Στις 24 Μαΐου, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα φιλοξένησε τα εγκαίνια του «Κήπου των Γλυπτών», μία έκθεση έργων των φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, που οργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη φορά. Η έκθεση με τίτλο «Μινώταυρος Δαίδαλος Λαβύρινθος», εντάσσεται στο Εαρινό Πρόγραμμα “Cartellone di Primavera” του Tempo Forte Italia-Grecia 2018, πρωτοβουλία που προσφάτως ξεκίνησε προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς στο χώρο του πολιτισμού μεταξύ των δυο χωρών και να οικοδομήσει μια αποτελεσματική μέθοδο εργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και Ιταλούς θιασώτες του πολιτισμού. Η συνεργασία ανάμεσα στην Πρεσβεία της Ιταλίας και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών γεννήθηκε το 2016 και μεγάλωσε με σκοπό να στηρίξει νέους Έλληνες γλύπτες και να δημιουργήσει μια επαφή με την Ιταλία, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε συναισθηματικό, επίπεδο. Φέτος, ο δεσμός μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας θα είναι ακόμη εντονότερος χάρη στην παρουσία δυο νέων Ιταλών καλλιτεχνών, που φιλοξενήθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και δούλεψαν μαζί τους για την εγκατάσταση των έργων.
Το εντυπωσιακό νεοκλασσικό κτήριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, που στεγάζει την Πρεσβεία της Ιταλίας, αλλά και την Πρεσβευτική Κατοικία αποτελεί έργο του διάσημου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και περιτριγυρίζεται από υπέροχους κήπους.
Ακριβώς σε αυτούς τους πανέμορφους χώρους, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Πρέσβη της Ιταλίας Luigi Marras και την καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αφροδίτη Λίτη, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων, οι οποίοι παρά την καταρρακτώδη βροχή πλημμύρισαν τους χώρους υποδοχής της Πρεσβευτικής Κατοικίας και στη συνέχεια -μετά το τέλος της καταιγίδας- και τους κήπους της, προκειμένου να θαυμάσουν τα αξιόλογα έργα τέχνης.

O Πρέσβης της Ιταλίας Luigi Marras εγκαινιάζοντας την έκθεση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι υπερήφανος που μπορώ να φιλοξενήσω στον κήπο της Πρεσβευτικής Οικίας τα έργα νέων και ταλαντούχων φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η συνεργασία με την κυρία Αφροδίτη Λίτη αποτελεί πλέον μια παράδοση, που έχει υφανθεί με ενθουσιασμό δουλειά και δημιουργικότητα.»

Στον δικό της εναρκτήριο χαιρετισμό η Αφροδίτη Λίτη τόνισε: «Με το μύθο του Μινώταυρου αναβιώνει και η μεγάλη πολιτιστική σχέση της Ελλάδας και της Ιταλίας δεδομένου ότι ο πρώτος και μεγαλύτερος γλύπτης και αρχιτέκτονας της αρχαιότητας, ο Δαίδαλος, διαφεύγοντας του λαβυρίνθου του, επέλεξε να συνεχίσει την δράση του στην Ιταλία, όπου λατρεύτηκε για το έργο που δημιούργησε και το θεϊκό του ταλέντο. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Ιταλό Πρέσβη Luigi Marras, ο οποίος απλόχερα δημιουργεί εδώ και τρία χρόνια ένα βήμα συνομιλίας διαμέσου της τέχνης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας«.

Οικογενειακή φωτογραφία όλων των νεαρών καλλιτεχνών, οι οποίοι πλαισιώνουν τον Ιταλό Πρέσβη Luigi Marras και την γλύπτρια-καθηγήτρια Αφροδίτη Λίτη.

Παίρνουμε στο χέρι 1-2 arancini (παναρισμένες κροκέτες ρυζιού)…

…και βγαίνουμε στους κήπους για να θαυμάσουμε και να φωτογραφήσουμε τα έργα των φοιτητών, που ομορφαίνουν τον χώρο έτι περαιτέρω.

Κατερίνα Κουρκούλη «Η γέννηση του Μινώταυρου» (σίδερο, κόκκαλο, πλαστικό).

Ελπίδα Φραγκεσκίδου «The Completion Vol. 2» (mix media).

Λουκάς Γκούλης «Η όψη του κτήνους» (κεραμικό).

Φωτεινή Πολυδούρου «Ακινητίνδα» (κεραμικό, μάρμαρο).

Ιόλη Κατσαρού «Χωρίς Τίτλο» (κεραμικό).

Δάφνη Φραγκούλη «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» (γύψος, αφρός πολυουρεθάνης, σπρέυ χρώμα, ύφασμα).

Ειρήνη Ζαράνη «Το σπίτι» (μέταλλο, φελιζόλ, μαύρο χρώμα).

Μαρία Κρανιώτη «Λαβύρινθος» (μέταλλο).

Γρηγόρης Λιάτσος «Αδιέξοδος» (μάρμαρο, μέταλλο).

Ανδρέας Βεναρδάκης «Μινώταυρος» (μπρούτζος).

Ζέτα Τσέρμου «Minotaur Rising» (ξύλο).

Αγγελική Βελέτζα «A lost soul» (γύψος).

Ματθαίος Δαρζέντας «Μετάβαση» (mix media).

Teresa De Dominicis «Hands Communicate» (papier mache, ακρυλικό χρώμα)

Δημήτρης Αντωνόπουλος «Προς μία διαφυγή» (γύψος, γάζες, ξύλο).

Κυριάκος Παρασκευόπουλος «Πυξίδα» (πηλός).

Daphne Τargotay «Gimme More» (μέταλλο, ζάχαρη).

Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι και τον Ιούνιο συνεχίζουν να εξελίσσονται οι δράσεις του προγράμματος Tempo Forte, για το οποίο ο Ιταλός Πρέσβης Luigi Marras είχε πει κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίασή του: «Το Tempo Forte είναι καταρχάς μία μέθοδος εργασίας, που στοχεύει στην δημιουργία μιας πλατφόρμας επαφής μεταξύ θεσμών, πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών Ελλήνων και Ιταλών, για την επανασύσφιξη ή την δημιουργία νέων και άμεσων δεσμών ανάμεσά τους. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα διάλογο, του οποίου η απουσία έγινε αισθητή ιδιαίτερα τα τελευταία αυτά τα χρόνια, για να μεταφέρουμε περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία.»
Όπως και κατά τις προηγούμενες διοργανώσεις, η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, κατόπιν προεγγραφής μέσω της ιστοσελίδας της Πρεσβείας, μέχρι τις 29 Ιουνίου κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 17.30 έως τις 18.30. Πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία για να επισκεφθεί κανείς και τον κήπο του εξαιρετικού κτηρίου, όπου φιλοξενείται η Πρεσβεία της Ιταλίας. Σημειώνεται πως την Τρίτη 5 Ιουνίου η έκθεση δεν θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
συγχαρητηρια! συνεχιστε με ζεση το εργο σας! η μακροβια συμπλευση των πολιτισμων μας διαθετει τα περισσοτερα κοινα στοιχεια κι αποτελει χρεος κι ελπιδα συγχρονως..
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο