Το περιοδικό «Explore France» μας συστήνει τη Γαλλία ως τον απόλυτο προορισμό βιώσιμου τουρισμού


Η νέα έκδοση του περιοδικού «Explore France» για το 2022, που εκδίδεται από τον Γαλλικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Atout France, είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στον βιώσιμο τουρισμό, έχοντας ως κεντρικό θέμα της το νερό, τον πιο πολύτιμο και απαραίτητο για τη ζωή φυσικό πόρο. Μέσα από τις θάλασσές της, τα ποτάμια, τα κανάλια, το ιαματικό νερό με τις ευεργετικές ιδιότητές του, αλλά και τα ιαματικά λουτρά, η Γαλλία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, στοχεύει να καταστεί μια βιώσιμη χώρα, με το περιβάλλον και το υδάτινο στοιχείο να αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Οικογενειακή φωτογραφία των συμμετεχόντων στην παρουσίαση του περιοδικού «Explore France«.

Επιφανείς προσωπικότητες δίνουν το δικό τους αγώνα για την προστασία του πλανήτη και επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανάμεσα σε όσους μάχονται γι’ αυτό το σκοπό και ο Laurent Balesta -που παραχώρησε την κεντρική συνέντευξη του περιοδικού-, ο οποίος είναι βιολόγος, φωτογράφος και νικητής του Wildlife Photographer of the Year 2021, χάρη σε μία εκπληκτική λήψη του. Στόχος του Balesta είναι να αναδείξει την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου, εστιάζοντας στο πόσο σημαντικό είναι να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον. Ανάλογη και η δράση του Manu Laurin, ιδρυτή της Sauvage Med, που συγκεντρώνει απόβλητα από τη θάλασσα, από δίχτυα ψαρέματος μέχρι πλαστικά μπουκάλια, τα οποία μεταμορφώνει σε υπέροχα μπιζού. Παράλληλα, η Julie Gautier, πρωταθλήτρια της ελεύθερης κατάδυσης, υποβρύχια χορεύτρια και σκηνοθέτις, στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στη θάλασσα, στην ομορφιά της, καθώς και στους τρόπους προστασίας και διατήρησής της.

H θέα από το πανοραμικό εστιατόριο «Le 7», στον 7ο όροφο της La Cite du Vin, προς τον ποταμό Garonne, την γέφυρα Jacques Chaban-Delmas και το Bordeaux είναι όντως καθηλωτική.

Ταυτόχρονα, μέσα από το νερό προκύπτουν πολιτιστικές δυνατότητες με τη δημιουργία υποθαλάσσιων μουσείων, «μπλε» νησιών και πόλεων και με περιπατητικές διαδρομές κατά μήκος των μεγάλων ποταμών, όπως ο Λίγηρας, ο Σηκουάνας ή ο Ροδανός. Παράλληλα, ο αειφόρος τουρισμός σχετίζεται άμεσα και με τη γαστρονομία, με βασικό πυλώνα τα εστιατόρια που βραβεύονται με πράσινο αστέρι Michelin, χάρη στα εξαιρετικά πιάτα τους με ψάρι και στο πλαίσιο μιας τάσης που θέλει την εστίαση να καθίσταται ολοένα και πιο βιώσιμη.

Frédéric Meyer, Διευθυντής της Atout France για την Ιταλία και την Ελλάδα και Συντονιστής Ελβετίας και Barbara Lovato, Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού Atout France στο Μιλάνο.

Ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί στόχο για όλες τις περιοχές της Γαλλίας, που παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες του φετινού περιοδικού, από την κοιλάδα του Λίγηρα έως την Περιφέρεια του Παρισιού και από τη Νορμανδία, τη Χάβρη-Ετρετά, την Κυανή Ακτή, τη Μεντόν, τη Νίκαια, την Αλσατία, το Βαρ και την Κορσική, μέχρι τη Νέα Ακουιτανία, που επιδιώκει να αναδειχθεί ως η πλέον βιώσιμη περιοχή στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή, η Disneyland στο Παρίσι, που σβήνει φέτος τα 30 κεράκια της, τα κορυφαία πολυκαταστήματα Galeries Lafayette της γαλλικής πρωτεύουσας, το La Samaritaine που πρόσφατα άνοιξε εκ νέου τις πύλες του, καθώς και τα οικολογικά ξενοδοχεία της πόλης, δεσμεύονται επίσης ως προς τη βιωσιμότητα.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Explore France«.

Η Νέα Ακουιτανία, η μεγαλύτερη διοικητική περιοχή της Γαλλίας, επιθυμεί διακαώς να στεφθεί «βασίλισσα» του βιώσιμου τουρισμού, προτάσσοντας τους πολλούς και ενδιαφέροντες προορισμούς, που φιλοξενεί στα εδάφη της: το Μπορντώ με την εμβληματική Cité du Vin, τη Λασκώ με το ομώνυμο σπήλαιο, την πόλη-κόσμημα Sarlat, τη Χώρα των Βάσκων και το Μπιαρίτζ, το Πουατιέ και το Futuroscope, το περίφημο Κονιάκ, το Pau και τα Πυρηναία, τη Λιμόζ με τις υπέροχες πορσελάνες της. Άξιες αναφοράς, όμως, είναι και οι παραλίες, συμπεριλαμβανομένης της μήκους 750 χλμ. αμμώδους ακτογραμμής με λιμάνια από το Bayonne ως τη Rochelle, με 51 σημεία για surfing, τον αμμόλοφο του Πιλά, τα 110 μέτρα του κόλπου του Αρκασόν, τα νησιά ανοιχτά του Ατλαντικού -Ré, Oléron, Aix- με τα κουκλίστικα σπίτια τους, τις βάρκες των ψαράδων, το πράσινο και τα λουλούδια τους.

La Cite du Vin, η εμβληματική Πόλη του Κρασιού στο Bordeaux.

Η φύση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, καθώς πέρα από την Κοιλάδα της Δορδόνης, που ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, στη Νέα Ακουιτανία λειτουργούν επίσης ένα εθνικό πάρκο και πέντε φυσικά περιφερειακά πάρκα, τα οποία διασφαλίζουν την πλούσια βιοποικιλότητά της. Η περιοχή είναι ιδανική για «αργό» τουρισμό με ποδηλατικές διαδρομές, δυνατότητα κρουαζιέρας στο ποτάμι, καθώς και επισκέψεις σε φάρους και στο μαγικό τοπίο της προστατευόμενης περιοχής Marais Poitevin.

Το εντυπωσιακό εξώφυλλο του περιοδικού «Explore France«.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Explore France«, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στους φιλόξενους χώρους της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο Frédéric Meyer, Διευθυντής της Atout France για την Ιταλία και την Ελλάδα και Συντονιστής Ελβετίας, τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του προς τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Αθήνα γι’ αυτή την εκδήλωση. Αποτελεί πλέον παράδοση να σας συναντoύμε εδώ, στη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιάσουμε τη Γαλλία ως ταξιδιωτικό προορισμό, μέσα από τη νέα ελληνική έκδοση του περιοδικού «Explore France», αλλά και να συζητήσουμε σχετικά με τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Η επιστροφή των Ελλήνων ταξιδιωτών στη Γαλλία είναι γεγονός για το 2022, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην Κυανή Ακτή και τη Νίκαιας, όπου οι Έλληνες κατέκτησαν το μεγαλύτερο ποσοστό ως προς τους ξένους επισκέπτες της περιοχής. Με 132 απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, η Γαλλία υπήρξε ιδιαίτερα προσιτή και μάλιστα όχι μόνο με προορισμό το Παρίσι, αλλά και πολλές άλλες, περιφερειακές, γαλλικές πόλεις.

Παραδοσιακή βάρκα αραγμένη στη Μαρίνα της Μασσαλίας, ανάμεσα σε χιλιάδες κότερα και πολυτελή σκάφη.

Για την έκδοση του 2022, επιλέξαμε να επικεντρώσουμε τη θεματολογία του περιοδικού «Explore France» σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο τόσο για τους Έλληνες επισκέπτες, όσο και για τη γαλλική κληρονομιά, το νερό, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των διακοπών και στην Ελλάδα και στη Γαλλία! Η Γαλλία διαθέτει ένα εξαιρετικό φάσμα υδάτινων πόρων, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τουριστική ταυτότητα της χώρας και βέβαια στη συνολική εμπειρία των επισκεπτών της. Το νερό είναι τελικά ζωή, γι’ αυτό είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να ενισχύσουμε αυτή την κληρονομιά. Οι δύο τελευταίες εκδόσεις του περιοδικού «Explore France«, για το 2020 και το 2021, ήταν αφιερωμένες στον πιο βιώσιμο, πιο υπεύθυνο και πιο πράσινο τουρισμό, ενώ η έκδοση για την περίοδο 2022-2023 πραγματεύεται το θέμα του νερού, το οποίο είναι προφανώς συνδεδεμένο με την προστασία του περιβάλλοντος και για το οποίο μιλούν πολλές προσωπικότητες, που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα καθοριστική για τον τομέα αυτό.

Παράλληλα, η έκδοση 2022-2023 του περιοδικού «Explore France» αναδεικνύει και άλλες πτυχές της τουριστικής φυσιογνωμίας της Γαλλίας, όπως η γαστρονομία της, που προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα από τις ενδιαφέρουσες γαλλικές κουζίνες, τα οποία είναι επίσης όλο και πιο δημιουργικά. Σκέφτομαι ακόμα, την τάση για πιο χαλαρωτικές διακοπές, όπου οι επισκέπτες κινούνται με το δικό τους ρυθμό, σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον, δυνατότητα που προσφέρεται πλέον από πολλούς γαλλικούς προορισμούς προς τους επισκέπτες τους, όπως προκύπει και από τα άρθρα του περιοδικού «Explore France» 2022-2023.

Ένα ακόμα δυνατό χαρτί του γαλλικού τουρισμού αποτελούν οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ που διοργανώνονται στη Γαλλία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα δε το καλοκαίρι, όπως το τουρνουά Roland Garros, ο ποδηλατικός αγώνας Tour de France ή φεστιβάλ όπως αυτό της Αβινιόν. Μεγάλες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στη Γαλλία και το 2023, όπως π.χ. το Παγκόσμιο Κύπελλο Σκι στο Courchevel και το Méribel τον Φεβρουάριο του 2023, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι τον Σεπτέμβριο του 2023 και φυσικά οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, που γεννήθηκαν εδώ στην Ελλάδα και που θα έχουμε τη χαρά να διοργανώσουμε στη Γαλλία, στο Παρίσι αλλά και στη Μασσαλία και την Ταϊτή, από τον Ιούλιο του 2024. Η διοργάνωση «Παρίσι 2024» βασίζεται στις αξίες του ανθρωπισμού αλλά και του βιώσιμου τουρισμού, στηρίζεται κατά το 95% σε ήδη υφιστάμενους χώρους, αλλά υπάρχουν και 3 νέες υποδομές: το υδάτινο κέντρο, χτισμένο δίπλα στο Stade de France, η κλειστή αρένα 7.500 θέσεων για μπάσκετ και πάλη στο Porte de la Chapelle, καθώς και το Ολυμπιακό Χωριό, που θα κατασκευαστεί στα Île-Saint-Denis, Saint-Denis και Saint-Ouen-sur-Seine».

Στο βήμα ο Frédéric Meyer, Διευθυντής της Atout France για την Ιταλία και την Ελλάδα και Συντονιστής Ελβετίας.

Ανακαλύψτε τη Γαλλία μέσω ενός εντυπωσιακού διαφημιστικού σποτ, που δημιούργησε η Atout France, ως μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας #ExploreFrance.

Από την πλευρά της η Barbara Lovato, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Atout France στο Μιλάνο, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στόχος της Γαλλίας είναι να καταστεί μία οικολογική χώρα, προσθέτοντας ότι «στον τουρισμό αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Ο τουρισμός του αύριο δεν μπορεί παρά να είναι βιώσιμος, να σέβεται το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους. Το περιοδικό «Explore France» παρουσιάζει ακριβώς αυτή τη νέα Γαλλία».

Αξίζει, τέλος, να τονίσουμε τη συνεργασία της Αir France, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά Ελλήνων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων για τις προωθητικές εκδηλώσεις της Atout France, στη Γαλλία.

Στο βήμα η Barbara Lovato, Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού Atout France στο Μιλάνο.

Μπορείτε να βρείτε το περιοδικό «Explore France» στη Γαλλική Πρεσβεία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον ιστότοπο της Γαλλικής Πρεσβείας, καθώς και σε ψηφιακή μορφή εδώ.

Barbara Lovato (δεξιά), Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού Atout France και Κατερίνα Μαρινάκη, δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του περιοδικού «Explore France«.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: