1ο Gastronomy Fest Chios 2019 – Το πανόραμα της «Μυρωδάτης Χίου» στον Άγιο Γεώργιο Συκούση


Στο πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό του Αγίου Γεωργίου Συκούση, στην Κεντρική Χίο, πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή τελετή έναρξης του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού 2019 -1st Gastronomy Fest-, με τίτλο «Η Χίος σε καλεί να την γευθείς», που διοργανώθηκε σε ολόκληρο το νησί, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Χίο, με εξαιρετική επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή, το διήμερο 20 – 21 Ιουλίου, από τον νεοσύστατο και υπερδραστήριο Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Γαστρονομικού Πλούτου της Χίου, με το ευωδιαστό πλέον όνομα «Μυρωδάτη Χίος». Το Φεστιβάλ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιτυγχάνοντας να τοποθετήσει την Χίο στη θέση που της αξίζει, στον χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού, αποδεικνύοντας τις προοπτικές που έχει το νησί στον συγκεκριμένο τομέα. Όλες οι εκδηλώσεις είχαν ως πρωταγωνίστριες τις νοικοκυρές των χωριών της Χίου και τις παραδοσιακές συνταγές του κάθε τόπου.

Ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης ή Άη-Γιώργης, είναι ένα από τα Μαστιχοχώρια της Χίου, το οποίο οι Αγιωργούσοι -όπως ονομάζονται οι κάτοικοί του σύμφωνα με το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα- έχουν καταστήσει ένα από τα πιο εύπορα χωριά της Χίου χάρη στην ακαταπόνητη εργατικότητά τους, ασχολούμενοι κυρίως με τη γεωργία και το εμπόριο, ενώ και το επάγγελμα του ναυτικού δεν είναι καθόλου σπάνιο. Το χωριό βρίσκεται κρεμασμένο στο «φρύδι» της κεντρικής οροσειράς του νησιού, ανάμεσα στις κορυφές Κακή Ράχη, Προφήτης Ηλίας και Παγόβουνο, απολαμβάνοντας εκ της θέσεώς του μια μαγευτική θέα προς τον Κάμπο της Χίου, τη θάλασσα του Αιγαίου και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Το χωριό πήρε το όνομά του από το παλιό Μοναστήρι, που λειτουργούσε εκεί προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο προσδιορισμός «Συκούσης» πιστεύεται ότι προήλθε από την ονομασία «Συκούς» αρχαιότερου οικισμού, που προϋπήρχε στην ίδια τοποθεσία, από τον οποίο όμως δεν σώζεται πλέον τίποτα. Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1518 από τον  μοναχό Σωφρόνιο Σέψη, ο οποίος οργάνωσε τους πρώτους κατοίκους γύρω από το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία του πιστεύεται ότι είναι πιστό αντίγραφο της Νέας Μονής και παρόλο το γεγονός ότι έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις, ακόμη διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος. Από το παλιό μοναστήρι σώζονται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο Σταυρός και ο Πύργος. Το χωριό, που απέχει από την πόλη της Χίου 11,5 χλμ., συναποτελείται από μικρές γειτονιές με όμορφα ονόματα, όπως η Κάτω Γειτονιά, ο Γύρος, ο Περίγυρος, ο Περίαυλος, η Πατηματιά, ο Λιβαδόρκης, «του Μπου», οι Πρίνοι, ο Σταυρός, η Μέση (=το κέντρο του χωριού ή η κεντρική οδός). Πολλοί Αγιωργούσοι έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και ακόμα περισσότεροι στην Αμερική, οι περισσότεροι όμως επιστρέφουν στον γενέθλιο τόπο τους κάθε καλοκαίρι. Οι κάτοικοί του ανέρχονται σε 850 περίπου, ενώ πριν την Κατοχή ξεπερνούσαν τις 2.000. Λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο με 50 περίπου μαθητές, Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών (από το 1938), ενώ υπάρχει επίσης Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος (Ατρόμητος Αγίου Γεωργίου Συκούση), που ιδρύθηκε το 1969. Τοπικά προϊόντα του Άη-Γιώργη, εκτός από την μαστίχα, είναι επίσης το ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα, τα σύκα, η σούμα και οι παστελαριές, το μέλι και το παστέλι, αλλά και τα προϊόντα τριαντάφυλλου, το γλυκό κουταλιού και το λικέρ.

Πανοραμική άποψη του Άη-Γιώργη Συκούση.

Ένας από τους ανεμόμυλους του χωριού.

Η θέα είναι πραγματικά συγκλονιστική από το χωριό, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μπαλκόνι της Χίου.

Η βόλτα στα γραφικά δρομάκια του χωριού, με τις καμάρες και τα πετρόχτιστα σπίτια…

…είναι ένα από τα πράγματα που επιβάλλεται να κάνει ο κάθε επισκέπτης του…

…αν θέλει πραγματικά να γνωρίσει την ψυχή του τόπου…

…και να «μυρίσει» το άρωμα της πλούσιας ιστορίας του!

Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγεται η Πέτρα του Αγίου Γεωργίου (σε πρώτο πλάνο), επί της οποίας διακρίνονται οι πατημασιές του αλόγου του Αγίου.

Δίπλα ακριβώς στην Πέτρα του Αγίου Γεωργίου η πλατεία του Μπου, επί της οποίας και πραγματοποιήθηκε το σύνολο των εκδηλώσεων που περιγράφονται αμέσως παρακάτω, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Οβελιστηρίου – Ψησταριάς «Του Μπου». Όταν η ξενάγησή μας στο χωριό -από τον εκλεκτό συνάδελφο δημοσιογράφο και άφθαστο γνώστη της Χίου, αλλά και της ιστορίας της, Δημήτρη Μιωτέρη- ολοκληρώθηκε και φθάσαμε εδώ, οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές του νησιού, είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους…

…οι συμμετέχοντες Σύλλογοι είχαν ήδη στήσει τα τραπέζια τους και τα είχαν στολίσει με τα καλούδια, που ο καθένας τους ετοίμασε…

…και οι πρωταγωνίστριες της βραδιάς είχαν πάρει τις θέσεις τους. Από αριστερά: Ελένη Ψυχούλη – δημοσιογράφος γαστρονομίας και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών, Άννα Κλαδιά – Πρόεδρος του Συλλόγου «Μυρωδάτη Χίος», Ιωάννα Σταμούλου – blogger γαστρονομίας, Άννα Καρυστιανού – Ταμίας του Συλλόγου «Μυρωδάτη Χίος» και Ειρήνη Καρυστιανού – Αντιπρόεδρος του ίδιου Συλλόγου.

Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου επί το έργον. Η Ελένη μαγειρεύει κοτόπουλο με παστελαριές, σουμάδα, αμύγδαλα και τσακιστές ελιές με σχίνο, όλα τοπικά προϊόντα Χίου φυσικά!

Και ιδού η συνταγή!

Υλικά

•1/2 φλ. αμύγδαλα

•1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες

•1/2 φλ. ελαιόλαδο

•4-5 σύκα κομμένα σε κυβάκια

•1 σφηνάκι σουμάδα

•1 σφηνάκι κρασί χιώτικο

•2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

•1 φλ. τσακιστές ελιές με σχίνο χωρίς το κουκούτσι

•Θυμάρι ή φασκόμηλο

•Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

1.Αφήνουμε τα σύκα να μουλιάσουν λίγο μέσα στη σουμάδα.

2.Ζεσταίνουμε σε φαρδύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει.

3.Αλατίζουμε.

4.Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

5.Προσθέτουμε τα σύκα με τη σουμάδα.

6.Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τις ελιές και ανακατεύουμε.

7.Πασπαλίζουμε με το φασκόμηλο και σερβίρουμε.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε μια σαλάτα με σπασμένο εφτάζυμο παξιμάδι (με μαγιά ρεβυθιού), ελιές, ξυλάγγουρο, κάπαρη, μυζήθρα, θυμάρι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Το σβήσιμο με το κρασί μοσχοβόλησε ολόκληρη την πλατεία!

Αμέσως μετά η Ιωάννα μας ετοίμασε το επιδόρπιο, ένα αλλιώτικο ρυζόγαλο, πλούσιο σε υφή και μαστιχάτη γεύση, που μας θύμισε αμυδρά παγωτό καϊμάκι! Στην φωτογραφία η Ιωάννα βάζει την τελευταία πινελιά, που πραγματικά απογειώνει την συνταγή: μια κουταλιά γλυκό τριαντάφυλλο, αγιωργούσικο βεβαίως!

Σας παραδίδω και αυτήν την συνταγή!

Υλικά

· 120 γρ. ρύζι γλασέ

· 360 γρ. νερό

· 700 γρ. γάλα φρέσκο

· 500 γρ. κρέμα γάλακτος

· ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου

· 120 γρ. ζάχαρη

· 1 κουτ. σούπας σαλέπι

· 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

· Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο

· Μπισκότα με γεύση μαστίχας

Εκτέλεση

1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με το ρύζι και το αλάτι να βράσουν μέχρι να πιει το ρύζι όλο το νερό του και να μαγειρευτεί κρατώντας ελαφρά ο κόκκος του.

2. Στο μεταξύ κοπανίζουμε την μαστίχα με 1 κουταλιά από τη ζάχαρη. Διαλύουμε και το σαλέπι σε λίγο από το γάλα.

3. Όταν το ρύζι μαγειρευτεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την κοπανισμένη μαστίχα, το διαλυμένο σαλέπι και τη ζάχαρη.

4. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει το ρυζόγαλο.

5. Μεταφέρουμε το ρυζόγαλο σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.

6. Σπάζουμε κομμάτια από μπισκότα μαστίχας και τα μοιράζουμε σε μπολ. Μοιράζουμε από πάνω το ρυζόγαλο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο.

7. Σερβίρουμε προσθέτοντας πάνω απ’ το καθένα από μια καλή κουταλιά γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο.

Σημείωση:

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε ρυζόγαλο με αρώματα μαστίχας και χιώτικου μανταρινιού. Σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστούμε το σαλέπι με 30γρ. κορν φλάουρ, προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1 κουταλιά της σούπας πολτοποιημένες φλούδες μανταρινιού και συνοδεύουμε το ρυζόγαλο με μαρμελάδα μανταρινιών αραιωμένη με λίγο ούζο χιώτικο.

Η έκφραση των κοριτσιών μετά την δοκιμή του αλλιώτικου ρυζόγαλου, τα λέει όλα!

Αμέσως μετά την μαγειρική από τις διάσημες καλεσμένες του Φεστιβάλ, ξεκινά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, αυτό της γευσιγνωσίας των τοπικών εδεσμάτων που ετοίμασαν οι χρυσοχέρες νοικοκυρές – μέλη των συμμετεχόντων Συλλόγων. Δεν θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από το πλούσιο τραπέζι του διοργανωτή Συλλόγου «Μυρωδάτη Χίος«.

Και τι δεν μας κέρασε η «Μυρωδάτη Χίος«! Μελιτζάνες γιαουρτλού, κουκόφαβα, ρολάκια μελιτζάνας με σκορδάτη σάλτσα, σουφλέ μελιτζάνας με δυόσμο, κολοκυθόπιτα, κοτόπιτα και χιώτικα μαμούλια, γλυκάκια που οπτικά θυμίζουν κουραμπιέδες, καθώς είναι πασπαλισμένα με άχνη, η καρδιά τους όμως κρύβει ένα απρόσμενο μείγμα αμυγδάλων και καρυδιών αρωματισμένων με ροδόνερο.

Η πανταχού παρούσα και βοηθούσα κυρία Κατερίνα Καρυστιανού, μητέρα της Άννας και της Ειρήνης, ανέλαβε το show cooking, ετοιμάζοντας με επιδεξιότητα χιώτικο μπεγότο, δηλαδή γόνο με κρεμμύδια στο τηγάνι. Απίστευτη νοστιμιά!

Φυσικά όλα τα εδέσματα δοκίμασαν τόσο η Πρόεδρος της «Μυρωδάτης Χίου» Άννα Κλαδιά όσο και η προσκεκλημένη του Συλλόγου Ελένη Ψυχούλη.

Οι μελιτζάνες γιαουρτλού ήταν από τα εδέσματα που δύσκολα θα ξεχάσουμε…

…ενώ η βελούδινη κουκόφαβα μας έχει βάλει στον πειρασμό να την υιοθετήσουμε και στο σπίτι!

Η κολοκυθόπιτα σε πρώτο πλάνο και πίσω το μπεγότο.

Η δεύτερη στάση μας δικαιωματικά ανήκει στον οικοδεσπότη Μορφωτικό Σύλλογο του Αγίου Γεωργίου Συκούση, που ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό την διατήρηση και διάδοση της πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς του χωριού, καθώς και την ψυχαγωγία των κατοίκων μέσα από ανάλογες δραστηριότητες. Εκτός από το κατατοπιστικότατο βιβλιαράκι για το χωριό, από τον πάγκο του Συλλόγου πήραμε επίσης παστελαριές (με βάση τα ξερά σύκα) και στραγάλι, ένα παραδοσιακό χιώτικο κέρασμα…

…που διακρίνεται εδώ σε πρώτο πλάνο, σε ξεχωριστά σκεύη, ενώ δοκιμάσαμε επίσης ρεβυθοπίλαφο, μαλαθροπιτάκια, κολοκυθόπιτα, καναπεδάκια με ντόπιο τυρί και ντοματάκια…

…και βεβαίως τα διάσημα χερίσια μακαρόνια, που ετοίμαζαν επιτόπου με απίστευτη γρηγοράδα και άνεση οι ντόπιες νοικοκυρές.Τα χερίσια ξεχωρίζουν για το σχήμα τους και την τρύπα στο κέντρο τους, που δημιουργείται καθώς η ζύμη πλάθεται με μαεστρία γύρω από το ξυλαράκι του σπάρτου ή σήμερα πια γύρω από ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Βεβαίως ξεχωρίζουν και για τη νοστιμιά τους.

Ρεβυθοπίλαφο.

Κολοκυθόπιτα.

Ντολμαδάκια.

Καναπεδάκια.

Μαλαθροπιτάκια, δηλαδή σφουγγάτο με μάραθο.

Μαμούλια και λουκουμάδες.

Η Ελένη Ψυχούλη και εκατέρωθέν της ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιωτέρης (δεξιά της) και ο σύντροφός της Κώστας Αγριγιάννης, δοκιμάζουν τις λιχουδιές και ρωτούν λεπτομέρειες για τις συνταγές (βασικά μόνο η Ελένη ρωτά, οι κύριοι δοκιμάζουν).

Από το περίπτερο του Άη-Γιώργη δεν θα μπορούσε να λείπει το παραδοσιακό καζάνι για την περίφημη σούμα, το τοπικό χιώτικο απόσταγμα από σύκα, στο οποίο αναμειγνύονται και άλλα φρούτα, στην συγκεκριμένη περίπτωση πορτοκάλια, μήλα και κυδώνια.

Στο stand της εταιρείας τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων Χίου «Μυροβόλος Χίος»,  δοκιμάσαμε υπέροχους χιώτικους κουραμπιέδες…

…αμυγδαλωτά με μαστίχα…

…αλλά και χιώτικα μασουράκια, ένα απίθανο γλυκό με αμυγδαλόψιχα και γλυκό υποβρύχιο με γεύση μαστίχας.

Πλούσιο σε τοπικά εδέσματα και το τραπέζι της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Χίου, όπου μεταξύ άλλων δοκιμάσαμε αγκινάρες με κουκιά, ντολμαδάκια, ντοματοκεφτέδες…

…σπανακόπιτα, χερίσια μακαρόνια με σάλτσα, μπισκοτάκια μαστίχας και υπέροχο μαστιχογλυκό με άρωμα Κάμπου.

Για το τέλος, τι πιο ιδανικό από ένα λιμοντσέλο, παρέα με την Ελένη!

Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου δεν θα μπορούσε να μην παρουσιάσει όλα τα «βαριά» ονόματα της ποντιακής κουζίνας…

…με πρώτο και καλύτερο τον τανωμένο σουρβά, ένα από τα διασημότερα ποντιακά εδέσματα, μια σούπα -αυτό σημαίνει σουρβάς- με γιαούρτι και ρύζι -αν δεν μπορέσετε να βρείτε πλιγούρι ή σιτάρι- απλή και εύκολη, υγιεινή και νόστιμη. Στο μαγείρεμα, όπως και σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου, πρωτοστατεί ο Αντιπρόεδρός του Αστέριος Σαλτσίδης (στο κέντρο, με το χαρακτηριστικό καπελάκι του). Τον ευχαριστώ και από εδώ για τις ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές εκδόσεις που μου προσέφερε.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πιροσκί…

…ο τσαχλαμάς, ένα ρόφημα από πασκιτάν (γαλακτοκομικό προϊόν από γιαούρτι, ένα από τα αμέτρητα γαλακτοκομικά της ποντιακής γαστρονομίας) ανακατεμένο με νερό (τσαχλαεύω=ανακατεύω, εξ ου και η ονομασία)…

…και βεβαίως τα διάσημα γλυκά ωτία.

Ο Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Αθλητικός Σύλλογος της περιοχής Κοφινά και Σίφι ετοίμασε, μεταξύ άλλων, για όλους τους συμμετέχοντες ψητό χιώτικο τυρί μαστέλο με συνοδεία ψητών επίσης λαχανικών, μουσακά στο τσουκάλι…

…στραπατσάδα με φρέσκια ντομάτα…

…και ρύζι με αρακά, μανιτάρια, κοτόπουλο και κρέμα με άρωμα μαστίχας και ντόπια τυριά του Τσοπάνη, από την Βόρεια Χίο.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν δυναμικά και οι γειτονικές Οινούσσες, με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Οινόεσσα», φέρνοντας στη Χίο τις γεύσεις του τόπου τους, αλλά και τον ναυτικό του αέρα!

Εκτός, λοιπόν, από τα χερίσια μακαρόνια εδώ γευθήκαμε επίσης παραδοσιακές τυρόπιτες, τσαχλαμά (είδος πίτας)…

…σουπιές γεμιστές με απολύτως ταιριαστή διακόσμηση…

…γιαπράκια και κολοκυθομπούρεκο.

Αν και τον επισκεφθήκαμε τελευταίο, λόγω της τοποθέτησής του στο χώρο, ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου – Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», πραγματικά μας εντυπωσίασε με την ποσότητα, αλλά κυρίως την γεύση των εδεσμάτων του, όλα με μικρασιατικές ή και πολίτικες καταβολές, όπως γίνεται φανερό και από την τόσο ταιριαστή διακόσμηση του μπουφέ.

Η πίτα Καισαρείας αποτελεί για εμένα προσωπικά μεγάλη αδυναμία! Την συγκεκριμένη την λάτρεψα! Δίπλα, γνωστά κι αγαπημένα σμυρνέικα σουτζουκάκια με ρυζάκι για συνοδεία, ιμάμ μπαϊλντί και ασλίκι, ένα πανεύκολο και ασύγκριτης γεύσης «ψωμένιο» γλυκό.

Μπουρέκι μυζήθρας και πολίτικη σαλάτα ταμπουλέ για τη συνέχεια. Πολύ ωραία η ιδέα των τυπωμένων συνταγών για την σαλάτα, αλλά και για τον σιμιγδαλένιο χαλβά, άλλο μεγάλο σουξέ της πολίτικης κουζίνας.

Στην γωνιά των γλυκισμάτων πρωταγωνιστεί φυσικά ο νηστίσιμος χαλβάς, συνοδευόμενος από μαρμελάδα κορόμηλο, γλυκό κουταλιού φυστίκι, λικέρ καΐσι και σέρυ.

Η Άννα Κλαδιά και η Ελένη Ψυχούλη φαίνεται ότι έχουν πολλές απορίες να λύσουν!

Αμέσως μετά έρχεται η σειρά των Χορευτικών Συγκροτημάτων. Πρώτο – πρώτο, το Χορευτικό του οικοδεσπότη Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Συκούση, ο οποίος διατηρεί συνολικά 5 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

Παρουσίασαν τσαμπουνιστούς σκοπούς του χωριού τους υπό τους ήχους τσαμπούνας (από τον Παντελή Σούκα και τον Νίκο Αττούνη) και τουμπιού από τον Γιώργο Βαφέα, ο οποίος τραγούδησε επίσης. Χόρεψαν τους ακόλουθους χορούς της Νότιας Χίου: Συρτός – Κάτω χορός – Χασαποσέρβικο, Μαρού, Σιγανός – Τρεχάτος, Νοσοκόμα και Μόστρα.

Ακολούθησε το Χορευτικό του Μορφωτικού Σύνδεσμου Βαρβασίου Χίου – Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», που παρουσίασε χορούς των Ελλήνων της Πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας. Συγκεκριμένα χόρεψαν: Πολίτικο ατσίκ μπάλο, Αραμπά, Γιαρούμπι και Καρσιλαμά Μαστίχα.

Στη συνέχεια, τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Ομίλου Χίου «Λέων Αλλάτιος»…

…της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Χίου…

…και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Οινουσσών «Οινόεσσα», χόρεψαν τους ακόλουθους χορούς της Χίου: Ένα καράβι από τη Χιο, Νενητούσικος ή Τρίπατος, Πυργούσικος και Συρτός Πολίτικος.

Ο Σύλλογος Ποντίων Χίου χόρεψε χορούς του Πόντου και συγκεκριμένα: Ομάλ, Καλόν κορίτσ’, Τικ Τρομαχτόν και Κότσαρι.

Το Χορευτικό του Κέντρου Παράδοσης και Λαογραφίας «Νηρηίδες», φορώντας φορεσιές από τα χωριά της Χίου, χόρεψε χορούς του νησιού: Σούστα Βολισσού, Κρητικιά Λεμονιά και Συρτό Χίου – Αγία Μαρκέλλα.

Το εντυπωσιακό τελείωμα βρήκε όλα τα χορευτικά στο κέντρο της πλατείας, όπου πολύ γρήγορα προσχώρησαν και πολλοί από τους θεατές -όπως η Άννα Κλαδιά και οι αδελφές Άννα και Ειρήνη Καρυστιανού, που βλέπουμε στην φωτογραφία- χορεύοντας τον Γύρο της Χίου, ένα «γαστρονομικό» απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε παρακάτω.

«Από τη Χίο βρε παιδιά, βαπόρι θα ναυλώσω

μανταρινοπορτόκαλα τον κόσμο θα γεμώσω.

Στην Πισπιλούντα αμύγδαλα, στις Κηπουριές κοκκάρι,

αν πεις και μέσα η Βολισσός, βράζει από το λάδι.

Παππάδες από την Πιραμά, στην Παρπαριά κατσίκες,

Αγίασμα απ’ το Μελανιός, κρεμμύδια από τις Τρύπες.

Και Κουρουνιώτικο κρασί, σούμα απ’ τα Νενητούρια,

στο Άγιο Γάλας, βρε παιδιά, θα πάρομε καρύδια.

Μαστίχα από το Βουνό, γλυκάνισο απ’ τη Φλάτσα,

στα Πατρικά αμύγδαλα, όλα πάνε στην πιάτσα.

Εις τα Σκλαβιά κηπουρικά και κάτω στους Βαβύλους

και προφαντά μιάμιση οκά από τους Νερομύλους».

Οικογενειακή φωτογραφία των μελών του Χορευτικού Συγκροτήματος του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Ομίλου Χίου «Λέων Αλλάτιος»…

…και του Χορευτικού του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Συκούση.

Η υψηλού επιπέδου εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των εξαιρετικά κομψών και πρωτότυπων αναμνηστικών δώρων, με την υπογραφή της χιώτικης εταιρείας χειροποίητων δημιουργιών «Μαριουργίες»…

…καθώς και των «πεντανόστιμων» καλαθιών, που περιείχαν μια πλατιά γκάμα μοναδικών χιώτικων προϊόντων. Οι απονομές αφορούσαν τόσο στους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ, όσο και σε όλους όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή οργάνωση και ολοκλήρωσή του.

Πρώτη-πρώτη παρέλαβε τα δώρα της η Ελένη Ψυχούλη

…ακολούθησε η Ιωάννα Σταμούλου…

…και η υπογράφουσα, με την δημοσιογραφική της ιδιότητα φυσικά, ως εκπρόσωπος των εκδόσεων «Μικρές Κυκλάδες – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο» και του παρόντος ιστοτόπου.

Ακολούθησε ο καλός συνάδελφος Παναγιώτης Μπανταλάκης, από το «Αρχείον Πολιτισμού»

…η Έλενα Καρούμπη και ο Σπυρίδων Σπαής, ως εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, οι οποίοι πραγματικά οργώνουν την Ελλάδα συμμετέχοντας σε δεκάδες εκδηλώσεις, που αφορούν στα τοπικά προϊόντα του τόπου μας, προωθώντας πάντοτε με ζέση και μεράκι την επικοινωνία και τις συνέργειες μεταξύ των διαφόρων περιοχών που επισκέπτονται…

…οι αδελφές Ευαγγελία και Ελευθερία Γκρίμπα, που παρουσίασαν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το πρόγραμμα «Ο μικρός τουρίστας/καταναλωτής – Μια βαλίτσα ταξιδεύει», μια πολυβραβευμένη δωρεάν και εθελοντική εκπαιδευτική δράση, που στοχεύει στο να εκπαιδεύσει τα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν τουριστική και καταναλωτική συνείδηση…

…και τέλος όλοι οι εκπρόσωποι των συλλογικών…

…και λοιπών φορέων, που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση στηρίζοντας την διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Τελειώνοντας την μαραθώνια αυτή παρουσίαση θα ήθελα να ευχηθώ καταρχάς στην «Μυρωδάτη Χίο» να καταφέρει, μέσω των δράσεών της, να σκορπίσει τα αρώματα της Χίου όχι μόνον εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, γιατί το αξίζει ο ευλογημένος και πανέμορφος αυτός τόπος και κατά δεύτερον το παρόν 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού της Χίου, να γιγαντωθεί και να αποτελέσει έναν θεσμό, που θα εδραιώσει έτι περαιτέρω την θέση της Χίου στον γαστρονομικό και τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Η αρχή ήταν δύσκολη -και το γνωρίζω καλά από πρώτο χέρι-, όπως σε κάθε μεγάλο εγχείρημα άλλωστε, όμως το αίσιον τέλος και η αθρόα συμμετοχή χορηγών, συμμετεχόντων και θεατών δεν μπορεί παρά να προοιωνίζει μια λαμπρή μελλοντική πορεία!

Η εμφάνιση διοργανωτών & εθελοντών, αλλά και τα δώρα που προσφέρθηκαν οφείλονται στους πολύτιμους χορηγούς του Φεστιβάλ: Φροντιστήρια Πουκαμισάς, Ποτοποιία Κακίτση, Μπαχαράδικο – Φράγκος & Workshop. Τον κατάλογο των χορηγών ολοκληρώνουν ο Δήμος Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η εταιρεία Chios Farm, η ναυτιλιακή εταιρεία Blue Star Ferries, χορηγός μετακινήσεων των προσκεκλημένων του Φεστιβάλ, καθώς και τα ταξιδιωτικά γραφεία Sunrise Tours και Kanaris Tours.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.