Παρουσίαση του δίτομου έργου «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, 1916-2016»


Κατά τη διάρκεια μίας λαμπρής εκδήλωσης, που τελούσε υπό την αιγίδα -και με την φυσική παρουσία- του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε απόψε στο Divani Caravel Hotel, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς (Α.Σ.Ζ.), η παρουσίαση του δίτομου έργου «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, 1916-2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα» και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια». Η συγκεκριμένη μνημειώδης έκδοση -ένα δίτομο λεύκωμα 1126 σελίδων- αποτελεί μία εκ των κορυφαίων δράσεων του ευρύτερου σχεδιασμού της Οργάνωσης, που εκπονήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του Συνεταιρισμού. Το έργο, με πλήρη αναφορά στην ιστορία του Συνεταιρισμού από το 1916 ως το 2016, υπογράφουν οι Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διονύσιος Βαλασσάς, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που είναι ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ZAGORIN.

Υπερπλήρης η αίθουσα από ένα πολυπληθές κοινό, που παρακολούθησε απνευστί όλα όσα περιελάμβανε το μεστό πρόγραμμα παρουσιάσεων της βραδιάς.

Βεβαίως, ως είθισται, στην πρώτη σειρά διακρίνονται όλοι οι επίσημοι που παραβρέθηκαν και κάθονται εκατέρωθεν του Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Βουλής, όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, των τοπικών αρχών και των φορέων της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, όπως και σημαίνοντα στελέχη της πανεπιστημιακής και οικονομικής κοινότητας.

Πρώτος πήρε το λόγο, ανοίγοντας με τον χαιρετισμό του την εορταστική βραδιά,  ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ζ. Αντώνιος Λάσκος…

…τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Στη συνέχεια, ο συντονιστής της βραδιάς Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, προσκαλεί στο βήμα για τους χαιρετισμούς τους, τους παριστάμενους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Αρχικά ο Βουλευτής Μαγνησίας Συμεών (Μάκης) Μπαλλής, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Η Βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά.

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μωραΐτης, ως εκπρόσωπος του Γ. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία ούσα οικονομολόγος, εργάστηκε στο παρελθόν ως προϊσταμένη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος.

Πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των προαναφερθέντων ομιλητών την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους -μεταξύ πολλών άλλων- οι: Βασίλης Λεβέντης-Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Χρήστος Μπουκώρος-Βουλευτής Μαγνησίας (Ν.Δ.),  Γιώργος Κασαπίδης-Βουλευτής Κοζάνης (Ν.Δ.),  Νίκος Ντίτορας-Συντονιστής στην Αποκεντρωμένη Θεσσαλίας – Ηπείρου & Στερεάς Ελλάδας, Φωτεινή Κούβελα-Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Θανάσης Δημάκης-Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, Μάρκος Μπόλαρης-π. Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Απόστολος Παπατόλιας-π. Νομάρχης Μαγνησίας, Έλενα Ι. Αντωνοπούλου-Πολιτευτής Μαγνησίας (Ν.Δ.), Στέφανος Κούτρας-Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Αττικής και βεβαίως πάμπολλοι φίλοι και συνεργάτες του Συνεταιρισμού.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα οι δύο κεντρικές ομιλήτριες της βραδιάς, οι οποίες ανέλυσαν διεξοδικά και η καθεμία από την σκοπιά της το περιεχόμενο του παρουσιαζόμενου πονήματος.

Αρχικά η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών…

…και ακολούθως η Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τέλος, τον λόγο έλαβαν οι δύο συγγραφείς του δίτομου έργου, οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους από το «ταξίδι» αυτό στο χρόνο, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και τις χαρές που εισέπραξαν μέσα από την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που λιθαράκι-λιθαράκι χτίζουν με αποδείξεις την μακρόχρονη ιστορία του Α.Σ.Ζ.

Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης…

…και ο Διονύσιος Βαλασσάς, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αποχωρεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στο στιγμιότυπο αυτό χαιρετά  και συγχαίρει τον κ. Βαλασσά…

…και εδώ τον κ. Καπανιάρη.

Μετά την ολοκλήρωση παρουσίασης της έκδοσης ακολούθησε η προβολή σχετικής ταινίας, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο διαγωνιστικό τμήμα δύο διεθνών φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και Έρευνα-Κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη, αποτυπώνει συνολικά την ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού όλα αυτά τα 100 χρόνια, ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τοπικής και εθνικής ιστορίας. Επίσης, ταξιδεύει τον θεατή μέσα στη φύση του Πηλίου, που προσφέρει απλόχερα τα δώρα της στους αγρότες. Η μουσική του γνωστού Βολιώτη, Ανδρέα Κατσιγιάννη, καθώς και η επιμέλεια των προφορικών μαρτυριών από τον Αντώνη Πολίτη, σε συνδυασμό με το μοντάζ της Αθανασίας Ξαφάρα και την διεύθυνση φωτογραφίας από τον Τάσο Νικολάου, έδωσε στο ντοκιμαντέρ στοιχεία ποιότητας και άμεσης διάδρασης, που κερδίζουν τον θεατή. Χαρακτηριστική είναι και η παρουσία στην ταινία αιωνόβιας Ζαγοριανής, γεννημένης λίγους μήνες πριν την ίδρυση της Οργάνωσης το 1916, που αναφέρεται στην εποχή μέσα από τα προσωπικά βιώματα 100 χρόνων! Παράλληλα, στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται απόψεις και βιώματα των ίδιων των μελών του Συνεταιρισμού για το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο της Οργάνωσης, αλλά και ολόκληρης της περιοχής, καθώς ο Συνεταιρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής λειτουργίας και ανάπτυξης του τόπου.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …» παραπέμπει στο μόχθο των αγροτών της Ζαγοράς και της γύρω περιοχής, που χωρίς μηχανικά μέσα και μηχανήματα, μόνο με τα χέρια τους και δυο εργαλεία, δηλαδή το τσαπί και το θκέλι (δικέλι), κατάφεραν να εκχερσώσουν απέραντες εκτάσεις από ήμερες και άγριες καστανιές, να δημιουργήσουν αναβαθμίδες χτίζοντας πεζούλες από χιλιάδες πέτρες στηρίζοντας τα επικλινή εδάφη της Ζαγοράς και να δημιουργήσουν προοδευτικά έναν απέραντο μηλεώνα.

Αισθήματα συγκίνησης και ευφορίας πλημμυρίζουν τους θεατές αυτού του ντοκιμαντέρ, που αποδεικνύει περίτρανα την δύναμη της συνεργασίας και της σύμπνοιας και θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες!

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων τους παρισταμένους περίμενε ένας πλούσιος μπουφές με γεύσεις από τη Ζαγορά, που παράγονται από μήλα και πετιμέζι «ZAGORIN», καθώς και άλλα εδέσματα της τοπικής γαστρονομίας, για τα οποία φρόντισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Divani Caravel Hotel και τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς.

Δροσιστικός χυμός μήλου και υπέροχη μηλόπιτα αποτέλεσαν τα μεγάλα hit του γαστρονομικού μέρους της βραδιάς…

…όπως και τα κουλουράκια με πετιμέζι από φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου ΖAGORIN.

Bεβαίως, αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, τα κατακόκκινα, ζουμερά και λαχταριστά μήλα ZAGORIN!

Στον χώρο της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε και έκθεση ζωγραφικής με τα έργα του Ζαγοριανού καλλιτέχνη Κώστα Κομνηνού, τα οποία κοσμούν το δίτομο έργο του Συνεταιρισμού. Ο ζωγράφος εμπνεύστηκε από καθημερινές εικόνες της αγροτικής παραγωγής και της συνεταιριστικής δραστηριότητας της Ζαγοράς και του Πηλίου ευρύτερα, στο παρελθόν αλλά και έως σήμερα. Ο Κων/νος Κομνηνός, γεννήθηκε το 1966 στη Ζαγορά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και του Κασσαβέτειου Κληροδοτήματος Ζαγοράς. Σήμερα διατηρεί δικό του εργαστήριο στον Βόλο, προετοιμασίας υποψηφίων για τις σχολές Καλών Τεχνών και παράλληλα συνεργάζεται με το Δημοτικό Ι.Ε.Κ. Βόλου. Η επαφή των ανθρώπων με την τέχνη, όπως ο ίδιος συχνά αναφέρει, καλλιεργεί την ευεξία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την υγιεινή διατροφή. Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, με «αιχμή του δόρατος» τα μήλα, στοιχειοθετούν την υγιεινή διατροφή, συνεπώς σύμφωνα με τον συλλογισμό του συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του πνεύματος των ανθρώπων.

Έργα του Κώστα Κομνηνού.

Τελευταία εικόνα, από την άκρως ενδιαφέρουσα και υψηλού επιπέδου ως προς την οργάνωση και το περιεχόμενό της εκδήλωση, το αντικείμενο της βραδιάς, το δίτομο λεύκωμα «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, Οι συνεταιριστικές αξίες και Ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής», το οποίο μεταφέραμε κυριολεκτικά ως βρέφος στην αγκαλιά μας, εξαιτίας όχι μόνο του βάρους, αλλά και της αξίας του περιεχομένου του. Μπροστά του «ποζάρουν» υπερήφανα τα κομψά μπουκαλάκια με πετιμέζι από φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου ΖAGORIN. Ευκαιρίας δοθείσης να πούμε ότι τo  πετιμέζι είναι 100% φυσικό προϊόν από φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου, που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης. Τα φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου είναι ποικιλία μήλων υψηλής διατροφικής αξίας. Το πετιμέζι συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του μήλου, καθώς ένα μέρος πετιμέζι προέρχεται από δέκα μέρη χυμού μήλου. Το σκούρο αυτό παχύρευστο ελιξίριο είναι γνωστό ως «το μέλι των Κενταύρων» και αποτελεί γλυκαντική ουσία γνωστή στους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Αποτελούσε το παραδοσιακό γλυκαντικό σε κάθε σπίτι, μέχρι που εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Το εξαιρετικό του άρωμα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν αυτά που έκαναν το πετιμέζι μία συνηθισμένη τροφή για τα παιδιά, αλλά και ένα ευχάριστο «φάρμακο» για τον ερεθισμένο λαιμό. Το πετιμέζι προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου. Έχει παρόμοιες αντιβιοτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το μέλι. Το πετιμέζι έχει αρχίσει όμως να εισβάλει ξανά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων από τις σύγχρονες γκουρμέ κουζίνες, ως τελευταία λέξη της μόδας στις γλυκές και αλμυρές αλχημείες των σεφ.  Οι χρήσεις του είναι πολλαπλές σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, αλλά ξεχωρίζει ως ένας «γλυκός» σύμμαχος για φυσικό σίδηρο στις περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού, με έντονη αντικαταθλιπτική δράση, ενώ είναι και ένας «μηλομελένιος» συνοδός του καφέ και του τσαγιού. Το προϊόν διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.

Ευχόμαστε στα μέλη και την Διοίκηση του Συνεταιρισμού να είναι γεροί και να προοδεύουν πάντοτε παράγοντας όχι μόνο αγνά και εύγευστα προϊόντα, αλλά και πολιτισμό! Και στα 200!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Greece, Χωρίς κατηγορία, Local ProductsΕτικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: