Απόψε, 29 Μαρτίου 2018, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική Πρεσβεία, κηρύχθηκε η επίσημη έναρξη του προγράμματος Tempo Forte, από τον Ιταλό Πρέσβη Efisio Luigi Marras και την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το «Εαρινό Πρόγραμμα», ένα εποχιακό ημερολόγιο των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο. Μεταξύ των εκδηλώσεων αυτών και ο «Ο Κήπος των Γλυπτών», που θα συνδιοργανωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το Tempo Forte αποτελεί μία πρωτοβουλία, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της Πρώτης Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, στην Κέρκυρα. Ο τίτλος Tempo Forte περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χρονικό διάστημα (με αφετηρία την Άνοιξη του 2018), κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, όπως είναι, για παράδειγμα, η επιστροφή της Ιταλίας στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με μια παράσταση του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε παραγωγή του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας (INDA), στις 17 και 18 του προσεχούς Αυγούστου. Πέρα απ’ αυτό, το Tempo Forte αποτελεί μία μέθοδο εργασίας, που στοχεύει στη δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου αναγνωρισμένων ιταλικών και ελληνικών πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Η εξέλιξη του Tempo Forte, έτσι όπως την οραματίζονται όσοι συμμετέχουν στην προώθησή του, θα είναι να δημιουργηθεί μια δομημένη συνεργασία σε βάθος χρόνου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων πρωταγωνιστών του. Η πρωτοβουλία του Tempo Forte έχει σαν στόχο να ξεπεράσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, την Αθήνα και την Ρώμη, ώστε να προσεγγίσει κάθε γωνιά των δύο χωρών και να προσελκύσει την συμμετοχή ενός ευρύτερου κοινού. Συνολικά το σχέδιο αυτό αντλεί έμπνευση από την ισορροπία μεταξύ των διαφόρων τομέων του πολιτισμού, από τον Παραδοσιακό ως τον Σύγχρονο και από το Παρελθόν ως το Μέλλον.

Το Μέγαρο Ψύχα, όπου στεγάζεται σήμερα η Ιταλική Πρεσβεία, βρίσκεται στη γωνία της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Σέκερη 2 στην Αθήνα. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αστικά μέγαρα, που άρχισαν να κτίζονται από τα μέσα της δεκαετίας του 1870 στον αριστοκρατικό οδικό άξονα της τότε λεωφόρου Κηφισίας (σήμερα Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας). Το Μέγαρο Ψύχα ανήκε στον εύπορο τραπεζίτη Στέφανο Ψύχα, ο οποίος ανέθεσε στον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837 – 1923) τη σχεδίαση της ιδιωτικής κατοικίας του, απέναντι από τα Βασιλικά Ανάκτορα. Το Mέγαρο αυτό οικοδομήθηκε περί το 1885 και το κατοίκησε το 1902 ο Έλληνας πρίγκιπας Νικόλαος (1872 – 1938), τριτότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου Α’, μετά το γάμο του με τη μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Ελένη Βλαδιμήροβνα. Ήταν γνωστό τότε με την ονομασία «Μικρό Παλάτι» (Petit Palais).

Πλήθος προσκεκλημένων του Ιταλού Πρέσβη κατακλύζουν τους κομψούς χώρους του Μεγάρου, αναμένοντας την ανακοίνωση του προγράμματος Tempo Forte. Άνθρωποι της κάθε μορφής τέχνης, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, του πολιτισμού, των γραμμάτων και των επιστημών, αλλά και δημοσιογραφοι, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Γιάννης Τσαμίχας και ο Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτριος Μανιατάκης.

Ο Ιταλός Πρέσβης Efisio Luigi Marras και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου δίνουν συνέντευξη στην ελληνική κρατική τηλεόραση…

…και αμέσως μετά ο Πρέσβης ανοίγει το κύριο μέρος της βραδιάς, παρουσιάζοντας τους ομιλητές που θα τον διαδεχθούν στο βήμα και παροτρύνοντας τους παρισταμένους να θαυμάσουν τα έργα των μαθητών του Ιταλικού Σχολείου στους τοίχους ολόγυρά τους.
Ο Ιταλός Πρέσβης, μιλώντας ελληνικά, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Tempo Forte είναι καταρχάς μία μέθοδος εργασίας, που στοχεύει στην δημιουργία μιας πλατφόρμας επαφής μεταξύ θεσμών, πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών Ελλήνων και Ιταλών, για την επανασύσφιξη ή την δημιουργία νέων και άμεσων δεσμών ανάμεσά τους. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα διάλογο, του οποίου η απουσία έγινε αισθητή ιδιαίτερα τα τελευταία αυτά τα χρόνια, για να μεταφέρουμε περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία. Επιθυμούμε να αναζωογονήσουμε μια συνεργασία σε όλο το εύρος, που να μην παραμελεί κανέναν τομέα, από την κλασσική αρχαιότητα ως τις πιο σύγχρονες εκφράσεις του πολιτισμού που επέδειξαν, σε αμφότερες τις χώρες μας, αξιοθαύμαστη αντοχή απέναντι στην κρίση των τελευταίων ετών, διατηρώντας μάλιστα μεγάλη ζωτικότητα. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε συστήσει μία ομάδα εργασίας, στην οποίαν μας τιμούν με την παρουσία τους σημαντικοί θεσμοί, Ιδρύματα, φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί από την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς και καλλιτέχνες από τις δύο χώρες μας. Στόχος μας είναι η επεξεργασία ενός λειτουργικού προγράμματος, που να μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλές και σημαντικές δράσεις που ήδη προγραμματίζονται, δημιουργώντας ένα δίκτυο μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτιστικού τομέα, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για νέες φιλόδοξες πρωτοβουλίες.»

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Λυδίας Κονιόρδου, η οποία άνοιξε και έκλεισε την ομιλία της μιλώντας στα Ιταλικά.
Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, Ιταλίας και Ελλάδας, πάνε πίσω σε χρόνους αμνημόνευτους, ενώ παράλληλα επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των δύο χωρών. Από την ανταλλαγή σκέψεων και τέχνης, έως τις καθημερινές κουβέντες και την αρχιτεκτονική. Η ιστορία των δύο πολιτισμών έχει συχνά διασταυρωθεί σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, αφήνοντας ευδιάκριτα σημάδια και μία μόνιμη συνθήκη διαλόγου διαμέσου της Αδριατικής. Από αυτόν τον κοινό πολιτισμό, που συχνά αποκαλούμε Ελληνο-Ρωμαϊκό, δημιουργείται μία συνέχεια ιδεών και πολιτιστικών επιτευγμάτων, τα οποία φτάνουν ως την Ιταλική Αναγέννηση, την Ενετική Κυριαρχία, την σχεδόν ταυτόχρονη δημιουργία των εθνών μας και τις ελληνικές κοινότητες της Ιταλίας. Αυτή η σχέση ενσωματώνεται επίσης σε πολύ σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες -συμβολικά- έχουν ζήσει στα σύνορα των δύο χωρών, στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Φώσκολος και ο Ούγο Φώσκολο, ενσωματώνουν αυτόν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών με τις βιογραφίες τους.»

Ακολούθησε ο καθηγητής Δημήτριος Αρβανιτάκης, ο οποίος παρουσίασε την έκδοση «Μικρό αφιέρωμα στον Mario Vitti»…

…η οποία αποτελεί μία συλλογή και ταυτόχρονα εμβάθυνση των ομιλιών, που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, τον Δεκέμβριο του 2016, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την συνεργασία της Πρεσβείας της Ιταλίας.
O Mario Vitti, με καταγωγή από την Ιταλία και την Ελλάδα (από την μητέρα του) γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη και είναι Ιταλός ερευνητής της νέας ελληνικής φιλολογίας και ομότιμος καθηγητής αυτής στο Πανεπιστήμιο Tuscia, στο Βιτέρμπο της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της μακράς και γόνιμης επιστημονικής καριέρας του έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και την καλλιέργεια των Νεο-Ελληνικών Σπουδών στην Ιταλία.

Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Δρ Enzo Terzi, ο οποίος παρουσίασε το περιοδικό «Περίπτερο».
Ο Δρ Terzi είπε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να παρουσιάσω απόψε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Περίπτερο», στην Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα. Το «Περίπτερο» είναι μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Tempo Forte, που στόχο έχει να προωθήσει έμπρακτα τις πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Σε αυτήν την πρωτοβουλία στάθηκαν αρωγοί μία ομάδα ανθρώπων, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το όραμά μου, ανάμεσα στους οποίους ο Εξοχώτατος Πρέσβης κ. Marras, τον οποίο επιθυμώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την υποστήριξη και την εμψύχωσή του. Το «Περίπτερο» είναι ένα περιοδικό αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό διαχρονικά, από την αρχαιότητα έως σήμερα, στην Λογοτεχνία, στο Θέατρο, την Φιλοσοφία, την Αρχαιολογία, στις Επιστήμες και σε όλες τις Τέχνες.»

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Περίπτερο».

Ο Ιταλός Πρέσβης και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού κάνουν τα αποκαλυπτήρια του «Εαρινού Προγράμματος»…

…το οποίο είναι πλουσιώτατο σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις.

Το λογότυπο του Tempo Forte, σχεδιάστηκε με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών της Ιταλικής Σχολής Αθηνών και προτείνει την ιδέα μιας συνεργασίας χωρίς σύνορα, μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Εδώ, μερικά μόνο από τα έργα των μαθητών, που κοσμούν τους τοίχους της Ιταλική Πρεσβείας, μεταξύ των οποίων διακρίνεται και το προκριθέν για την δημιουργία του λογότυπου της διοργάνωσης Tempo Forte (τέταρτο από δεξιά, στην τρίτη σειρά, με τα δύο χέρια να σχηματίζουν την υφήλιο, για να δηλώσουν πως το μέλλον του
πλανήτη μας είναι στα δικά μας χέρια!).

Τα παιδιά δούλεψαν υπό την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδος Βένιας Δημητρακοπούλου, η οποία συνεργάστηκε τόσο με τους μαθητές όσο και με τους καθηγητές του Ιταλικού Σχολείου Αθηνών.

Οι καλλιτέχνες που κάλυψαν το μουσικό μέρος της όμορφης βραδιάς…

…η οποία συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ, με πηγαδάκια να δημιουργούνται γύρω από τους μπουφέδες, τους πλημμυρισμένους με προϊόντα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας….

…με τις πολύχρωμες και εύγευστες δημιουργίες του chef της Ιταλικής Πρεσβείας και με αντικείμενο συζήτησης φυσικά το Τempo Forte και τους μακροχρόνιους και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο φίλων χωρών!

Ποικιλία από ιταλικά και ελληνικά τυριά, άφθονα λαχανικά και ντιπ σερβιρισμένα σε εντυπωσιακές κολοκύθες…

…φυσικά pasta και risotto…

…αλλά και ποικιλία από antipasti.

Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε, εκτός από την ποικιλία και την γεύση των εδεσμάτων, η πρωτότυπη, «γήινη» διακόσμηση των μπουφέδων!

Lemon pie, tiramisu και φυσικά cannoli. Το γλυκό κλείσιμο μιας άκρως ενδιαφέρουσας βραδιάς!

Και το μπαρ με τους ευγενέστατους σερβιτόρους!
Σχολιάστε