Αφορμή για την πρώτη μου επίσκεψη στην σαγηνευτική και ξελογιάστρα Κέρκυρα στάθηκε η διοργάνωση του 1ου Corfu Food and Wine Festival, που πραγματοποιήθηκε στο νησί από τις 9 έως και τις 13 Μαΐου και το οποίο είμαι πεπεισμένη ότι θα αποτελέσει κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα. Καταρχάς, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως διεθνή, λόγω της συμμετοχής εξαιρετικά σημαντικών φορέων και προσωπικοτήτων της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής. Μεταξύ αυτών ο Leonid Gelibterman, Πρόεδρος του International Center of Wine and Gastronomy (Διεθνές Κέντρο για τη Γαστρονομία και τον Οίνο με έδρα τη Μόσχα), ο διακεκριμένος Ρώσος chef Rashid Rakhmanov, πρεσβευτής της Περουβιανοϊαπωνικής κουζίνας Nikkei, ο διάσημος Βενετσιάνος chef Giuseppe Galardi, ιδιοκτήτης της παραδοσιακής Osteria Ai Assassini στην καρδιά της Βενετίας, που εξερευνά τις ενετικές επιρροές της Κέρκυρας και παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την κοινή κουλτούρα των δύο λαών. Η συγκεκριμένη δράση συνδιοργανώθηκε με το Marco Polo System, έναν ευρωπαϊκό όμιλο με εικοσάχρονη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών και κυρίως μεσογειακών, πολιτιστικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο της MedTaste, πιλοτικής δράσης του διεθνούς δικτύου European Silk Road. Τέλος, η chef της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η εξαιρετική Jane Mortensen, η οποία μας παρουσίασε την προέλευση αγαπημένων κερκυραϊκών γεύσεων όπως η πουτίγκα, η τσιτσιμπύρα και τα ψαράκια στο χωνί. Δεύτερον, διότι πυλώνας στήριξής του δεν είναι μόνον η πλούσια σε επιρροές τοπική γαστρονομία, αλλά και -κυρίως ίσως- το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο του νησιού, του νησιού των Φαιάκων, που υπηρετεί την τέχνη της φιλοξενίας ήδη από την ομηρική εποχή! Την εποχή που ο βασιλιάς Αλκίνοος, με τους υπέροχους κήπους του οπωροφόρων, προσέφερε βασιλική φιλοξενία στον Οδυσσέα, μη γνωρίζοντας -αρχικά τουλάχιστον- τίποτα για την ταυτότητα του επισκέπτη του! Last but not least, όπως λέμε στα νέα ελληνικά, η ομάδα των διοργανωτών είχε πραγματικά δοθεί με πάθος εδώ και πολλούς μήνες στην άψογη προετοιμασία του Φεστιβάλ. Φορείς, εταιρείες και ιδιώτες συστρατεύτηκαν κάτω από την κοινή ομπρέλα της αγάπης για τον τόπο τους και ξεπερνώντας αμέτρητα εμπόδια και δυσκολίες, κάνοντας πραγματική κατάθεση ψυχής, κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια διοργάνωση που και μόνον η ανάγνωση του προγράμματός της σε αφήνει άφωνο!

Η αφίσα της διοργάνωσης.
Δεν θα αναφερθώ καθόλου σε ονόματα και πρόσωπα, γιατί σίγουρα θα παραλείψω πολλούς, πράγμα που καθόλου δεν θα ήθελα, μιας και ως νεοφερμένη στην Κέρκυρα έχω πολλά ακόμα να μάθω για την τοπική κοινωνία και τους πρωταγωνιστές της! Εκείνο όμως που μπορώ και επιβάλλεται να πω είναι ότι το 1ο Corfu Food & Wine Festival είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Κέρκυρας, της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, του Σωματείου Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, της Λέσχης Αρχιμαγείρων, της Ένωσης Ξενοδόχων, της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων και του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, τελεί δε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του FedHATTA. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ. Εκείνο που επίσης επιβάλλεται είναι να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μας στους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση και την ολόθερμη φιλοξενία στο νησί των Φαιάκων και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο 2ο Corfu Food and Wine Festival και σε όλα εκείνα που θα ακολουθήσουν!

Η πλατεία Σπιανάδα (εδώ η Κάτω Σπιανάδα) θεωρείται η μεγαλύτερη όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, ενώ τα 84.000 τ.μ. της την κατατάσσουν στην 27η θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου! Βρίσκεται απέναντι από το παλαιό φρούριο και περιβάλλεται από εντυπωσιακά κτήρια, όπως το αγγλικό ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (Παλαιά Ανάκτορα) και τα δύο κτιριακά συγκροτήματα με τις καμάρες («βόλτα») στο Λιστόν. Μεγάλο μέρος της πλατείας καλύπτεται από γκαζόν και χρησιμοποιείται ως γήπεδο κρίκετ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Τετάρτη 9 Μαΐου το απόγευμα, από την κεντρική όσο και εντυπωσιακή πλατεία Σπιανάδα όπου η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας μαγείρεψε και παρουσίασε στο κοινό την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα: η παστιτσάδα, το μπουρδέτο, το μπιάνκο και πολλά ακόμα γαστρονομικά brands του νησιού παρήλασαν συνοδευόμενα από τοπικό κρασί και μπύρα. Στο επίκεντρο του χώρου, οι τοπικοί παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους στους πολυπληθείς επισκέπτες. Μουσική και χορός από τοπικά σχήματα και Φιλαρμονικές ολοκλήρωσαν την πρώτη γνωριμία με την πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας.

Νωρίς το απόγευμα και στην εντυπωσιακή όσο και ιστορική πλατεία Σπιανάδα ξεκινούν σιγά-σιγά οι προετοιμασίες για την εκδήλωση έναρξης του Φεστιβάλ.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται πλέον σε εντατικούς ρυθμούς, μιας και αποκλείστηκε πια και το ενδεχόμενο της βροχής, που όλη μέρα ταλαιπώρησε τους διοργανωτές.

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας, του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, δίνει επίσης το δυναμικό παρόν του στην διοργάνωση, όπως και γενικότερα στον χάρτη της τοπικής κοινωνίας του νησιού, με τους 160 και πλέον σπουδαστές του απ’ όλη την Ελλάδα, να προετοιμάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την είσοδό τους στον χώρο της επαγγελματικής μαγειρικής και της τουριστικής βιομηχανίας γενικότερα. Ήταν όλοι τους ευγενέστατοι και μας εξυπηρέτησαν άψογα προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο καταγραφής των παρουσιαζόμενων εδεσμάτων.

Λίγο πιο πέρα ετοιμάζεται ο πάγκος της Κερκυραϊκής Ποτοποιΐας Lazaris Distillery & Artisan Sweets. Η ιστορία της έχει τις ρίζες της στο 1924, τότε που το φημισμένο κουμ-κουάτ, το μικροσκοπικό εσπεριδοειδές με το υπέροχο άρωμα, άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα. Το κουμ-κουάτ έφερε στο νησί ο Βρετανός γεωπόνος Μέρλιν το 1860, ο οποίος το καλλιέργησε στο κτήμα του στην περιοχή της Δασιάς. Ανακαλύψτε όλα τα προϊόντα τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η παρουσία των Φιλαρμονικών στην Σπιανάδα, σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων της πρώτης βραδιάς του Corfu Food and Wine Festival. Πρώτη εμφανίστηκε η Φιλαρμονική Λιαπάδων, που ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1955, αλλά η επίσημη έναρξή της έγινε το 1965. Ακολούθησε η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας», η οποία μετράει ήδη τριανταοκτώ χρόνια προσφοράς στο μουσικό πολιτισμό του νησιού.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» εντυπωσίασε τους εκατοντάδες θεατές των εκδηλώσεων όχι μόνο με την αρτιότητα της παρουσίασης των γνωστότερων τοπικών χορών, αλλά και με τα υπέροχα χρώματα και σχέδια των παραδοσιακών φορεσιών του.

Στην σκηνή ανεβαίνουν τώρα τα μέλη της Δημοτικής Χορωδίας San Giacomo και αμέσως γίνεται αντιληπτός ο λόγος των πολλαπλών βραβεύσεών της και των ενθουσιωδών σχολίων που αποσπά όπου κι αν εμφανιστεί εντός ή εκτός Ελλάδος!

Η Σπιανάδα είναι πλέον κατάμεστη από ενθουσιασμένους θεατές, ντόπιους και επισκέπτες της Κέρκυρας, ο αριθμός των οποίων θυμίζει κατακαλόκαιρο άλλων ελληνικών νησιών!

Ο Πρόεδρος του International Center of Wine and Gastronomy Leonid Gelibterman (Μόσχα, Ρωσία), στο κέντρο, πλαισιωμενος από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη (αριστερά) και τον διαπρεπή Ρώσο chef Rashid Rakhmanov, πρεσβευτή της Περουβιανοϊαπωνικής κουζίνας Nikkei.

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι γεύσεις του τραπεζιού είναι ένας τρόπος να απευθυνόμαστε ο ένας στον άλλον και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε».

Επί σκηνής, απευθύνοντας το δικό τους καλωσόρισμα, δύο από τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης: ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας chef Σπύρος Βουλισμάς (δεξιά) και ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων Δημήτρης Μπακίρας.

O Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Γαστρονομία και τον Οίνο με έδρα τη Μόσχα Leonid Gelibterman, είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Gastronomy Network του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού (United Nations World Tourism Organization, UNWTO) και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Ξενοδόχων Ρωσίας, αρμόδιος για τον γαστρονομικό τουρισμό και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Ο Leonid Gelibterman ήρθε στην Κέρκυρα προκειμένου να δοκιμάσει τα κερκυραϊκά και επτανησιακά κρασιά και να μας μεταφέρει τις τελευταίες ειδήσεις για τον γαστρονομικό τουρισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, του οποίου και είναι μέλος.

H εκδότρια των εκδόσεων «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο» Κατερίνα Μαρινάκη, απευθύνει σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους των δημοσιογράφων που έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την διοργάνωση.

Η Έλενα Καρούμπη, δραστήρια επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του φορέα.

Οι chef Όλγα Μανωλίτση και Θεόδωρος Βουκελάτος, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», χαιρετίζουν την έναρξη των εκδηλώσεων εκ μέρους της Λέσχης που εκπροσωπούν.

Ο καταγράφων …την καταγράφουσα, ο καλός φίλος Σπυρίδων Σπαής, επιτυχημένος επιχειρηματίας του νησιού και δραστήριο μέλος τόσο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας όσο και του Επιμελητηριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), τον οποίο και εκπροσώπησε επάξια σε όλες τις εκδηλώσεις της πολυήμερης διοργάνωσης. Στην σκηνή πίσω, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ». Τον ευχαριστώ θερμά για τις υπέροχες φωτογραφίες του, που διευκολύνουν το έργο μου!

Η σημαντικότερη στιγμή της βραδιάς, η βράβευση του Έκτορα Μποτρίνι (αριστερά) από τον Σπύρο Βουλισμά (κέντρο), τον Πρόεδρο της δραστήριας Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και τον Μπάμπη Βούλγαρη, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς τόσο νέους ανθρώπους, να αναλαμβάνουν τόσο βαριά καθήκοντα. Σιδεροκέφαλο να είναι ολόκληρο το Δ.Σ.!

O Έκτορας Μποτρίνι ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως μαθητευόμενος, καθώς από το 1986 έως το 1992 εργάστηκε δίπλα στον επίσης chef πατέρα του, Etrusco Botrini, σε πολλά κλαμπ MED ανά τον κόσμο. Τα δύο επόμενα χρόνια εργάστηκε στο «Etrusco», το οικογενειακό τους εστιατόριο, στην Κέρκυρα. Την περίοδο 1993-94 συνέχισε τη μαθησιακή του πορεία σε διάφορα εστιατόρια, βραβευμένα με 3 αστέρια Michelin στο Μονακό και στη Γαλλία. Το 1999 ανέλαβε ο ίδιος chef του «Etrusco», συνεπικουρούμενος από τον πατέρα του. Από το 2003 μέχρι σήμερα τα εστιατόρια του Έκτορα Μποτρίνι, αλλά και τα εστιατόρια με τα οποία συνεργάστηκε κατά καιρούς, έχουν βραβευτεί με 48 Χρυσούς Σκούφους από το περιοδικό Αθηνόραμα, με 11 αστέρια από τον οδηγό FnLGuide, ενώ ο ίδιος έχει πολλές φορές αναδειχτεί chef της χρονιάς και έχει κερδίσει πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία από διάφορα περιοδικά και οδηγούς, ελληνικούς, αλλά και διεθνείς. Το εστιατόριό του στην Κέρκυρα κατακτά εδώ και χρόνια τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στην Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε αστειευόμενος, αλλά και συγκινημένος: «Τουλάχιστον εμένα με βραβεύουν εν ζωή, συνήθως τα βραβεία δίνονται μετά θάνατον!»

Τα 400 χρόνια βενετσιάνικης κυριαρχίας -και όχι τουρκικής κατοχής- έχουν σηματοδοτήσει τον τρόπο παρασκευής αλλά και την ονομασία των φαγητών της κερκυραϊκής κουζίνας, σε συνδυασμό δε με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες έχουν διαφοροποιήσει εντελώς την γαστρονομική παράδοση του νησιού από αυτήν της λοιπής Ελλάδας.

Ο μπουφές με τις σαλάτες περιελάμβανε πατατοσαλάτα, χωριάτικη, πράσινη σαλάτα, σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και την μοναδική και υπέροχη νερατζοσαλάτα…

…η οποία είναι στην πραγματικότητα πορτοκαλοσαλάτα και η συγκεκριμένη εκδοχή της περιελάμβανε νούμπουλο (τοπικό αλλαντικό) και φετούλες συκομαΐδας, σπιτικό γλύκισμα σε σχήμα μπιφτεκιού, που παρασκευάζεται από ξερά σύκα ζυμωμένα με ούζο, μαστίχα, μούστο και μπόλικο πιπέρι, είναι δε περιτυλιγμένο σε φύλλο καρυδιάς, συκιάς ή και σε δαφνόφυλλα.

Ο πάγκος των τοπικών οινοποιείων Pontiglio και Οικογένεια Γραμμένου. Ευκαιρίας δοθείσης να πούμε ότι έως τα μέσα του 16ου αιώνα το αμπέλι ήταν η βασική καλλιέργεια στην Κέρκυρα. Τότε ακριβώς οι Ενετοί επιδότησαν την ελιά και αυτή είναι σίγουρα μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις τους στην ζωή του νησιού. Σήμερα, η ελιά είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια και τα λίγα πια αμπέλια (περίπου 8% της καλλιεργημένης έκτασης) βρίσκονται κυρίως στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της Κέρκυρας, περιοχές που διατρέχουν και οι Δρόμοι του Κρασιού στο νησί.

Ψάρι μπιάνκο (λευκό) με σκόρδο, πιπέρι, χυμό λεμονιού, κολοκυθάκι και πατάτες. O διακεκριμένος chef του «Pomo d’oro» Αριστοτέλης Μέγκουλας γράφει για το φαγητό αυτό: «Η παράδοση θέλει να χρησιμοποιούμε λιπαρά ψάρια, όπως σφυρίδα, ροφό, καπόνι αλλά και χριστόψαρο, λαυράκι, μπακαλιάρο ή κεφαλόπουλο, ανάλογα με την ψαριά, την εποχή και το πορτοφόλι μας. Μαγειρευόταν σε κατσαρόλα και έμπαινε στην μέση του τραπεζιού, όπου όλοι βουτούσαν το ψωμί στην κολασμένη σάλτσα, που δημιουργεί το κολλαγόνο από το ψάρι, το άμυλο από την πατάτα, η οξύτητα από το λεμόνι, το καυτερό από το πιπέρι, η γλύκα από το σκόρδο, η γεύση από το ψάρι και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.»

Μελιτζάνες παστρόκιο. Το φαγητό αυτό το έφεραν στη Κέρκυρα οι Μαλτέζοι και η ονομασία του σηµαίνει «ανακάτεµα, ακαταστασία». Πρόκειται για τηγανιτές μελιτζάνες, τοποθετημένες σε ταψί σε στρώσεις εναλλάξ με ροδέλες από αυγά βραστά, σαλάδο (σαλάμι) και μπόλικο τριμμένο τυρί. Περιχύνονται με σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με βασιλικό και ψήνονται στον φούρνο.

Το μπουρδέτο αποτελεί μία ακόμα χαρακτηριστική κερκυραϊκή συνταγή μαγειρέματος ψαριών με τσιγαρισμένο κρεμμύδι, κόκκινη σάλτσα και δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού. Για το πιάτο αυτό επιλέγονται κατά προτίμηση σκορπιοί, μπακαλιάροι, γαλέοι, σαλάχια, ροφοί, γόπες. Η καταγωγή και η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία και ιδιαίτερα την Βενετία, όπου brodetto σημαίνει ζωμός.

Παστιτσάδα, το συνώνυμο της κερκυραϊκής κουζίνας! Με κοκκινιστό κόκορα ή μοσχαράκι και φυσικά χοντρό μακαρόνι, όπως θα έλεγε και η αξέχαστη Σαπφώ Νοταρά, δεν λείπει από κανένα γιορτινό ή επίσημο τραπέζι των απανταχού Κερκυραίων!

Το τσιγαρέλι είναι μια συνταγή με βρασμένα και τσιγαρισμένα άγρια χόρτα, όπως σέσκουλα, ζοχοί, πράσα, λάπαθα κ.λπ. με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, σκόρδο, ντομάτα, αλάτι και κόκκινο καυτερό πιπέρι. Πρόκειται για ένα πραγματικά «καυτό» φαγητό!

Το σοφρίτο αποτελεί το δεύτερο εμβληματικό πιάτο της Κέρκυρας -μετά την παστιτσάδα- και παρασκευάζεται από λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, που αφού αλευρωθούν και περαστούν για λίγο από το τηγάνι (χωρίς να τσιγαριστούν πολύ), μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξύδι. Σερβίρεται με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας. Η ονομασία του προέρχεται από το ιταλικό so fritto, που σημαίνει σιγοψημένο.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε:
-Master Class στην Σχολή Τουρισμού του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας, από τον Ρώσο chef Rashid Rakhmanov.
-Street Food στον παραδοσιακό φούρνο «Σταρένιο», που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας με μία εξαιρετικά επιτυχημένη παραλλαγή της διάσημης αγγλικής shepherd’s pie (πίτα του βοσκού).
-Τσίπουρο στην ταβέρνα – τσιπουράδικο «Πέργολα» και μύηση στην διαδικασία εναλλαγής μεζέδων.
-Ανακαλύψτε την Κέρκυρα στο ελληνικό εστιατόριο «Pomo d’ Oro» μέσα από το γαστρονομικό ταξίδι Discover Corfu και την δημιουργική κουζίνα του νησιού, με βάση τις παραδοσιακές γεύσεις που επιμελείται ο διακεκριμένος chef Αριστοτέλης Μέγκουλας.
-Κερκυραϊκοί συνδυασμοί στο μεζεδοπωλείο «Μαρκά» και αρμονικό πάντρεμα ανάμεσα στις κερκυραϊκές μπύρες και σε τέσσερα πιάτα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας. Η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία Corfu Beer παρουσιάζει επιλεγμένους συνδυασμούς γεύσεων εκτελεσμένους από τον chef του «Μαρκά».
-Κλασσικό δείπνο στο εστιατόριο «REX», που λειτουργεί στην παλιά πόλη από το 1932.
Ο μετρ του εστιατορίου προτείνει στον επισκέπτη το ποτό που αρμόζει με τις γεύσεις της επιλογής του.
-Βραδιές Οίνου και Ποίησης στο ιστορικό βιβλιοπωλείο «Πλους» και στο εστιατόριο «REX»
Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργος Κεντρωτής επιλέγει ποιήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας σχετικά με τον οίνο και το “ευ ζην” σε νέα ελληνική και αγγλική μετάφραση, τα οποία μεταφέρονται στο κοινό σε σκηνοθεσία Πέτρου Γάλλια, ενώ οι chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας ετοιμάζουν εδέσματα εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική ποίηση και τα προσφέρουν με τη συνοδεία κερκυραϊκού οίνου.
-Γεωγραφία Γεύσεων στo ζυθοπωλείο «Ακαμάτρα», με μια προσεγμένη επιλογή κρασιών και τσίπουρων απ’ όλη την Ελλάδα, που συνοδεύονται από εξ ίσου καλοδιαλεγμένα πίατα.
-Chef’s Tour, το Φεστιβάλ ξεναγεί τους εκλεκτούς προσκεκλημένους επίσημους, chef και δημοσιογράφους στα αξιοθέατα του νησιού, μέσα από μια ημερήσια εκδρομή, που συνδυάζει τη γνωριμία της φύσης, της ιστορίας και της παραγωγής του τόπου.
-Από το Περού στην Κέρκυρα μέσω Ουραλίων, στο πεντάστερο Kontokali Bay Resort & Spa.
Μια απίστευτη γαστρονομική διαδρομή από το Περού στην Κέρκυρα μέσω Ουραλίων. Ο διακεκριμένος Ρώσος chef Rashid Rakhmanov συναντά τον γνωστό Κερκυραίο chef Σπύρο Βουλισμά, Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και από κοινού χαράσσουν ένα ανεπανάληπτο γαστρονομικό ταξίδι «beyond borders».
-Η Βενετία στο «Ταβερνάκι της Μαρίνας» μέσω των Ευρωπαϊκών Δρόμων του Μεταξιού (European Silk Road).
Ο διάσημος Βενετσιάνος chef Giuseppe Galardi, ιδιοκτήτης της παραδοσιακής Osteria Ai Assassini στην καρδιά της Βενετίας, εξερευνά τις ενετικές επιρροές της Κέρκυρας και παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την κοινή κουλτούρα των δύο λαών.
-Διεθνής Γαστρονομική Συνάντηση στον Κήπο των Ανακτόρων.
Ημερίδα γαστρονομίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και γευσιγνωσία κερκυραϊκού οίνου με εδέσματα ομηρικής διατροφής.
Επίσημοι προσκεκλημένοι: η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Διεθνές Κέντρο για τη Γαστρονομία και τον Οίνο και το Marco Polo System
-Great Walks
Βρετανικός Περίπατος σε σημεία της παλιάς πόλης, που διατηρούν έντονα δείγματα της αγγλικής επιρροής με στάσεις σε σημεία αντίστοιχου γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Η chef της Βρετανικής Πρεσβείας Jane Mortensen δοκιμάζει την κερκυραϊκή εκδοχή της παραδοσιακής αγγλικής πίτας του βοσκού στο «Σταρένιο» και μαγειρεύει fish & chips στο «Pane e Psaraki», στο Πεντοφάναρο.
-Let’s Brunch στο Corfu Palace.
Η σχέση του βρετανικού brunch με το ελληνικό δεκατιανό. Η διατροφική αξία, ο πολιτισμός και η κοινωνικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το «παρατεταμένο πρωινό”. Οι διατροφολόγοι εξηγούν και αναλύουν ενώ οι chef από τη Βρετανία, τη Βενετία και την Κέρκυρα προτείνουν παραδοσιακές και σύγχρονες ιδέες για ένα μακράς απόλαυσης κυριακάτικο πρωινό.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μία ακόμα φορά τους χορηγούς μας σε αυτό το ταξίδι.

Το Moto Panther Corfu (Εθνική Παλαιοκαστρίτσας – Γουβιά, τηλ. 2661090094) για την παραχώρηση της μηχανής που μας μετέφερε κυριολεκτικά παντού!

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Κέρκυρας, που μας ταξιδεύει πάντοτε ξεκούραστα, άνετα, με ασφάλεια και χαμηλό κόστος, δίνοντάς μας την δυνατότητα όχι μόνο να απολαύσουμε την διαδρομή, αλλά και να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο από το δωρεάν ασύρματο δίκτυο που διαθέτουν τα λεωφορεία του!

Και βεβαίως το ξενοδοχείο μας, την εκπληκτική «νεροπολιτεία» Aqualand Resort, στον Άγιο Ιωάννη, στην καρδιά του νησιού και εύκολα προσβάσιμο από παντού.
Σε επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όλες αυτές τις δράσεις του Φεστιβάλ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: www.corfufestival.org
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε