Tο πολυβραβευμένο, καινοτόμο, βιωματικό και διαθεματικό πολυ-πρόγραμμα πολιτισμού «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια Βαλίτσα ταξιδεύει‘‘ αποτελεί ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα που άπτονται της «τουριστικής εκπαίδευσης», δηλαδή στοχεύει στο να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τουριστική συνείδηση, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την Ελλάδα και τους τουριστικούς της προορισμούς. Αυτό γίνεται μέσω διεξαγωγής βιωματικών εργαστηρίων και πρακτικών ασκήσεων, που έχουν διάρκεια από μία έως τρεις ώρες και που στηρίζονται σε έργα εικαστικών/καλλιτεχνών, σε σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό και σε κατάλληλο διδακτικό υλικό, φυσικά, μέσω σύγχρονης παιδαγωγικής μεθοδολογίας. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ο «δημιουργικός και παιγνιώδης χαρακτήρας», που έχει δοθεί στη δράση, ώστε με κατανοητό και εύληπτο τρόπο να γίνονται αντιληπτές έννοιες πολύ σημαντικές για τον τουρισμό, όπως το φυσικό περιβάλλον, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, η αγορά εργασίας/επάγγελμα, η ψυχαγωγία, η γεωγραφία, η ιστορία, ο ακτιβισμός, η κοινωνία, η τοπικότητα, ο εθελοντισμός, η οικονομία κ.λπ. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα πρόγραμμα με στόχο την προώθηση αξιών, διεθνών και παγκόσμιων Οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών, μέσω της ολιστικής προσέγγισης της εκπαίδευσης. Μέσα από νέες μεθόδους διδασκαλίας, που βασίζονται στη μη τυπική εκπαίδευση, συνδυάζονται βιωματικά ημιδομημένα εργαστήρια, που παρέχουν μεγάλη αυτενέργεια στους συμμετέχοντες, παιχνίδια ρόλων, μελέτες περίπτωσης, θεατρικό παιχνίδι, διαδραστικές ασκήσεις και άλλες δράσεις, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν ενεργό ρόλο.
«Ο Μικρός Τουρίστας – Μια Βαλίτσα ταξιδεύει«, από το 2015, έχει συμμετάσχει σε ποικίλες εκδηλώσεις και κοινά-στόχο (ελληνόφωνα & αγγλόφωνα) με σκοπό τη γνωστοποίηση και διάδοση του προγράμματος, όπως π.χ. σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων, σε ποικίλης θεματολογίας Φεστιβάλ, σε παιδαγωγικά και τουριστικά συνέδρια, σε εξειδικευμένα workshops εκπαιδευτικών/παιδαγωγών/εθελοντών/στελεχών Δήμων, σε σχολικές εκδηλώσεις κ.λπ. Η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος έχει επισφραγιστεί με πληθώρα διακρίσεων, που απέσπασε ήδη από το πρώτο έτος της επίσημης υλοποίησής του.
Δημιουργοί του προγράμματος αυτού οι πολυπράγμονες αδελφές Ελευθερία και Ευαγγελία Γκρίμπα, οι οποίες το παρουσίασαν και στην Χίο, κατά τη διάρκεια του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ «Η Χίος σε καλεί να την γευθείς», που διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή σε ολόκληρο το νησί, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Χίο, το διήμερο 20 – 21 Ιουλίου, από τον νεοσύστατο και υπερδραστήριο Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Γαστρονομικού Πλούτου της Χίου, με το ευωδιαστό όνομα «Μυρωδάτη Χίος». Ακολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ.

Στο υπέροχο σκηνικό του Βροντάδου και στην σκιά του Αίπους πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία η διαθεματική δράση «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια Βαλίτσα ταξιδεύει».
Το πρόγραμμα «Ο Μικρός Τουρίστας – Μια Βαλίτσα ταξιδεύει» υλοποιείται επισήμως κάτω από την ομπρέλα (αιγίδα) των εξής φορέων: Υπουργείο Τουρισμού, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του Ο.Η.Ε., Κέντρο Ευρωπαϊκής Ενημέρωσης και Πληροφόρησης (EuropeDirectCityofAthens), Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες), Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων, Όμιλος Unesco Τεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, Αμαρουσίου και Σερρών, Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Παράλληλα, έχει αποκτήσει έγκριση υλοποίησης από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (2016-2017) και φιλοξενείται, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι των εθελοντικών δράσεων «Έλα μαζί μας» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης (Σύνδεσμος Υποτρόφων), «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων, «ΠΑΡΟΔΟΣ 17» του Σώματος Ελλήνων Οδηγών, «MindtheLab» / Μετρό Αθηνών, «AthensScienceFestival» / Βρετανικό Συμβούλιο, «Φεστιβάλ Παιδιού» του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, «Φεστιβάλ Παιχνιδιού» του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης κ.άλ.

Την ίδια ώρα οι ενήλικες επισκέπτες του Φεστιβάλ ξεναγήθηκαν στην περίφημη Δασκαλόπετρα, έναν μονοκόμματο βράχο σε μορφή καθίσματος, στoν οποίo, σύμφωνα με τοπικό θρύλο, καθόταν ο επικός ποιητής Όμηρος διδάσκοντας. Ο Richard Chandler (1764) ονόμασε το βράχο ιερό της Κυβέλης, η οποία λατρευόταν στην αρχαία Χίο και υπήρχε ναός της, πιθανόν στην περιοχή του Βροντάδου, όπου βρέθηκαν πολλά ανάγλυφα και αγάλματα, καθώς και αναθηματική επιγραφή.
Στους πρόποδες του όρους Αίπος βρίσκεται η όμορφη ακρογιαλιά της Δασκαλόπετρας, όπου σύμφωνα με την παράδοση άφησαν οι ναύτες τον τυφλό Όμηρο, αφού τον μετέφεραν από την Ερυθραία. Η περιοχή, πλούσια σε νερά και βλάστηση, ονομάζεται και Βρύση του Πασά του νησιού, που τρέχει ακόμα νερό. Πολύ κοντά εδώ βρίσκεται η φημισμένη Δασκαλόπετρα, την οποία οι Ευρωπαίοι περιηγητές αναφέρουν ως Πέτρα του Ομήρου, ενώ οι οι ντόπιοι την αποκαλούν Δασκαλειό. Πρόκειται για έναν μεγάλο βράχο με επίπεδη επιφάνεια, ίχνη από εδώλια στην περιφέρεια κι έναν κομβικό βωμό στο μέσον του. Πιθανολογείται ότι αποτελούσε αρχαϊκό ιερό της θεάς Κυβέλης, που λατρευόταν στην απέναντι Ιωνία, αλλά οι λαϊκές παραδόσεις προτιμούν να διαδίδουν πως εδώ ο Όμηρος δίδασκε τα ποιήματά του.

Η υποδειγματική ξενάγηση έγινε από τον δημοσιογράφο και άριστο γνώστη της ιστορίας της Χίου Δημήτρη Μυωτέρη.

Πολύ κοντά εδώ βρίσκεται και η Βρύση του Πασά, η οποία ανήκει στον απλούστερο και περισσότερο διαδεδομένο τύπων των κρηνών, που απαντώνται σε όλη την επικράτεια της άλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το χτίσιμο των κρηνών από τους Οθωμανούς αποτελούσε ιερή επιταγή, μιας και, σύμφωνα με το Κοράνι, η προσφορά νερού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πράξεις αγαθοεργίας. Η ύπαρξη της κρήνης καταγράφεται στις αναφορές πολλών περιηγητών της Ευρώπης από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ολοκληρώνουμε με μια ειδυλλιακή εικόνα από την πανέμορφη παραλία του Βροντάδου!
Ακολουθώντας το δρόμο που τρέχει δίπλα στις ανατολικές ακτές του νησιού, με κατεύθυνση βόρεια από τη Χώρα και σε απόσταση μόλις 5 χ.λ.μ απ’ αυτήν, βρισκόμαστε ήδη στην πεδινή περιοχή του Βροντάδου, που με συνεχείς επεκτάσεις, αποτελεί πια σήμερα ένα σχεδόν ενιαίο οικιστικό σύνολο με τη Χώρα. Ο Βροντάδος, ο οποίος λόγω της έκτασης του διακρίνεται σε Άνω και Κάτω, αποτελείται κυρίως από καλοφτιαγμένα σπίτια ναυτικών, με κήπους και περιβόλια, που χαρακτηρίζουν την εικόνα της περιοχής. Στεκόμαστε απέναντι από το Δημαρχείο για να θαυμάσουμε το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, σήμα κατατεθέν της πόλης και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το Λαογραφικό Μουσείο του Φιλοπρόοδου Ομίλου, στον Άνω Βροντάδο. Μια βουτιά στην οργανωμένη πλαζ του όρμου Λω επιβάλλεται να χωρέσει στο πρόγραμμά μας, καθώς και κάποια από τα θαλάσσια σπορ, που η υποδομή της παραλίας προσφέρει στους λουομένους.

Η χρυσή τριάδα της διοργανώτρια ομάδας του Φεστιβάλ (από αριστερά): Άννα Καρυστιανού, Άννα Κλαδιά και Ειρήνη Καρυστιανού, Ταμίας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Συλλόγου «Μυρωδάτη Χίος».

Και για το τέλος, ένα υπέροχο ζαχαρόμηλο από το πλανόδιο ζαχαροπλαστειάκι της Βάσως Κριτάκη, που συγκέντρωσε την προσοχή μικρών και μεγάλων συμμετεχόντων.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε