Η ιστορία και κατ’επέκταση η ίδια η ταυτότητα και το πολιτισμικό προφίλ της Κέρκυρας αποτελούν ένα αξεδιάλυτο μείγμα Βρετανικών, Ενετικών και Γαλλικών επιρροών. Η συνθήκη των Παρισίων, που υπογράφηκε στις 30 Μαΐου του 1814, επικύρωσε την οριστική συμφωνία μετάβασης της Κέρκυρας και των λοιπών Επτανήσων -όπως και της Μάλτας, της Κύπρου και του Γιβραλτάρ-, στον στρατιωτικό έλεγχο του Βρετανικού στέμματος. Η Κέρκυρα, πρωτεύουσα του βρετανικού προτεκτοράτου των Ιονίων Νήσων, διατηρεί ως σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της περιόδου της Βρετανικής Προστασίας (1814 – 1864) με σημαντικότερα την εντυπωσιακή πλατεία Σπιανάδα και το Παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, στη βόρεια πλευρά της πλατείας. Το παλάτι ανηγέρθη μεταξύ 1818-1824, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Άγγλου Ύπατου Αρμοστή Thomas Maitland, αλλά και ως βρετανικό διοικητικό κέντρο. Λίγο μετά τα εγκαίνια του Ανακτόρου ο Maitland πεθαίνει στη Μάλτα (17 Ιανουαρίου 1824) και τον διαδέχεται ο στρατηγός Frederick Adam, ο οποίος και θα πολλαπλασιάσει τα κονδύλια που αφορούν στα δημόσια έργα, όπως η κατασκευή υδραγωγείου και η ίδρυση του πρώτου -και για κάποιο διάστημα μοναδικού- Πανεπιστημίου επί ελληνικού εδάφους. Νωρίτερα, το 1816, κατασκευάστηκε στην Πάνω Πλατεία στη Σπιανάδα, προς τιμήν του Thomas Maitland, το περιστύλιο Maitland πάνω από τη στέρνα του Γραδενίγου (κατασκευής 1781), που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε χρήση. Το μνημείο σχεδίασε ο Άγγλος Συνταγματάρχης μηχανικός George Whitmore και αποτελείται από 20 κίονες ιωνικού ρυθμού.

Το Παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και μπροστά του ο χάλκινος ανδριάντας του Στρατηγού Frederick Adam.
Αυτά και ακόμα περισσότερα στριφογύριζαν στο μυαλό μου το Σάββατο το πρωί, όταν κατά τη διάρκεια του Βρετανικού Περιπάτου (Great Walks), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Corfu Food and Wine Festival επισκεφθήκαμε σημεία της παλιάς πόλης, που διατηρούν έντονα δείγματα της αγγλικής επιρροής, πραγματοποιώντας, βεβαίως και τις απαραίτητες στάσεις σε σημεία αντίστοιχου γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Η Αγγλίδα Head chef της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Jane Mortensen, δοκίμασε μαζί μας την κερκυραϊκή εκδοχή της παραδοσιακής αγγλικής shepherd’s pie (πίτα του βοσκού) στο «Σταρένιο» και μαγείρεψε, προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, απολαυστικό fish & chips, στο «Pane e Psaraki», στο Πεντοφάναρο.

Το μεζεδοπωλείο θαλασσινών «Pane e Psaraki» αποδείχθηκε ο ιδανικός χώρος για την γευσιγνωσία του κλασσικού βρετανικού εδέσματος fish and chips. Με ολόφρεσκες πρώτες ύλες, προσεγμένες γεύσεις και εξαιρετικό service αποτελεί την καλύτερη λύση για μεζεδο-psaraki στο κέντρο της πόλης, με την υπογραφή του γνωστού chef Δημήτρη Σκαρμούτσου. Στο ίδιο μήκος κύματος και το μεγαλύτερο αδελφάκι του, το «Pane e Souvlaki», που αποτελεί με τη σειρά του must για τι άλλο …σουβλάκι!

Λαχταριστά και φρεσκοτηγανισμένα φιλέτα ψαριού με μπόλικες χρυσαφένιες πατατούλες…

…αναμένουν την ώρα που θα γεμίσουν τα χάρτινα χωνάκια από φύλλα αγγλικών εφημερίδων (γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!)…

…για να φορτωθούν στους δίσκους…

…και να καταλήξουν στα χέρια των αδημονούντων προσκεκλημένων και πελατών του «Pane e Psaraki».

Ένα έδεσμα με φανατικούς φίλους που καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα, από παιδάκια…

…μέχρι μεγαλύτερα «παιδιά», που ποτέ δεν ξέχασαν την αγάπη τους για κάθε τι τηγανητό, πόσο μάλλον για ψαράκι με πατατούλες! Από αριστερά: Σπύρος Σπαής, επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και του Επιμελητηριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων, Βασίλης Τσούνης, διευθυντής των εκδόσεων «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο», Κατερίνα Κορομπλή, υπεύθυνη εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων του Βρετανού Πρέσβη και Βασιλική Σκαγιά, επιχειρηματίας και μέλος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και του HATTA.

To φαγητό αποτελεί μία από τις απολαύσεις της ζωής και αυτό είναι προφανές από την έκφραση τόσο της κας Κορομπλή…

…όσο και του κ. Σπαή!

Το «Σταρένιο» είναι ένας χώρος που έχει στηθεί με πολύ μεράκι από τους ιδιοκτήτες του, τον Νίκο και την Μαρία και προσφέρει οτιδήποτε μπορεί να είναι σταρένιο και χειροποίητο, δηλαδή ψωμί, γλυκά -όπως τάρτες με σπιτικές μαρμελάδες- και πίτες, πολλές πίτες! Οτιδήποτε μπορεί να τυλιχθεί σε φύλλο, εδώ μετατρέπεται σε πίτα! Τυρόπιτες, χορτόπιτες, πατατόπιτες, μανιταρόπιτες ακόμα και η shepherd’s pie δεν την γλύτωσε, κλείστηκε ανάμεσα σε δύο φύλλα και προς μεγάλη μας ευχαρίστηση μετατράπηκε σε μία υπέροχη πίτα! Ο πανταχού παρών Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού Κέρκυρας Βασίλης Καββαδίας είναι ένας από τους πολλούς που την γεύθηκαν και την περιέγραψαν με τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια!

Η όμορφη διακόσμηση, απόλυτα ταιριαστή με την γενικότερη φιλοσοφία του χώρου, λέει πολλά για το πώς οι ιδιοκτήτες του «Σταρένιου» αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους και κυρίως τα προϊόντα που τους προσφέρουν.

Ατέλειωτη η ποικιλία σε καθημερινά ολόφρεσκα όσο και πρωτότυπα snacks, με κύριο συστατικό τους το ζυμάρι.

Μερικές φωτογραφίες ακόμη…

…και σερβιρίσματος συνέχεια! Οι πεινασμένοι πελάτες είναι πολλοί και ανυπόμονοι…

…όπως ο «δικός μας» Βασίλης Τσούνης, που παραλαμβάνει από τα χέρια του ιδιοκτήτη, του Νίκου Κοντόπουλου…

…την όμορφα σερβιρισμένη πίτα του βοσκού! Η πίτα του βοσκού αποτελεί μια κλασσική αγγλική συνταγή, με πολύ ξεχωριστή γεύση. Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει αρνίσιο κιμά (ο μοσχαρίσιος είναι ωστόσο επίσης καλή επιλογή) και πολλά λαχανικά και αρωματικά βότανα, τα οποία αφού μαγειρευτούν για λίγο στρώνονται σε ταψί και σκεπάζονται με πουρέ πατάτας πριν μπουν στο φούρνο για ψήσιμο. Το «Σταρένιο» όλα αυτά τα τύλιξε στο χειροποίητο φύλλο του και μας το πρόσφερε ως μία ελληνικής φιλοσοφίας πεντανόστιμη πίτα!

H Head chef της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Jane Mortensen (αριστερά) με την ιδιοκτήτρια του «Σταρένιου» Μαρία Μοσχάτ.
Την Κυριακή το πρωί, τελευταία ημέρα της πενθήμερης διοργάνωσης, ξυπνήσαμε και αναφωνήσαμε «Let’s Brunch!», καθώς στους υπέροχους χώρους του εμβληματικού Corfu Palace Hotel μας περίμεναν τεράστιοι μπουφέδες με εκλεκτά εδέσματα μέσω των οποίων διερευνήθηκε, αλλά και αποδείχθηκε η σχέση του βρετανικού brunch με το ελληνικό δεκατιανό, όπως και η διατροφική αξία, ο πολιτισμός και η κοινωνικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το “παρατεταμένο πρωινό”. Διατροφολόγοι ανέλαβαν το θεωρητικό κομμάτι, εξήγησαν και ανέλυσαν, ενώ οι chef από τη Βρετανία, τη Βενετία και την Κέρκυρα πρότειναν παραδοσιακές και σύγχρονες ιδέες για ένα μακράς απόλαυσης κυριακάτικο πρωινό! H chef της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Jane Mortensen, σε συνεργασία με τον Executive chef του Corfu Palace Hotel Θωμά Λάμπουρα και την ομάδα του ετοίμασαν: αυγά scrambled με καπνιστό σολωμό, pancakes με σάλτσα φράουλας, φέτες καπνιστού σολωμού με μείγμα τυριού κρέμα με βότανα και ένα green rainbow smoothie bowl με αβοκάντο, σπανάκι, honey melon (ένα είδος πεπονιού), physalis (το φρούτο-φαναράκι), star fruit (φρούτο σε σχήμα αστεριού) και γάλα αμύγδαλου. Η ποικιλία των εδεσμάτων που παρουσιάστηκαν ήταν όντως εντυπωσιακή και αξίζουν συγχαρητήρια στους chef και στις ομάδες τους που προσέφεραν μία πραγματική γαστρονομική πανδαισία σε όλους τους συμμετέχοντες του event, κλείνοντας με τον νοστιμότερο τρόπο το πενθήμερο Corfu Food and Wine Festival! Aκολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν στο πλαίσιο του βρετανικού brunch – ελληνικού δεκατιανού ή κολατσιού θα προσέθετα εγώ! Εμφανής τόσο η ελληνική όσο και η βρετανική ταυτότητα των πρώτων υλών, αλλά και των παρασκευών. Δύο πολιτισμοί, δύο κουζίνες, κοινή η απόλαυση!
Ακολουθείστε και τις εξίσου ενδιαφέρουσες γαστρονομικές διαδρομές του Φεστιβάλ από το Περού ως την Κέρκυρα, αλλά και από το ομηρικό νησί των Φαιάκων ως τις επιρροές της Βενετίας στην τοπική κουζίνα!
Σχολιάστε