σε ένα χαολίτη -που δεν είναι πολύ ακριβός-, σαφώς και το κόσμημα θα γίνει πολύ πιο οικονομικό, σε σχέση με αυτά που βλέπει ο επισκέπτης όταν μπαίνει στο site μας. Δουλεύουμε πάρα πολύ με την παραγγελία, δημιουργώντας custom κοσμήματα, επομένως υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις τιμών. Εμείς επιλέξαμε να συστηθούμε στον κόσμο με αυτή την συλλογή, διότι είναι κάτι που μας αντιπροσωπεύει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κοσμήματα για όλα τα βαλάντια. Να διευκρινίσουμε ότι δεν ασχολούμαστε με ασήμι ή με ψεύτικα μέταλλα, δουλεύουμε πάντα με χρυσό, ο οποίος είναι πιο μαλακός και συνήθως επιλέγουμε 22Κ και 18Κ, γιατί ταιριάζουν περισσότερο στο ύφος των δικών μας δημιουργιών. Όμως, αν κάποιος μας ζητήσει κάτι άλλο, σαφώς και θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε.

Από τις έως τώρα δημιουργίες σας, αν σας έλεγα να επιλέξετε μία, την πιο αγαπημένη σας για οποιοδήποτε λόγο, ποιά θα ήταν;

Δεν μπορούμε να διαλέξουμε! Θα ξεχωρίζαμε τη σπείρα και το μενταγιόν του Μαίανδρου, λόγω του σκαλίσματος, που είναι ξεχωριστό στην καρδιά μας, γιατί ήταν η πρώτη μας συλλογή σκαλιστών κοσμημάτων, που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά από εμάς. Μόνο γι’ αυτό το λόγο, αλλά όχι ότι όλα τα υπόλοιπα δεν τα αγαπούμε με τον ίδιο τρόπο.

Για τα γούρια του 2023 από πού αντλήσατε έμπνευση;

Έχουμε συνολικά τρία γούρια αν και αρχικά ξεκινήσαμε να βγάλουμε μόνο ένα. Όλα προέρχονται από αρχαιοελληνικές παραστάσεις, από αρχαία νομίσματα. Το πρώτο μας γούρι κοσμείται με το Ρόδο της Ρόδου, το άλλο με το Στάχυ και το τρίτο παρουσιάζει την Άμπελο, ένα τσαμπί με σταφύλι, μια παράσταση καθαρά αρχαιοελληνική και πολύ όμορφη, που συμβολίζει την καρποφορία την οποία ευχόμαστε για το 2023. Κυκλοφορούν σε χρυσό και σε ασήμι, αλλά και σε πέτρες σκαλισμένες δεμένες με χρυσό, έτσι ώστε ο κόσμος να έχει επιλογές, να είναι πιο προσιτά στο ευρύ κοινό. Αν δημιουργούσαμε μόνο σκαλιστή πέτρα δεμένη, η τιμή θα ήταν πολύ ακριβή, έτσι αποφασίσαμε ότι θέλουμε με τα πρώτα μας γούρια να απευθυνθούμε στο πλατύ κοινό, επομένως τα κομμάτια διατίθενται σε όλες τις μορφές.

To γούρι με το Στάχυ.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συζήτηση.

Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και όλα τα γούρια και τα κοσμήματα της εταιρείας στον ιστότοπο της Luisant.

Aπό αριστερά: Γιώργος Ξύνδας, Ειρήνη Νικολοπούλου και Γιώργος Κυρομίτης.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Economy / ActivitiesΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: