Τον Σεπτέμβριο του 1977 ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου με το απόσπασμα της χώρας του στην UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο). Από το λιμάνι είδε την περίκλειστη περιοχή και έγραψε στην εφημερίδα του -συμπυκνώνοντας σε δύο λέξεις τα όσα αντίκρυσε- ότι πρόκειται για μία «πόλη-φάντασμα»! Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, έχει έκταση περίπου 6,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί σχεδόν το 17% της συνολικής έκτασης του Δήμου Αμμοχώστου, τμήμα στο οποίο κατοικούσαν οι περισσότεροι από τους Ελληνοκυπρίους, εκ των περίπου 43 χιλιάδων, που ήταν το 1974 ο πληθυσμός του Δήμου. Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η «πόλη-φάντασμα» εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, γεμίζοντας με συγκίνηση και πολλά ακόμα έντονα και μερικές φορές αντιφατικά συναισθήματα, όσους την αντικρύζουν, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής -κυριολεκτικά- από τα κατεχόμενα!

Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κατεχόμενης Αμμοχώστου λειτουργεί και παρατηρητήριο. Ο επισκέπτης μπορεί να δανειστεί διόπτρες για να αγναντέψει, έστω και από μακριά, την πόλη της Αμμοχώστου και σχεδόν όλη την κατεχόμενη γη, ακόμα δε και την «πόλη – φάντασμα», εκεί όπου τα τραπεζάκια των καφενείων έμειναν να περιμένουν τους θαμώνες τους, οι απλωμένες μπουγάδες αναμένουν τις καλονοικοκυρές για να τις μαζέψουν και τα μαθητικά θρανία ανυπομονούν για το χτύπημα του κουδουνιού που θα ξαναφέρει κοντά τους τα παιδιά!
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου κτίστηκε το 1998 στη γραμμή αντιπαράθεσης, κοντά στο Οδόφραγμα Δερύνειας, και φιλοξενεί τις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου και άλλων Φορέων και Οργανώσεων. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου γίνονται προβολές οπτικογραφημένων ταινιών για την Αμμόχωστο, τόσο στους εκατοντάδες ξένους που επισκέπτονται το Κέντρο καθημερινώς, όσο και στους μαθητές των σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που έχουν εντάξει το Πολιτιστικό Κέντρο στα προγράμματα εκπαιδευτικών εκδρομών.
Διοργανώνονται επίσης καλλιτεχνικές εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής κ.άλ.). Στο καινούργιο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου, που λειτουργεί από το 2001, υπάρχει μικρή Βιβλιοθήκη με βιβλία για τα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και μικρή ταινιοθήκη. Λειτουργεί επίσης προθήκη με είδη παραδοσιακής τέχνης και μουσειακά αντίγραφα. Ξεχωριστή προθήκη φιλοξενεί την έκθεση αντιπροσωπευτικών αρχαιολογικών ευρημάτων από την Επαρχία Αμμοχώστου. Οι χώροι του Κέντρου χρησιμοποιούνται επίσης από διάφορους Οργανισμούς και Σωματεία για τη διεξαγωγή σεμιναρίων, διαλέξεων, και άλλων εκδηλώσεων.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου…

…και η πανοραμική θέα του προς τα κατεχόμενα!

Εδώ ακριβώς, σε απόσταση αναπνοής από την Δερύνεια, στις 14 Αυγούστου 1996, δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού, ο νεαρός Ελληνοκύπριος από το Παραλίμνι, γνωστός σήμερα μέσα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του, την ημέρα της κηδείας του επίσης δολοφονηθέντος Τάσου Ισαάκ. Από τότε κανείς δεν ξανατόλμησε να κατεβάσει την σημαία της κατοχής!
Η τέταρτη ημέρα του -ούτως ή άλλως πυκνού και πλούσιου σε εμπειρίες- φθινοπωρινού ταξιδιού μας στην Μεγαλόνησο, αποτέλεσε ένα προσκύνημα στο Ν.Α. τμήμα του νησιού, στην Δερύνεια και στην Αγία Νάπα, περιοχές των οποίων το φυσικό κάλλος και η συγκυρία της απομάκρυνσης από το προσκήνιο -λόγω κατοχής- της κραταιάς Αμμοχώστου, τις βοήθησε όχι μόνον να ορθοποδήσουν, αλλά κυριολεκτικά να απογειωθούν τουριστικά, ιδιαιτέρως βέβαια οι Δήμοι Παραλιμνίου-Πρωταρά και Αγίας Νάπας, μια πόλη 4.000 περίπου κατοίκων, που φθάνει να φιλοξενεί ετησίως πλέον των 500.000 επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο! H μικρή πόλη της Δερύνειας -αρχικά γνωστή ως Γερύνεια- βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου στην περιοχή των «Κοκκινοχωριών» κι έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Πιθανόν να είναι το σημείο όπου έφτασαν οι έποικοι στο νησί μετά τον Τρωϊκό Πόλεμο.

Άποψη της Δερύνειας.

Το Υπαίθριο Παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο Δερύνειας αναδεικνύει στους εκθεσιακούς του χώρους παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αυτά των κατασκευαστών επίπλων και υποδημάτων, των ξυλουργών, των ραφτών, των σιδεράδων, των οικοδόμων, των κουρέων, των γλυπτών, των ψαράδων και των αγροτών. Στους χώρους του πραγματοποιούνται επίσης εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Δερύνειας -ακριβώς απέναντι από το προηγούμενο Μουσείο- στεγάζεται σ΄ ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι, όπου και παρουσιάζεται μια συλλογή γεωργικών εργαλείων, αλλά και εξοπλισμού, που χρησιμοποιούσαν οι αγροτικές οικογένειες κατά τα παλαιότερα χρόνια.

Η δημοσιογραφική μας ομάδα -με φόντο τα κατεχόμενα- μαζί με τον Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη (τρίτος από δεξιά), τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή και φιλοξενία του, καθώς και για τον χρόνο που αφιέρωσε, παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμά του, προκειμένου να μας διαφωτίσει για όλα τα θέματα που αφορούν στον Δήμο του. Δίπλα του (δεύτερος από δεξιά) ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος. Στο άκρο αριστερά ο πιο πολύτιμος άνθρωπος του ταξιδιού μας, η ξεναγός μας Ειρήνη Τσιάκκα Οικονόμου, της οποίας οι ανεξάντλητες γνώσεις, αλλά κυρίως η αγάπη και το πάθος για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κύπρο, κατέστησαν κι εμάς φανατικούς οπαδούς και πρεσβευτές της φυσικής ομορφιάς και του μοναδικού πολιτισμού του νησιού. Δίπλα της ο φύλακας άγγελος όλων μας κατά τη διάρκεια παραμονής μας στην Μεγαλόνησο, η Σοφία Χαραλάμπους, Τουριστικός Λειτουργός του Κ.Ο.Τ. Ευχαριστούμε και τις δύο ολόθερμα, όπως και την Ιωάννα Χατζηκωστή, τον άνθρωπο-κλειδί του ταξιδιού μας από το Γραφείο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στην Αθήνα. Και φυσικά -last but not least, όπως λέμε στα νέα Ελληνικά- ευχαριστούμε τον άνθρωπο που ελλείψει του δεν θα είχαμε δει τίποτα απ’ όλα αυτά, τον υπομονετικό και ικανότατο οδηγό μας, τον κύριο Λεωνίδα!
Τα κρυστάλλινα νερά και οι χρυσαφένιες παραλίες αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της περιοχής της Αμμοχώστου. Γραφικό τοπίο στολισμένο με διάσπαρτους ανεμόμυλους, έδαφος ιδιαίτερα εύφορο, καθώς είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, που παράγει τα πιο νόστιμα και φρέσκα προϊόντα του νησιού, εντυπωσιακές ακτές, η γνωστή έντονη νυχτερινή ζωή, η μεγάλη ποικιλία τουριστικών καταλυμάτων, τα ειδυλλιακά αλιευτικά λιμάνια, οι μεσαιωνικοί ναοί και τα παραδοσιακά χωριουδάκια συνθέτουν όλα μαζί την τέλεια συνταγή για ονειρεμένες διακοπές, που θα κρατήσουν δέσμιους για πάντα τους λάτρεις του ήλιου, των πάρτι, των καλών γεύσεων, αλλά και τους οπαδούς της εξερεύνησης και της περιπέτειας. Ο επισκέπτης της περιοχής έχει την ευκαιρία να εντοπίσει τη διαφορά στην ανώτερη γεύση των προϊόντων, που αναπτύσσονται στα «κόκκινα χώματα» των χωριών της περιοχής, γνωστά και ως Κοκκινοχώρια. Χάρη στη μοναδική πλούσια κόκκινη γη, το κομμάτι αυτό της Κύπρου φημίζεται για τα ζουμερά καρπούζια, τις ολόγλυκες φράουλες και την πιο νόστιμη κυπριακή πατάτα, αφού όλα έχουν μια εκρηκτική γεύση!

Τα περίφημα σουβλάκια φράουλας βουτηγμένα στο συντριβάνι σοκολάτας αποτελούν ένα από τα γαστρονομικά hit του Φεσιβάλ Φράουλας!
Δεν είναι, λοιπόν, διόλου τυχαίο το γεγονός ότι εδώ, στην μικρή πόλη της Δερύνειας, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια το Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας Δήμου Δερύνειας. Φέτος, στην 11η πλέον διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Φράουλας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου και γιορτάζει παράλληλα τα 20χρονά του, θα προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες του δωρεάν φρέσκες φράουλες και τα παράγωγα προϊόντα της, όπως ο χυμός, η μαρμελάδα, το λικέρ και τα παγωτά. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το καλλιτεχνικό κομμάτι του Φεστιβάλ, στο οποίο φέτος θα πρωταγωνιστήσουν οι Έλληνες καλλιτέχνες Τριαντάφυλλος και Πέτρος Ίμβριος (Γήπεδο Δερύνειας «Αναγέννηση»). Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι κάθε χρόνο τον Μάιο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου, στο ορεινό χωριό Αγρός, στο όρος Τρόοδος. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Αμμόχωστο, ήδη πριν το 1974, διοργανωνόταν το Φεστιβάλ Πορτοκαλιού.
Η µεγαλοπρεπής οµορφιά των απόκρηµνων βράχων κοντά στη θάλασσα, σε συνδυασµό µε την αυτόχθονη χλωρίδα του Ακρωτηρίου Γκρέκο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύπρου, εντυπωσιάζει. Εδώ βρίσκεται και το Εθνικό Δασικό Πάρκο (Ε.Δ.Π.) Κάβο Γκρέκο, με έκταση 385 εκτάρια, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Μονοετή και πολυετή φυτά, βολβοί και κονδυλωτά, ποικιλίες colchicum, νάρκισσου και άλλων φυτών απαντώνται εδώ. Μοναδικά είναι, επίσης, τα φυτά στην παραλία και κυρίως είδη που ανθίζουν το καλοκαίρι και που ευδοκιµούν εκεί παρά την αλµυρότητα του εδάφους, την ξηρασία και τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Μερικά από τα είδη αυτά είναι το limonius sinuatum και το limonium deifolium, το Crithmum Maritimum και το σπάνιο ενδηµικό Taraxacum Aphrogenes, που ευδοκιµούν αποκλειστικά στην Κύπρο. Συνολικά απαντώνται περίπου 400 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 15 ενδημικά (δεν υπάρχουν πουθενά αλλού) και 70 είδη ζώων. Διόλου τυχαίο δεν είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι στην καρδιά του Ε.Δ.Π. βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης (Κ.Π.Ε.Ε.) Κάβο Γκρέκο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και αποτελεί το νεότερο Κέντρο του Δικτύου, καθώς η λειτουργία του ξεκίνησε μόλις το 2016, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Τμήμα Δασών.

Εντυπωσιακό τοπίο στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, όπου…

…μέσα σε θαλάσσιες χαράδρες, ύψους µέχρι και 10 µέτρων, υπάρχουν σπηλιές, που η φύση τις στόλισε και τις µετέτρεψε σε παλάτια! Εδώ, η σπηλιά των Αγίων Αναργύρων…

…και ακριβώς από πάνω της το ομώνυμο εκκλησάκι, αγαπημένη επιλογή πολλών ερωτευμένων ζευγαριών, που φθάνουν ως εδώ με καΐκια για να τελέσουν τους γάμους τους!

Η καντίνα του Κάβο Γκρέκο προσφέρει παραδοσιακά κυπριακά παγωτά και αναψυκτικά «Παγωμένα Τσάκρι», μια έκφραση που δηλώνει το πολύ παγωμένο -κρύσταλλο!- και χρησιμοποιείται μόνο για ποτά.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται το περίφημο φυσικό γεφύρι της «Καμάρας του Κόρακα». Ένα σύμβολο για ολόκληρη τη χερσόνησο του Κάβο Γκρέκο, μία ακόμα απόδειξη των θαυμαστών έργων της φύσης, που δεν σταματά να προσθέτει πινελιές στο έργο της κατά τα τελευταία αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια!
Ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι παραθαλάσσιος, ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Κύπρου, νότια της πόλης της Αμμοχώστου. Η Αγία Νάπα, με μακρά ιστορία που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και με πληθυσμό που φτάνει σήμερα τους 4.000 κατοίκους, είναι παγκοσμίως γνωστή για τις μοναδικές αμμώδεις παραλίες της και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η Αγία Νάπα ονοματοδοτήθηκε από το ομώνυμο μεσαιωνικό Μοναστήρι. Το όνομα «Αγία Νάπα» σημαίνει Άγιο Δάσος. Η περιοχή πήρε την ονομασία της από την «Εικόνα της Παναγίας της Νάπης», δηλαδή της Αγίας του Δάσους, και για συντομία ονομάστηκε «Αγία Νάπα». Στην νεότερη εποχή οι πρώτοι κάτοικοι της Αγίας Νάπας έφθασαν προς τα τέλη του 17ου αιώνα από την Θεσσαλονίκη, για να ξεφύγουν από την επιδημία πανώλης που είχε ξεσπάσει στην πόλη. Από αυτή την περίοδο ξεκίνησε η δημιουργία του σημερινού χωριού με το pick της ακμής του να σημειώνεται κατά τη δεκαετία του 1980.

«Παράξενο, το βλέπω εδώ στο φως του ήλιου το χρυσό δύχτι, όπου τα πράγματα σπαρταρούν σαν τα ψάρια, που ένας μεγάλος άγγελος τραβά μαζί με τα δίχτυα των ψαράδων!» Γιώργος Σεφέρης «Αγία Νάπα Α΄» Βραβείο Νόμπελ 1963.

Εκεί που όλα τα χρώματα της ίριδας σμίγουν σε ένα αρμονικό σύνολο, εκεί που η ζωή είναι γιορτή, εκεί ακριβώς βρίσκεται η Αγία Νάπα! Εδώ το πέτρινο γλυπτό «I Love Ayia Napa», διαστάσεων 8 x 2.60μ., το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά στο Μοναστήρι της Αγίας Νάπας και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Γιάννη.

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Αγία Νάπα.
Μεταξύ των σημαντικότερων σημείων ενδιαφέροντος της πόλης το μοναστήρι της Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη σπηλιά, η οποία έχει γίνει εκκλησία, βρέθηκε από κάποιο κυνηγό η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο σκύλος του κυνηγού πρώτος αντίκρυσε την ολόφεγγη εικόνα και μπροστά στη θέα της άρχισε να γαβγίζει επίμονα καλώντας τον κύριο του. Στο άκουσμα της ανεύρεσης της εικόνας, πλήθος πιστών άρχισε να επισκέπτεται τον ιερό χώρο τού σπηλαίου. Η εικόνα είχε μάλλον τοποθετηθεί στο σπήλαιο κατά την περίοδο της εικονομαχίας (7ος-8ος αι.), και έτσι διασώθηκε. Τον 14ο αιώνα το σπήλαιο κτίστηκε κατά το υπόλοιπο ήμισυ και έγινε ναός.

Το μοναστήρι της Αγίας Νάπας.

Νυχτερινή άποψη της κεντρικής πλατείας της Αγίας Νάπας.

Το Πάρκο Γλυπτικής, έκτασης 20.000 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στο σταυροδρόμι των Λεωφόρων Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και Κρύου Νερού και προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό για μια χαλαρωτική και συγχρόνως καλλιτεχνική βόλτα με πανοραμική θέα.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο για τον Δήμο Αγίας Νάπας, το νέο σημείο αναφοράς και στολίδι της πόλης, το πρώτο στο είδος του στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.

Σε μία έκταση που ξεπερνά τα 20.000 τ.μ. αρχικά έγινε ο καθαρισμός και η δεντροφύτευση περίπου 1500 κυπριακών δέντρων και φυτών, που πιστοποιούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και της Κύπρου γενικότερα, όπως είναι η Αλμυρίδα, τα πεύκα, τα Κυπαρίσσια, η Μαστιχιά, η Αρτυματιά, η Αροδάφνη, η Δάφνη, η Μερσινιά, η Τερατσιά, η Καλλιτρίδα, η Σχοινιά, η Βουκεμβίλια, οι Γιαννήδες κ.λπ. με στόχο τον περαιτέρω εμπλουτισμό του φυσικού πλούτου της περιοχής. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2013, άρχισε η τοπιοτέχνηση του χώρου με την αφιλοκερδή προσφορά ειδικών σε τέτοιου είδους θέματα.
Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA άρχισε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2005, υπό την διεύθυνση του Ιδρύματος Πιερίδη σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης και το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη. Το Μουσείο έχει ως θέμα τη θάλασσα και ως στόχο το να παρουσιάσει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου, από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα. Κυριότερο έκθεμα του Μουσείου είναι το «Κυρήνεια ΙΙ», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των κλασσικών χρόνων, που βρίσκεται σήμερα στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός πειραματικού προγράμματος που διηύθυνε ο Χάρης Τζάλας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας της Ναυτικής Παράδοσης. Χρησιμοποιώντας την αρχαία μέθοδο κατασκευής, το «Κυρήνεια ΙΙ» ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο του Μανώλη Ψαρρού, στο Πέραμα, κοντά στον Πειραιά, από το 1982 έως το 1985. Για περισσότερα από τρία χρόνια, το «Κυρήνεια ΙΙ» διέσχιζε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες, σε μια σειρά από πειραματικά ταξίδια που ξεπέρασαν τα 2000 ναυτικά μίλια. Αυτά συμπεριέλαβαν και ένα ταξίδι, το φθινόπωρο του 1986, από την Ελλάδα στην Κύπρο και το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα, την άνοιξη του 1987. Το «Κυρήνεια ΙΙ» εκτέθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και στη Νέα Υόρκη, τη Νάρα της Ιαπωνίας, τη Σεβίλλη και το Αμβούργο.

Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA.

Το «Κυρήνεια ΙΙ».

Από την έκθεση «Η ιστορία της ζωής της Άννας Φρανκ – Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο τον Νοέμβριο του 2017.

Το όνομα της Αγίας Νάπας προέρχεται από το ομώνυμο μοναστήρι, που κατά την εποχή της Ενετικής κατοχής βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Διαβασμένες ανάποδα οι συλλαβές των δύο λέξεων μας δίνουν το όνομα της Παναγίας!

Το Μνημείο της Γοργόνας στην Αγία Νάπα. Το άγαλμα φέρει περιδέραιο με το έμβλημα του Μέγα Αλέξανδρου και έχει δύο ουρές. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ορύχαλκο με ύψος 3 μέτρα. Δεσπόζει επιβλητικά στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας ατενίζοντας το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Το λιμανάκι της Αγίας Νάπας…

…εκεί όπου βρίσκεται και το εστιατόριο «Λιμανάκι» του ομώνυμου ξενοδοχείου.

Εδώ η δημοσιογραφική συντροφιά μας απήλαυσε ένα υψηλής ποιότητος…

…και άφθαστης ποικιλίας γεύμα ψαρικών και θαλασσινών…

…προσφορά του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δημάρχου Γιάννη Καρούσου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά στο πρόσωπο του συνεργάτη του Λάκη Αβρααμίδη, Υπεύθυνου τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου, που μας συντρόφεψε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην πόλη.

Τα συνολικά 4 εστιατόρια του ξενοδοχείου σερβίρουν πιάτα με θαλασσινά, τοπική αλλά και διεθνή κουζίνα, ενώ στα μπαρ του συγκροτήματος…

…τα οποία περιλαμβάνουν μπαρ στη βεράντα και cocktail μπαρ, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να απολαύσουν δροσιστικά ποτά και ροφήματα, καθώς και τον καθημερινό μπουφέ πρωινού.
Ευχαριστούμε θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τους ανθρώπους του για την πρόσκληση, την οργάνωση και την άψογη φιλοξενία μας στην Κύπρο.
Σχολιάστε