ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΥ
Μια γευστική περιπλάνηση στον ειδυλλιακό Μόλυβο της Λέσβου, όπου οι ευγενέστατες και καλονοικοκυρές Μολυβιάτισσες μας υποδέχθηκαν στις αυλές τους για να μας μαθαίνουν την τεχνική του γεμίσματος ενός κρεμμυδοντολμά -τα διάσημα και αγαπημένα μου σουγάνια-, το δίπλωμα του κληματόφυλλου και την μετατροπή του σε ντολμαδάκια γιαλαντζί ή με κιμά, το κλείσιμο του κολοκυθοκορφά (κολοκυθολούλουδο), αλλά και τα μυστικά της γεμιστής με ξερό χταπόδι μελιτζάνας, ενός μεζέ που πραγματικά μας γοήτευσε! Όλες οι δράσεις που παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο αποτελούν μέρος της διοργάνωσης Lesvos Food Fest 2018, Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο, τα τελευταία τρία χρόνια, στο νησί της Λέσβου από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Ε.Ο.Τ. και της ΓΣΕΒΕΕ, έχοντας παράλληλα την δυναμική στήριξη διαφόρων ακόμα φορέων και χορηγών, τοπικών και μη.

Την πιο γλυκιά ώρα της ημέρας, αυτήν που βάφεται με τα συγκλονιστικά χρώματα του ονειρικού ηλιοβασιλέματος του Μολύβου, αυτήν επέλεξαν οι νοικοκυρές του χωριού για να μας φιλοξενήσουν στις παραμυθένιες αυλές τους και να μας ξεναγήσουν στις αξέχαστες γεύσεις του τόπου τους!

Η πρώτη αυλή που επισκεφθήκαμε ήταν της Καλλιόπης, η οποία με την ομάδα της ετοίμασαν ντολμαδάκια με κληματόφυλλα σε δύο εκδοχές, γιαλατζί ή με κιμά, αμφότερες πεντανόστιμες! Από αριστερά οι κυρίες Μαρία, Νίτσα, Ελένη, Σούλα, Μπέτυ και Ελένη, επί του σερβιρίσματος.

Μια πιατέλα με λαχταριστά ντολμαδάκια δεν προλαβαίνεις ούτε να την φωτογραφήσεις καλά-καλά…

…γι’ αυτό οι «τεχνήτρες» που τα τυλίγουν δεν σταματούν να τα ετοιμάζουν ως αργά, μιας και οι επισκέπτες συνεχώς ανανεώνονται. Από αριστερά οι κυρίες: Ευστρατία, η οικοδέσποινα Καλλιόπη και η αδελφή της Παρασκευή.

Η οικοδέσποινά μας επί το έργον! Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό κατατοπιστικό video στο κανάλι μας στο YouTube.

Τα υλικά για τα ντολμαδάκια είναι βεβαίως γνωστά τοις πάσι, όμως, επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, σημειώστε: κρεμμυδάκι, ρυζάκι, μαϊντανός, κολοκυθάκι, ντοματούλα και καρότα, κληματόφυλλα βεβαίως και κιμάς αν δεν προτιμούμε τα γιαλαντζί. Οι έμπειρες μαγείρισσες μας τόνισαν ότι τα γιαλαντζί χρειάζονται πολλά αρωματικά και λαχανικά για να πάρουν γεύσεις, αντιθέτως, για αυτά με τον κιμά αρκεί ο μαϊντανός και το κρεμμυδάκι. Προσοχή, βράσιμο σε σιγανή φωτιά, γιατί όπως είπαμε το μαγείρεμα θέλει αγάπη και αφοσίωση.

Λίγο πιο πάνω, στη γειτονιά της Αγίας Κυριακής…

…φωλιάζει η αυλή της Ραλλούς (είναι αυτή με την ποδιά του Lesvos Food Fest), η οποία υποδέχεται τους πάντες στην πόρτα της.

Η ομάδα μαγειρικής για τις μελιτζάνες τις γεμιστές με ξερό χταπόδι σε «οικογενειακή» φωτογραφία. Από αριστερά: Νούλη Φωτοπούλου, Αθανασία Κράλλη-Τσίπρα, η οικοδέσποινα Ραλλού Κράλλη-Κωνσταντέλλη, Αδαμαντία Ευαγγέλου και Ειρήνη Σουγιουλτζή.

Για το μοναδικό αυτό έδεσμα χρησιμοποιείται ξερό και όχι φρέσκο χταποδάκι, διότι προφανώς η γεύση του είναι πολύ πιο έντονη και πλούσια, αλλά και γιατί οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν κατά κόρον την αποξήρανση ως μέθοδο συντήρησης προϊόντων. Το χταποδάκι κόβεται με «μάτσισμα», χρησιμοποιώντας δηλαδή δύο κοφτερά μαχαίρια που τα κινούμε παράλληλα, αλλά με κίνηση προς αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτή ήταν η μέθοδος για το κόψιμο και του κιμά, στις εποχές που το κάθε νοικοκυριό δεν διέθετε όχι μπλεντεράκι, αλλά ούτε καν την παλιά μηχανή του κιμά! Στη γέμιση συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, ρυζάκι, κρεμμύδι και κρασί.

Οι μελιτζάνες γεμιστές με ξερό χταπόδι ήταν για μένα μια συνταγή-αποκάλυψη! Μια πεντανόστιμη και πρωτότυπη συνταγή, την οποία δεν γνώριζαν ούτε καν όλες οι νοικοκυρές του Μολύβου!

Διαβαίνοντας τα γραφικά καλντερίμια της Μήθυμνας φτάνουμε στην τρίτη αυλή, της Μέλπως…

…η οποία λούζεται στα χρυσαφένια χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Στην αυλή της Μέλπως η ομάδα που ετοίμασε και κέρασε τα γεμιστά κολοκυθάκια και τους κολοκυθοκορφάδες σε πλήρη απαρτία. Από αριστερά: Ελένη Τεκέ, Θάλεια Βατή, Βασιλική Ευαγγέλου, Ειρήνη Σερέτη και η οικοδέσποινα Μέλπω Τορόζ.

Οι επισκέπτες πολλοί και εδώ, ντόπιοι και μη, δοκιμάζουν και παράλληλα κλέβουν μυστικά από τις «ειδικές»…

…για τα υλικά και τον τρόπο γεμίσματος και κλεισίματος…

…των κολοκυθοκορφάδων…

…αλλά και των τρυφερών ντόπιων κολοκυθιών, από τους μπαχτσέδες του χωριού.

Πριν σναχωρήσουμε για την επόμενη αυλή μια έκπληξη μας περιμένει στο εσωτερικό του σπιτιού της Μέλπως, όπου η ίδια μας ξενάγησε στην μικρή αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή της…

…αλλά μας έδειξε και την breathtaking -για να μιλήσουμε και λίγο ελληνικά!- θέα από το παράθυρό της. Θα ήθελα να μείνω εδώ για πάντα!

Αυτές, λοιπόν, οι επισκέψεις στις παραδοσιακές αυλές είχαν διπλό, για να μην πω τριπλό, κέρδος, διότι…

…δεν μας μύησαν απλά στα μυστικά της τοπικής κουζίνας, αλλά έγιναν αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο τον τόπο και κυρίως τους ανθρώπους του.

Άφιξη με το γλυκοσούρουπο στην τελευταία αυλή, της Πελαγίας…

…όπου εξακολουθούν να ετοιμάζονται τα σουγάνια κατά δεκάδες. Εδώ, η Σούλα Αντωνάκα, τα τυλίγει με ταχύτητα και επιδεξιότητα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό κατατοπιστικό video στο κανάλι μας στο YouTube.

Στα υλικά της συνταγής περιλαμβάνονται ρύζι και κιμάς, κρεμμύδια, μαϊντανός, ντοματούλα και βεβαίως ντόπιο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ίσως το δυσκολότερο, όμως, κομμάτι της συνταγής να είναι η προετοιμασία των κρεμμυδιών. Αρχικά τα ξεφλουδίζουμε και στη συνέχεια χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα εξωτερικά στρώματά τους, σταματώντας στην καρδιά. Στη συνέχεια…

…τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε νερό που βράζει και τα βγάζουμε να κρυώσουν. Κατόπιν, με προσοχή για να μείνουν ακέραια, βγάζουμε ένα-ένα τα στρώματα του κρεμμυδιού, καθένα από τα οποία γίνεται ένα σουγάνι. Αν είναι μεγάλο το κόβουμε στη μέση. Κρατάμε τις καρδιές που δεν μπορούν να γεμιστούν για άλλο φαγητό. Τα σουγάνια είναι πραγματικά από τους ωραιότερους ντολμάδες, που μπορεί κανείς να δοκιμάσει.

Η ομάδα μαγεριρικής των κρεμμυδοντολμάδων σε απαρτία. Η οικοδέσποινα Πελαγία, καθιστή στο άκρο δεξιά.
Ευχαριστούμε θερμά όλες τις γυναίκες, τις οικοδέσποινες και τις ομάδες τους, που μας υποδέχθηκαν με τόση ευγένεια και μας ξενάγησαν στα μυστικά της κουζίνας τους!
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΥ
Στην πλατεία Λευκονοίκου, πάντοτε στο πλαίσιο της διοργάνωσης Lesvos Food Fest, ο Μόλυβος υποδέχθηκε και μας παρουσίασε, τα μοναδικά κρασιά του Βορείου Αιγαίου, προερχόμενα από την Λέσβο, αλλά και από την Λήμνο, τη Χίο και την Σάμο. Τα κρασιά αυτά συνοδεύτηκαν από τα υπέροχα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα της Λέσβου, που παρουσιάστηκαν με την φροντίδα του Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» από τον Μανταμάδο και τα οποία δοκίμασαν και απόλαυσαν οι πολλοί επισκέπτες της εκδήλωσης.
Παράλληλα, πάντα στην φιλόξενη πλατειούλα Λευκονοίκου, παιδάκια από 6 ετών και πάνω μαγείρεψαν «μαμαλέλια» και «κουλίκια», παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου, μέσα από την εκτέλεση των οποίων τα παιδιά, με τη βοήθεια των εκπροσώπων του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, έμαθαν πώς να αποφεύγουν την σπατάλη σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ΜΠΟΡΟΥΜΕ αποτελεί την συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων, με σκοπό ακριβώς την μείωση της σπατάλης φαγητού και παράλληλα την αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς στην Ελλάδα.
Τέλος, στους ατμοσφαιρικούς και ανακαινισμένους χώρους του Οθωμανικού Χαμάμ του Μολύβου, φιλοξενήθηκε η βιωματική δράση «Νόστιμοι Προορισμοί», με συμπρωταγωνιστές τα βότανα της λεσβιακής γης και το αλάτι της θάλασσας του νησιού.
Παρουσίαση τοπικών πρϊόντων της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου

Στους πρόποδες του λόφου, που στεφανώνεται από το Κάστρο του Μολύβου -έργο των Γατελούζων ηγεμόνων- φωλιάζει η μικρή πλατεία Λευκονοίκου…

…η οποία αυτές τις ημέρες φιλοξενεί τις περισσότερες εκδηλώσεις του Lesvos Food Fest...

..της διοργάνωσης που ήρθε, για δεύτερη χρονιά φέτος, να συμπληρώσει με τα αρώματα και τις γεύσεις της τις υπόλοιπες αθλητικές, πολιτιστικές και εναλλακτικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, στο πλαίσιο δράσεων του δικτύου Lesvos the Other Aegean.

Γαλακτοκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητος και γεύσης των εταιρειών Γαλακτοκομικά «Βασίλας» και Mystakelli Dairy Products: γραβιέρα, λαδοτύρι Π.Ο.Π., ξερή μυζήθρα, ανθότυρο και άλλα πολλά.

Τα τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου ξεχωρίζουν λόγω των ποιοτικών και γευστικών χαρακτηριστικών τους, που οφείλονται στις ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες του τόπου, αλλά και στην εμπειρία και την αγάπη των παραγωγών τους.

Οι διάσημες χάχλες της Λέσβου -μικρές κουπίτσες φτιαγμένες από ζυμάρι φρέσκου τραχανά- γεμισμένες με ανθότυρο και λιαστή ντομάτα.

Σουβλάκια με λαχανικά και φέτα από τo τυροκομείο Αιολικός ΑΕΒΕΤ, της Αγίας Παρασκευής.

Σουβλάκια με καρπούζι και ανθότυρο (φρέσκια μυζήθρα) Mystakelli Dairy Products. Να σημειώσουμε ότι οι πανέμορφες κεραμικές πιατέλες σερβιρίσματος προέρχονται από το Εργαστήρι Κεραμικής της Άννας Φωντή, στον Μανταμάδο.

Τηγανητά τυροκούλουρα Μανταμάδου, με ξερή μυζήθρα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του χωριού, αλεύρι, αυγά, γάλα και ζάχαρη.

Κρέμα από το Γαλακτοπωλείο Κουτσαμπάση, επίσης στον Μανταμάδο Λέσβου.

Τα εξαιρετικά κρασιά του Βορείου Αιγαίου συνοδεύουν όλα τα προαναφερθέντα αγνά τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου. Εδώ τα κρασιά της Χίου από τα Οινοποιεία ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. και Κτήμα Κεφάλα.

Την Σάμο εκπροσωπούν επάξια τα κρασιά της Ε.Ο.Σ. Σάμου και του Οινοποιείου Vakakis Wines.

Ο γνωστός αμπελώνας της Λήμνου εκπροσωπείται από το Κτήμα Χατζηγεωργίου, την Limnos Wines και το Οινοποιείο Γκαράλη Μανώλη.

Τέλος, η Λέσβος, η οποία λόγω μεγέθους και ούσα οικοδέσποινα της εκδήλωσης, κατέχει την μερίδα του λέοντος, καθώς παρουσιάζει οίνους των: Methymnaeos Organic Wines, Κτήμα Οινοφόρος και Μεσάντρα.

Από το stand του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, διοργανωτή και εμπνευστή του Φεστιβάλ, διανεμήθηκε άφθονο έντυπο πληροφοριακό υλικό, ενώ υπήρχαν επίσης διαθέσιμα πολλά αναμνηστικά είδη της διοργάνωσης.
Μαγειρική για παιδάκια με «μαμαλέλια» και «κουλίκια»

Στην πλατεία Λευκονοίκου τα παιδιά μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές, με τη βοήθεια ντόπιων νοικοκυρών. Εδώ, ανοίγουν φύλλο με πολλή προσοχή, προκειμένου να ετοιμάσουν τα «μαμαλέλια»…

…ενώ λίγο παραπέρα, άλλοι μικροί δημιουργοί ζωγραφίζουν ή κάνουν κατασκευές…

…πάντοτε υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των δραστήριων εκπροσώπων του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, της Άλιας Μοάτσου και του Αλέξανδρου Θεοδωρίδη.

Εδώ τα χειροποίητα ζυμαρικά «μαμαλέλια», αφού γεμίστηκαν με ανθότυρο και πήραν το σχήμα ζυμαρένιας καραμελίτσας…

…παραδίδονται στα χέρια έμπειρων γυναικών, που θα τα βράσουν και θα τα σερβίρουν. Εδώ, η κυρία Μαρία, η οποία είναι δασκάλα στο χωριό, βγάζει με προσοχή από την κατσαρόλα όσα ζυμαρικά ανεβαίνουν στην επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον έτοιμα.

Αφού περιχυθούν με καυτό βούτυρο και πασπαλιστούν με τριμμένη ξερή μυζήθρα είναι έτοιμα να τα γευτούμε. Οι πολλές πιατέλες που ετοιμάστηκαν άδειασαν όλες εν ριπή οφθαλμού!

Αμέσως μετά η κυρία Ελένη ξεκινά την προετοιμασία για τα «κουλίκια», ζυμώνοντας ξανά τα κομμάτια ζύμης που απέμειναν από την προηγούμενη συνταγή. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό video στο κανάλι μας στο YouTube.

«Κουλίκια» μπορούσαν να γίνουν ακόμα και με το αλεύρι, που περίσσευε από το τηγάνισμα των ψαριών. Το άκρον άωτον της οικιακής οικονομίας!

Αφού τηγανιστούν σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά…

…πασπαλίζονται με τριμμένη ξερή μυζήθρα και καταναλώνονται ζεστά. Το μεγαλείο της απλότητας στο αποκορύφωμά του.

Τα προσκοπάκια θα μαγειρέψουν κι αυτά τις επόμενες ημέρες, προς το παρόν παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα.
Η βιωματική δράση «Νόστιμοι Προορισμοί» στους χώρους του Οθωμανικού Χαμάμ του Μολύβου

Από αριστερά ο Παναγιώτης, η Νιόβη, η Ελπίδα και ο Θοδωρής, όλοι τους μουσειολόγοι, απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου…

…οι οποίοι οργάνωσαν την δράση «Νόστιμοι Προορισμοί», με σκοπό οι επισκέπτες της να έρθουν σε επαφή με τα βότανα και το αλάτι της λεσβιακής γης. Ο χώρος του Οθωμανικού Χαμάμ αποδείχθηκε ιδανικός για την πρωτότυπη αυτή έκθεση-παρουσίαση. Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς τόσο νέους ανθρώπους, να έχουν τόση διάθεση για δημιουργία!
Street food στο Λιμανάκι του Μολύβου

Στο λιμάνι του Μολύβου μεταφέρονται οι δράσεις του Lesvos Food Fest κατά το τελευταίο βράδυ της διοργάνωσης…

…με Ouzo Tasting και Street Food, στο πλαίσιο των οποίων δοκιμάσαμε μια σύγχρονη εκδοχή ψαροφαγίας τύπου “fish & vegetable chips”…

…και φυσικά το συνδυάσαμε με ντόπιο ουζάκι.

Αργότερα το βραδάκι ακούσαμε μουσικές παρέες στους δρόμους και τις ταβέρνες του λιμανιού, απολαμβάνοντας αυθεντικούς ήχους χωρίς ηχεία!
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε