Η Κουζίνα της Ελλάδας μέσα από την online έκθεση The Delifair by EXPOTROF


Από αύριο Δευτέρα 1 Μαρτίου έως την Παρασκευή 5 Μαρτίου, έρχεται στις οθόνες μας η πρώτη διαδικτυακή έκθεση τροφίμων και ποτών, η πρώτη The DeliFair by ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που θα διεξαχθεί online από την 1η έως τις 5 Μαρτίου 2021, φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις με τους επαγγελματίες της εστίασης και της αγοράς τροφίμων. Μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, οι επαγγελματίες επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ θα μπορούν να ζητήσουν αποστολή δειγμάτων στο χώρο τους, προσομοιάζοντας τη ζωντανή εκθεσιακή εμπειρία, χωρίς να απουσιάζει το κομμάτι της γευσιγνωσίας. Στην πρώτη διαδικτυακή έκθεση τροφίμων και ποτών της χώρας πρωταγωνιστούν  περισσότερα από 2000 προϊόντα, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητα, γεύση και καινοτομία τους. Οι επισκέπτες της έκθεσης, πέρα από την «ανακάλυψη» νέων τοπικών προϊόντων, θα έχουν την χαρά να γνωρίσουν περισσότερους από 200 Έλληνες παραγωγούς και να συνομιλήσουν ζωντανά μαζί τους. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν One to One online συναντήσεις με τους παραγωγούς που επιθυμούν, να ενημερωθούν για τα προϊόντα τους αλλά και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας.

Από αριστερά: Chef Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, Chef Νάσος Καρανικόλας, Νάντια Ρηγάτου, Chef Γιώργος Τσαπάρας.

Παράλληλα, στις ανοιχτές προς το κοινό online εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει οι συντελεστές της The DeliFair by ΕΞΠΟΤΡΟΦ, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τάσεις της αγοράς και να μάθουν μυστικά επιτυχίας και χρήσιμες πρακτικές για το μέλλον της εστίασης. Ταυτόχρονα,οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς, να ενημερωθούν από τους ειδικούς της εστίασης και να παρακολουθήσουν live γαστρονομικά event από κάθε γωνιά της Ελλάδος, μέσα από μια σειρά θεματικών ενοτήτων («Meet the producers», «Live cooking») κλπ. Δείτε αναλυτικά όλη την λίστα των webinars τα οποία θα διεξάγονται έως τις 5 Μαρτίου, δηλώνοντας συμμετοχή εδώ. Στο πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης προβολής των ποιοτικών προϊόντων της κάθε περιοχής οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας & η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα έχουν ενεργή συμμετοχή -μέσω των παραγωγών τους- στην μεγαλύτερη ψηφιακή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών, καταφέρνοντας να αναδείξουν τρόπους προσαρμογής στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ο γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας, οι ιδιαίτερες συνταγές κάθε περιοχής και τα μοναδικά προϊόντα των παραγωγών, αποτελούν διαχρονικά πηγή έμπνευσης για τους ταλαντούχους Ched. Μέσα από τις εκπομπές της The DeliFair by ΕΞΠΟΤΡΟΦ, διάρκειας 30 λεπτών, κάθε μία από τις 7 συμμετέχουσες Περιφέρειες παρουσιάζει την τοπική της κουζίνα, παραδοσιακές συνταγές, μυστικά γενεών και διατροφικά tips για μία σωστή διατροφή ταξιδεύοντάς μας σε γευστικές διαδρομές και γαστριμαργικές εμπειρίες και χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά, που με μεράκι και αγάπη παράγουν οι τοπικοί παραγωγοί.

Αναλυτικότερα, για αυτήν την εβδομάδα και για την ανάδειξη της Κουζίνας της Ελλάδας, προγραμματίζονται:

Μπρουσκέτα θαλασσινών με μους ρέγκας, από το Νότιο Αιγαίο.

1. Η Κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου – Chef Κωνσταντίνος Μπουγιούρης

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Π.Ν.ΑΙ.), η μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της Ελλάδας και η μεγαλύτερη σε νησιωτική διασπορά Περιφέρεια της Ευρώπηw, με τα 50 νησιά των Κυκλάδων kai της Δωδεκανήσου, αποτελεί έναν γαστρονομικό καμβά γεύσεων και παραδόσεων και αυτή ακριβώς η ταυτότητα και ο μοναδικός γαστρονομικός πλούτος, αναδείχθηκε το 2019, όταν η Π.Ν.ΑΙ. κέρδισε την διάκριση της πρώτης ελληνικής «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης». Η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα έχει να υπερηφανεύεται για τις ασύγκριτης νοστιμιάς και ποιότητας γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης. Μέχρι στιγμής 23 προϊόντα έχουν πιστοποιηθεί και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης άλλων 22. Μεταξύ των ήδη πιστοποιημένων προϊόντων της Π.Ν.ΑΙ. περιλαμβάνονται:

-τα εξαιρετικά κρασιά Ρόδου, Σύρου, Κω, Σαντορίνης και Πάρου,

-εξαιρετικά τυριά όπως η Κοπανιστή της Μυκόνου, η γραβιέρα και το Αρσενικό της Νάξου, το Σαν Μιχάλη της Σύρου και το Κρασοτύρι της Κω,

-μοναδικά πρωτογενή προϊόντα όπως η φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης, η πατάτα της Νάξου, το φασόλι -αλλιώς λόππι- της Καταβιάς Ρόδου,

-αλλά και μεταποιημένα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το μελεκούνι Ρόδου ή το λικέρ κίτρο της Νάξου.

O Chef Κωνσταντίνος Μπουγιούρης και η ομάδα του, αξιοποιώντας όλα αυτά τα μοναδικά προϊόντα θα μας παρουσιάσουν ένα πλούσιο menu που περιλαμβάνει:

Φάβα Ηρακλειάς με σκουμπρί και μαριναρισμένα τοματίνια (Chef Ιωάννης Γαβαλάς)

Παπουτσάκι με λουκάνικο Σύρου

Μπρουσκέτα θαλασσινών με μους ρέγκας

2. Η Μακεδονική Κουζίνα – Chef Κωνσταντίνος Γεωργαντζάς

H Μακεδονική Κουζίνα έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα, στενά δεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις και εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακές πρώτες ύλες. Ζωντανεύει συνταγές, που γεννήθηκαν από την γαστρονομική παράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων, με τη σημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας του τόπου. Η Μακεδονική Κουζίνα επιλέγει τα υλικά της, ακολουθώντας τις εποχές του έτους και προσφέρει απολαύσεις που υπερβαίνουν τον χρόνο. Κύρια χαρακτηριστικά της Μακεδονικής Κουζίνας είναι η χρήση αλλαντικών, τυροκομικών, οσπρίων, κηπευτικών για τη σύνθεση μοναδικών συνταγών και τη δημιουργία απολαυστικών εδεσμάτων. Ακολουθώντας τον πλούτο και τις εναλλαγές του μακεδονικού τοπίου, κάθε περιοχή της Μακεδονίας έχει να συμπληρώσει και να προσφέρει στον γαστρονομικό χάρτη κάτι ξεχωριστό, εμπνευσμένο από τις δικές της παραδόσεις. Κι έτσι το ταξίδι γίνεται πραγματικά μαγικό. Oι Chef Κωνσταντίνος Γεωργαντζάς και Κωνσταντίνος Μπουγιούρης θα μας παρουσιάσουν:

Μανέστρα με μύδια, τομάτα & φέτα

Αρνάκι καπαμάς

Ομελέτα με πατάτες και βουβαλίσιο καβουρμά λίμνης Κερκίνης

Αρνάκι αμπελουργού με Φλωμάρια Λήμνου & Λαδοτύρι Λέσβου, από το Βόρειο Αιγαίο.

3. Η Κουζίνα του Βορείου Αιγαίου – Chef Στράτος Ιωσηφέλλης

Στηn γαστρονομική εκδήλωση για την κουζίνα του Βορείου Αιγαίου προτάθηκαν, από τον Executive Chef της Π.Β.ΑΙ. Στράτο Ιωσηφέλλη, οι ακόλουθες 4 συνταγές μαγειρικής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον ίδιο και από τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της διοργάνωσης, τον Εxecutive Chef  Κωνσταντίνο Μπουγιούρη:

“Αρνάκι του αμπελουργού”, με λαδοτύρι Λέσβου, μέλι, μαρμελάδα, σερβιρισμένο με φλωμάρια Λήμνου, σε αρωματισμένη σάλτσα ντομάτας, με ούζο και τυρί (μελίχλωρο Λήμνου)

“Μαλακό Τυρί Χίου (κατσικίσιο) πανέ”, σε παξιμάδι και σάλτσα μαρμελάδας φράουλας, αρωματισμένης με ούζο

“Μποχτσαδέλια” (τα μικρά πουγκάκια της Λήμνου, με λουκάνικο, καλαθάκι Λήμνου & μαλακό τυρί Χίου, σερβιρισμένα με μαρμελάδα και πετιμέζι)

“Σαμιώτικο cheesecake”, με ανθότυρο, παξιμάδι και μαρμελάδα

Cheese cake με κατίκι Δομοκού και μαρμελάδα σύκο, από την Στερεά Ελλάδα.

4. Η Κουζίνα της Στερεάς Ελλάδας – Chef Αλέξανδρος Βαρσάμης

Σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, «χτυπά» δυνατά η καρδιά της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας, μέσα από τις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές της Στερεοελλαδίτικης κουζίνας, της γης, των βουνών, της θάλασσας, των μοναστηριών. Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι εμπλουτισμένη με την τυροκομία και την διαδικασία τυροκόμησης των τοπικών τυριών Π.Ο.Π. όπως η Φέτα, το Κατίκι Δομοκού, η Φορμαέλα Αραχώβης – Παρνασσού, η Γραβιέρα, καθώς επίσης και η πλούσια, λόγω βιοποικιλότητας, παλέτα τυροκομικών, το τσαλαφούτι, το οψιμοτύρι, το τουλουμοτύρι, το κεφαλοτύρι, τα κατσικίσια τυράκια, το γάλα, το γιαούρτι και το βούτυρο. Η μελισσοκομία κατέχει σημαντική στην γαστρονομία της Στερεάς Ελλάδας, λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας των τοπικών μελιών, που είναι πολυβραβευμένα σε έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς. Τα γεννήματα της γης που είναι Π.Ο.Π., όπως οι επιτραπέζιες κονσερβολιές Αταλάντης, Στυλίδας, Ροβιών, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, το ακτινίδιο Σπερχειού, τα αποξηραμένα σύκα Κύμης – Ταξιάρχη, αλλά και η αμπελοκαλλιέργεια γηγενών ποικιλιών, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, η στέβια, τα σιτηρά, τα αμύγδαλα, τα κηπευτικά, τα μανιτάρια, τα όσπρια, τα μήλα και τα καρύδια, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η αλιεία εμπλουτίζουν την γαστρονομική κουλτούρα της Στερεάς Ελλάδας. Το αρχαιολογικ;o πολιτιστικό μνημείο του γαστρονομικού μας πολιτισμού, ο Ελαιώνας της Άμφισσας, οι σπάνιες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων και η περιήγηση στοn μικρόκοσμο των άγριων μανιταριών συναρπάζουν. To menu που θα παρουσιαστεί από τους Chef Αλέξανδρο Βαρσάμη και Κωνσταντίνο Μπουγιούρη περιλαμβάνει:

Cheese cake με κατίκι Δομοκού και μαρμελάδα σύκου

Λαβράκι σωτέ με χόρτα τσαγαριαστά & κακαβιά με σαφράν

Αρνίσιο κότσι με σάλτσα λιαστής ντομάτας & μους από τραχανά

Πέστροφα καπνιστή Καρπενησίου σε σαλάτα από φακές & ρόκα

H Chef Νανά Γκαμπούρα.

5. Η Κουζίνα της Δυτικής Μακεδονίας – Chef Νανά Γκαμπούρα

Ο επισκέπτης της Δυτικής Μακεδονίας θα απολαύσει μια βιωματική εμπειρία του πολιτισμού και του συνδυασμού του με την τοπική κουζίνα. Οι περίφημοι γίγαντες από τις Πρέσπες και τα φασόλια Καστοριάς, οι πιπεριές Φλωρίνης, το ξινόμαυρο κρασί Αμυνταίου, τα μανιτάρια Γρεβενών, παραδοσιακές συνταγές, όπως γιαπράκια, σαλιάρια, ζεματιστοί κουραμπιέδες Κοζάνης, θα εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η αυθεντικότητα των Δυτικομακεδόνων ενώνεται με την αυθεντική εμπειρία, που θα ζήσει ο επισκέπτης στην περιοχή. Από την γευσιγνωσία οίνου με τα παραδοσιακά γλέντια και την απόσταξη τσίπουρου με τα καζάνια, που αποτελούν παγματική ιεροτελεστία, έως την εμπειρία συγκομιδής του “χρυσαφιού” της περιοχής, του περίφημου κρόκου, τις παραδοσιακές πίτες των Δυτικομακεδόνων και τα μοναδικά μανιτάρια με τις μανιταρογιορτές, όλα στο σύνολό τους μπορούν να κάαταστήσουν την ταξιδιωτική εμπειρία στην περιοχή μοναδική και τις αποσκευές του επισκέπτη γεμάτες από γευστικές εμπειρίες. Η έμπειρη Chef Νανά Γκαμπούρα, μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπουγιούρη, θα μας παρουσιάσει:

Μάγουλα χοιρινά πάνω σε ρεβίθια & κρεμολάτα (Chef Ηλιάνα Κοντοσώρου)

Πρασοτηγανιά με κρόκο Κοζάνης

Κεφτέδες μακάλο

Chef Ηλίας Σκουλάς και Κωνσταντίνος Μπουγιούρης.

6. Η Κουζίνα της Αττικής – Chef Ηλίας Σκουλάς, Γιώργος Τσαπάρας

Το «Καλάθι της Περιφέρειας Αττικής» περιλαμβάνει προϊόντα φυτικής παραγωγής, όπως κρασί, κελυφωτά φιστίκια, σύκα, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, ανθοκομικά, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, αλλά και ζωϊκής προέλευσης, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας (αιγοπρόβειο, πουλερικών), αυγά, μέλι και βεβαίως προϊόντα θαλάσσιας αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, τα οποία προωθούνται στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενισχύοντας σημαντικά τις τοπικές οικονομίες. Στην Περιφέρεια Αττικής τα προϊόντα με ένδειξη Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. είναι: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας, το Φυστίκι Αίγινας, το Φυστίκι Μεγάρων, τα Σύκα Βραυρώνας Μαρκόπουλου Μεσογείων, η Φέτα, οι οίνοι Παλλήνης, Μαρκοπούλου, Βόρειες Πλαγιές Πεντελικού, Αττικής, Αναβύσσου, Ίλιου, Παιανίας, Πλαγιές Πάρνηθας, Σπάτων, Κορωπίου, «Γεράνια», «Πλαγιές Κιθαιρώνα», καθώς και οι Ρετσίνες Αττικής, Μεσογείων, Σπάτων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Πικερμίου και Μεγάρων. Οι πρώτες ύλες και τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας αποτελούν την βάση για παραδοσιακά πιάτα όπως η μελιτζανόπιτα στην Αίγινα, το ψάρι αλά Σπετσιώτα, οι τσίπιλιες, οι γκόγκλιες, οι κιούρλιες και τα πικάντικα μύδια σε Σπέτσες-Ύδρα-Πόρο-Μέθανα, η φρίσσα παστή, οι τηγανίτες Κούλουρης και το κουγκουλουάρι στην Σαλαμίνα, αλλά και το Βενετσιάνικο παστίτσιο, τα ξεροτήγανα, η βεχτόλαδεια και το μπούντινο στα Κύθηρα. Επιπροσθέτως, στην Περιφέρεια συναντάμε και παραδοσιακά γλυκίσματα όπως τα αμυγδαλωτά Σπετσών και Ύδρας, τα μουστοκούλουρα Σαλαμίνας, το αχλαδάκι, οι ροζέδες και ο Μαστός της Αφροδίτης στα Κύθηρα. Ο αμπελώνας της Αττικής, τέλος, είναι από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα, που αναπτύσσεται περιμετρικά και ενίοτε πολύ κοντά στην Αθήνα. Ο Αμπελώνας Μεσογείων είναι ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας στην Ελλάδα και απαρτίζεται από 26 οινοπαραγωγούς. Το menu που θα παρουσιάσουν οι Chef  Ηλίας Σκουλάς, Γιώργος Τσαπάρας και Κωνσταντίνος Μπουγιούρης περιλαμβάνει:

Αθηναϊκή σαλάτα

Μαγειρικές ιστορίες αθηναϊκού πολιτισμού της δεκαετίας του 1960: Πουρές μαντάμ Φλωράνς, Αμερικάνος, Σάλτσα για κουλτουριάρηδες

Σκορδομακαρούνες Κρήτης.

7. Η Κουζίνα της Κρήτης  Chef Κωνσταντίνος Μπουγιούρης

Η Κρήτη είναι γνωστή ανά τον κόσμο για την κουζίνα της και την περίφημη Κρητική Διατροφή. Κυρίαρχη θέση σε αυτή κατέχει το ελαιόλαδο, το οποίο και είναι το σημαντικότερο τοπικό προϊόν. Η Κρητική διατροφή είναι «πηγή» υγείας, ευεξίας και μακροζωίας. Οι συνταγές της κρητικής κουζίνας είναι μια σύνθεση από τοπικά, ποιοτικά προϊόντα όπως το κρέας (αρνί, κατσίκι, κουνέλι, κοτόπουλο κ.άλ.) τα ψάρια, τα χόρτα, τα λαχανικά, τα τυροκομικά και πολλά ακόμη. Η Κρήτη, ως νησί, μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν αυτάρκης, καθώς εδώ παράγονται προϊόντα από όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Προϊόντα, τα οποία λόγω του μικροκλίματος του νησιού και των κλιματολογικών ιδιαιτεροτήτων, έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, που τους δίνουν την υπεροχή στη γεύση και τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Η Περιφέρεια Κρήτης συμβάλλει στην προσπάθεια των παραγωγών & των επιχειρηματιών του νησιού, μέσα από μια σειρά οργανωμένων και στοχευμένων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε ήδη από το 2012, η πρώτη Αγροδιατροφική Σύμπραξη, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε & κατοχυρώθηκε ως περιφερειακό, συλλογικό, εμπορικό σήμα, το brand name «Κρήτη», με προδιαγραφές, οι οποίες αναδεικνύουν την ποιότητα, την εντοπιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την ασφάλεια των προϊόντων. Ο Chef Κωνσταντίνος Μπουγιούρης θα μας παρουσιάσει:

Σκορδομακαρούνες Κρήτης (Chef Εύα Παρακεντάκη)

Καλαμάρι φρικασέ

Κατσικάκι οφτό με πατάτες ματσιστές (Chef Εύα Παρακεντάκη)

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Gastronomy, Greece, Local ProductsΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: