«Goût de/Good France 2019» & «L’ éclair grec», δύο σημαντικές εκδηλώσεις για την γαλλική γαστρονομία


Α. Οι εγγραφές στο «Goût de/Good France 2019» ξεκίνησαν!

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα μας προσκαλεί και φέτος -ως πελάτες αλλά πρωτίστως ως chef και εστιάτορες- να συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο δείπνο του πλανήτη, εμπνευσμένο από τη γαλλική κουζίνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2019 σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως στο εστιατόριό σας! Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων και ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος chef  Alain Ducasse, διοργανώνουν στις 21 Μαρτίου 2019 την εκδήλωση «Goût de France-Good France». Ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ίδια μέρα τη γαλλική κουζίνα, τις παραδόσεις και τις αξίες της, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης παγκόσμιας γαστρονομικής βραδιάς. 3.000 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν το 2018 σε αυτή τη γαλλική γιορτή της γαστρονομίας, εκ των οποίων 83 στην Ελλάδα, η οποία και κατέλαβε την δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό συμμετεχόντων χώρων εστίασης! Στις 21 Μαρτίου 2019, λοιπόν, χιλιάδες chef και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο θα σερβίρουν την ίδια μέρα ένα παραδοσιακό γαλλικό δείπνο στους πελάτες τους, προσφέροντας μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας και απόλαυσης των γεύσεων της Γαλλίας! Πρόκειται για ένα εορταστικό γεγονός που γιορτάζει τη γαλλική κουζίνα σε όλο τον κόσμο!

Χρηστικές πληροφορίες για την συμμετοχή στο «Goût de France – Good France 2019»:

Η μόνη υποχρέωση του συμμετέχοντος εστιατορίου  θα είναι να σερβίρει στους πελάτες του στις 21 Μαρτίου 2019 -ή και τις επόμενες ημέρες εάν το επιθυμεί- ένα μενού εμπνευσμένο από τη γαλλική κουζίνα. Εάν το εστιατόριό σας επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία μπορείτε να εγγραφείτε, δωρεάν, στην ιστοσελίδα www.goodfrance.com συμπληρώνοντας πρώτα μια αίτηση εγγραφής (στα γαλλικά ή τα αγγλικά) και στη συνέχεια προτείνοντας στον ειδικό χώρο της αίτησης ένα μενού γαλλικού τύπου στην ελληνική γλώσσα και εάν είναι δυνατόν στη γαλλική ή αγγλική γλώσσα.

Αίτηση εγγραφής στα αγγλικά : http://restaurateurs.goodfrance.com/en/user/register

Αίτηση εγγραφής στα γαλλικά : http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/user/register

Προθεσμία ηλεκτρονικής εγγραφής των εστιατορίων: έως τις  15 Φεβρουαρίου 2019.

Τα εστιατόρια που συμμετείχαν στην εκδήλωση τις προηγούμενες χρονιές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης, όπου είναι ήδη καταχωρημένες οι πληροφορίες που τους αφορούν. Για την καλύτερη διοργάνωση, μετά την εγγραφή σάς παρακαλούμε ενημερώστε μας για τη συμμετοχή σας στέλνοντας ένα μήνυμα στην ακόλουθη διεύθυνση: sissy.georgiadou@diplomatie.gouv.fr

Το menu:

Χωρίς να τίθενται όρια στην δημιουργικότητά σας, η πρότασή σας θα πρέπει βασίζεται σε συνταγές εμπνευσμένες από τη γαλλική γευσιγνωσία και να ακολουθεί την παρακάτω αναφερόμενη σειρά:

  • Ένα απεριτίφ
  • Ένα ορεκτικό
  • Ένα ή δύο κυρίως πιάτα
  • Επιλογή  τυριών
  • Ένα επιδόρπιο
  • Γαλλικά κρασιά και γαλλική σαμπάνια

Φρέσκα προϊόντα, προϊόντα εποχής και τοπικά προϊόντα θα σας βοηθήσουν να παντρέψετε τη γαστρονομική παράδοση της χώρας σας με τη γαλλική κουζίνα. Ο καθορισμός της τιμής του μενού παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του εστιατορίου.

Τα οφέλη της συμμετοχής σας στο «Goût de France – Good France»

  1. Προβολή του εστιατορίου σας κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Τρεις ημέρες πριν την εκδήλωση, στις 18 Μαρτίου 2019, θα διοργανωθεί μία δεξίωση στην Πρεσβεία της Γαλλίας, στην οποία θα είναι προσκεκλημένα όλα τα εστιατόρια που θα συμμετέχουν φέτος στο «Goût de France – Good France». Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης αυτής τα εστιατόρια που το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν κάποια από τα πιάτα του menu τους σε μπουκίτσες/καναπεδάκια στους καλεσμένους (οικονομικοί παράγοντες, προσωπικότητες από τον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο, δημοσιογράφοι). Η Πρεσβεία της Γαλλίας θα αναλάβει να καλύψει τα έξοδα των υλικών, που θα χρησιμοποιήσετε, βάση επίδειξης τιμολογίου. Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτή τη βραδιά μπορείτε επικοινωνήστε με την Αναπληρωτή Ακόλουθο Τύπου Σίσσυ Γεωργιάδου: 210-3391036 / sissy.georgiadou@diplomatie.gouv.fr

  1. Συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο γεγονός

Η πρωτοβουλία  «Goût de/ Good France» συνοδεύεται από μια εκστρατεία  επικοινωνίας διεθνούς εμβέλειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες chef να προβάλλουν την κουζίνα τους και την τεχνογνωσία τους παντού ανά τον κόσμο, με την ενεργό υποστήριξη των Πρεσβειών της Γαλλίας, τoυ Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης της Γαλλίας «Αtout France» και των χορηγών επικοινωνίας «France Media Monde» (RFI, France24).

  1. Προώθηση του εστιατορίου σας από τα μέσα επικοινωνίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα θα συντονίσει την εκστρατεία προβολής προς τα ελληνικά ΜΜΕ. Παράλληλα όλα τα συμμετέχοντα εστιατόρια και οι chef τους θα τύχουν μεγάλης προβολής μέσω της ιστοσελίδας (https://gr.ambafrance.org/) και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Πρεσβείας (facebook και twitter). Λίγες εβδομάδες πριν την εκδήλωση, τα εστιατόρια που θα συμμετάσχουν στο  «Goût de France – Good France» θα λάβουν ταχυδρομικώς (στη διεύθυνση που θα δηλώσουν κατά την εγγραφή τους) αφίσες της διοργάνωσης, ένα διακριτικό αυτοκόλλητο με το λογότυπο της εκδήλωσης για τη βιτρίνα του εστιατορίου και ένα πιστοποιητικό συμμετοχής.

Τα εστιατόρια της Βορείου Ελλάδος μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία, ενημέρωση ή διευκρίνιση που αφορά στη συμμετοχή τους  στο Goût de/ Good France με τον Anthony Lepenne (anthony.lepenne@diplomatie.gouv.fr / τηλ. 2310-244030) στο Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα σας ενημερώσει σχετικά με τις δράσεις του Προξενείου στα πλαίσια του «Goût de France» (διοργάνωση συνέντευξης τύπου, προβολή των συμμετεχόντων εστιατορίων της Βορείου Ελλάδος σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευση δελτίων τύπου, ενημέρωση της ιστοσελίδας του Προξενείου, Facebook, Twitter, κτλ.).

Εγγραφές έως τις  15 Φεβρουαρίου 2019 στην ιστοσελίδα www.goodfrance.com

Β. Ο διαγωνισμός MaziChef για το «Καλύτερο ελληνικό εκλέρ 2019»

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2019» θα πραγματοποιηθεί φέτος ο διαγωνισμός MaziChef για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ «L’ éclair grec» -σε συνέχεια του εξαιρετικά επιτυχημένου περσινού διαγωνισμού «Le Meilleur Macaron Grec»-, που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και τον chef της Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann, με τη συμβολή γνωστών Ελλήνων και Γάλλων chef. Ο Jean-Marie Hoffmann είναι αρχιμάγειρας στην Πρεσβεία της Γαλλίας από τον Απρίλιο του 2004. Ελληνογάλλος στην καταγωγή, σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στη Γαλλία, στο Κέντρο κατάρτισης «La Moulette», της πόλης Μπερζεράκ του νομού Δορδόνη. Νικητής του διαγωνισμού «Καλύτερος μαθητευόμενος μάγειρας της Νοτιοδυτικής Γαλλίας» το 2002, κατακτά την όγδοη θέση στον «Εθνικό διαγωνισμό για τον καλύτερο μαθητευόμενο μάγειρα της Γαλλίας» την ίδια χρονιά. Εργάστηκε στην περιοχή του Μπορντό, σε πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία αναγνωρισμένα από τον οδηγό Michelin. Το 2004 έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα, πατρίδα της μητέρας του. Είναι παντρεμένος και πατέρας νεογέννητων διδύμων.

Ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της διοργάνωσης δόθηκε με την σχετική συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της οποίας o Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα Christophe Chantepy, κήρυξε επίσημα την έναρξη του διαγωνισμού Mazichef «L’ éclair Grec», με το εκλέρ-μπουγάτσα του Νίκου Νικολακόπουλου να δίνει το σήμα για τους 80 τυχερούς, που θα συμμετέχουν σ’ αυτό το ταξίδι ελληνο-γαλλικής προσέγγισης.

Από την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στους χώρους του Sweet Alchemy by Stelios Parliaros. Από αριστερά τα μέλη της κριτικής επιτροπής: Δημήτρης Χρονόπουλος, Σταμάτης Ξενάκης, Jean-Marie Hoffmann, Πόπη Χρυσανθίδου, Στέλιος Παρλιάρος, Christophe Chantepy, Νικόλας Νικολακόπουλος και Ντίνα Νικολάου.

Οι εγγραφές είναι δωρεάν και ανοικτές έως και τις 20 Ιανουαρίου, ενώ ο τελικός του διαγωνισμού MaziChef θα γίνει την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στην Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, μετά από τέσσερις προεπιλογές (για την επιλογή των 4 φιναλίστ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη,  Πάτρα και Χανιά. Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος γύρος του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 12:00, στην Πάτρα (Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας), το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στις 12:00, στη Θεσσαλονίκη (Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης), την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στην Αθήνα (Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, Αγία Παρασκευή) και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 12:00, στα Χανιά (Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων). Μπορούν να εγγραφούν μόνο μεμονωμένα άτομα και όχι επιχειρήσεις. Μόνον οι 20 πρώτοι που θα εγγραφούν σε κάθε πόλη θα συμμετάσχουν. Η εγγραφή μπορεί να γίνει μόνο σε μία από τις τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Χανιά, Πάτρα και Θεσσαλονίκη).

Οι 20 εγγεγραμμένοι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν 10 δείγματα του εκλέρ τους, σε κλασικό μέγεθος (10 έως 12 εκατοστά σε μήκος), τα οποία θα έχουν προετοιμάσει στο χώρο τους, με δικά τους προϊόντα και με δικό τους τρόπο. Το εκλέρ που θα πρέπει να ετοιμάσουν οι διαγωνιζόμενοι είναι το ίδιο τόσο στον 1ο γύρο όσο και στον τελικό: Ένα εκλέρ με ελληνική γεύση, είτε γλυκό είτε αλμυρό. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι τα ακόλουθα: η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος του εκλέρ, η γενική του όψη. Η σύνθεση των κριτικών επιτροπών και στις τέσσερις πόλεις, όπου θα διεξαχθούν οι φάσεις του πρώτου γύρου, θα περιλαμβάνει  τον Πρόεδρό τους Jean-Marie Hoffmann, chef στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, καθώς και ορισμένους chef – μέλη της κριτικής επιτροπής του τελικού, αλλά και τους 4 φιναλίστ του Διαγωνισμού MaziChef 2018 για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν «Le Meilleur Macaron Grec». Συγκεκριμένα στην Πάτρα θα συμμετέχει η Χρυσούλα Σεβαστιάδου, στην Θεσσαλονίκη η Ευθυμία Νανέρη, στην Αθήνα η περσινή νικήτρια Αγγελική Αγάθου και στα Χανιά ο Σταμάτης Ξενάκης. Ο δεύτερος και τελικός γύρος, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Οι 4 φιναλίστ (ένας από κάθε πόλη) θα πρέπει να παρουσιάσουν 600 εκλέρ, το ίδιο που ετοίμασαν για τον πρώτο γύρο, στις κουζίνες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, υπό την επίβλεψη των chef της κριτικής επιτροπής του τελικού.

Σύνθεση της κριτικής επιτροπής του τελικού:

Πρόεδρος της επιτροπής:
Jean-Marie Hoffmann, chef στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Αθήνα
Επίτιμος Πρόεδρος:
Fabien Cocheteux, pastry chef (chef Ζαχαροπλαστικής) στο Μέγαρο των Ηλυσίων, Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, στο Παρίσι
Επιτροπή:
-Γιώργος Αυγέρος, Καθηγητής στα ΙΕΚ Δέλτα, chef  Ζαχαροπλαστικής στο Sani Resort, στη Χαλκιδική
-Arnaud Bignon, chef του εστιατορίου Σπονδή στην Αθήνα, 2 αστέρια Michelin
-Πόπη Χρυσανθίδου, chef Ζαχαροπλαστικής στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros
-Δημήτρης Χρονόπουλος, chef Ζαχαροπλαστικής – Chocolatier Consulting
-François Daubinet, chef Ζαχαροπλαστικής, Fauchon, Παρίσι
-Stéphane Glacier, chef Ζαχαροπλαστικής, Meilleur Ouvrier de France 2000, προπονητής της ομάδας της Γαλλίας, που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2006, Colombes
-Arnaud Larher, Meilleur Ouvrier de France 2007, Relais Desserts International, Παρίσι, Αθήνα και Τόκυο
-Gilles Marchal, chef Ζαχαροπλαστικής, Παρίσι
-Ντίνα Νικολάου, chef στο ελληνικό εστιατόριο Evi Evane, Αθήνα & Παρίσι
-Νικόλας Νικολακόπουλος, chef Ζαχαροπλαστικής στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde στην Αθήνα
-Stelios Parliaros, chef Ζαχαροπλαστικής στο Sweet Alchemy, Αθήνα
-Claire Verneil, chef Ζαχαροπλαστικής & αρθογράφος σε θέματα γαστρονομίας, Παρίσι

Ψηφολέκτες:
Olivier Dovergne, Mazinnov Manager, Αθήνα
Céline Pendariès, Πρόξενος της Γαλλίας, Αθήνα

Μία ακόμα οικογενειακή φωτογραφία της κριτικής επιτροπής, από την συνέντευξη τύπου.

Για τις εγγραφές ζητήστε το έντυπο εγγραφής και τον κανονισμό του διαγωνισμού στη διεύθυνση MaziChef@yahoo.com
Αποστείλατε τη συμμετοχή σας στη διεύθυνση MaziChef@yahoo.com ή με ιδιωτικό μήνυμα στον λογαριασμό Facebook του διαγωνισμού: Facebook @MaziChef

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

Κατηγορίες:GastronomyΕτικέτες: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: