Το Φεστιβάλ «Αντίποδες» της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης -παλαιότερα γνωστό ως Lonsdale Street Greek Festival- επέστρεψε και φέτος στην ιστορική ελληνική περιοχή της οδού Lonsdale -απ’ όπου και η προαναφερθείσα ονομασία του-, για το διήμερο του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου και της Κυριακής 1 Μαρτίου. Η μεγαλύτερη ελληνική πολιτιστική γιορτή της Μελβούρνης διοργανώθηκε φέτος όχι μόνο υπό νέο όνομα, αλλά και με νέα εμφάνιση και πολλές νέες προσφορές και εστέφθη, όπως ήταν αναμενόμενο, με απόλυτη επιτυχία. Με περισσότερα από 90 περίπτερα, τρεις μεγάλες εξέδρες με δωρεάν ψυχαγωγία, εκατοντάδες καλλιτέχνες και δραστηριότητες για παιδιά, καθώς και πολλά bar και μια σειρά από εκλεπτυσμένες ελληνικές γαστρονομικές απολαύσεις, ήταν πραγματικά η ιδανική επιλογή για την ψυχαγωγία ολόκληρης της οικογένειας!

Οικογενειακή φωτογραφία διοργανωτών και επισήμων προσκεκλημένων κατά την έναρξη του Φεστιβάλ.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλειος Παπαστεργιάδης (διαβάστε στο link την ενδιαφέρουσα συνέντευξή του) λέει χαρακτηριστικά: «Οι «Αντίποδες» είναι μια διήμερη εκδήλωση που παρουσιάζει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, κάτι που είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς αν δεν είναι εκεί, διότι βάφουμε το κέντρο της Μελβούρνης με μπλε και άσπρο και όλοι ντυνόμαστε στα γαλανόλευκα. Υπάρχουν σχεδόν 100 περίπτερα, 3 εξέδρες και 500 περίπου καλλιτέχνες. Οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Μελβούρνης νομίζει ότι βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ένα από το πιο σημαντικά είναι ότι είμαστε ο μόνος οργανισμός στη Μελβούρνη, που μπορεί να κλείσει κεντρικούς δρόμους για δύο μέρες!»

Πανοραμική άποψη του χώρου της κεντρικής σκηνής του Φεστιβάλ.
Οι συμπρόεδροι του Φεστιβάλ Δημήτρης Μποσινάκης και ο Λεωνίδας Βλαχάκης είναι πεπεισμένοι ότι το φετινό Φεστιβάλ ήταν το μεγαλύτερο και το καλύτερο όλων. «Το 33ο Φεστιβάλ «Αντίποδες» περιελάμβανε περισσότερα περίπτερα, πωλητές και καλλιτέχνες από ποτέ άλλοτε, γεγονός που αποδεικνύει τη δημοτικότητα και τη φήμη του όχι μόνο εδώ [στη Μελβούρνη], αλλά και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Δημήτρης Μποσινάκης, ενώ ο Λεωνίδας Βλαχάκης πρόσθεσε με τη σειρά του: «Ενθαρρύνουμε πάντοτε όλους τους κατοίκους της Μελβούρνης να παρευρεθούν. Η προσέλκυση πλήθους άνω των 100.000 ατόμων ετησίως είναι πραγματικά μια γιορτή της πολιτιστικής πολυμορφίας. Στόχος μας είναι να μοιραζόμαστε τον ελληνικό πολιτισμό με όλους σε μια πολυπολιτισμική γιορτή.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλειος Παπαστεργιάδης απευθύνει χαιρετισμό προς τους πολυπληθείς θεατές των πολυποίκιλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
Στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» συμμετείχαν μερικοί από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες, μουσικούς, χορευτές, chef και μάγειρες σε ένα Σαββατοκύριακο-θεσμό διασκέδασης με ελληνικό χρώμα. Πάνω από 50 ομάδες χορευτών και μουσικών από τη Βικτώρια και άλλες πολιτείες της Αυστραλίας παρουσίασαν μια σειρά από παραδοσιακά και μοντέρνα κομμάτια. Αποκορύφωμα του Φεστιβάλ υπήρξε η δωρεάν συναυλία που έδωσε το Σάββατο το βράδυ 29 Φεβρουαρίου, στην κεντρική εξέδρα της Delphi Bank, η αγαπημένη τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκα, της οποίας η μαγευτική φωνή και οι επιτυχημένες εμφανίσεις ψυχαγωγούν το κοινό για δεκαετίες. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου με ένα μουσικό πρόγραμμα του προικισμένου Ελληνοαυστραλού καλλιτέχνη Σήφη Τσουρδαλάκη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης διαγωνισμούς εξίσου διασκεδαστικούς για συμμετέχοντες και θεατές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον περίφημο διαγωνισμό Zorba Til You Drop, μια δοκιμασία αντοχής, όπου ο τελευταίος που θα παραμείνει στο χορό κερδίζει ένα εισιτήριο με επιστροφή στην Ελλάδα, καθώς και τον δημοφιλή διαγωνισμός τραγουδιού Magic Mic, που προσκαλεί ερασιτέχνες ερμηνευτές να τραγουδήσουν ένα τραγούδι στα ελληνικά. Για πρώτη φορά στην φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός μαγειρικής Pass the Pastitsio, όπου -όπως είναι προφανές από το όνομά του- οι κριτές βράβευσαν το καλύτερα μαγειρεμένο παστίτσιο!

Η Γιώτα Νέγκα στην σκηνή του Φεστιβάλ «Αντίποδες» συναρπάζει με την φωνή της και το κοινό της Αυστραλίας.
Οι λάτρεις της ελληνικής κουζίνας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία εκλεκτών εδεσμάτων, καθώς, εκτός από τα ελληνικά εστιατόρια της οδού Lonsdale: Stalactites, Tsindos και International Cakes, υπήρχαν επίσης περισσότερα από 20 περίπτερα με ελληνικές γεύσεις, μεταξύ των οποίων και κάποια αγαπημένα του Φεστιβάλ, όπως τα: The Cypriot Kitchen, St. Gerry’s, Ilias The Greek, Greek Trojan Yiros, Cypriot Street Grill, Salt n Pepa, Honey Dee Loukoumades και Kalloni Little Dessert Island. Φυσικά, και εκείνοι που επιθυμούσαν να απολαύσουν ένα ποτό, είχαν μια μεγάλη ποικιλία από επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των Mythology και The Laundry. Παράλληλα, τα bar της οδού Lonsdale: Street Storyville, Touche Hombre και Emerald Peacock συμμετείχαν στο Φεστιβάλ με τις δικές τους προσφορές εμπνευσμένες από την Ελλάδα.

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να νοηθεί ελληνικής ταυτότητας Φεστιβάλ χωρίς γύρο…

…και ντολμαδάκια…

…αλλά και χωρίς ζωντανή επίδειξη ελληνικής μαγειρικής.
Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι το Φεστιβάλ «Αντίποδες» της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αποτελεί έναν ετήσιος θεσμός, που επί 3 και πλέον δεκαετίες, μετατρέπει για ένα Σαββατοκύριακο την Μελβούρνη σε μια πόλη, όπου χτυπά η καρδιά του απόδημου -και όχι μόνον- ελληνισμού. Όπως είναι αναμενόμενο στην διοργάνωση αυτή έχουν δώσει το παρόν κορυφαίοι Έλληνες τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη, η Γλυκερία, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τόσοι άλλοι. Το Φεστιβάλ έχουν τιμήσει, επίσης, με την παρουσία τους σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, αλλά και εκατοντάδες άλλοι διακεκριμένοι Αυστραλοί και Έλληνες πολιτικοί.

Τα Χορευτικά Τμήματα όλων των Ελληνικών Συλλόγων της Μελβούρνης και της Βικτώριας, αλλά και άλλων Πολιτειών, δίνουν δυναμικό παρόν στο Φεστιβάλ «Αντίποδες»…

…μεταξύ των οποίων, βεβαίως, οι Κρητικοί…

…οι Πόντιοι…

…και φυσικά οι Μυτιληνιοί με τον περίφημο καρεκλάδικο.

Χορευτικό συναπάντημα στην σκηνή του Φεστιβάλ…

…στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν και πολλά παραδοσιακά ελληνικά αποκριάτικα έθιμα, όπως οι Αράπηδες της Δράμας (πίσω με τις υψικόρυφες προσωπίδες)…

…ή οι μεταμφιεσμένοι του Σοχού, τα «Καρναβάλια», με τις πολύχρωμες προσωπίδες -με βάση μαύρο μάλλινο ύφασμα-, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι, αφήνοντας μία σχισμή στα μάτια και μία στο στόμα…
Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε θερμά τους διοργανωτές και προσωπικά τον Πρόεδρο Βασίλη Παπαστεργιάδη και τους συνεργάτες του για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην μακρινή Αυστραλία και να ευχηθούμε το Φεστιβάλ «Αντίποδες» να τα εκατοστήσει και να μας δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε από κοντά, ώστε να καταγράψουμε την δημοσιογραφική, αλλά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λαογραφική του διάσταση.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε