«LifeScore» και «Social Hackathon – Η Δύναμη μιας Ημέρας», μία κοινωνική εκστρατεία με την υπογραφή της Corteva Agriscience


Ήταν μια Τρίτη πρωί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν, έχοντας αφιχθεί μόλις το βράδυ της προηγουμένης από τις «Οινικές Διαδρομές Παρίων» στην Πάρο και ενόψει αναχώρησής μου την Παρασκευή προς Νάξο, για το «Φεστιβάλ Πατάτας», αναρωτιόμουν έντρομη πώς θα καταφέρω να χωρέσω τις εκατοντάδες υποχρεώσεις μου σε μόλις 3 ημέρες παραμονής στο γραφείο! Τότε ακριβώς ήταν που «έσκασε» στο messenger το ξεσηκωτικό μήνυμα της γνωστής ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας Ίριδας Κρητικού: «Mήπως θέλεις να έρθεις στη Θεσσαλονίκη μεθαύριο, καλεσμένη σε ένα event κατά της πείνας στην Ελλάδα, διοργανωμένο από την Corteva Agriscience, εταιρεία διανομής σπόρων και πλαισιωμένο από εικαστική δράση με δικό μου συντονισμό;» Χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησα στην Ίριδα «Ναι, μ’ ενδιαφέρει πολύ, δώσε μου λεπτομέρειες!» Έτσι, την Τετάρτη το πρωί βρέθηκα στο λεωφορείο, που θα μας μετέφερε στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Hyatt Regency Thessaloniki, με μια θαυμάσια παρέα καλλιτεχνών, τους οποίους ναι μεν δεν γνώριζα -εξαιρουμένου του αγαπημένου φίλου μου Ανδρέα Σμαραγδή-, όμως οι συζητήσεις μας και εν γένει η παρέα τους αποδείχθηκαν τόσο συναρπαστικές, ώστε πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει το ταξίδι αυτό! Η επόμενη μέρα, η Πέμπτη, υπήρξε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες της ζωής μου, διότι συμμετείχα σε μία πρωτότυπη κοινωφελή δράση, που δεν ξέρω αν θα ξαναέχω ποτέ την ευκαιρία να βιώσω! Και για να γίνω πιο σαφής, η Corteva Agriscience, στο πλαίσιο της κοινωνικής εκστρατείας LifeScore (στην οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω) οργάνωσε εκείνη ακριβώς την ημέρα το πρώτο μέρος της όλης διοργάνωσης, το «Social Hackathon – Η Δύναμη μιας Ημέρας«, προκειμένου να δημιουργήσει τα υλικά επικοινωνίας των μηνυμάτων της κοινωνικής εκστρατείας LifeScore, μέσα από τα οποία η δράση αυτή θα πάρει σάρκα και οστά και θα γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό. Τι σημαίνει όμως Social Hackathon; Ο όρος “Hackathon” προέρχεται από τις λέξεις “Hackers” – “Marathon” και είναι η δημιουργική συνεύρεση ειδικών σε ορισμένο χώρο, για συγκεκριμένο χρόνο, με έναν κοινό σκοπό. Όταν ο σκοπός είναι κοινωφελής, ονομάζεται Social Hackathon. Το συγκεκριμένο Social Hackathon υλοποιήθηκε από 150 εθελοντές/εργαζομένους της εταιρίας Corteva Agriscience, νέους αγρότες από ολόκληρη τη χώρα, μέλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Μ.Κ.Ο. «Μπορούμε», καθώς και κάποιους δημοσιογράφους, της υπογράφουσας συμπεριλαμβανομένης. Με την καθοδήγηση 30 καταξιωμένων επαγγελματιών από το χώρο της επικοινωνίας και της τέχνης, οι εθελοντές-συμμετέχοντες, χωρίς καμία εξειδίκευση, δουλεύοντας ακούραστα και με αστείρευτη ενέργεια, κατάφεραν να δημιουργήσουν υλικά επαγγελματικού επιπέδου και μοναδικής αισθητικής, μέσα σε μία μόνο ημέρα!

Οικογενειακή φωτογραφία των συμμετεχόντων στο event της Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Πέμπτης πολλές απορίες άρχισαν να λύνονται κατά την διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης όλων των συμμετεχόντων, η οποία έληξε βρίσκοντας τον καθένα από μας με ένα χρωματιστό βραχιολάκι στο χέρι, του οποίου το χρώμα καθόριζε την ομάδα στην οποία θα συμμετείχαμε.

Το δικό μου γαλάζιο βραχιολάκι με οδήγησε στην αίθουσα δημιουργίας των ομαδικών έργων τέχνης, με θέμα «Σπορά Ζωής», που αποτέλεσαν την εικαστική αποτύπωση των μηνυμάτων κατά της σπατάλης τροφίμων. Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση των εικαστικών Μαρίας Παπανικολάου, Κικής Βουλγαρέλη, Ελένης Κυριαζοπούλου, Ίριδας Κρητικού -που είχε την επιμέλεια και τον συντονισμό του εργαστηρίου- και Μαρίας Πάστρα (αναφέρονται με την σειρά που εικονίζονται, από αριστερά προς τα δεξιά, στην φωτογραφία).

Το εργαστήρι πηλού υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Παπανικολάου σε πλήρη εξέλιξη…

…όπως και η δημιουργικότητα στην ομάδα της Μαρίας Πάστρα, στην οποία και είχα την χαρά να συμμετέχω…

…και στο πλαίσιο της οποίας δημιούργησα τα φοβερά και τρομερά φυστίκια που βλέπετε! Πάντως η δασκάλα μου και καινούρια μου φίλη, η Μαρία, μου είπε ότι έχω ταλέντο και εγώ πολύ σοβαρά, έχω να σας πω, το πήρα, διότι ένα τέτοιο χάρισμα δεν μπορούμε να το αφήσουμε να πάει χαμένο! Οι νεαροί «συμμαθητές» γύρω μου όλοι γεωπόνοι! Μεγάλες ανατροπές μου επιφύλασσε η ζωή για το διήμερο αυτό!

Η Κική Βουλγαρέλη επιβλέπει τα έργα μικτής τεχνικής (ζωγραφική – κολάζ) των «μαθητών» του δικού της εργαστηρίου…

…και σιγά-σιγά οι εικαστικές δημιουργίες παίρνουν σάρκα και οστά (κάποιες είναι πραγματικά μοναδικές)…

…κάνοντας τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια όλων μας να πάρουν σταδιακά την θέση της αρχικής ανησυχίας και των αμφιβολιών περί των καλλιτεχνικών μας δυνατοτήτων!

Η Ελένη Κυριαζοπούλου σε πρώτο πλάνο και η Κική Βουλγαρέλη στο βάθος, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα ομαδικά έργα, που δημιούργησαν αντιστοίχως οι ομάδες τους.

Αναλυτικά, μέσα από τις τέσσερις ομάδες των εθελοντών, δημιουργήθηκαν:

  • ένα τηλεοπτικό σποτ, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Χρήστου Πέτρου και την σκηνική επιμέλεια της εικαστικού Ελένης Πεχλιβάνη,
  • μηνύματα για μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • ταινία animation με τίτλο «Η Οδύσσεια της Τροφής»,
  • ομαδικά έργα τέχνης, με θέμα «Σπορά Ζωής», που αποτέλεσαν την εικαστική αποτύπωση των μηνυμάτων κατά της σπατάλης τροφίμων. Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση των εικαστικών Κικής Βουλγαρέλη, Ελένης Κυριαζοπούλου, Μαρίας Παπανικολάου και Μαρίας Πάστρα και με την  επιμέλεια και τον συντονισμό της Ίριδας Κρητικού.

Σημειώνεται ότι εθελοντικά συμμετείχε και ο φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να οπτικοποιήσουν τις δηλώσεις των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Επίσης, αρωγοί στην Κοινωνική Εκστρατεία είναι η μουσικοσυνθέτης Μαριέττα Φαφούτη, που έγραψε και επιμελήθηκε την μουσική στην ταινία animation «Η Οδύσσεια της Τροφής», ενώ η ηθοποιός Σάρα Εσκενάζυ δάνεισε την φωνή της στο animation! Τα υλικά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Social Hackathon θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της κοινωνικής εκστρατείας LifeScore, η οποία στοχεύει όχι μόνο στο να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά και στο να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Βεβαίως και δεν θα μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να σας παρουσιάσω τα ολοκληρωμένα έργα των εικαστικών εργαστηρίων με θέμα «Σπορά Ζωής». Εδώ η ομάδα της Ελένης Κυριαζοπούλου…

…η ομάδα της Κικής Βουλγαρέλη με το ομαδικό έργο της…

…και η ίδια ομάδα με τα ατομικά έργα της…

…η ομάδα της Μαρίας Παπανικολάου με την υπέροχη κορυφή σιταριού…

…και η ομάδα της Μαρίας Πάστρα, που η τόση ομορφιά των έργων της έκανε ακόμα και τον φωτογραφικό φακό να «τρέμει», όμως εγώ απτόητη θα την συμπεριλάβω την φωτογραφία, διότι πολύ απλά είναι η δική μου ομάδα!

Και επειδή το δημοσιογραφικό δαιμόνιο δεν καταλαγιάζει ούτε εν ώρα καλλιτεχνικής δημιουργίας, είπα να ρίξω μια ματιά και στα «γειτονικά» εργαστήρια. Εδώ το Animation Studio, όπου δημιουργήθηκε η ταινία με τίτλο «Η Οδύσσεια της Τροφής»…

…και εδώ το τηλεοπτικό studio, όπου δημιουργήθηκε ένα τηλεοπτικό σποτ, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Χρήστου Πέτρου και την σκηνική επιμέλεια της εικαστικού Ελένης Πεχλιβάνη.

Εδώ το εργαστήριο στο οποίο θα ήθελα να ήμουν -αν δεν ήμουν εκεί που ήμουν- με τον φωτογράφο Ανδρέα Σμαραγδή…

…ο οποίος βοηθά τους συμμετέχοντες να οπτικοποιήσουν τις δηλώσεις των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Ο Ανδρέας Σμαραγδής επί το έργον! Ελπίζω και εύχομαι να του αρέσει έστω και ελάχιστα η φωτογραφία μου! Ακόμα και αυτό το «ελάχιστα» θα ήταν έπαινος μεγάλος από έναν καλλιτέχνη αυτού του διαμετρήματος…

…και φυσικά δεν μπορώ παρά να είμαι εξαιρετικά υπερήφανη που με τιμά με την φιλία του!

Περίπου ενάμιση μήνα αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου 2019 και στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Corteva Agriscience, ανακοινώνοντας με χαρά την έναρξη της πρωτοβουλίας LifeScore, είχαμε κι εμείς οι ίδιοι, οι συμμετέχοντες του event στην Θεσσαλονίκη, την ευκαιρία να μάθουμε πολλά περισσότερα για την εξαιρετική αυτή δράση, τα οποία και σας μεταφέρουμε.

Πρωτοβουλία LifeScoreΗ κοινωνικά βιώσιμη πλατφόρμα της Corteva Agriscience για την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και την  καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων

Η Corteva Agriscience, με ηγετική θέση στην παγκόσμια και ελληνική αγορά, και παρουσία σε 130 χώρες με περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους, γεννήθηκε από τη συγχώνευση 3 διεθνών κολοσσών των αγροεφοδίων: Dow Agrosciences, DuPont Crop Protection και DuPont Pioneer. Η εταιρεία έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το 2018, με σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε κάθε γεωργό, με ένα μοναδικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο. Οι λύσεις της Corteva Agriscience ξεκινούν από τους κορυφαίους σπόρους Pioneer, τα προϊόντα φυτοπροστασίας και συνεχίζουν μέχρι τις πιο καινοτόμες υπηρεσίες ψηφιακής γεωργίας.

Στιγμιότυπο από την Συνέντευξη Τύπου.

Η επισιτιστική ανασφάλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις με εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με το Ι.Ο.Β.Ε., το πρόβλημα αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες, καθώς το 2015 η Ελλάδα καταλάμβανε την 8η θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια. Η πρωτοβουλία LifeScore είναι ο τρόπος που επέλεξε η Corteva Agriscience για να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία, αναφορικά με το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Πρόκειται για μια κοινωνικά βιώσιμη πλατφόρμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που συμμετέχουν στην επισιτιστική αλυσίδα (αγρότες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τοπικοί φορείς κ.λπ.) και στην εμπέδωση κοινωνικά ορθών πρακτικών σε σχέση με τη διαχείριση τροφής σε όλα τα στάδια της παραγωγής της -από το χωράφι μέχρι το σπίτι- προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και την αποδοτικότητα των πόρων, ώστε να αναπτυχθεί μια ανθεκτική, κοινωνικά συνεκτική παραγωγή, με ορατά οφέλη για την ποιότητα ζωής, την τοπική οικονομία, την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας. Αναπόσπαστο μέρος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το οποίο η Corteva Agriscience έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την από κοινού διάδοση της πληροφορίας του ζητήματος της επισιτιστικής ανασφάλειας, στην ελληνική κοινωνία, αλλά και για τη διατύπωση προτάσεων με σκοπό την επίλυσή του. Ένα σημείο στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η Corteva Agriscience, είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μία Πρωτοβουλία με ημερομηνία λήξης. Αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια αλλαγής συνηθειών και νοοτροπιών μέχρι να έχουμε ορατά αποτελέσματα στο μέτωπο της μάχης ενάντια στη σπατάλη τροφίμων. Το πρόγραμμα και οι δράσεις των προσεχών σταθμών του LifeScore θα ανακοινώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Ο Βουλευτής Τρικάλων και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παρέστη στην Συνέντευξη Τύπου, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Το επίδικο σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς είναι η παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η συλλογή του βρόχινου νερού με έξυπνα αρδευτικά συστήματα και η διατήρηση της καλής κατάστασης των εδαφών μας με τη γεωργία ακριβείας. Για εμάς, βιώσιμη γεωργία σημαίνει ευφυής γεωργία που χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεχνολογία για την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Συνεπώς, πρωτοβουλίες όπως το LifeScore, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που τη συναπαρτίζουν, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση γιατί δείχνουν το δρόμο προς την εμπέδωση καλών πρακτικών και βιώσιμης αντίληψης σε κρίσιμα προβλήματα της σημερινής εποχής».

Οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Corteva Agriscience Χριστίνα Λεγάκι ανέφερε σχετικά: «Η εταιρεία που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει η επένδυση στην καινοτομία για μια πιο αποτελεσματική παραγωγή, αλλά και το μέγεθος της ανθρώπινης προσπάθειας στη διαχείριση της τροφικής αλυσίδας, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά στο πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας και της σπατάλης τροφίμων. Επειδή πιστεύουμε ότι η σωστή λειτουργία της κυκλικής οικονομίας επιβάλει να αλλάξουμε την αντίληψή μας από το «παράγουμε περισσότερα» στο «παράγουμε αποτελεσματικότερα», όλοι εμείς στην Corteva Agriscience είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που ηγούμαστε του LifeScore, μιας πρωτοβουλίας με βιώσιμο κοινωνικό χαρακτήρα και δυνητικά καταλύτη της επίλυσης ενός προβλήματος, που μας αφορά όλους». 

Σύμμαχος της Corteva Agriscience και κοινωνικός φορέας στον οποίο δωρίζονται τα υλικά για την υλοποίηση της κοινωνικής εκστρατείας LifeScore είναι το «Μπορούμε», μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Από την εκκίνηση της δράσης της το 2011, μέσω του καινοτόμου μοντέλου διάσωσης & προσφοράς φαγητού, έχει σώσει και προσφέρει περισσότερες από 30.000.000 μερίδες φαγητού σε εκατοντάδες κοινωφελείς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Καθημερινά αγωνίζεται για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τη σπατάλη φαγητού μέσω παρουσιάσεων, εκδηλώσεων, ενημερωτικών βίντεο και ραδιοφωνικών μηνυμάτων και κυρίως εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές. Το «Μπορούμε» είναι από το 2016 μέλος του Πάνελ Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και -μεταξύ άλλων- έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τη σειρά του, ο Εμπορικός Διευθυντής της Corteva Agriscience Γεράσιμος Νικολόπουλος ανέφερε: «Στην Corteva Agriscience είμαστε υπερήφανοι για την εκκίνηση της πρωτοβουλίας LifeScore. Μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία όσο και να αναβαθμίσει το ρόλο του Έλληνα παραγωγού μέσα στην αλυσίδα τροφίμων. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε την εκστρατεία, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε ορατά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στη σπατάλη τροφίμων. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος. Σε αυτή τη διαδρομή, σε αυτόν τον αγώνα, έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Τόσο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την τεχνογνωσία του, όσο και το «Μπορούμε» στο κομμάτι της κοινωνικής εκστρατείας, αποτελούν ιδανικούς εταίρους σε μια συνεχή προσπάθεια κατάκτησης της επισιτιστικής ασφάλειας. Για να γίνει αυτό με αποτελεσματικό τρόπο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής βιωσιμότητας προκειμένου η δυναμική της όλης προσπάθειας να αποκτά νέους συμμάχους όσο προχωρά. Για τον λόγο αυτό, η πρωτοβουλία LifeScore θα βρεθεί σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με πρώτο σταθμό τη Λάρισα. Στο πλαίσιο των επισκέψεών της αυτών, θα αναζητά νέους τοπικούς συμμάχους, στην προσπάθειά της να αναπτύξει δίκτυα επικοινωνίας για την αποτελεσματικότερη διάχυση του σκοπού της».

Από την πλευρά της, η Clara Serrano, EMEA Marketing Leader Corteva Agriscience αναφέρθηκε στα εξής: «Το LifeScore, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τις αξίες της Corteva Agriscience αποτελεί γνήσιο παράδειγμα πρωτοβουλίας κοινωνικής βιωσιμότητας και όχι απλά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Εμπεριέχει τις αρχές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενταγμένης αρμονικά στο πλαίσιο μιας κοινωνικής αειφορίας. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, η Corteva Agriscience φέρνει τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, αναφορικά με τη διαχείριση της τροφής και την μεταφέρει με κοινωνική ευαισθησία στις τοπικές κοινωνίες ολόκληρης της Ελλάδας».

 

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Σπύρος Κίντζιος, με τη σειρά του δήλωσε: «Από την αλυσίδα παραγωγής μέχρι τον τρόπο διαχείρισης της κατανάλωσης, η σπατάλη τροφίμων και η επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση σε εισροές παραγωγής αποτελούν έναν φαύλο κύκλο με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αποτελεί μια πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιπτώσεις επισιτιστικής ασφάλειας αφορούν, δε, πολύ περισσότερους από τους κατοίκους της χώρας μας αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο 11 εκατομμύρια κατοίκους. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τους διεθνείς επισκέπτες της χώρας μας. Άρα η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός συνολικού πληθυσμού τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η αποτελεσματικότερη απάντηση σε αυτή την πρόκληση, έρχεται μέσα από τις συμμαχίες και τη συστράτευση δυνάμεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας, για το πολύ σοβαρό ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ασχολείται συνολικά με την αγροτική ανάπτυξη και τον κλάδο των τροφίμων, παραμένοντας συνεπές με το όραμα και την αποστολή του 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του, συμμετέχει με την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του στην προσπάθεια της Corteva Αgriscience για ένα κόσμο με σωστή νοοτροπία και πρακτικές αναφορικά με τη διαχείριση των τροφίμων, με ένα πρόγραμμα συνολικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών παρεμβάσεων».

Την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη Κοινωνική εκστρατεία «Social Hackathon – Η Δύναμη μίας Ημέρας» μοιράστηκε ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ένας εκ τον συνιδρυτών του «Μπορούμε» ως εξής: «Θα ήθελα να σταθώ σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να μοιραστώ την χρησιμότητα της εμπειρίας του Social Hackathon που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Η δράση αυτή ήταν πραγματικά μοναδική, αφού όλο το υλικό για μία ολοκληρωμένη κοινωνική εκστρατεία, δημιουργήθηκε μέσα σε μόνο μία μέρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την επισιτιστική ανασφάλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Το δεύτερο είναι ότι φυσικά το «Μπορούμε» δεν θα μπορούσε παρά να είναι σύμμαχος της Corteva Agriscience στην αντίληψη ότι η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και φυσικής ανάπτυξης, να επηρεάσει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και να οδηγήσει σε παχυσαρκία, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ποιότητας και υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας. Είμαστε μαζί στην προσπάθεια να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη και να αποδείξουμε τις κοινωνικές μας ευαισθησίες και την αποφασιστικότητά μας για μείωση της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξηση της απαίτησης για ποιοτική και υγιεινή διατροφή για όλους».

Εμπνευστής και υπεύθυνος υλοποίησης της πρωτότυπης ιδέας του «Social Hackathon – Η Δύναμη μιας Ημέρας» που συνδυάζει τη δύναμη της γνώσης, της εξειδίκευσης και του εθελοντισμού,  είναι η εταιρεία Admore. Ο Ευάγγελος Αντωνάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Admore δήλωσε: «Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εταιρείες που υποστηρίζουν κοινωφελείς σκοπούς, συνδυάζοντας έντονη εθελοντική δράση και κοινωνική ευαισθησία. Η Admore, με την 25ετή εμπειρία της, στέκεται αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που αποτελούν καλές πρακτικές εκστρατειών με έντονο πρόσημο κοινωνικής βιωσιμότητας (Social Sustainability)».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε, ως εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η Κατερίνα Θεοφιλοπούλου, η οποία δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εξάλειψη της επισιτιστικής ανασφάλειας και της σπατάλης τροφίμων. Είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντικό που η συγκεκριμένη καμπάνια γίνεται μέσα από την προαγωγή των αρχών του εθελοντισμού και της κοινωνικής ευθύνης».

Παρευρέθηκε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας.

Για περισσότερες πληροφορίες

CORTEVA
Σίσσυ Μάζη | Τηλ.: 2106889700 | E-mail: sissy.mazi@corteva.com

Μ.Κ.Ο. «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»
Αλέξανδρο Θεοδωρίδη | Τηλ.: 2103237805 | E-mail: info@boroume.gr

ADMORE
Aντωνάτος Ευάγγελος | Τηλ.: 2106100661   | E-mail: antonatos@admore.gr

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / EventsΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: