Ε.Α.Σ. Νάξου, κινητήριος δύναμη και μοχλός ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο του νησιού


Ο δραστήριος Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου Δημήτρης Καπούνης (αριστερά) μιλά σε απευθείας σύνδεση με τον ΣΚΑΙ για την Πατάτα Νάξου και το περίφημο Φεστιβάλ Πατάτας και τους σκοπούς του, κατά την διάρκεια της επετειακής 10ης διοργάνωσής του, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πριν από 94 ολόκληρα χρόνια, το μακρινό 1926, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  (Ε.Α.Σ.) Νάξου άνοιξε τα φτερά της προς το λαμπρό -όπως αποδείχθηκε μέλλον της- με συνοδοιπόρους της έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών και σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των μελών τους, αφετέρου δε την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Σταδιακά, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα, χρόνο με τον χρόνο αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου φθάνοντας στο 1955, οπότε και ξεκίνησε η παραγωγή της περίφημης σήμερα Γραβιέρας Νάξου, η οποία πλέον φέρει την Πιστοποίηση Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Όμως η Ε.Α.Σ. δεν ήταν διατεθειμένη να επαναπαυθεί στις δάφνες της και έτσι σύντομα έβαλε πλώρη για την παραγωγή και του άλλου σπουδαίου προϊόντος του νησιού, της Πατάτας Νάξου, η οποία επίσης φέρει πλέον την Πιστοποίηση Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται προς τιμήν της το ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων!

Σήμερα, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποτελεί κινητήριο δύναμη και μοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο της Νάξου, αλλά και ευρύτερα για την οικονομία του συνόλου του νησιού, ενώ το 2014 μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας. Εκτός από την έντονη εμπορική της δραστηριότητα η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει να επιδείξει σπουδαίο κοινωνικό έργο, αλλά και πάμπολλες διακρίσεις και βραβεύσεις, με κορυφαίες το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στην Ελλάδα και τα δύο Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018).

Η περίφημη Γραβιέρα Νάξου κυκλοφορεί σε ποικίλες συσκευασίες για την εξυπηρέτηση όλων των εραστών της μοναδικής γεύσης της!

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το μακρινό εκείνο 1926, ότι λίγο πριν το γύρισμα του ενός αιώνα δημιουργικού και επιτυχημένου βίου της, η Ε.Α.Σ. Νάξου, πάντοτε πρωτοπόρα και με καινοτόμες ιδέες, θα «σάλπαρε» το 2018 για ένα ακόμη τολμηρό ταξίδι, ανοίγοντας αυτή τη φορά το δικό της εστιατόριο στην Παραλία της Χώρας της Νάξου, το οποίο φέρει ως ονομασία ακριβώς την εμβληματική χρονιά της ίδρυσής της! Το εστιατόριο «1926» μόλις 2 χρόνια αργότερα, βραβεύθηκε από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και την έκθεση HORECA -στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η βράβευση- ως ο καλύτερος γαστροτουριστικός προορισμός της Νάξου για το 2020!

Αυτό που διαφοροποιεί το «1926» από όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια όχι μόνο της Νάξου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, είναι το γεγονός ότι όλες οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που σερβίρονται εδώ, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη Νάξο! Γι’ αυτό άλλωστε δεν θα βρείτε στον κατάλογό του ούτε ρύζι και ζυμαρικά, ούτε καφέ, ούτε coca cola, ούτε καν ζάχαρη!

Το 1961 η E.A.Σ. Νάξου προχωρά στη δημιουργία του πρώτου τυροκομείου (αναβαθμίζοντας την ποσοτική και ποιοτική παραγωγή τυροκομικών προϊόντων του νησιού), ενώ το 1983, κατόπιν επένδυσης ενός πολύ μεγάλου ποσού, θέτει σε λειτουργία μία νέα, σύγχρονη και ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, συνολικής έκτασης 3.371τ.μ., στην θέση Αγία Ειρήνη Γλινάδου.

Η Ε.Α.Σ. Νάξου παραλαμβάνει τη βασική πρώτη ύλη, δηλαδή αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα, από ζώα που εκτρέφονται αποκλειστικά και μόνο στα πλούσια βοσκοτόπια του νησιού.

Σήμερα, μέσα από μία πορεία συνεχούς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, ακολουθώντας ωστόσο πάντα τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και τις ίδιες παραδοσιακές αξίες, η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στην εγχώρια παραγωγή σκληρών τυριών και τα προϊόντα της έχουν κερδίσει την εκτίμηση των καταναλωτών.

Στόχος των ανθρώπων της μονάδας επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι η δυναμική εξέλιξη των προϊόντων τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και η επέκταση της γκάμας των προϊόντων, πάντοτε με γνώμονα την ποιότητα και τον σεβασμό στην παράδοση και τον καταναλωτή.

Η τυροκομική μονάδα της Ε.Α.Σ. διαθέτει σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ενεργό σύστημα ψύξης, όπου και συγκεντρώνεται το γάλα -τηρώντας τους κανόνες ορθής υγιεινής και ποιοτικού ελέγχου- αμέσως μετά το άρμεγμα.

Οι κύριες δραστηριότητες της μονάδας επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι οι ακόλουθες:

  • Παραλαβή και επεξεργασία γάλακτος (από κτηνοτρόφους της Νάξου και μόνον)
  • Παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Διάθεση προϊόντων γάλακτος και νωπού γάλακτος
  • Αποθήκευση
  • Ποιοτικός έλεγχος πρώτης ύλης και προϊόντων
  • Τεχνική υποστήριξη μονάδας
Η τυροκόμηση γίνεται εντός 8 ωρών (max) από την παραλαβή του γάλακτος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά του και η παραγωγή ασφαλών προϊόντων.

Στους χώρους της μονάδας επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου στεγάζονται:

  • Το κτήριο παραγωγής, αποθήκευσης, γραφείων και χημείο (στεγάζοντας όλες τις παραγωγικές λειτουργίες, τους αποθηκευτικούς χώρους των προϊόντων, τα γραφεία και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις)
  • Το κτήριο παραλαβής γάλακτος και αποθηκευτικών χώρων

Η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι Πιστοποιημένη κατά ISO 22000:2005, ΙSO 9001:2008, HALAL και AGROCERT. Τηρεί όλους τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων και διαθέτει, αφ’ ενός, όλον τον απαραίτητο και συνάμα σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό (όπως συγκρότημα παστερίωσης με καταγραφή θερμοκρασίας, δύο τυρολέβητες δυναμικότητας 6.000 λίτρων έκαστος και έναν 3.000 λίτρων, ανοξείδωτα πιεστήρια, παστεριωτήρες γάλακτος, κρέμας και άλμης, τυροπαρασκευαστή, φυγοκεντρικό καθαριστή γάλακτος, έξι αυτοψυχόμενες δεξαμενές νωπού γάλακτος, ανοξείδωτους θαλάμους ωρίμανσης, αυτόματο σύστημα καθαρισμού της γραμμής παραγωγής) και, αφ’ ετέρου, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Χημείο, το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος.

Επιπροσθέτως, η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος είναι επιφορτισμένη και με το καθήκον να παρέχει στους παραγωγούς πληροφορίες περί Υγιεινής και Ασφάλειας των τροφίμων. Αυτή τη στιγμή η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος της Ε.Α.Σ. Νάξου απασχολεί 42 εργαζόμενους, σε διάφορους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, περιλαμβάνοντας και ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως τυροκόμους (απόφοιτοι της αντίστοιχης σχολής), οδηγούς, γεωπόνους, χημικούς, κ.άλ.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. αποτελεί την «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το μεγάλο καμάρι, της Ε.Α.Σ. Νάξου. Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα του νησιού (σ.σ. το άλλο είναι η πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κ.λπ.).

Αναμειγνύοντας πρόβειο και γίδινο γάλα και με χρήση παραδοσιακής πυτιάς η Ε.Α.Σ. Νάξου παράγει το Κεφαλοτύρι Νάξου, το περίφημο παραδοσιακό «αρσενικό», όνομα που ταιριάζει γάντι θα λέγαμε σε αυτό το σκληρό, κίτρινο τυρί, με την σχετικά λεπτή και σκληρή επιδερμίδα, την πικάντικη, αλμυρή αλλά ευχάριστη γεύση και το πλούσιο άρωμα.
Σκληρό τυρί, χρώματος χρυσοκίτρινου και σχήματος κυλινδρικού, η καπνιστή γραβιέρα της Ε.Α.Σ. παράγεται από μείξη αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, έχει όμορφο άρωμα και καπνιστή γεύση και επίγευση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, το «Ναξιώτικο» λευκό τυρί άλμης της Ένωσης παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι μαλακό, ελαφρώς πικάντικο, με λευκό χιονάτο χρώμα και πολύ ωραίο άρωμα.
Το Γίδινο τυρί είναι σκληρό και υποκίτρινο, παράγεται από 100% γίδινο γάλα και μάλιστα είναι ένα από τα ελάχιστα κατσικίσια τυριά της Ελλάδας, που δεν είναι λευκό, αλλά κίτρινο και σκληρό.
Επίσης, η ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση του το κάνει ιδανικό για τρίψιμο στα μακαρόνια, αλλά και ως επιτραπέζιο.
Τέλος, η Ε.Α.Σ. Νάξου παράγει ακόμα γλυκιά και ξινή μυζήθρα, ξινότυρο και Ορεινό τυρί Νάξου, αλλά και τυρί με βότανα και μπαχαρικά, ενώ στην γκάμα των γαλακτοκομικών προϊόντων της συμπεριλαμβάνονται γιαούρτι, φρέσκο παστεριωμένο γάλα και νωπό βούτυρο.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: