Κορώνη – Δήμος Πύλου Νέστορος: ο απόλυτος προορισμός!


Tο ταξίδι στην Κορώνη, πέρυσι τέτοια εποχή, με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, μου έδωσε την ευκαιρία να διαβώ για πρώτη φορά τα σύνορα της Μεσσηνίας! Και αυτή η πρώτη φορά ήταν αρκετή για να μου κλέψει την καρδιά και να με κάνει να δίνω όρκους αιώνιας αφοσίωσης και επιστροφής! Τοπίο πνιγμένο στο πράσινο -το σκούρο πράσινο της ελιάς- και απέραντες παραλίες με χρυσή άμμο, κόλποι και νησάκια που προσδίδουν ενδιαφέρον και «τσαχπινιά» στη γεωμορφολογία της περιοχής, κάστρα σαν βγαλμένα από παραμύθι, το παραμύθι της πλούσιας και μακραίωνης μεσσηνιακής ιστορίας! Όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα και του Δήμου Πύλου – Νέστορος, που μας φιλοξένησε στην πανέμορφη Κορώνη, την ελληνική Εμβληματική Κοινότητα για την Μεσογειακή Διατροφή. Όλα αυτά και πολλά περισσότερα, που δικαιολογούν αναντίρρητα τον τίτλο του Απόλυτου Προορισμού! Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας τόπος όταν εντός των ορίων του φιλοξενεί εμβληματικές τοποθεσίες όπως η παραλία της Βοιδοκοιλιάς, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και το πολυφωτογραφημένο νησάκι Διαδέλφι, σε σχήμα καρδιάς; Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις έναν τόπο όταν στον κόρφο του κουρνιάζουν κάστρα – σύμβολα σαν αυτά της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης, ενώ στην υδάτινη αγκαλιά του απλώνουν τα πέτρινα κορμιά τους τα πανέμορφα νησάκια του συμπλέγματος των Μεσσηνιακών Οινουσσών, φρουροί ακοίμητοι της Τάφρου των Οινουσσών, του βαθύτερου σημείου της Μεσογείου, με βάθος 5.267μ.! Πώς αλλιώς, τέλος, να χαρακτηρίσεις τον τόπο όπου περπάτησε ο σοφός βασιλιάς Νέστορας, τον τόπο που αποτέλεσε το σκηνικό της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, τον τόπο που «γεννά» κάθε χρόνο την περίφημη κορωνέικη ελιά, την γνωστότερη ποικιλία του ευλογημένου καρπού! Η Κορώνη, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος κι ολόκληρη η Μεσσηνία βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, μιας και η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Μορέα, συνολικού μήκους 205 χλμ., καθιστά την κάλυψη της διαδρομής εφικτή σε διάστημα μικρότερο των τριών ωρών! Ο Απόλυτος Προορισμός σας περιμένει φέτος το καλοκαίρι!

Η Κορώνη είναι μια παραθαλάσσια πολιτειούλα, που βρέχει τα πόδια της στις νοτιοδυτικές ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου…

…θυμίζοντας περισσότερο νησί, όπως αποδεικνύει και η πανοραμική άποψή της από το Κάστρο…

…αλλά και εικόνες σαν κι αυτήν, συνυφασμένες με την απόλυτη έννοια του ελληνικού καλοκαιριού…

Η δημοφιλής παραλία Ζάγκα έχει μήκος αρκετών χιλιομέτρων και αρμυρίκια για την απαραίτητη σκιά….

…ακριβώς όπως αυτήν που αιώνες τώρα απλώνει προστατευτικά πάνω από την πόλη το βενετσιάνικο Κάστρο…

…στέκοντας υπερήφανο στην κορυφή του λόφου και αναπολώντας την περίοδο της ακμής του (13ος – 17ος αιώνας).

Ο Παυσανίας αναφέρει δύο διαφορετικές εκδοχές για την ονομασία της αρχαίας Κορώνης, η οποία ονοματοδοτήθηκε είτε από την Κορώνεια της Βοιωτίας -άποικοι της οποίας ίδρυσαν την πόλη-, είτε από μία χάλκινη κορώνη (νόμισμα με σήμα μια κουρούνα), που βρέθηκε κατά την ανέγερση των τειχών της. Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η αρχαία Κορώνη συμπίπτει με το σημερινό χωριό Πεταλίδι και φαίνεται ότι οι κάτοικοί της μετανάστευσαν κάποια στιγμή νοτιότερα (θέση αρχαίας Ασίνης), παίρνοντας μαζί και το όνομα της πόλης τους.

Το Κάστρο της Κορώνης, που χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο, αποτελεί ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και από τα ελάχιστα κάστρα, στων οποίων το εσωτερικό σώζονται οικίες και ναοί, Κυριαρχεί με τον επιβλητικό του όγκο σχεδόν σε ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Στενά ανηφορικά καλντερίμια μας οδηγούν στην κεντρική πύλη του Κάστρου, στη βόρεια πλευρά του, όπου ήταν συγκεντρωμένο το σύνολο του οικισμού, σε μια προσπάθειά να προφυλαχθεί από τις επιδρομές των κατακτητών και των πειρατών. Σήμερα, όμως, ελάχιστα σπίτια κατοικούνται. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται λαξευμένοι τάφοι, υπόγειες θολωτές δεξαμενές από πελεκημένους ογκόλιθους για τη συλλογή βρόχινου νερού, ο οκταγωνικός πύργος -δείγμα της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής-, οι εκκλησίες της Αγίας Σοφίας (βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα) και του Αγίου Χαραλάμπους (παλιό τζαμί που όμως σήμερα λειτουργεί ως ορθόδοξος ναός), καθώς και το μοναστήρι του Ιωάννη Προδρόμου. Η θέα από το πλάτωμα του Κάστρου είναι πραγματικά συγκλονιστική!

Η παλιοημερολογίτικη Μονή του Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, από τις αρχές του 20ού αιώνα που κτίστηκε…

…και εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές…

…φιλοξενεί επίσης τάφους μοναχών και σπηλιές λαξευμένες σε τοίχο.

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου είναι γυναικεία και εντάσσεται στο παλιό ημερολόγιο. Ιδρύθηκε το 1918 από τον μοναχό Θεόδουλο, ο οποίος έζησε και έδρασε εδώ ως ασκητής.

Στις νοτιοδυτικές παρυφές του Κάστρου ο ναός της Παναγίας της Ελεήστριας, προστάτιδας της Κορώνης, με εντυπωσιακή θέα προς την παραλία Ζάγκα και εξαιρετικά φροντισμένο περιβάλλοντα χώρο. Η θαυματουργή εικόνα της Ελεήστριας  βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από όραμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας από την Κορώνη. Η εκκλησία γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα (της Ζωοδόχου Πηγής)-, στις 14 Σεπτεμβρίου (του Σταυρού), του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας.

Το Κάστρο της Κορώνης εξακολουθεί να κατοικείται, όπως αποδεικνύουν τα περιποιημένα σπιτάκια με τις λουλουδιασμένες αυλίτσες τους.

Στα γραφικά δρομάκια της πόλης βρίσκεται…

…και το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

Το Μανιατάκειο Ίδρυμα -γνωστό παλιότερα ως Κυριαζέϊκο, όπως με ενημέρωσε η παλιά μου συμμαθήτρια και φίλη Έλενα Αρβανίτη, για την μητέρα της οποίας το οίκημα αυτό υπήρξε το πατρικό της σπίτι- είναι νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς, µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µε έδρα την Αθήνα. Συστάθηκε το 1995 από τον Δηµήτρη Αντώνη Μανιατάκη, οικονοµολόγο-επιχειρηµατία και την σύζυγό του Ελένη Ταγωνίδη – Μανιατάκη, λογοτέχνιδα. Κύριος σκοπός του Ιδρύματος είναι η συστηµατική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας στη διαχρονική πορεία του Ελληνισµού και ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών της Ελληνικής περιφέρειας μέσα από τρεις πυλώνες δράσεων: πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές.

Ο Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου και η πλατεία που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ζωή της πόλης.

Σε απόσταση αναπνοής θα συναντήσετε το Αρτοποιείο «Η Ραχήλ», της οικογένειας Κλεφτόγιαννη, όπου θα βρείτε -μεταξύ πολλών άλλων- μια τεράστια ποικιλία παραδοσιακών ψωμιών, γλυκισμάτων και βουτημάτων, αλλά και πολλές χειροποίητες πίτες από τα χεράκια της κυρίας Κλεφτόγιαννη, η οποία υποδέχεται τους πελάτες πάντα με το χαμόγελο και την απροσποίητη ευγένειά της!

Και φυσικά δεν θα παραλείψετε να κάνετε μια βολτίτσα από την υπαίθρια ψαραγορά της πόλης και μην ξεχνάτε ότι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, για να βρείτε …τα καλύτερα!

Εστιατόριο «Barbarossa»

Αν τα θερμότερα δείχνουν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά εσείς αρνείσθε πεισματικά να μείνετε κλεισμένοι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, με το κλιματιστικό στο maximum, ποιες εναλλακτικές έχετε; Τις εξής… μία! Επιλέγετε ένα τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα, με ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Μεσσηνιακού κόλπου, σε εστιατόριο που φημίζεται για τα ψάρια και τα θαλασσινά του, -γιατί με τέτοια ζεστή τι άλλο να φας;- και την αράζετε εκεί με τις ώρες, συντροφιά με παγωμένη μπυρίτσα! Στην ειδυλλιακή Κορώνη, το εστιατόριο αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον «Barbarossa». Ένας από τους καλύτερους χώρους εστίασης της πόλης, όπου εκτός από την θέα σε κερδίζουν, κυρίως, η ευγένεια και ο επαγγελματισμός όλου του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η κορυφαία ποιότητα των πρώτων υλών, που έχουν ως τελικό αποτέλεσμα μοναδικής γεύσης πιάτα!

Ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα -με τις οποίες επισκεφθήκαμε εμείς το εστιατόριο- η θέα αυτή και η τόσο άμεση γειτνίαση με το υγρό στοιχείο σε δροσίζει ως τα βάθη της ψυχής σου!

Θάλασσα, βαρκούλες…

…και το ολόφρεσκο φαγκρί, που πριν λίγο κολυμπούσε αμέριμνο, τώρα βρίσκεται άψογα ψημένο και σερβιρισμένο στο πιάτο μας!

Ο Χρήστος με ζηλευτή δεξιοτεχνία καθαρίζει το φαγκρί από τα κόκκαλά του αφήνοντας για εμάς μόνο την απόλαυση!

Η «σαλάτα του πειρατή» περιλαμβάνει ό,τι παράγει η μεσσηνιακή γη και ό,τι κολυμπάει στις θάλασσες της Κορώνης! Μέτρησα πάνω από 10 διαφορετικά υλικά μεταξύ των οποίων ντοματούλα και κρεμμυδάκι, μαρούλι, αγγούρι, κάππαρη, πιπεριές, αγγουράκι τουρσί, μύδια, χταποδάκι, σαρδελίτσες και καβουρόψιχα.

Το εστιατόριο «Barbarossa» βρίσκεται στην παραλία της Κορώνης, εκεί ακριβώς που χτυπά η καρδιά της πόλης! Εκτός από ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά σερβίρει, βεβαίως και μαγειρευτά φαγητά, αλλά και της ώρας, πάντοτε μαγειρεμένα με γνώση, μεράκι και ολόφρεσκα υλικά!

Εστιατόριο «Παρθενών»

Ένα ακόμα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στην παραλία της Κορώνης είναι το cafe-bar ουζερί «Παρθενών», όπου μπορείτε να γευθείτε εκτός από ψάρια και θαλασσινά, μια τεράστια ποικιλία μαγειρευτών φαγητών της ελληνικής κουζίνας, πολλές σαλάτες και αλείμματα, αλλά και πίτσα με φρέσκο ζυμάρι. Πρόκειται για ένα multi-restaurant -όπως αυτοχαρακτηρίζεται-, στο οποίο μπορεί να καθήσει κάποιος οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και να ικανοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την κάθε περί ορέξεως επιθυμία του!

Η διακόσμηση του χώρου συνάδει απόλυτα με την επωνυμία του…

…αλλά το καλοκαιράκι κανείς φυσικά δεν επιλέγει να καθήσει μέσα, αφού η υπέροχη θέα της θάλασσας είναι προκλητική και ακαταμάχητη!

Δοκιμάσαμε καλοτηγανισμένα και κριτσανιστά ψαράκια…

…αλλά και καλαμαράκια με πατατούλες συνοδευμένα με μια πλούσια σαλάτα εποχής.

Όμορφη λεπτομέρεια το ευφάνταστο σερβίρισμα για το απαραίτητο ουζάκι.

Για την διαμονή σας στην πόλη το ξενοδοχείο «Sofotel» αποτελεί την ιδανική λύση. Άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2008 και είναι το μόνο ξενοδοχείο κατηγορίας τεσσάρων κλειδιών στην περιοχή της Κορώνης, προσφέροντας πολυτελή και ευρύχωρα δωμάτια, με υποδομές που θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη. Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του μπαλκόνι με εκπληκτική θέα προς την θάλασσα.

Το ξενοδοχείο «Sofotel» στην είσοδο της Κορώνης θα αποτελέσει το ορμητήριό σας για την εξερεύνηση της περιοχής.

Το πλούσιο πρωινό σας μπορείτε να το απολαύσετε και στην βεράντα με την υπέροχη θέα θάλασσα! Χειροποίητα είδη, πολλά από τα οποία προέρχονται από το οικογενειακό Αρτοποιείο «Της Ραχήλ» και αλλάζουν καθημερινά, γιατί τίποτα εδώ δεν είναι «προκάτ».

Αν πάλι θελήσετε να επιλέξετε την υπέροχη παραλία Ζάγκα, το ομώνυμο κατάλυμα «Ακτή Ζάγκα» αποτελεί την ιδανική επιλογή, λόγω της θέσης του και των ευγενέστατων ιδιοκτητών του.

Το συγκρότημα «Ακτή Ζάγκα»…

…βρίσκεται ακριβώς εκεί που τελειώνει η αμμουδιά, την οποία θ απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο και χωρίς κανένα άγχος μετακίνησης.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, Greece, RestaurantsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: