«NOVELLO IN FESTA» στο Leverano της Puglia


Το Leverano με τους περισσότερους από 14.000 κατοίκους του, αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές πόλεις του Salento. Εδώ, κάθε χρόνο -για 21η φορά φέτος- στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα της γιορτής του San Martino και παραδοσιακά ημέρα ανοίγματος των βαρελιών και δοκιμής των νέων κρασιών, πραγματοποιείται το τριήμερο (9, 10, 11 Νοεμβρίου 2018) εκδηλώσεων «Novello in Festa«, δηλαδή η Γιορτή του Κρασιού, στο πλαίσιο της οποίας οι παραδόσεις, ο πολιτισμός, τα προϊόντα, το κρασί, η τέχνη και η μουσική συνυπάρχουν με τα χρώματα και τις γεύσεις του φθινοπώρου. Με σκηνικό όλων των δρωμένων το εκπληκτικό ιστορικό κέντρο του Leverano, η πρωτοβουλία αυτή, πέραν της αυτονόητης ενίσχυσης του κρασιού Novello -ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Πολιτιστικού τριημέρου-, στοχεύει στην προώθηση, την ενίσχυση και την ανάπτυξη της περιοχής, με την παροχή κινήτρων για τον εποχιακό τουρισμό. Έτσι, οι πάμπολλοι επισκέπτες της πόλης, που θα την επισκεφθούν με αφορμή την συγκεκριμένη διοργάνωση, θα απολαύσουν όχι μόνον το άφθονο κρασί, αλλά και τρεις ημέρες γεμάτες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες στα οινοποιεία του Leverano, μουσική, καλλιτέχνες δρόμου, γευσιγνωσία παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, μαθήματα οινογευσιγνωσίας, αλλά και εκπαιδευτική βόλτα στην καρδιά των αμπελώνων του Leverano, επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία, εκθέσεις και πολλά άλλα. Πάρτε μια πρώτη γεύση από το πλούσιο φωτορεπορτάζ μας, κάνοντας αρχή από το video στο κανάλι μας στο YouTube, με την υπέροχη παραδοσιακή μουσική και τον χορό tarantella pizzica, που σημαίνει το τσίμπημα της αράχνης ταραντούλας! Πρόκειται για εξαιρετικά δημοφιλή λαϊκό χορό της Νοτίου Ιταλίας, καταγόμενο από την χερσόνησο του Σαλέντο, στην περιοχή της Puglia, ο οποίος αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές, όπως η Καλαβρία και η ανατολική Μπαζιλικάτα (Basilicata).

Κυρίες με χαρακτηριστικές μεσαιωνικές φορεσιές προσφέρουν μεσαιωνικό κρασί με ποικιλία μπαχαρικών, που του προσδίδουν εξαιρετική γεύση.

Το Leverano είναι μια μικροσκοπική γεωγραφικά περιοχή που παράγει εξαιρετικά Π.Ο.Π. κρασιά, αξιοποιώντας την χαρακτηριστική για ολόκληρη την Puglia ύπαιθρό του, η οποία είναι επίπεδη, ζεστή, ξηρή και κατάφυτη με ελαιώνες στα νότια και δυτικά του Leverano ή αμπελώνες στα βόρεια και στα ανατολικά. Η Puglia άλλωστε παράγει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου της Ιταλίας, ενώ παράλληλα, εδώ και πολύ καιρό, είναι γνωστή ως γόνιμη οινοπαραγωγική περιοχή. Το Leverano, μαζί με αρκετούς από τους γείτονές του, φιλοξενεί σήμερα έναν αυξανόμενο αριθμό οινοποιών, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, αφήνοντας στο παρελθόν τις όποιες τάσεις μαζικής παραγωγής και ανάμειξης των κρασιών, σύμφωνα και με τις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. Στην κατηγορία Π.Ο.Π ανήκουν κόκκινα, ροζέ και λευκά κρασιά. Το Negroamaro είναι η ποικιλία επιλογής των δύο πρώτων, που αντιπροσωπεύει το απαιτούμενο ελάχιστο 65% οποιουδήποτε μείγματος. Το υπόλοιπο 35% μπορεί να αποτελείται από τα Malvasia Nera, Sangiovese και Montepulciano. Στα λευκά κρασιά, η Malvasia Bianca συμμετέχει με την «μερίδα του λέοντος» σε όλα τα μείγματα, ενώ τα Trebbiano και Bombino Bianco προστίθενται κατά την κρίση του οινοποιού. Με 300 ηλιόλουστες μέρες το χρόνο και τις μέσες καλοκαιρινές απογευματινές θερμοκρασίες να ξεπερνούν τακτικά τις 40 βαθμούς Κελσίου, τα σταφύλια που ωριμάζουν εδώ αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα σακχάρων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Τα κρασιά που με την σειρά τους παράγονται από αυτά τα σταφύλια, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και αποτελούν μία από τις βασικές προκλήσεις για τους οινοπαραγωγούς του Leverano να αξιοποιήσουν αυτό το προϊόν και να δημιουργήσουν ισορροπημένα και ελκυστικά κρασιά!

Η παρέα μας τσουγκρίζει με τα «νεαρά» κρασιά του 2018.

Ο μεσαιωνικός Πύργος του Leverano αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης και άξονα πολιτιστικής αναφοράς για τους κατοίκους της. Xτίστηκε γύρω στο 1220 ακολουθώντας νορμανδικά αρχιτεκτονικά πρότυπα και προστατεύθηκε από πειρατικές επιδρομές.

Η Chiesa matrice della Santissima Annunziata στο Leverano και σε πρώτο πλάνο το τεράστιο δαχτυλίδι γάμου, το οποίο συμβολίζει την πίστη (fidelity), το θέμα του φετινού εορτασμού.

Η Chiesa Μatrice della Santissima Annunziata (ο καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού) είναι ένα από τα μνημεία της πόλης που επιβάλλεται να επισκεφθεί όποιος βρεθεί εδώ. Χτίστηκε μεταξύ Αυγούστου 1582 και 1603 σε προϋπάρχον κτίριο και το 1747 ανακαινίστηκε, μετά από σοβαρές καταστροφές που υπέστη το 1743. Η αρχιτεκτονική του ναού αντανακλά τη μετάβαση από την Αναγέννηση στο Μπαρόκ και έχει μια απλή πρόσοψη, με λιτή διακόσμηση, στην οποία υπάρχουν τρεις πύλες εισόδου. Στο εσωτερικό του ναού θα θαυμάσετε πολυάριθμα και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας έργα, όπως οι βωμοί του 18ου αιώνα, το αρχαίο γλυπτό του San Rocco και τα έργα ζωγραφικής του 17ου αιώνα. Το σημερινό καμπαναριό είναι πρόσφατης κατασκευής και έχει ανεγερθεί για να αντικαταστήσει το αρχικό, που κατέρρευσε το 1829.

Οι πλατείες και οι δρόμοι της πόλης είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο…

…που παρακολουθεί τα δρώμενα, τα οποία εκτυλίσσονται σε κάθε γωνιά του ζωντανού σκηνικού της πόλης ή ψωνίζει στα δεκάδες υπαίθρια μαγαζάκια. Εδώ και ο Torre dell’ Orologio (Πύργος του Ρολογιού).

Τα τεράστια «δαχτυλίδια», που όπως είπαμε συμβολίζουν την πίστη…

…το θέμα των φετινών εορτασμών, κρέμονται σε όλους τους δρόμους, φορτωμένα με ματσάκια από φύλλα δάφνης.

Εδώ, μία ακόμα εκδοχή της «βέρας»!

Εντυπωσιακά happenings…

…και δεκάδες εικαστικά δρώμενα απαντώνται σε κάθε μας βήμα.

Βεβαίως, από ένα φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι πιο ενδιαφέροντες πάγκοι, αυτοί του street food. Εδώ, οι διάσημες πατάτες-σπιράλ, οι οποίες φτιάχνονται εύκολα χρησιμοποιώντας μια πατάτα και ένα καλαμάκι για σουβλάκι και στην συνέχεια φυσικά τηγανίζονται.

Τεράστια ψησταριά για λουκάνικα και χοιρινό κρέας προς τέρψιν των χιλιάδων επισκεπτών…

…και ακριβώς δίπλα το ιδανικό τους ταίρι, το διάσημο κρασί Cantalupi.

Τα χαρακτηριστικά στενά δρομάκια της πόλης πλημμυρισμένα με κόσμο…

…όπως και οι πλατειούλες της.

Ο καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού.

Πόρτες και περάσματα…

…οδηγούν σε όμορφες γωνιές της πόλης φορτωμένες μνήμες και ιστορία!

Παντού πωλούνται εκλεκτά τοπικά χειροποίητα προϊόντα, φαγώσιμα και όχι μόνον.

Χαμηλές στοές αποτελούν ένα ακόμα γοητευτικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.

Ο μεσαιωνικός Πύργος είναι ορατός σχεδόν από παντού…

…και φυσικά από την γειτονική του Piazza Roma.

Πάγκος που πουλά το χαρακτηριστικότερο και βασικότερο μουσικό όργανο της tarantella pizzica, το ταμπορέλλο, που δεν είναι άλλο από το ντέφι. Επάνω του φυσικά ζωγραφισμένη μία ταραντέλα (ταραντούλα)!

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της πόλης και βεβαίως…

…στην Chiesa di Santa Maria delle Grazie e convento dei Frati Minori, την εκκλησία της Santa Maria delle Grazie, με το προσαρτημένο μοναστήρι των Frati Minori.

Μέσα από ένα δρομάκι, από τα στενότερα που έχω δει…

…και πίσω από την ειδική κατασκευή για αναμνηστικές φωτογραφίες, σας εύχομαι και του χρόνου και καλά κρασιά!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Europe, GastronomyΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: