
Γενική άποψη της Ι. Μονής Χρυσοπηγής (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), στο Βαρύπετρο Χανίων.
Μερικά από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, πραγματικά στολίδια για τον θρησκευτικό τουρισμό της μεγαλονήσου, είχαμε την χαρά και την τύχη να επισκεφθούμε κατά την διάρκεια της περσινής παραμονής μας στα Χανιά, με αφορμή τους πανηγυρικούς εορτασμούς για τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο Διβόλη, στον Αλικιανό Χανίων. Στην περιήγησή μας αυτή είχαμε κοντά μας τους καλύτερους ξεναγούς, καταρχάς τον Αιδεσιμώτατο π. Μανώλη Κουδουμνάκη, που -μη φειδόμενος χρόνου και κόπου- ανέλαβε το σύνολο της περιηγητικής διαδρομής μας στα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, αλλά και τις ίδιες τις μοναχές και τους μοναχούς, οι οποίοι μας υποδέχθηκαν θερμά σε καθεμία από τις Μονές, φιλοξενώντας και ξεναγώντας μας όχι μόνο στους χώρους, αλλά και στους χρόνους -πολλούς συνήθως- της ιστορικής διαδρομής τους. Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε πρωτίστως και στον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό για την τιμητική πρόσκληση και την προσωπική του φροντίδα για κάθε λεπτομέρεια της φιλοξενίας μας στα Χανιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Δ΄ Χαραλαμπείων και κυρίως των εορτασμών προς τιμήν του συμπατριώτη μας Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου Διβόλη εξ Αλικιανού Κυδωνίας Κρήτης, στις 7 Φεβρουαρίου 2020.
1.ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ (ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ) ΣΤΟ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
Τον Ιούνιο του 2002 ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου Καθολικού της Μονής Χρυσοπηγής, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το οποίο δέκα χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2012, εγκαινιάσθηκε με λαμπρότητα και πάλι παρουσία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το νέο κτηριακό συγκρότημα της Μονής Χρυσοπηγής βρίσκεται στην περιοχή Βαρύπετρο Χανίων, στην σκιά αρχαίου Κάστρου, που χρησιμοποιήθηκε όμως και κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, ενώ βρισκόταν σε συνεχή χρήση μέχρι και την αρχή της Ενετοκρατίας, έχοντας λάβει την τελική του μορφή μετά την ανακατάληψη της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (10ος αι.). Το μοναστικό αυτό συγκρότημα, ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή, που αναδεικνύει έτι περαιτέρω το απίστευτης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον που το αγκαλιάζει, ευρισκόμενο σε απόσταση αναπνοής από την Αγία Κυριακή, ένα από τα παλαιότερα μετόχια της ιστορικής Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής, που βρίσκεται σε απόσταση 3 μόλις χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, με την ίδια αυτή επέκταση να συμπληρώνει και να συνεχίζει επάξια την μακραίωνη μοναστική ιστορία της Μονής Χρυσοπηγής. Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Μεταμόρφωση, έχει αρχίσει και η ανέγερση Ι. Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, που η αδελφότητα της Χρυσοπηγής ιδιαιτέρως ευλαβείται και στον οποίο ο τόπος αυτός χρωστάει την αναγέννησή του. Συγκλονίζουν πραγματικά τα όσα μας διηγήθηκαν οι μοναχές, κατά την διάρκεια της ξενάγησής μας, καθώς μας έδειχναν σημεία στα οποία ο Άγιος Πορφύριος τους υπεδείκνυε να χτίσουν ή να μην χτίσουν, επιλύοντας έτσι σωρεία προβλημάτων και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατασκευή του μοναστικού συγκροτήματος, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε επισκέθηκε τον συγκεκριμένο τόπο! Η Μονή Χρυσοπηγής διατηρεί επίσης μετόχι στην Ελάτη της Αρκαδίας, αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους.

Γαλήνη, κατάνυξη και ψυχική ανάταση είναι τα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή της παρουσίας μας στους χώρους της νέας Ι. Μονής Χρυσοπηγής…

…εκεί όπου, όπως εύλογα μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου δένει τόσο αρμονικά με τα έργα των ανθρώπων, ώστε η σφραγίδα της Θείας Χάριτος να είναι σχεδόν απτή.

Συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπινων κατασκευών, που θαυμάζουμε γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων των έργων τοιχοποιίας…

…και της πλακόστρωτης αυλής με την ανεμπόδιστη θέα, όλα αποτελούν έργα των χεριών των ακάματων μοναχών της Ιεράς Μονής…

…οι οποίες δεν φαίνεται να σταματούν μπροστά σε καμία πρόκληση, καθώς όχι μόνο μάζεψαν οι ίδιες τις πέτρες, που ήταν απαραίτητες για τις προαναφερθείσες κατασκευές, αλλά προέβησαν και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πραγματικού έργου τέχνης, του μοναδικού ψηφιδωτού δαπέδου του Καθολικού της Μονής, η συλλογή από τα βουνά της περιοχής και η ταξινόμηση των πέτρινων ψηφίδων του οποίου διήρκεσε επί μήνες. Έργα των άοκνων αυτών εργατριών της Ορθοδοξίας είναι ακόμα τόσο τα περίτεχνα κιονόκρανα όσο και οι ζωγραφιστές εικόνες, που κοσμούν το εσωτερικό του Καθολικού.

Η καλαισθησία, η απόλυτη τάξη και η ανυπέρβλητη νοικοκυροσύνη λάμπουν και στους λοιπούς χώρους της Μονής, εκεί όπου και πάλι ό,τι βλέπουμε αποτελεί πραγματικό χειροτέχνημα των μοναχών…

…από τα περίτεχνα δάπεδο και τα λεπτοδουλεμένα εργόχειρα…

…έως τα υπέροχα γλυκίσματα που γευθήκαμε και τα οποία αποτελούν ελάχιστο μόνο δείγμα των ποικίλων τεχνών, που επιτυχώς κατεργάζονται οι μοναχές, μεταξύ των οποίων η αγιογράφηση εικόνων, η λιθογλυπτική, η βιβλιοδεσία, η χρυσοκεντητική…

…η μελισσοκομία, η κηροπλαστική, η παρασκευή σαπουνιού και λιβανιού και τόσα άλλα, που κοσμούν την ευρεία βεντάλια των παραδοσιακών μοναστικών τεχνών.

Θαυμάζοντας την θέα που εκτείνεται στο σύνολο σχεδόν του βόρειου τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και στους απέραντους ελαιώνες ως το Κρητικό Πέλαγος, έχεις πραγματικά την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πιο κοντά στον Θεό.

Αποχαιρετώντας τον επίγειο τούτο παράδεισο και διαβαίνοντας για μια ακόμα φορά τα λιθόστρωτα μονοπάτια και το πέτρινο γεφύρι, που συνδέει την Μονή Χρυσοπηγής στο Βαρύπετρο με τον έξω κόσμο…

…και αφού διασταυρωθήκαμε με ένα από τα πολλά κοπάδια ζώων, που βόσκουν αμέριμνα στην ορεινή αυτή περιοχή…

…κατευθυνθήκαμε προς το Μετόχι της Αγίας Κυριακής, το οποίο, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία από τον αύλειο χώρο της Μονής Χρυσοπηγής, βρίσκεται μέσα σε δασωμένη λαγκαδιά, με την ως εκεί διαδρομή να συντροφεύεται από τα σπήλαια-σκήτες μοναχών, που έζησαν σε αυτά και που σήμερα είναι αφιερωμένα, μεταξύ άλλων, στον Άγιο Αντώνιο, στους Αγίους Επτά Παίδες, στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα, στον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη και στους Αγίους Νεομάρτυρες της Κρήτης.
2. ΜΟΝΥΔΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Στο κατατοπιστικό site της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής διαβάζουμε μεταξύ άλλων εξαιρετικά ενδιαφερόντων: «Το μονύδριο της Αγίας Κυριακής συνδέεται στενά με την ιστορία του τόπου. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα χρησίμευσε άλλοτε ως ορμητήριο και άλλοτε ως καταφύγιο των αγωνιστών της ελευθερίας. Στις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν της επαναστάσεως του 1866, φιλοξένησε τους επαναστάτες της πρώτης μεγάλης παγκρήτιας συνέλευσης, οι οποίοι υπέγραψαν υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις με αίτημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, το ιστορικό μονύδριο της Αγίας Κυριακής και η γύρω μοναστική περιοχή με τα πολυάριθμα σπήλαια-ασκητήρια άρχισαν σταδιακά να παρακμάζουν και να ερημώνουν, μέχρι που έφτασαν σε ολοκληρωτική κατάρρευση λόγῳ της χρήσεώς τους για τον σταυλισμό ποιμνίων της περιοχής. Σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού και παρά τις αντιξοότητες, η περιοχή των σπηλαίων συνεχίζει τη μακραίωνη ιστορική παράδοση και πνευματική ζωή και λειτουργεί και πάλι ως τόπος άσκησης, λατρείας και προσευχής».

Το παλαιό αυτό Μετόχι έχει αναστηλωθεί, πάντα με την φροντίδα και την άγρυπνη παρουσία των γυναικών μοναχών της Μονής Χρυσοπηγής, ενώ σε επίσης αναστηλωμένα μοναστικά κτίσματα, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μονής, που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής υπήρξε πρωτοπόρος και σε ό,τι αφορά στις βιολογικές καλλιέργειες, καθώς αξιοποιεί αποκλειστικά δια της οδού αυτής τα 350 στρέμματα γης που της ανήκουν, καλλιεργώντας ελαιόδεντρα, μανταρινιές, πορτοκαλιές, αβοκάντο, συκιές και λαχανόκηπους, εφαρμόζοντας μεθόδους αποκλειστικής λίπανσης με οργανικά υλικά (κομπόστ), καταπολεμώντας τις ασθένειες με βιολογικούς τρόπους, όπως π.χ. η χρήση ωφέλιμων εντόμων και η απομάκρυνση των ζιζανίων με μηχανικά μέσα Τα παραγόμενα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούνται στην διατροφή των μοναχών και των επισκεπτών της Μονής, ενώ το ελαιόλαδο διατίθεται και στο εμπόριο.
Οι ελαιώνες της Χρυσοπηγής περιλαμβάνουν αιωνόβια ελαιόδεντρα τσουνάτης ελιάς, της δεύτερης αρχαιότερης ποικιλίας λαδοελιάς. Η σημερινή αδελφότητα της Μονής εμπλούτισε τις καλλιέργειες με ελαιόδεντρα κορωνέικης, της πιο ευρέως διαδεδομένης ποικιλίας για την παραγωγή ελαιολάδου στον Ελλαδικό χώρο. Το μοναδικά λεπτό, αρωματικό ελαιόλαδο της κορωνέικης ελιάς συνδυάζεται άριστα με το ιδιαίτερο, στιβαρό, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο της τσουνάτης, για να δώσουν το μοναδικό εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο της Μονής Χρυσοπηγής. Το λάδι παράγεται με ψυχρή έκθλιψη και αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους, ενώ η τυποποίησή του γίνεται στο συσκευαστήριο της Μονής από τις μοναχές. Η εξαιρετική ποιότητά του πιστοποιείται από την ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων). Το Εξαιρετικό Παρθένο Βιολογικό Ελαιόλαδο της Μονής Χρυσοπηγής διατίθεται σε γυάλινες φιάλες των 250, 500 και 750 ml, καθώς και σε τενεκάκια του 1 και των 3 lt, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στα εκθετήρια της Μονής ή στην ιστοσελίδα της.
3. ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης, σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, στη διαδρομή προς το λιμάνι της Σούδας. Eίναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, οπότε και χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σε μικρή απόσταση από την παλαιά ιστορική Μονή της Χρυσοπηγής βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, που ανήκει επίσης στην Ι. Μονή Χρυσοπηγής. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής Χρυσοπηγής φυλάσσονται παλαιές εικόνες, ιερά σκεύη, δείγματα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής του 18ου καΙ 19ου αι., σταυρούς ευλογίας, βιβλία, επίσημα έγγραφα και ξυλόγλυπτα, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο φιλοξενεί έργα λαϊκής κεντητικής, παραδοσιακές φορεσιές, φωτογραφίες, πίνακες, δείγματα λαϊκής και εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, παραδοσιακά εργαλεία γεωργικής χρήσης κ.άλ.

Η Μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και υπήρξε ανδρική μέχρι τα πρόσφατα χρόνια. Κτήτορας ήταν ο Χανιώτης Ιωάννης Χαρτοφύλακας, διδάκτωρ της ιατρικής και της φιλοσοφίας, σημαντικό πρόσωπο της εποχής του, με μεγάλη δράση στην κοινωνία των Χανίων.

Στο πέρασμα των αιώνων η Χρυσοπηγή γνώρισε περιόδους άνθισης και παρακμής. Την περίοδο της Ενετοκρατίας, υπήρξε πνευματικό κέντρο για την Κρήτη με πολλούς μοναχούς και πλούσια βιβλιοθήκη. Στην φωτογραφία το Καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή,

Στη Μονή Χρυσοπηγής, εκτός από το Καθολικό, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή, υπάρχουν πέντε ακόμη παρεκκλήσια, αφιερωμένα στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στην Αγία Αικατερίνα (που βρίσκονται στον κυρίως ναό), στον Άγιο Χαράλαμπο, στον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.

Κατά την τουρκοκρατία, η πνευματική παράδοσή της συνεχίστηκε και η Μονή μετατράπηκε σε Πατριαρχικό Σταυροπήγιο. Το μοναστήρι υπέφερε πολλά δεινά από τους Τούρκους και καταστράφηκε το έτος 1821, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Εδώ το αρχονταρίκι της Μονής…

…όπου το δροσερό νεράκι και το χειροποίητο γλυκό πορτοκάλι, αποτελούν το εγκάρδιο κέρασμα των μοναχών προς τους καλοδεχούμενους επισκέπτες τους…

…με αφετηρία πάντα τους πλούσιους οπωρώνες της Μονής, στους οποίους οι μοναχές επενδύουν μεγάλο μέρος του ημερήσιου χρόνου και μόχθου τους.

Kατά τον 19ο αιώνα η Μονή αναστηλώθηκε και επανδρώθηκε εκ νέου ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί μετέτρεψαν τη Μονή σε διοικητήριο, υποχρεώνοντας τους μοναχούς να απομακρυνθούν και προκαλώντας μεγάλες φθορές στην αρχιτεκτονική δομή των κτηρίων. Ακολούθησε περίοδος μαρασμού και παρακμής.

Το 1976, εγκαταστάθηκαν στην ερειπωμένη από την εποχή της γερμανικής κατοχής Μονή η Γερόντισσα Θεοσέμνη (†2000) με τις δύο πρώτες αδελφές της σημερινής αδελφότητας και η Χρυσοπηγή μετατράπηκε πλέον σε γυναικείο μοναστήρι.

Όλα τα κτήρια αναστηλώθηκαν με τα ήδη υπάρχοντα παλαιά υλικά, με την προσεκτική περισυλλογή της πέτρας από τα γκρεμισμένα κτήρια και με την χρήση υλικών από το περιβάλλον.

Παράλληλα με την αναστήλωση, συντηρήθηκαν και διαφυλάχθηκαν όλα τα ιστορικά κειμήλια με τη λειτουργία Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου, στο οποίο φυλάσσονται τα κειμήλια, τα οποία διασώθηκαν από τις λεηλασίες και τις καταστροφές που κατά καιρούς υπέστη το μοναστήρι.
4. ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ Ή ΜΟΝΗ ΤΖΑΓΚΑΡΟΛΩΝ
Τελευταία μας επίσκεψη αυτή στην Μονή Αγίας Τριάδας ή Μονή Τζαγκαρόλων, όπως επίσης είναι γνωστή, ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια όλης της Κρήτης, που βρίσκεται στην χερσόνησο Ακρωτήρι, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά και πολύ κοντά στο Αεροδρόμιο Χανίων, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Ενετοκρατίας στην Κρήτη. Η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή κτίστηκε στην θέση προϋπάρχουσας μικρότερης Μονής, από τον ιερομόναχο Ιερεμία Τζαγκαρόλο -που καταγόταν από ενετοκρητική οικογένεια με επιρροή σε όλους τους Χριστιανούς της περιοχής, τόσο στους Ορθόδοξους όσο και στους Καθολικούς-, όταν το 1611 οι βενετσιάνικες αρχές των Χανίων του ανέθεσαν την ανασυγκρότησή της. Ο Ιερεμίας Τζαγκαρόλος αποφάσισε τότε να κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο μοναστηριακό συγκρότημα, τα σχέδια του οποίου έκανε ο ίδιος, καθώς ως κάτοχος της ελληνικής και της λατινικής παιδείας είχε και γνώσεις αρχιτεκτονικής. Στην σχεδίαση και κατασκευή του μοναστηριού επηρεάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα του 16ου αιώνα Sebastiano Serlio, ενώ μετά τον θάνατό του, γύρω στο 1634, οι εργασίες συνεχίστηκαν από τον επίσης μοναχό αδερφό του Λαυρέντιο, για να διακοπούν τελείως το 1645, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τα Χανιά. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το Μοναστήρι ήταν γνωστό ως Selvili Manastır (το Μοναστήρι με τα κυπαρίσσια).

Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων είναι ένα τετράπλευρο μοναστηριακό συγκρότημα με εσωτερική αυλή όπου βρίσκεται το καθολικό της μονής. Η κεντρική είσοδος του μοναστηριού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος και σ’ αυτήν οδηγεί μνημειώδης σκάλα, που καταλήγει σε πλατύσκαλο. Στις δύο πλευρές της πύλης υπάρχουν δύο ζεύγη μεγάλων κιόνων ιωνικού ρυθμού που υποβαστάζουν τον θριγκό και ακόμα ψηλότερα άλλα δύο ζεύγη μικρότερων κιόνων κορινθιακού ρυθμού, μεταξύ των οποίων σχηματίζεται ένα ημικυκλικό τόξο. Στην κορυφή και στο μέσο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης βλέπουμε ένα μεγάλο αέτωμα και κάτω από αυτό μια ελληνική επιγραφή. Δύο μικρότερα αετώματα έχουν κατασκευαστεί πάνω από τις κολόνες κορινθιακού ρυθμού.

Από την κεντρική είσοδο ένας θολωτός διάδρομος οδηγεί στην εσωτερική αυλή του μοναστηριού, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό Καθολικό της Μονής, κατασκευασμένο με λαξευτή πέτρα, κατά τον αρχιτεκτονικό τύπο του τρίκογχου με τρούλο. Τα μορφολογικά του στοιχεία, και κυρίως ο διάκοσμός του, συνδέονται με την δυτική αρχιτεκτονική. Δείτε και το σχετικό video στο κανάλι μας στο YouTube.
Κατά την επανάσταση του 1821 η Μονή κάηκε από τους Οθωμανούς και έτσι καταστράφηκαν πολλά από τα κειμήλιά της. Εννέα χρόνια αργότερα οι Οθωμανικές αρχές έδωσαν άδεια για την ολοκλήρωση του ναού της Μονής στους μοναχούς Καλλιόπιο και Γρηγόριο. Το 1864 χτίστηκε το καμπαναριό. Από το 1892 και για δεκατρία χρόνια λειτούργησε στην Μονή ιεροδιδασκαλείο, ενώ κατά την επανάσταση του 1896-97 το μοναστήρι μετατράπηκε σε νοσοκομείο και στρατηγείο των επαναστατών. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Μονή χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Έλληνες για αποθήκευση εφοδίων και αργότερα -μετά την κατάληψη της Κρήτης από τα γερμανικά στρατεύματα-, οι Γερμανοί εγκατέστησαν εκεί την Σχολή του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού (1942) και 150 με 200 στρατιώτες (1944).

Το τέμπλο του ναού κατασκευάστηκε το 1836, είναι δε ξυλόγλυπτο και επίχρυσο, ενώ οι περισσότερες από τις εικόνες του φέρεται να φιλοτεχνήθηκαν από τον ζωγράφο Μερκούριο, από τη Σαντορίνη. Στην εκκλησία υπάρχουν και δύο παρεκκλήσια, της Ζωδόχου Πηγής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Στις συλλογές της Μονής φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια, όπως βιβλία και εικόνες ανεκτίμητης αξίας…

..άμφια, αρχιεπισκοπικές μίτρες και ράβδοι κ.άλ.

Στην αυλή, δίπλα στο Καθολικό, βρίσκεται ένας μικρός ναός, του Σωτήρος Χριστού, ενώ στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος υπάρχουν κελιά των μοναχών, τα κελάρια του κρασιού και το παλιό ελαιουργείο. Η βιβλιοθήκη της Μονής βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, ενώ στην νότια συναντούμε το οστεοφυλάκειο και το ηγουμενείο. Η εκκλησιαστική σχολή που λειτούργησε εδώ στα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα στεγάστηκε στην ανατολική πλευρά του συγκροτήματος.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους χορηγούς της μετακίνησής μας, τις κορυφαίες στο χώρο της ακτοπλοΐας εταιρείες ANEK LINES και BLUE STAR FERRIES, που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια προς/από Χανιά με τα υπερσύγχρονα πλοία τους. Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγιά τους στην Κρήτη και σε όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά θα βρείτε ακολουθώντας τα links που παραθέτουμε.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
2-20
Σχολιάστε