Από το χανιώτικο «Πηγάδι του Τούρκου» αναβλύζουν μεσογειακές γεύσεις!


Αν βρίσκεστε στην Παλιά Πόλη των Χανίων και πιο συγκεκριμένα στην Σπλάντζια, την τούρκικη συνοικία, αναζητείστε το βενετσιάνικο κτήριο της οδού Καλλινίκου Σαρπάκη 1-3 (πίσω από τον πεζόδρομο της Χατζημιχάλη Νταλιάνη), στο οποίο στεγάζεται το διάσημο εστιατόριο «Το Πηγάδι του Τούρκου». Παράξενη ονομασία για εστιατόριο μπορεί να σκεφθεί κανείς, όμως οι οποιεσδήποτε απορίες διαλύονται όταν αντικρίζει το βάθους 12 μέτρων τούρκικο πηγάδι, που βρίσκεται εντός του κτηρίου! Γύρω από το πηγάδι αυτό, στην κεντρική σάλα και στους λοιπούς συνεχόμενους εσωτερικούς χώρους, στρώνονται τα χειμωνιάτικα τραπέζια του εστιατορίου, ενώ οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το δείπνο τους σε έναν εξίσου ατμοσφαιρικό χώρο, στις αυλές του «Πηγαδιού«, που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό, με πρωταγωνιστές το άφθονο πράσινο, τον υποβλητικό φωτισμό, τα έντονα μπλε τραπεζομάντηλα και τις ίδιου χρώματος πήλινες γλάστρες και τα κουφώματα, που έρχονται σε αντίθεση με τους βαμμένους σε χρώματα της ώχρας τοίχους! Το όλο concept θυμίζει έντονα ανατολίτικο σκηνικό με επιρροές κυρίως από το Μαρόκο, εκεί ακριβώς όπου περνούσε τα παιδικά της καλοκαίρια η δημιουργός του χώρου, η Τζένη Παγιαυλά. Σήμερα, στο τιμόνι του «Πηγαδιού» βρίσκεται η συνεργάτιδά της, η Ελίνα Μανουσαρίδου, και αυτό είναι το μόνο που έχει αλλάξει. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν τα ίδια! Τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας που σερβίρονται εξακολουθούν να έχουν επιρροές από το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Μέση Ανατολή, η εξυπηρέτηση παραμένει άψογη, οι γεύσεις που θα δοκιμάσετε είναι αυθεντικές και πλούσιες χωρίς να είναι βαριές, ενώ και οι μουσικές επιλογές είναι στο ίδιο πλαίσιο με το φαγητό. Η ιδιοκτήτρια και chef Ελίνα, υπογράφει ένα μενού που παίζει με τις γεύσεις, τα αρώματα και την εποχικότητα των υλικών, δημιουργώντας ένα μοναδικό παιχνίδι υφής και χρώματος, χωρίς ποτέ να θυσιάζει τη γεύση και την θρεπτική αξία του κάθε πιάτου. Μία τουλάχιστον επίσκεψη στο «Πηγάδι του Τούρκου«, θα αποτελέσει σίγουρα μία από τις πλέον αλησμόνητες γευστικές αναμνήσεις σας, από την ομορφότερη πόλη της Κρήτης.

Το Τζαμί του Κιουτσούκ (μικρού) Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί (Τζαμί του Γυαλού) αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τοπόσημα της πόλης των Χανίων. Χρονολογείται στο β’ μισό του 17ου αιώνα και χτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων, Κιουτσούκ Χασάν. Το Τζαμί έχει κυβικό κτίσμα που καλύπτεται από ένα μεγάλο ημισφαιρικό χωρίς τύμπανο τρούλο, τον οποίο στηρίζουν τέσσερα περίτεχνα πέτρινα τόξα. Από τη δυτική και τη βόρεια πλευρά του περιβάλλεται από στοά στεγασμένη από έξι μικρούς τρούλους χωρίς τύμπανο. Το Τζαμί, στην αυλή του οποίου υπήρχαν φοινικόδεντρα και τάφοι πασάδων και γενιτσάρων, σταμάτησε τη λειτουργία του το 1923 και σήμερα, αναπαλαιωμένο πλέον, αποτελεί χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων.

Πολύ κοντά και πίσω από το Τζαμί βρίσκεται το εστιατόριο «Το Πηγάδι του Τούρκου»…

…όπου θα απολαύσετε το δείπνο σας σε έναν υπέροχο χώρο, ένα ζωντανό θεατρικό σκηνικό…

…όπου όλες οι αισθήσεις ικανοποιούνται απολύτως, καθώς εκτός από την γεύση και φυσικά την όσφρηση, εδώ αγαλλιάζει επίσης η όραση…

…με τις τόσο προσεγμένες χρωματικές συμφωνίες, τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και την έντονη παρουσία πράσινου…

…αλλά και η ακοή με τα καλοδιαλεγμένα και απόλυτα ταιριαστά στον χαρακτήρα του χώρου μουσικά ακούσματα.

Τα πάντα εδώ έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα που παραπέμπει στην καθ’ ημάς Ανατολή! Από το εξώφυλλο του καταλόγου…

…έως το ίδιο το περίφημο πηγάδι του Τούρκου στην κεντρική σάλα του ομώνυμου εστιατορίου…

…και βεβαίως τις γεύσεις. Δροσερή πράσινη σαλάτα με βαλσαμικό, πατζάρι, σπόρους ροδιού, σουμάκ και σάλτσα γιαουρτιού.

Η ίδια η ιδιοκτήτρια και chef Ελίνα Μανουσαρίδου μας λέει: «Πιστεύω ότι το φρέσκο και υγιεινό φαγητό είναι απλά πιο γευστικό. Η τέχνη της παρασκευής νόστιμων, γευστικών τροφίμων αρχίζει με την προέλευση των συστατικών. Κανένα μέρος στον κόσμο δεν έχει πιο γευστικά ή υγιεινά συστατικά από την Κρήτη. Από την πλούσια ιστορία έως το πλούσιο έδαφός της, έχω χρησιμοποιήσει όλες τις πτυχές της μεσογειακής κουλτούρας και κουζίνας, για να διαμορφώσω αυτό που «Το Πηγάδι του Τούρκου» είναι σήμερα: αυθεντικό, νόστιμο, θρεπτικό και εκλεπτυσμένο φαγητό, που είναι τόσο καλό για εμάς όσο και για εσάς. Για να δώσω όλη την γεύση των συστατικών, μαγειρεύω σε χαμηλές θερμοκρασίες και μόνο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, εξασφαλίζοντας ότι κάθε μπουκιά θα είναι τόσο νόστιμη όσο και θρεπτική. Επίσης, στο εστιατόριο μας παρέχουμε επιλογές για άτομα που έχουν αλλεργίες ή διατροφικές δυσλειτουργίες».

Επίσης πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, ρόκα, ξηρό ανθότυρο και πιτούλες.

Σαγανάκι (ψημένο μακεδονικό τυρί) με μανιτάρια. Ο Σαντίκ Εφέντη, ένας Τούρκος μάγειρας του 19ου αιώνα, είπε ότι «το σαγανάκι είναι ένα καλό φαγητό, που τονώνει τον έρωτα στους άντρες»!

Απολαυστικός ανατολίτικος μουσακάς λαχανικών.

Σις κεμπάπ. Κιμάς με μυρωδικά και φυστίκια Αιγίνης, σερβίρονται με λεπτή αραβική πίτα, σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και σαλάτα. Λέγεται -μας πληροφορεί ο κατάλογος του εστιατορίου- ότι το περίφημο αυτό τουρκικό πιάτο, δημιουργήθηκε από τους Τούρκους στρατιώτες, που κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χρειαζόταν να στρατοπεδεύσουν για πολλούς μήνες.

Αέρινο λαχματζούν με αρνίσιο κιμά, ντομάτα, μπαχάρι, καυτερή πιπεριά και κουκουνάρια.

Εδώ ο γλυκός «Θάνατος από σοκολάτα» (κέικ σοκολάτας με sauce σοκολάτας), του οποίου η φήμη έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της πόλης.

Ο χώρος του εστιατορίου εξίσου εντυπωσιακός και κατά την διάρκεια της ημέρας.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, Greek Islands, Restaurants, RestaurantsΕτικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: