
Πριν από 94 ολόκληρα χρόνια, το μακρινό 1926, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου άνοιξε τα φτερά της προς το λαμπρό -όπως αποδείχθηκε μέλλον της- με συνοδοιπόρους της έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών και σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των μελών τους, αφετέρου δε την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Σταδιακά, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα, χρόνο με τον χρόνο αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου φθάνοντας στο 1955, οπότε και ξεκίνησε η παραγωγή της περίφημης σήμερα Γραβιέρας Νάξου, η οποία πλέον φέρει την Πιστοποίηση Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Όμως η Ε.Α.Σ. δεν ήταν διατεθειμένη να επαναπαυθεί στις δάφνες της και έτσι σύντομα έβαλε πλώρη για την παραγωγή και του άλλου σπουδαίου προϊόντος του νησιού, της Πατάτας Νάξου, η οποία επίσης φέρει πλέον την Πιστοποίηση Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται προς τιμήν της το ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων!

Σήμερα, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποτελεί κινητήριο δύναμη και μοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο της Νάξου, αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του συνόλου του νησιού, ενώ το 2014 μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας. Εκτός από την έντονη εμπορική της δραστηριότητα η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει να επιδείξει σπουδαίο κοινωνικό έργο, αλλά και πάμπολλες διακρίσεις και βραβεύσεις, με κορυφαίες το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στην Ελλάδα και τα δύο Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018).

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το μακρινό εκείνο 1926, ότι λίγο πριν το γύρισμα του ενός αιώνα δημιουργικού και επιτυχημένου βίου της, η Ε.Α.Σ. Νάξου, πάντοτε πρωτοπόρα και με καινοτόμες ιδέες, θα «σάλπαρε» το 2018 για ένα ακόμη τολμηρό ταξίδι, ανοίγοντας αυτή τη φορά το δικό της εστιατόριο στην Παραλία της Χώρας της Νάξου, το οποίο φέρει ως ονομασία ακριβώς την εμβληματική χρονιά της ίδρυσής της! Το εστιατόριο «1926» μόλις 2 χρόνια αργότερα, βραβεύθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και την έκθεση HORECA -στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η βράβευση- ως ο καλύτερος γαστροτουριστικός προορισμός της Νάξου για το 2020!

Το 1961 η E.A.Σ. Νάξου προχωρά στη δημιουργία του πρώτου τυροκομείου (αναβαθμίζοντας την ποσοτική και ποιοτική παραγωγή τυροκομικών προϊόντων του νησιού), ενώ το 1983, κατόπιν επένδυσης ενός πολύ μεγάλου ποσού, θέτει σε λειτουργία μία νέα, σύγχρονη και ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, συνολικής έκτασης 3.371τ.μ., στην θέση Αγία Ειρήνη Γλινάδου.

Σήμερα, μέσα από μία πορεία συνεχούς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, ακολουθώντας ωστόσο πάντα τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και τις ίδιες παραδοσιακές αξίες, η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στην εγχώρια παραγωγή σκληρών τυριών και τα προϊόντα της έχουν κερδίσει την εκτίμηση των καταναλωτών.

Στόχος των ανθρώπων της μονάδας επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι η δυναμική εξέλιξη των προϊόντων τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και η επέκταση της γκάμας των προϊόντων, πάντοτε με γνώμονα την ποιότητα και τον σεβασμό στην παράδοση και τον καταναλωτή.

Οι κύριες δραστηριότητες της μονάδας επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι οι ακόλουθες:
- Παραλαβή και επεξεργασία γάλακτος (από κτηνοτρόφους της Νάξου και μόνον)
- Παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων
- Διάθεση προϊόντων γάλακτος και νωπού γάλακτος
- Αποθήκευση
- Ποιοτικός έλεγχος πρώτης ύλης και προϊόντων
- Τεχνική υποστήριξη μονάδας

Στους χώρους της μονάδας επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου στεγάζονται:
- Το κτήριο παραγωγής, αποθήκευσης, γραφείων και χημείο (στεγάζοντας όλες τις παραγωγικές λειτουργίες, τους αποθηκευτικούς χώρους των προϊόντων, τα γραφεία και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις)
- Το κτήριο παραλαβής γάλακτος και αποθηκευτικών χώρων

Η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι Πιστοποιημένη κατά ISO 22000:2005, ΙSO 9001:2008, HALAL και AGROCERT. Τηρεί όλους τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων και διαθέτει, αφ’ ενός, όλον τον απαραίτητο και συνάμα σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό (όπως συγκρότημα παστερίωσης με καταγραφή θερμοκρασίας, δύο τυρολέβητες δυναμικότητας 6.000 λίτρων έκαστος και έναν 3.000 λίτρων, ανοξείδωτα πιεστήρια, παστεριωτήρες γάλακτος, κρέμας και άλμης, τυροπαρασκευαστή, φυγοκεντρικό καθαριστή γάλακτος, έξι αυτοψυχόμενες δεξαμενές νωπού γάλακτος, ανοξείδωτους θαλάμους ωρίμανσης, αυτόματο σύστημα καθαρισμού της γραμμής παραγωγής) και, αφ’ ετέρου, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Χημείο, το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος.


Επιπροσθέτως, η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος είναι επιφορτισμένη και με το καθήκον να παρέχει στους παραγωγούς πληροφορίες περί Υγιεινής και Ασφάλειας των τροφίμων. Αυτή τη στιγμή η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου απασχολεί 42 εργαζόμενους, σε διάφορους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, περιλαμβάνοντας και ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως τυροκόμους (απόφοιτοι της αντίστοιχης σχολής), οδηγούς, γεωπόνους, χημικούς, κ.άλ.


Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. αποτελεί την «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το μεγάλο καμάρι, της Ε.Α.Σ. Νάξου. Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα του νησιού (σ.σ. το άλλο είναι η πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κ.λπ.).



Επίσης, η ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση του το κάνει ιδανικό για τρίψιμο στα μακαρόνια, αλλά και ως επιτραπέζιο.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε