Εστιατόριο «Philεma» στις Βρυξέλλες, μια νησίδα Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης


«Σε αυτό το γοητευτικό ηλιόλουστο μπιστρό, θα δοκιμάστε γνήσιο ελληνικό φαγητό, που απέχει έτη φωτός από τα συνηθισμένα και τετριμμένα κλισέ. Μπορείτε ακόμα να περιμένετε μεσογειακά πιάτα, που οφείλουν την φρεσκάδα τους στα κορυφαία συστατικά τους, τα οποία μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε από το κατάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η νόστιμη κρέμα vinaigrette, ταυτοχρόνως λεπτεπίλεπτη όσο και δυνατή στη γεύση». Όταν αυτό είναι το κείμενο με το οποίο ο Michelin Guide 2020 προτείνει στους φανατικούς αναγνώστες του το ελληνικό εστιατόριο «Philεma» στις Βρυξέλλες, η παρουσίασή του θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήρης ακόμα κι αν δεν προσέθετα εγώ λέξη παραπάνω. Ωστόσο, όταν έχεις να κάνεις με ένα χώρο τόσο έντονα ελληνικό, όσο το «Philεma» και με έναν άνθρωπο τόσο πληθωρικό και ανεξάντλητο, όσο ο Chef και ιδιοκτήτης του Μάνος Μακρυγιαννάκης, τότε δεν ξέρεις κυριολεκτικά από που να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή τους.

Ο Chef Μάνος Μακρυγιαννάκης.

Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης γεννήθηκε το 1973 στην Κρήτη -στο χωριό Βασιλειές του Ηρακλείου, στους πρόποδες του Γιούχτα- και αποφοίτησε, ως αριστούχος, το 1996 από το Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, στην οποία και απέκτησε τις πρώτες του επαγγελματικές εμπειρίες. Λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε στην γενέτειρά του, υπηρετώντας σημαντικές θέσεις σε γνωστά εστιατόρια και πεντάστερα ξενοδοχεία, για να καταλήξει το 2002 στην θέση του Chef -για πρώτη φορά-, στο ξενοδοχείο Serita 5*, στην Χερσόνησο Ηρακλείου. Από κει και πέρα η πορεία ήταν πλέον μόνο ανοδική, καθώς ένα μόλις χρόνο αργότερα βρέθηκε στην Κοπεγχάγη, στο εστιατόριο Acropolis, όπου και κέρδισε τον Χρυσό Σκούφο. Στα τέλη του 2008, συνεχίζοντας την διεθνή καριέρα του, εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο και εργάστηκε σε αρκετά εστιατόρια, για να αναλάβει τελικά το 2011 την θέση του Executive Chef στο De Griekse Pirateke και να κερδίσει το 2012 το πρώτο βραβείο για Ελληνική Κουζίνα, από τον Delta Guide, τον βελγικό οδηγό εστιατορίων, που εκδίδεται σχεδόν επί μισό αιώνα πλέον.

To ελληνικό εστιατόριο «Philεma» στην αριστοκρατική περιοχή Ixelles των Βρυξελλών.

Από το 2015 ο Μάνος Μακρυγιαννάκης, κάνοντας το μεγάλο βήμα και εγκαινιάζοντας το δικό του εστιατόριο, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική κουζίνα όχι μόνο σε ό,τι αφορά την γαστρονομική σκηνή του Βελγίου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 2016, το Πρώτο Βραβείο Μεσογειακής Κουζίνας απονεμήθηκε από τον Delta Guide στο «Philεma», το εστιατόριό του με το ατόφια ελληνικό όνομα -και με έψιλον ελληνικό μάλιστα-, το οποίο έχει διακριθεί πολλάκις έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία στα 5 μόλις χρόνια της λειτουργίας του.

Ο Mάνος Μακρυγιαννάκης συνεργάζεται με μικροπαραγωγούς, Συνεταιρισμούς και οικοτεχνίες απ’ όλη την Ελλάδα, με τα προϊόντα των οποίων κατ’ αποκλειστικότητα μαγειρεύει και τα οποία συγχρόνως εκτίθενται και πωλούνται στο «Philεma».

Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης όμως, δεν είναι ο άνθρωπος που ικανοποιείται εύκολα και επαναπαύεται στις δάφνες του, αντιθέτως, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση αναζητώντας τρόπους προώθησης της ελληνικής κουζίνας και μύησης σ’ αυτήν όχι μόνο των Βέλγων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και πιο συχνά χαρακτηρίζεται ως «πρέσβης» της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, με τον ίδιο να δηλώνει σχετικά σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Κρύβει πολλή αγωνία και πολλές δράσεις για την ανάδειξη του πλούτου της ελληνικής γης και ειδικότερα την προβολή των ελληνικών προϊόντων, ώστε να είναι αναγνωρίσιμα από το ευρύ κοινό του εξωτερικού. Οι δράσεις είναι συνεχείς για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας γενικότερα, αλλά και για την προώθηση του πολύπλευρου ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού».  Στο πλαίσιο αυτών των δράσεών του ο Chef  οργανώνει πολλές εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος στο Ευρωκοινοβούλιο. Το 2017 συμμετείχε σε εκδήλωση του Δήμου Ixelles και του Επιτρόπου των Βρυξελλών για την Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν οι καλύτεροι chefs για την τοπική γαστρονομία καθενός από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παρουσίασε -μαζί με τους συνεργάτες του- ένα πανόραμα ελληνικών μεζέδων, ενώ παράλληλα, επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, διοργάνωσε τις εκδηλώσεις «Ελληνικό καφενείο με ελληνικές γεύσεις» και «4 Έλληνες chefs  φέρνουν την Ελλάδα στο πιάτο σας», κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότερα από 600 άτομα, δοκίμασαν και λάτρεψαν τις ελληνικές γεύσεις του Μάνου Μακρυγιαννάκη και των προσκεκλημένων συναδέλφων του από την Ελλάδα.  Επιπλέον, ο Μάνος Μακρυγιανάκης μιλάει τακτικά σε τηλεοπτικές εκπομπές, συμμετέχει σε σεμινάρια, όπως για παράδειγμα αυτό στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Etoile by Les Chefs το 2017 ή αυτό που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στην Κέρκυρα, όπου ο Chef ήταν προσκεκλημένος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, ενώ διοργανώνει και μαθήματα κουζίνας για παιδιά, όπου μέσα από ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για την Γ’ και Δ’ τάξη στο Αμιγές Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Βρυξελλών και με βάση τους άθλους και τον μύθο του Ηρακλή, οι μαθητές ανακαλύπτουν την φιλοσοφία, την ηθική, τη διατροφή και γενικότερα τον κώδικα ζωής των αρχαίων Ελλήνων ως πολιτιστική κληρονομιά.

Κουζίνα που τιμά την πρώτη ύλη και είναι μαγειρεμένη με μεράκι, ψυχή και σωστές τεχνικές είναι η σφραγίδα για ό,τι σερβίρεται στο «Philεma».

«Ένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, όταν φωνάζουμε  όλοι μαζί γίνεται επανάσταση» μου λέει, παροτρύνοντάς με να γράψω για την ανάγκη προώθησης της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό. «Μην γράψεις τίποτα για μένα, γράψε μόνο ότι πρέπει να γίνουμε όλοι ένα για να φτάσουμε την ελληνική γαστρονομία στην θέση που της αρμόζει στο εξωτερικό» λέει με πάθος! Είναι αυτό το ίδιο πάθος με το οποίο και μαγειρεύει για το «Philεma» γεύσεις όχι μόνο από την αγαπημένη του Κρήτη, αλλά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, γεύσεις από αυτές που τρώει μία οικογένεια, όπως και η δική του άλλωστε, η γλυκύτατη σύζυγός του Μαίρη και τα δύο αξιολάτρευτα παιδιά τους.

Βρεθήκαμε στο «Philεma» φέτος την Τσικνοπέμπτη και ζήσαμε, μαζί με τον Μάνο Μακρυγιαννάκη και την οικογένειά του, αλλά και τους ευγενέστατους συνεργάτες του, μια μοναδική εμπειρία Ελλάδας τόσες χιλιάδες μίλια μακρυά από την πατρίδα, που πραγματικά θα μας μείνει αξέχαστη!

Τόσο το «Philεma» όσο και ο ιδιοκτήτης και Executive Chef του…

…είναι πολυβραβευμένοι και πολυδιακεκριμένοι, προφανώς όχι τυχαία!

Μεγάλη ποικιλία από ελαιόλαδα και μέλια, ζυμαρικά, κυκλαδίτικα τυριά, αλλαντικά από την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Δράμα, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ελληνικά κρασιά και μπίρες από μικρές ζυθοποιίες, είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα, που μπορεί να γευθεί ή και να αγοράσει όποιος επισκεφθεί το «Philεma».

Ελληνικό λευκό κρασί «Γυμνή Βασίλισσα» από το Κτήμα και Οινοποιείο Πιερία Ερατεινή.

Ένα εξαιρετικό σε σύλληψη και εκτέλεση ορεκτικό ήταν το πρώτο που κατέφθασε στο τραπέζι μας, δίνοντας τον τόνο για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει…

…ελιές τηγανητές με μανταρίνι, που ψήνονται στο φούρνο, προστατευμένες στην αγκαλιά μιας ζυμαρένιας κρούστας, η οποία στην συνέχεια σπάει αποκαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό της.

Αναμνήσεις ξυπνά ο τρόπος παρουσίασης της σαλάτας «Άρωμα Σαντορίνης» με ντοματίνια Σαντορίνης, κρίταμο, κάπαρη, ρόκα, πιπεριά, sorbet από λιαστές ντομάτες, vinaigrette πορτοκάλι και ανθό αλατιού. Όσο για την γεύση της, θα μπορούσα να «πεταχτώ» Βρυξέλλες μόνο για χάρη της!

Τσιλαδιά με φιστίκι Αιγίνης, περγαμόντο και μανταρίνι, γαρνιρισμένη με βλαστάρια ρεβυθιών. Όταν η παράδοση συναντά την δημιουργικότητα και από κοινού χτίζουν μια καινούρια ταυτότητα.

Σφουγγάτο με αυγά ελευθέρας βοσκής, ραδίκια και κατσικίσιο τυρί.

Μαραθόπιτα με πηχτόγαλο. Η Κρήτη στο πιάτο μας και είμαστε ακόμα στην αρχή!

Σφακιανόπιτες με χειροποίητη μαρμελάδα.

Τσιγαριαστό αρνάκι Βορείου Ελλάδος με παπαρδέλες λαχανικών.

Τηγανιά με γλυκάδια, συκωτάκια και παλαιωμένο ξύδι.

Η πανσέτα με νεράντζι συνοδεύτηκε με μουστάρδα «Philεma», με πρωταγωνιστές ούζο, μέλι και θυμάρι. Απλά υπέροχη!

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το δείπνο μας χωρίς οφτό αρνάκι…

…και μυζηθροπιτάκια με μέλι και κανέλα.

Η ποικιλία ελληνικών γλυκισμάτων, δια χειρός Μάνου Μακρυγιαννάκη, όπως και όλα τα προηγούμενα πιάτα, κυριολεκτικά μας αποτελείωσε!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Europe, Gastronomy, Restaurants, RestaurantsΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: