Οι αρχαίοι Έλληνες, γνωρίζοντας τόσο καλά να επιλέγουν τους ιδανικούς τόπους για τις νέες εγκαταστάσεις τους, είχαν δημιουργήσει πολλές αποικίες στην Κροατία, με πολλές περιοχές της χώρας να διατηρούν ως και σήμερα τα αρχαιοελληνικά τους ονόματα. Είναι γνωστό π.χ. ότι η νήσος Hvar, της Περιφέρειας Dalmatia-Split, δεν είναι παρά η αρχαία Φάρος, που ιδρύθηκε από αποίκους από το νησί της Πάρου το 385/4 π.Χ., μετά από χρησμό, που τους έδωσε η Πυθία του Μαντείου των Δελφών. Η νήσος Vis είναι η αρχαιοελληνική Ίσσα, ενώ το Τρόγκιρ, σε απόσταση αναπνοής από το Σπλιτ, δεν είναι άλλο από το αρχαίο Τραγούριον. Λίγο νοτιότερα, στην Περιφέρεια Dalmatia-Dubrovnik, η νήσος Korcula -η γενέτειρα του Μάρκο Πόλο- είναι η αρχαία Μέλαινα Κόρκυρα, που αποικήθηκε από Κερκυραίους τον 6ο π.Χ. αι. και οφείλει την ονομασία της αφενός στην μητρόπολή της, την Κέρκυρα, αφετέρου δε στα πυκνά πευκοδάση της. Στους αρχαίους Έλληνες οφείλει το όνομά της και η νήσος Mljet, η γλυκειά Μελίτα, της οποίας το μοναδικό ξενοδοχείο έχει το όνομα «Odisej» (Οδυσσέας). Όμως και το ίδιο το Ντουμπρόβνικ έχει και κάποιες ελληνικές ρίζες, καθώς η ιστορική ονομασία της πόλης, η Ραγούσα, προέρχεται από παραφθορά της αρχαίας ελληνικής λέξης Λάας (λίθος), δεδομένου ότι η πόλη αναπτύχτηκε αρχικά στην βραχονησίδα Λάους (Λάους-Λαούσα-Ραούσα-Ραγούσα).

Το λιμάνι του Σπλιτ, στις δαλματικές ακτές -μεταξύ των κορυφαίων μεσογειακών λιμένων σε επιβατική κίνηση- αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου προς τους νησιωτικούς μικρόκοσμους της Δαλματίας, τα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς νησιά της Κροατίας. Τα πλοία της Jadrolinija συνδέουν με πυκνά δρομολόγια το Σπλιτ με τα νησιά Brač, Hvar, Vis, Solta, Lastovo και εκατοντάδες άλλα, που σαν ακοίμητοι πέτρινοι δράκοντες απλώνουν τα μακρόστενα κορμιά τους στα σμαραγδένια νερά, σχηματίζοντας προστατευτικό κλοιό γύρω από την ηπειρωτική χώρα της Κροατίας.

Το Brač είναι το μεγαλύτερο νησί στο Αρχιπέλαγος του Σπλιτ και τρίτο σε μέγεθος μεταξύ των νησιών της Αδριατικής, με συνολική έκταση 396 τ.χλμ. Η Supetar είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσά του, ενώ η περιήγηση στο νησί θα σας αποκαλύψει ακόμα τις πόλεις Bol, Postira, Sutivan, Sumartin και Milna, αλλά και το σημαντικότερο αξιοθέατό του, την παραλία Zlatni Rat, ελληνιστί Χρυσό Κέρατο. Η χαριτωμένη αυτή ονομασία οφείλεται στην πραγματικά εντυπωσιακή μορφολογία της παραλίας: ένα τρίγωνο χρυσής άμμου, του οποίου η κορυφή σχίζει τα τυρκουάζ νερά με κατεύθυνση που αλλάζει ανάλογα με την διεύθυνση των ρευμάτων της περιοχής! Η παραλία αυτή συγκαταλέγεται στις δέκα ωραιότερες του κόσμου και αποτελεί, επίσης, δημοφιλή προορισμό για τους απανταχού surfers, λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που πνέουν στην περιοχή.

Το Brač, με πληθυσμό περίπου 14.000 κατοίκων, διαχωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα με το ομώνυμο κανάλι, πλάτους 5 έως 13 χλμ., ενώ η υψηλότερη κορυφή του νησιού, η Vidova Gora ή όρος St. Vid, υψώνεται στα 780 μ. καθιστώντας το έτσι το υψηλότερο σημείο των νησιών της Αδριατικής.

Αρχαιολογικά ευρήματα στο σπήλαιο Kopačina, μεταξύ Supetar και Donji Humac, που χρονολογούνται στην 12η χιλιετία π.Χ. και αποτελούν μερικά από τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης στην Κροατία, αποδεικνύουν ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε -αν και όχι συνεχόμενα- μέχρι την 3η χιλιετία π.Χ. Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο ελληνικός αποικισμός εξαπλώθηκε σε πολλά νησιά της Αδριατικής και κατά μήκος της ακτής. Ωστόσο, το Brač δεν συμπεριελήφθη, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες επισκέφθηκαν το νησί και διαπραγματεύτηκαν με τους Ιλλυριούς κατοίκους του. Μάλιστα το ελληνικό όνομα του νησιού ήταν η Ελαφούσα, που προφανώς προήλθε από την ύπαρξη ελαφιών. Το Brač βρισκόταν στο σταυροδρόμι πολλών εμπορικών διαδρομών από τη Salona (σήμερα Solin) προς την Issa (σήμερα Vis) και τον ποταμό Po. Ελληνικά αντικείμενα βρέθηκαν στον κόλπο του Vičja, κοντά στο Ložišća και πολλά από τα αντικείμενα, που ανήκουν σε αυτόν τον ακόμη ανεξερεύνητο χώρο, εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Σπλιτ.



Η οικονομία του Brač βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά η αλιεία και η γεωργία -ειδικά δε η παραγωγή κρασιού και ελιάς- είναι επίσης πολύ σημαντικές παράμετροι, όπως και η εξόρυξη της πολύτιμης λευκής πέτρας, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Παλατιού του Διοκλητιανού, στο Σπλιτ, αλλά και για το Καναδικό Εθνικό Μνημείο Vimy, μνημείο πολέμου στην Γαλλία, αφιερωμένο στην μνήμη των καναδικών μελών της Εκστρατευτικής Δύναμης, που σκοτώθηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολύ διαδεδομένος είναι επίσης ο ισχυρισμός ότι η ίδια αυτή πέτρα χρησιμοποιήθηκε και στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. Ιστορικά, το Brač ήταν διάσημο για τις κατσίκες του και μάλιστα ο Πλίνιος σχολιάζει ότι στο νησί Brattia -όπως είναι το λατινικό όνομα του νησιού- παράγεται εξαιρετικό τυρί, κρασί και ελαιόλαδο. Το Brač, τέλος, είναι η γενέτειρα πολλών διάσημων Κροατών ποιητών, μυθιστοριογράφων, γλυπτών και ζωγράφων.






Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε στον μεγάλο χορηγό του ταξιδιού μας αυτού, την Croatia Airlines, μία από τις πλέον ανερχόμενες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Η Croatia Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κροατίας και μέλος της Star Alliance, βρίσκεται σε συνεχή και σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με 3 δεκαετίες πλέον ζωής και λειτουργίας -ιδρύθηκε το 1990 με έδρα την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ- η εταιρεία συνδέει σχεδόν όλες τις πόλεις της Κροατίας με τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κέντρα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όχι μόνο για τις πτήσεις της προς την Κροατία, αλλά και προς την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια του στόλου της και ειδικότερα στην συντήρηση των αεροσκαφών. Εξασφαλίζει πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας, ενώ παράλληλα συμβάλει στην μείωση των ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει πολλές φορές τιμηθεί και βραβευθεί για την ποιότητα των παροχών της. Η Croatia Airlines πραγματοποιεί καθημερινά πάνω από 90 πτήσεις σε τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες, δρομολόγια, τιμές και κρατήσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε