Στην Κορώνη, τη μία εκ των τριών καστροπολιτειών της Μεσσηνίας, διεξήχθη (29/6 – 1/7/2017) το 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο από την επόμενη χρονιά -σύμφωνα με την δήλωση του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη- θα ονομάζεται KORONI TZARES FEST, ονομασία που έχει υιοθετηθεί ήδη στο φετινό προωθητικό υλικό της διοργάνωσης και που παραπέμπει ευθέως και προφανώς στις κορωνέικες τζάρες, τα τεράστια πήλινα πιθάρια μεταφοράς και αποθήκευσης τροφίμων, που συνδέουν διαχρονικά τους λαούς της Μεσογείου, τη γαστρονομία, το εμπόριο και τον πολιτισμό τους. Η Κορώνη είναι ένας πανέμορφος τόπος -ένα ακόμα ελληνικό νησί θα την χαρακτήριζα εγώ χάριν της γεωμορφολογίας της- με εμβληματικότερα τοπόσημά της το λιμάνι της και φυσικά το Κάστρο της, ένα πραγματικό διαμάντι στην αλυσίδα των εντυπωσιακών οχυρωματικών κατασκευών, που κοσμούν τη γη της Μεσσηνίας
Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιουνίου, στον ατμοσφαιρικό προαύλιο χώρο της Παναγίας της Ελεήστριας, κάτω από το φως του φεγγαριού και υπό τους ήχους του πιάνου! Ο πέτρινος ναός της Παναγίας της Ελεήστριας, που φιλοξένησε την εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Κάστρου της Κορώνης και εκτός από τους όμορφα διαμορφωμένους χώρους που τον περιβάλλουν, προσφέρει επίσης πανοραμική θέα προς την παραλία Ζάγκα και το απέραντο του πελάγους!

Ο πέτρινος ναός της Παναγίας της Ελεήστριας, που φιλοξένησε την εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Κάστρου της Κορώνης και εκτός από τους όμορφα διαμορφωμένους χώρους που τον περιβάλλουν, προσφέρει επίσης πανοραμική θέα προς την παραλία Ζάγκα και το απέραντο του πελάγους!

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η δεξίωση, με την οποία ολοκληρώθηκε η βραδιά των εγκαινίων.

Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης χαιρετίζει την έναρξη των εκδηλώσεων του τριήμερου Φεστιβάλ, που ως στόχο έχει την ανάδειξη του πολιτισμού της διατροφής της περιοχής και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο Δήμος μετά την απόφαση της UNESCO για εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την ανακήρυξη της Κορώνης ως Εμβληματικής Κοινότητας. Αμέσως μετά χαιρετισμό προς το πολυπληθές ακροατήριο απηύθυνε ο Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, που αποτελεί συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ.
Η κορωνέικη τζάρα, που κοσμεί την αφίσα του Φεστιβάλ, κατασκευαζόταν ως το 1960 με τον ίδιο πανάρχαιο τρόπο κατασκευής και των δεκάδων πίθων του κοντινού ανακτόρου του βασιλιά Νέστορα, δηλαδή με τα χέρια χωρίς την χρήση τροχού! Οι κορωνέικες τζάρες, διάσημες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο, αποθήκευαν, διατηρούσαν και διακινούσαν τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής.

Στο βήμα η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση…

…για να ακολουθήσει ο Mohamed Sefiani, Δήμαρχος Chefchaouen Μαρόκου και Πρόεδρος του «Μεσογειακού Δικτύου Medinas and Heritage Development».

Τελευταίος χαιρετισμός αυτός του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Τσιρώνη.

Η ημερίδα με τίτλο «Καλές Πρακτικές» που ακολούθησε, περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες, με πρώτη αυτήν του Δημάρχου Καλαβρύτων Γεωργίου Λαζουρά, ο οποίος προχώρησε στην «Παρουσίαση του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Φορέα.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος μας μίλησε για τις «Δράσεις προώθησης του μοναδικού προϊόντος Τσακώνικη Μελιτζάνα από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας», μεταξύ των οποίων δράσεων εξέχουσα θέση κατέχει το διάσημο Φεστιβάλ ΜΕΛΙΤΖΑΖΖ!

Ο Δήμαρχος Δομοκού Δημήτριος Τζιαχρήστας αναφέρθηκε στις «Δράσεις προώθησης του μοναδικού προϊόντος Κατίκι από τον Δήμο Δομοκού»…

…και τέλος ο Κωνσταντίνος Τσορώνης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου – Νέστορος μας μίλησε για το «Σχέδιο δράσεων προβολής της Δ.Ε. Κορώνης μέσω του συσχετισμού με τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της, με αιχμή την ελιά».

Χαιρετισμούς προς το ακροατήριο της Ημερίδας απηύθηναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Ανταγωνιστικότητας- Καινοτομίας Περικλής Μαντάς…

…η Διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου…

…και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.

Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών από τον Δήμαρχο κ. Καφαντάρη, προς -μεταξύ άλλων- τον πρώην Δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη, τον Υπουργό Ιωάννη Τσιρώνη…

…και τον εκ Μαρόκου Δήμαρχο Mohamed Sefiani.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Συναυλία Κλασσικής Μουσικής…

…και με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Ο μπουφές της δεξίωσης περιελάμβανε φυσικά ελιές, αλλά και παστό χοιρινό…

…τα διάσημα τραγανά λαλάγγια, τοπικά τυριά και πίτες, αλλά και χωριάτικη σαλάτα με λαχανικά της περιοχής και φυσικά ελιές!

Το πρωί της Παρασκευής 30 Ιουνίου, δεύτερης ημέρας του Φεστιβάλ, στο Δημαρχείο Κορώνης, ο Υπουργός είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικά με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας και η Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού Δήμητρα Λυμπεροπούλου.
Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ περιελάμβανε ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, που απλώθηκαν σε όλη την πόλη και αγκάλιασαν κατοίκους και επισκέπτες της Κορώνης και έκλεισε με την εντυπωσιακή «Βαρκαρόλα» και την ρίψη βεγγαλικών στην παραλία της Κορώνης, από τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων.

Στο Μανιατάκειον Ίδρυμα φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Μεσογειακή Φύση», αλλά και έκθεση έργων τέχνης σε ξύλο ελιάς.

Η μία αίθουσα του Μανιατάκειου Ιδρύματος φιλοξενεί τα έργα του Θεόδωρου Χαραμαρά κατασκευασμένα κυρίως από ξύλο ελιάς. Όλα τα έργα του κ. Χαραμαρά είναι δουλεμένα με μεράκι και αγάπη, όλα πρωτότυπα και γεμάτα χάρη και πραγματικά αξίζει να θαυμάσετε το σύνολο της δουλειάς του, επισκεπτόμενοι τον προσωπικό του ιστότοπο.

Η άλλη αίθουσα του Μανιατάκειου φιλοξένησε την έκθεση ζωγραφικής «Μεσογειακή Φύση» με έργα των Μιχάλη Μανωλακάκη, Johann Schmatz και Birgit Wolkerstorfer. Φυσικά από μια τέτοια έκθεση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένας πίνακας με το μάζεμα της ελιάς!

Στον πεζόδρομο Πέτρου Ράλλη η Πόπη Γιαννάκου παρουσίασε το βιβλίο της «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας», περιτριγυρισμένη από τους λιλιπούτειους λάτρεις του διαβάσματος, αλλά και του …μαγειρέματος!

Ένας ακόμα πεζόδρομος μετατράπηκε σε χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών δράσεων.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κορώνης και Βασιλιτσίου έστησαν εδώ ένα πραγματικό υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο, γεγονός που αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μας! Ευχόμαστε γρήγορα να βρουν χώρο για την στέγασή τους τα υπέροχα εκθέματα!

Η συναυλία μουσικής Jazz ξεκινά…

…και ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης συστήνει στο κοινό τους τρεις καλλιτέχνες του Jazz Trio: Π. Καψαμπέλης-κιθάρα, Β. Παπαχρήστου-πιάνο και Α. Αρβανίτης-κοντραμπάσο.

Η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής ξεκίνησε με την Κοινή Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ε.Δ.Ε.

Μετά το τέλος των εργασιών η απαραίτητη οικογενειακή φωτογραφία στην πλατεία Δημαρχείου της Κορώνης...

…και ακολούθως φαγητό στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, μετά την ξενάγηση στους χώρους του παλιοημερολογίτικου αυτού μοναστηριού.

Τα εδέσματα που μας προσέφεραν οι μοναχές, οφείλουν την ανυπέρβλητη νοστιμιά τους όχι μόνο στα εξαιρετικής ποιότητος υλικά, αλλά -και ίσως κυρίως- στην περισσή αγάπη και φροντίδα που προσέθεσσν στο τσουκάλι του μαγειρέματος! Μπριάμι και γίγαντες στο φούρνο συνοδεύονται με κριτσανιστά φρεσκοτηγανισμένα ψαράκια…

…οι ταραμοκεφτέδες και τα παστωτά γαυράκια αποζητούν τη συντροφιά του κόκκινου κρασιού…

…ενώ τα βλήτα και η μελιτζανοσαλάτα συμπλήρωναν αρμονικά το γεύμα. Δεν θα μπω στη διαδικασία περιγραφής του κάθε πιάτου ξεχωριστά. Ένα μόνο θα πω! Το γεύμα αυτό ήταν ένα από εκείνα που δεν ξεχνάς εύκολα όχι για την πολυτέλειά του, αλλά αντιθέτως για την απλότητα που στο νου του καθενός από μας φέρνει τις αγαπημένες εικόνες, τις γεύσεις και τα αρώματα της κουζίνας της μαμάς του!

Οι βραδινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με γευιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, από τον εκπαιδευτή σεμιναρίων και top expert του ελαιολάδου Γιάννη Καρβέλα (δεξιά) στο κατάστημα «Kiari Wine and Deli», του Γιάννη Διονυσόπουλου. Το προηγούμενο βράδυ, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε οινογνωσία, με κρασιά της Κορώνης, της Μεσσηνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Συγχρόνως, στην πλατεία Δημαρχείου, όλα είναι έτοιμα για την τελετή λήξης το Φεστιβάλ. Πρωταγωνιστές τα παραδοσιακά χειροποίητα ψωμιά της περιοχής…

…και φυσικά μπόλικες ελίτσες!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσίου πάντα παρών με την δραστήρια Πρόεδρό του Αντωνία Μαράντου…

…ενώ πολλοί ήταν και οι παραγωγοί που αξιοποίησαν την ευκαιρία να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο πολυπληθές κοινό των εκδηλώσεων.

Εδώ, τα καλούδια του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης….

…και του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασίνης.

Στην πιο γλυκιά ώρα του ηλιοβασιλέματος η πλατεία Δημαρχείου είχε ήδη γεμίσει με κόσμο και με φόντο τα υπέροχα χρώματα…

…η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πελαγία Λευτάκη – Αρβανίτη πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε τα ονόματα των τριών καλύτερων μαθητών και μαθητριών -με βάση την επίδοσή τους στην συγγραφή έκθεσης για την Μεσογειακή Διατροφή– ο καλύτερος εκ των οποίων πήρε τον τίτλο του «Νεαρού Πρέσβη Μεσογειακής Διατροφής 2017″.

Ο Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης απονέμει την διάκριση σε μία εκ των τριών μαθητών και μαθητριών.

Ο χαιρετισμός του πιστοποιημένου γευσιγνώστη και Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ Βασιλείου Καμβύση, μετά την βράβευσή του από τον Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημήτριο Καφαντάρη.

Η βραδιά έκλεισε με την ανακοίνωση των νικητών και νικητριών του διαγωνισμού Γευσιγνωσίας, με κριτές από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος Νομού Μεσσηνίας.

Η τελετή λήξης του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κορώνης και Βασιλιτσίου.

Εδώ, οι χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές τους πλαισιώνουν τον Δήμαρχο Δημήτριο Καφαντάρη και την Αντιδήμαρχο Πελαγία Λευτάκη – Αρβανίτη.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Κορωνέικο Συμπόσιο» (ο τίτλος της αγγλικής έκδοσης, που φιλοξενείται στον ίδιο τόμο είναι «Koroneiko Symposium») με συγγραφέα την λογοτέχνιδα και Αντιπρόεδρο του Μανιατάκειου Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη. Στο βιβλίο καταγράφονται παραδοσιακές συνταγές και έθιμα της Κορώνης και είναι αφιερωμένο στις τέσσερις Εμβληματικές Κοινότητες Κορώνη, Soria, Cilento, Chefchaouen, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Μεσογειακής Διατροφής, για την εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Αποτελεί μία ακόμα έκδοση του Μανιατάκειου Ιδρύματος.
Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και την άψογη φιλοξενία στην Κορώνη τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και προσωπικά τον Δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη, καθώς και το Μανιατάκειο Ίδρυμα και προσωπικά τον Πρόεδρό του Δημήτρη Μανιατάκη.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε