O Δήμος Ηρακλείου διοργάνωσε και φέτος τις εκδηλώσεις «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021/Heraklion Gastronomy Days 2021», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 24 έως και την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού-, στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, στην προβλήτα του «Μικρού Κούλε».
Πρόκειται για την 3η διοργάνωση από το 2018 μέχρι σήμερα, μετά από μία παύση το 2020, λόγω της πανδημίας COVID-19. Γνωστοί chefs έδωσαν το δικό τους παρόν με δυνατές γεύσεις και μαγειρικές εμπειρίες, ενώ παράλληλα «έτρεχαν» καθημερινά ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και δυνατότητα δοκιμής παραδοσιακών εδεσμάτων για όλους, πάντοτε με την πολύτιμη αρωγή και συμμετοχή τοπικών Σωματείων και Συλλόγων, που συνέβαλαν τα μέγιστα με τις συνταγές και τις γνώσεις τους σε ό,τι αφορά στην παραδοσιακή κουζίνα.
Ο εκθεσιακός χώρος της διοργάνωσης στην σκιά του εμβληματικού Κούλε.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης δύο ενδιαφέρουσες ημερίδες για τα «Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, η πρόταση για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη», καθώς και για την «Γαστρονομία στην Κρήτη, καλές πρακτικές: Θεματική Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ηρακλείου», καθώς και Fam Trips για δημοσιογράφους, ωστόσο κάποιες εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν για αργότερα, λόγω του ισχυρού σεισμού, που κτύπησε το νησί το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου και των πολλαπλών επιπτώσεών του.
Η ημερίδα με θέμα: «Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, η πρόταση για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Aquila Atlantis».
Το πάνελ αποτελούν η δημοσιογράφος Ελένη Βακεθιανάκη ως συντονίστρια, ο Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης (αριστερά) και ο Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος και άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας με την ομιλία του «Το Ηράκλειο ως αειφόρος γαστρονομικός προορισμός».
Δεύτερος ομιλητής ο Κυριάκος Κώτσογλου, με θέμα «Η Κρητική δίαιτα και γαστρονομία, ένα αειφόρο μοντέλο ζωής και η σχέση του με τον τουρισμό της Κρήτης», ενώ ακολούθησαν: η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ομότιμη Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Αθήνα 2021», Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με θέμα «Τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία ως πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου» – ο Γεώργιος Απλαδάς, Λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Ο ρόλος των τοπικών προϊόντων στην ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στον Δήμο Ηρακλείου. Απόψεις και αντιλήψεις των stakeholders» – ο Σταύρος Τζεδάκης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, με θέμα «Καινοτόμες δράσεις προώθησης κρητικής γαστρονομίας» – ο Άρης Κεφαλογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Legendary Food A.E., με θέμα «Οι μεγάλες σύγχρονες διεθνείς τάσεις, και πώς ανταποκρίνεται η Κρητική διατροφή σε αυτές. Ο ρόλος του ελαιόλαδου στην κρητική διατροφή» και ο Δρ Κωνσταντίνος Μανασάκης, Οικονομολόγος (MBA, PhD), Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Κρήτη, βιώσιμος γαστρονομικός προορισμός».
Στο βήμα ο Γεώργιος Απλαδάς.
Γιώργος Σισαμάκης (αριστερά) και Κυριάκος Κώτσογλου, η ισχύς εν τη ενώσει για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ό, τι αφορά στον Τουρισμό και όχι μόνο.
Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου Γεώργιος Σισαμάκης, μας τόνισε μεταξύ άλλων σχετικά με την διοργάνωση: «Το Ηράκλειο είναι πάντα ένας προορισμός που διακρίνεται για την ιστορία, την αυθεντικότητα, αλλά και την υψηλή γαστρονομία του. Ο Δήμος Ηρακλείου οργανώνει για 3η χρονιά τις εκδηλώσεις «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021», οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για την καθιέρωση του Ηρακλείου ως γαστρονομικού προορισμού και πρωτεύουσα της Κρητικής γαστρονομίας, γι’ αυτό και είναι δράση με σημαίνουσα βαρύτητα για μας. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση όχι μόνο των φορέων, αλλά και του κόσμου είναι καταπληκτική. Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια».
Πλούσιο ήταν και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τετραημέρου των εκδηλώσεων, με την Παρασκευή 24/9 να μας ξεσηκώνει με κρητική μουσική από τους Χαΐνηδες, ενώ και κάθε μεσημέρι υπήρχε ζωντανή κρητική μουσική με το συγκρότημα του Κώστα Ζωράκη.
Το Σάββατο 25/9 και πάλι κρητική μουσική από τον Αντώνη Μαζοκοπάκη και χορευτική πανδαισία από τον «Λαογραφικό Όμιλο Λ.& Μ. Χνάρη»…
…και την Κυριακή 26/9 κρητική μουσική με την Γεωργία Νταγάκη και το συγκρότημά της. Η πολυαναμενόμενη κρητική βραδιά, της Δευτέρας 27/9, με τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη και το συγκρότημά τους, ματαιώθηκε λόγω του σεισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες διοργανώσεις χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες των εκδηλώσεων γαστρονομίας στο Ηράκλειο, με τους επισκέπτες του 2018 να ξεπερνούν τις 6.500 και του 2019 τις 13.000 άτομα, ενώ για το 2021 και παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας, οι επισκέπτες ήταν και πάλι περισσότεροι από 12.000.
Το πρωί του Σαββάτου 25/9, η Σχολή Μαγειρικής «Kappa Studies», με την ομάδα Καθηγητών και σπουδαστών της, ετοίμασε κρητικά κεράσματα…
…για τους πολυπληθείς επισκέπτες του Φεστιβάλ «Ηράκλειο – Μέρες Γαστρονομίας 2021».
Εδώ και η πανταχού παρούσα Ιάσμη Καλαθάκη, της οικογένειας των ιδιοκτητών, με τα κεράσματα και το γλυκό της χαμόγελο!
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε Master Class με το Σωματείο Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας και τον chef Γιάννη Μπόσγα…
…o οποίος συνέπραξε με τον έμπειρο τυροκόμο και Καθηγητή του τμήματοςΓαλακτοκομίας – Τυροκομίας των Σχολών Μαγειρικής Kappa Studies Νεκτάριο Ζαχαράκη (δεξιά στην φωτο)…
…ετοιμάζοντας χοιρινό κότσι σιγοψημένο μέσα σε extra παρθένο ελαιόλαδο με σάλτσα από πετιμέζι, μαζί με πατάτες, σύκα, γραβιέρα και αρωματικά Κρήτης. Η ομάδα παρασκεύασε επίσης λουκούμια Μεσσαράς και τυροζούλι γεμιστό με μέλι, κανέλα και καρύδια.
Το απόγευμα της Κυριακής 26/9 διοργανώθηκε Master Class με την γνωστή chef Ντίνα Νικολάου…
…με βοηθούς της τον Δημήτρη Νικολιδάκη από τον «Κρητικό Φούρνο Γεύσεις» και την Λένα Ηγουμενάκη από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» 😂.
Την Δευτέρα 27/9 το πρωί ο «Κρητικός Φούρνος Γεύσεις» ζύμωσε και προσέφερε το περίφημο παραδοσιακό εφτάζυμο ψωμί, που δεν περιέχει ούτε προζύμι ούτε μαγιά, αλλά φουσκώνει με την δύναμη του ρεβυθιού.
Όπως μας ενημερώνει ο πολυπράγμων ιδιοκτήτης του φούρνου, ο Δημήτρης Νικολιδάκης (δεξιά στην φωτο), το Κρητικό «Φτάζυμο» ψωμί και ο »Κουνενός» είναι ήδη από το 2019 εντεταγμένα στην παγκόσμια βιβλιοθήκη προζυμιών και αρτοποιητικής κληρονομιάς (Sourdough Library) στο Saint Vith του Βέλγιου, μετά από 3 χρόνια προσωπικού του αγώνα. Να σημειώσουμε ότι ο κουνενός ήταν πήλινο συνήθως κύπελλο για νερό ή κρασί, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κρητικές νοικοκυρές για να φτιάξουν το προζύμι από αλεύρι αλεσμένων ρεβυθιών.
Το απόγευμα της Δευτέρας, η food blogger Νεκταρία Κοκκινάκη ετοίμασε μαζί με τους λιλιπούτειους βοηθούς της παραδοσιακά κρητικά σκιουφιχτά μακαρόνια, για τους πολυπληθείς επισκέπτες των εκδηλώσεων…
Στο τέλος μιας εξαιρετικά δύσκολης ημέρας για την μεγαλόνησο, στον απόηχο ενός φοβερού χτυπήματος του Εγκέλαδου -και τον συνεχή χορό των αμέτρητων μετασεισμών-, που άφησε πίσω του ένα νεκρό, πολλούς τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές…
…η Νεκταρία με το κέφι της, την ζωντάνια της, την μεταδοτικότητά της και την αγάπη της αφενός για την μαγειρική αφετέρου δε για τα παιδιά, κατάφερε κάτι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο από την απλή εκτέλεση μιας συνταγής. Κατάφερε να μεταδώσει σε όλους μας αισιοδοξία και καλή διάθεση!
Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης (Λ.Α.Κ.)…
…και τον Πρόεδρό της Αναστάσιο Παπαδάκη, επικεφαλή ενός δραστήριου Δ.Σ…
…με την συμμετοχή πολλών από τα μέλη της Λ.Α.Κ., να μαγειρεύουν και να προσφέρουν μοναδικές γευστικές δημιουργίες.
Οι συνταγές που παρουσιάστηκαν ήταν χοιρινό με μέλι ή πετιμέζι και γλυκοκολοκύθα με ελιές και κάστανα.
Εκτός των προαναφερομένων πραγματοποιήθηκαν επίσης: από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού παραδοσιακά μαγειρέματα και προσφορά κρητικών οσπρίων (Παρασκευή 24/9), Master Class με τον chef Γιάννη Μπαξεβάνη και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ (Παρασκευή 24/9), από τον Σύλλογο «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» παρασκευή και κέρασμα με «τόπια» -παραδοσιακά ζυμαρικά- και ζαχαρωτές μαντινάδες (Σάββατο 25/9) και τέλος, τα «Ζαχαροπλαστεία Κουμάκη» ετοίμασαν και έψησαν κρητικά παραδοσιακά καλτσούνια (Κυριακή 26/9).
Το κεντρικό περίπτερο των διοργανωτών στην αρχή του εκθεσιακού χώρου, υποδέχεται τους λάτρεις της κρητικής γαστρονομίας.
Οι εκδηλώσεις -θεσμός πλέον- «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021/Heraklion Gastronomy Days 2021» οργανώθηκαν και φέτος από τον Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, την ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, ενώ συνδιοργανωτές ήταν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου, το Wines Of Crete, το Σωματείο Μαγείρων & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων Accta, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασώσεων και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, η Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού και το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν την πρώτη συντονισμένη και με ευρεία συναίνεση Φορέων διοργάνωση, που αφορά στην προβολή κρητικών προϊόντων και δραστηριοτήτων γύρω από τη γαστρονομία.
Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) έχει σκοπό την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων, τα οποία παράγονται εντός της Περιφέρειας της και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου Επιχειρησιακού Σχεδίου «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων». Το πεδίο δραστηριοποίησης της Σύμπραξης είναι ο πρωτογενής, ο δευτερογενής τομέας, η εστίαση και η σύνδεσή τους με τον τουρισμό.
Ακολουθούν τα περίπτερα των συμμετεχόντων παραγωγών στην Έκθεση Κρητικών Προϊόντων, με τυχαία σειρά.
H Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας ιδρύθηκε τον 14ο αι. μ.Χ. και βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Από τις κύριες ασχολίες των Μοναχών είναι η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή ονομαστών κρασιών, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Σήμερα, συνεχίζοντας την μοναστηριακή εμπειρία και παράδοση αιώνων…
…καλλιεργούνται σε 350 στρέμματα αμπελώνες βιολογικής γεωργίας γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Με ξεχωριστή φροντίδα οινοποιούνται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με υψηλή τεχνογνωσία και αγάπη και μας προσφέρουν τα υψηλής ποιότητας βιολογικά κρασιά ΤΟΠΛΟΥ.
H Κappa Studies δεν είναι απλά μια ακόμα σχολή στα Τουριστικά, δεδομένου ότι ο κάθε σπουδαστής, από την πρώτη κιόλας μέρα, γίνεται μέλος αυτής της «οικογένειας» χτίζοντας γερά θεμέλια για το μέλλον του. Στην Kappa Studies γνωρίζουν τον κάθε σπουδαστή προσωπικά και βρίσκονται δίπλα του σε όλο το ταξίδι της εκπαίδευσης, ακόμα και μετά την αποφοίτησή του.
Ο Κρητικός Φούρνος Γεύσεις, με ιστορία που ξεκινά πριν 50 και πλέον χρόνια -το 1967-, διατηρεί σήμερα 7 καταστήματα, το κεντρικό στα Πεζά Ηρακλείου και τα υπόλοιπα στο Ηράκλειο. Οι δημιουργοί του αγαπούν αυτό που κάνουν και το αποδεικνύουν καθημερινά, δουλεύοντας με σεβασμό και ζήλο και με πάγιο σκοπό τους την ανάδειξη των τοπικών γεύσεων και των πολύτιμων πρώτων υλών της Κρήτης…
…συνεργάζονται με τον μικρό τοπικό μύλο του Στεφανάκη, όπου αλέθουν τους μοναδικούς καρπούς της κρητικής γης. Τηρούν όλους τους αρχέγονους τρόπους παραγωγής ως προς τη γεύση και την ποιότητα και αντιστέκονται στην βιομηχανοποίηση, προκειμένου να παραδώσουν αναλλοίωτες γεύσεις στην επόμενη γενιά.
H Ένωση Ηρακλείου διαθέτει ένα Οινοποιείο με μακρά ιστορία στον χώρο του κρασιού, αρχής γενομένης το 1927. Tο 2008 αποτελεί χρονιά-σταθμό για την Εταιρεία, καθώς εγκαινιάστηκε το πρότυπο Οινοποιείο της, που στεγάζεται στην Παλιανή, σε υπερσύγχρονες, πρωτοποριακές εγκαταστάσεις. Μια εξαιρετική συλλογή από Μονοποικιλιακούς και Πολυποικιλιακούς οίνους, επιβεβαιώνει ότι, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζεται ακάθεκτα η δουλεία που ξεκίνησε η οικογένεια του Συνεταιρισμού πριν 100 σχεδόν χρόνια.
Το Μουσείο Ζαχαροπλαστικής άνοιξε για το κοινό τον Ιούλιο του 2021 και στις βιτρίνες του εκτίθενται μέχρι στιγμής 232 σπάνια εκθέματα, 32 εκ των οποίων είναι μοναδικά στον κόσμο. Στεγάζεται στους χώρους…
…του Ζαχαροπλαστείου Κουμάκης, το πρώτο κατάστημα του οποίου δημιουργήθηκε από τον Κώστα Κουμάκη, που με την αγάπη του για την ζαχαροπλαστική και εφόδιο την εμπειρία και τις γνώσεις του, άρχισε να προσφέρει γλυκίσματα, έχοντας ως όραμα την διαρκή αναζήτηση συνταγών και γεύσεων. Έτσι, ξεκίνησε μια μακρά πορεία διακρίσεων και χρυσών βραβεύσεων σε διαγωνισμούς και Φεστιβάλ, που κατέστησαν το όνομα “Κουμάκη” συνώνυμο της ποιότητας και της δημιουργικότητας.
H Thigaterra είναι η κόρη ενός μεγάλου έρωτα, για τα υλικά που βγάζει η ελληνική γη μέσα από τα σπλάχνα της, αιώνες τώρα. Είναι η κόρη που γεννήθηκε μέσα από τη βαθιά αγάπη του Μάνου Βοζικάκη για την οικο-γαστρονομία, το καλό και δίκαιο φαγητό που σέβεται τη φύση και τις ελληνικές θάλασσες. Είναι η θυγατέρα της Γης και του Ήλιου.
Η Ελένη Ντουντουνάκη, βιοκαλλιεργητής εσπεριδοειδών επί πολλά χρόνια, τα τελευταία 4 και οικοτέχνης μέσα από το The FamilyFarm, συλλέγει τα φρούτα σε κατάλληλη ωρίμανση, τα παρασκευάζει κιλό-κιλό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε οικιακά σκεύη ώστε να μην χάσουν τα αρώματά τους, συνδέοντας τις συνταγές του παρελθόντος με τις σύγχρονες ανάγκες.
Η Οικογένεια Ζερβού δραστηριοποιείται στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, με παράδοση που ξεκινάει σχεδόν παράλληλα με την ιστορία της. Η Αφοί Ζερβού Ο.Ε. – Γαλένι είναι μία νεοσύστατη οικογενειακή εταιρεία, που διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιοχή Ρουκάνι Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης, είναι πιστοποιημένη με ISO 9001, ISO 22000 (HACCP), ενώ έχει επίσης πιστοποιηθεί από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τα προϊόντα που παράγει η επιχείρηση είναι το τυρί κρέμα, η γαλομυζήθρα, το παραδοσιακό γιαούρτι και το παγωτό από πρόβειο γάλα.
Η εταιρεία boukaraki δραστηριοποιείται στον χώρο της καλαθοπλεκτικής από το 2000. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, η οποία με σεβασμό στην παράδοση και πολύ μεράκι κατασκευάζει πλεκτά μπουκάλια, νταμιτζάνες, καλάθια, πανέρια και πολλά άλλα χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα, με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Εκτός των παραδοσιακών υλικών (βούρλα, σκίνους, λυγαριά) είναι οι μοναδικοί που έχουν χρησιμοποιήσει και πιο μοντέρνα υλικά, όπως το φύλλο μπανάνας, αλλά και το φύκι (seagrass), ώστε τα προϊόντα τους να δένουν αρμονικά σε οποιοδήποτε χώρο, παραδοσιακό ή μοντέρνο.
«Η ενασχόλησή μου με τη Μελισσοκομία ξεκίνησε το 1987» μας λέει ο Μιχάλης Καργάκης, «όταν έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών εγώ και η οικογένειά μου καταφέραμε να παράξουμε τα προϊόντα της μέλισσας και πολύ γρήγορα το “Μέλι Κρήτης του Μιχάλη Καργάκη” ξεχωρίζει για το χρυσό χρώμα, το λεπτό άρωμα και τη βελούδινη γεύση του».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού, που διοργανώνει εδώ και δεκαετίες την γιορτή «Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη», αλλά και το Φεστιβάλ «Κεραμικής Αγγειοπλαστικής», δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως κυρίαρχα διακοσμητικά στοιχεία του περιπτέρου του τα περίφημα θραψανιώτικα πιθάρια.
Η Μαρίνα Λαδωμένου μαζί με τις τεχνικές των προγόνων θέλει να προσθέτει και τις δικές της πινελιές στο παραδοσιακό καπρικό. Της αρέσει να μαζεύει χόρτα, καρπούς, ρίζες, βλαστάρια, βότανα και άλλα δώρα της φύσης. Της αρέσει ακόμα το χωριάτικο προζυμένιο ψωμί με ντόπιο αλεύρι, ο “Λάζαρος”, όπως τον έλεγαν οι παλιοί. Μόνη της φτιάχνει ψωμί και εκλεκτές σαλάτες με αγνά, παραδοσιακά υλικά και αρωματικά.
Το καπρικό συνοδευμένο με Λάζαρο και καλό κρασί είναι ζηλευτός, περιζήτητος μεζές. Αφού τυλίξει τους μεζέδες σε λαδόκολα και τους δέσει με σπαγγάκι, στολίζει το καλαμένιο πανέρι με μοναδικό τρόπο. Πλέκει ανθούς, βοτάνια, φυτά, φύλλα, κλωνιά και καρπούς και οι γιρλάντες με τα πιπερόνια και τα λουλούδια κάνουν το πανέρι να μοιάζει με έργο τέχνης.
Η ιστορία του ελληνικού καφέ Τσιρογαλάκη ξεκινάει το 1961, όταν ο Μιχάλης Τσιρογαλάκης ανοίγει το καφεκοπτείο του στο Αρκαλοχώρι. Το πάθος του για τον εκλεκτό καφέ σύντομα τον καθιέρωσε ως ένα σπουδαίο καφεκόπτη και η οικογένειά του, έχοντας κληρονομιά και γνώση 50 και πλέον ετών, προχώρησε στην τυποποίηση του προϊόντος, με πίστη στον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος και την προσοχή στραμμένη στην υψηλή ποιότητα, που χαρακτηρίζει τον ελληνικό καφέ Τσιρογαλάκη.
H επιχείρηση ΒyRakiflavor ήδη από το 2008, με έρευνα και μελέτη στο Κρητικό Απόσταγμα, δημιούργησε συνταγές τόσο για την τσικουδιά, όσο και για τα ηδύποτα. Το Μάρτιο του 2015 παρουσιάστηκαν στο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα Τσικουδιά και Ρακόμελο, καθώς και 12 ακόμα γεύσεις σε μορφή ηδύποτων.
Όλα αυτά τα προϊόντα έχουν γεύσεις με πρώτες ύλες από την ελληνική ύπαιθρο, όπως πορτοκάλι, μαστίχα, ρόδι και άλλες.
Η Οικογένεια Νταγιαντά δραστηριοποιείται στο χώρο των Κρητικών Τυριών από το 1974, ξεκινώντας από τον Αντώνη Ελ. Νταγιαντά, ο οποίος από μικρό παιδί ασχολείται με την κτηνοτροφία και το γάλα. Δάσκαλος του ήταν ο αείμνηστος Κατσουλογιώργης, ο άνθρωπος που εφηύρε την συνταγή της Γραβιέρας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί αποκλειστικά αιγοπρόβειο γάλα, έχει εκσυγχρονιστεί και πιστοποιηθεί κατά ISO 22000 και έχει πλέον περάσει στα χέρια της νεώτερης γενιάς, του Λευτέρη και του Ραφαήλ.
Από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τη μαγεία της κουζίνας, και μεγάλωσε ανάμεσα σε μυρωδιές και γεύσεις στο πλευρό της μητέρας της. Η Αργυρώ κατάλαβε πολύ γρήγορα το ταλέντο της στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής όταν μπροστά της βρέθηκαν οι συνταγές της γιαγιά της. Άρχισε να τις υπηρετεί πιστά, να ετοιμάζει νόστιμες δημιουργίες, όχι μόνο για σπιτική κατανάλωση, αλλά για φίλους και γνωστούς και στη συνέχεια έστησε το μικρό εργαστήρι της, «Τα Γλυκά της Αργυρώς» κάνοντας πλέον το χόμπι της επάγγελμα.
H παρασκευή καλής μπύρας με γνώση, πάθος και αφοσίωση είναι αυτό που κάνουν στην ζυθοποιία Kasta Beer, ένας από τους επίσης βασικούς στόχους των οποίων, εκτός από την παραγωγή και πώληση των χειροποίητων προϊόντων, ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός χώρου στο κέντρο της πόλης, όπου ο επισκέπτης, ζυθόφιλος ή μη, μπορεί να δοκιμάσει και να απολαύσει όλες τις διαθέσιμες ετικέτες μπύρας.
Γεννημένη από το πάθος για την απλότητα και την καλή μεσογειακή γεύση, η ζυθοποιία Barbantonis παράγει υψηλής ποιότητας craft μπύρες, με δυναμικότητα παραγωγής 16.500 λίτρα ετησίως χάρη σε ένα εργοστάσιο 300 λίτρων της ιταλικής κατασκευής BBC Inox και ένα κελάρι συνολικής χωρητικότητας 1.600 λίτρων.
Χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα «Αμαλία» με αγνές πρώτες ύλες της κρητικής γης και άφθονο μεράκι, χωρίς ίχνος συντηρητικών και χρωστικών ουσιών.
Η ιστορία της Φάρμας Κοκκιάδη ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια στο νησί της Κρήτης, όπου με αγάπη για τη φύση και μεράκι για την μελισσοκομία παράγουν Κρητικό μέλι, κερί, γύρη και πρόπολη, χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία και χωρίς καμία προσθήκη ουσιών, όπως τα αντιβιοτικά και τα εντομοκτόνα, ενώ οι μέλισσές τους τρέφονται αποκλειστικά από τα πλούσια άνθη και βότανα που φύονται στην Μεγαλόνησο.
Η φιλοσοφία τους συμπυκνώνεται ακριβώς στο να παράγουν Κρητικά μελισοκομικά προϊόντα με αγνό και φυσικό τρόπο, όπως τους δίδαξε η ιστορία των παππούδων τους, έχοντας ως προτεραιότητα τον σεβασμό στη φύση και την υγεία του ανθρώπου.
H εταιρεία Αloe Vera-Hellas ιδρύθηκε στο Ηράκλειο το 2012 και δραστηριοποιείται στην πώληση φυτών αλόης, καθώς και στην παραγωγή πολλών προϊόντων με βάση την αλόη, όπως συμπληρώματα διατροφής, μαρμελάδες, αντισηπτικά, καλλυντικά κ.λπ., ενώ παρέχει επίσης υπηρεσίες Private label χυμού αλόης αλλά και άλλων προϊόντων, βάσει των απαιτήσεων και προδιαγραφών του εκάστοτε πελάτη.
Η Notos Brewery αποτελεί το πρώτο ανεξάρτητο μικροζυθοποιείο του Ηρακλείου, αλλά και της ανατολικής Κρήτης, που μπορεί μεν να είναι μικρό, αλλά με μπόλικη προσωπική εργασία και μεράκι, κατάφερε να στεγάσει όλο τον εξοπλισμό του σε μόλις 140 τ.μ. Το μόνο που δεν μπορεί να χωρέσει είναι το πάθος και την αγάπη των δημιουργών του για την ποιοτική craft μπύρα, για τους λάτρεις της οποίας οι πόρτες τους είναι πάντα ανοιχτές, προκειμένου να δουν, να μάθουν, να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τις μπύρες τους, κατευθείαν από την παραγωγή.
Με πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, με πίστη στην παράδοση και στην ποιότητα, με όρεξη και μεράκι για δουλειά, μια ομάδα δέκα γυναικών ξεκίνησε το 2011 την διαδρομή της «Μελιστάλακτης», του Γυναικείου Συνεταιρισμού Χάρακα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο εργαστήριο άρτου και ζαχαροπλαστικής, αλλά και ένα πωλητήριο λιανικής, στον κεντρικό δρόμο του χωριού μας. Με γνώμονα τις πατροπαράδωτες συνταγές, αλλά και με σεβασμό στις σύγχρονες απαιτήσεις δημιουργούν γλυκές και αλμυρές γεύσεις, με αγνά υλικά που προσφέρει απλόχερα η πεδιάδα της Μεσσαράς (λάδι, πορτοκάλια κ.άλ.) και τα Αστερούσια Όρη (μέλι, βότανα κ.άλ.).
To Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών “Μαγγίρι”, πιστό στην παράδοση, δημιουργήθηκε για να προσφέρει αγνά και ποιοτικά ζυμαρικά, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές προσμίξεις, ζυμωμένα με φρέσκα αυγά και αιγοπρόβειο γάλα από τοπικούς παραγωγούς, σε μια προσπάθεια να μάθει η νέα γενιά τα παραδοσιακά ζυμαρικά του τόπου και να ξυπνήσουν γευστικές αναμνήσεις στους μεγαλύτερους. Το μαγγίρι είναι παλιό κρητικό ζυμαρικό που μαγειρευόταν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, το μισό βραστό, το άλλο μισό τηγανητό και όλο μαζί ανακατεμένο στο ζωμό του πρώτου, οπότε σερβιριζόταν σαν πηκτή σούπα με μπόλικο τυρί από πάνω.
Το τυροκομείο “Γεράκι”, στο Γεράκι Ηρακλείου Κρήτης, αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερις γενιές στην παραγωγή και διάθεση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων. Όλα αυτά τα χρόνια, το Γερακιανό αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά και δημοφιλή τυριά στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και της Κρήτης, δεδομένου ότι ξεχωρίζει τόσο σε ποιότητα όσο και σε γεύση.
Με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, η μικροζυθοποιία «Σόλο» ιδρύθηκε στα τέλη του 2015. Περήφανη και ασυμβίβαστη από τη φύση της, μπολιασμένη με την εμμονή πως η καλή μπίρα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, η «Σόλο» δεν απευθύνεται στους λίγους, αλλά σε όλους όσοι επιθυμούν μια ποιοτική μπύρα. Πολύ περισσότερο από αυτό, η «Σόλο» δεν φτιάχνει μπύρα με μόνο γνώμονα την εμπορικότητα, αλλά δημιουργεί και πειραματίζεται ορμώμενη από το ακατάλυτο δημιουργικό της ένστικτο και τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας craft σκηνής.
Και βέβαια δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένο το πανόραμα αυτό της κρητικής γαστρονομίας και παραγωγής -προϊόντων αλλά και ιδεών-, χωρίς την παρουσίαση δύο εμβληματικών χώρων -και δεν λέω εστιατορίων γιατί προφανώς, όπως κι εσείς θα διαπιστώσετε, δεν πρόκειται για κάτι τόσο απλό- τους οποίους είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε και να «γευθούμε», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021».
Το επανειλημμένως βραβευμένο εστιατόριο Τhigaterra αποτελεί μια γευστική και δημιουργική συνάντηση των διαφορετικών τόπων της Ελλάδας. Εδώ, θα αποκτήσετε μια βιωματική γνώση του παγκόσμιου κινήματος slow food, μέσα από τη διαδρομή της γεύσης και της όσφρησης, με όχημα αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες από βιολογικές καλλιέργειες, αργομαγειρεμένες όπου χρειάζεται.
Το Παντοπωλείο και το Κελάρι, που στεγάζονται στον ίδιο χώρο, προσφέρονται για την επιτόπου απόκτηση ενός μικρού souvenir, απο το θαυμάσιο αυτό γευστικό ταξίδι, ένα ταξίδι που αξίζει να το ζεις και να το αφηγείσαι.
Με την σφραγίδα και την προσωπική καθοδήγηση του τελειομανή και πολυπράγμωνος εμπνευστή του όλου εγχειρήματος Μάνου Βοζικάκη, θα ανακαλύψετε ξεχωριστές συνταγές, γευστικά παντρέματα διαφορετικών τόπων της Ελλάδας, αλλά και ατόφια δημιουργήματα βραβευμένων μικρών παραγωγών, που θα παρουσιαστούν στο πιάτο σας. Παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά, κρασιά & αποστάγματα, των οποίων τον γευστικό πλούτο δεν είχατε φανταστεί ποτέ.
To πολυβραβευμένο εστιατόριο και αγρόκτημα «Peskesi» υπηρετεί από το 1998 πιστά το όραμά του, φροντίζοντας για την διατήρηση, αναβίωση, ανάδειξη και προβολή του υλικού και άυλου πλούτου της κρητικής διατροφής. Πρώτο μέλημα του εμπνευστή και δημιουργού του project Παναγιώτη Μαγγανά, είναι η παραγωγή υγιεινών προϊόντων με πραγματική θρεπτική αξία που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και φτάνουν «Από το αγρόκτημα στο τραπέζι» και συνεχίζουν «Από το τραπέζι στο αγρόκτημα», ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας.
Το εστιατόριο παραδοσιακής κρητικής κουζίνας βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου και στεγάζεται στο υποδειγματικά αναπαλαιωμένο ιστορικό αρχοντικό του καπετάν Πολυξίγκη, ένα μοναδικής αύρας χώρο, που αποπνέει γαλήνη και οικειότητα, αλλά και αρώματα και γεύσεις που »χαράσσονται» ανεξίτηλα στη μνήμη.
Στο εστιατόριο «Πεσκέσι» προσφέρεται μία ολοκληρωμένη εμπειρία, που δεν περιορίζεται στην αίσθηση της γεύσης, δεδομένου ότι απώτερος σκοπός είναι να μεταφερθεί στους επισκέπτες του όλη η φιλοσοφία της κρητικής παράδοσης, προωθώντας παράλληλα τις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας, μέσα από πιάτα παραδοσιακών κρητικών συνταγών και ξεχασμένων πρώτων υλών.
Σε ό,τι αφορά στο αγρόκτημα «Πεσκέσι», του οποίου η ιστορία ξεκινά επίσης το 1998 όταν, με αγάπη και προσήλωση στην αναβίωση και προώθηση της κρητικής διατροφής, το όραμα των δημιουργών του άρχισε να ζωντανεύει στο Χαρασό Χερσονήσου. Σε μια έκταση 120 στρεμμάτων θα ανακαλύψετε εκεί πάνω από 120 ποικιλίες λαχανικών και φρούτων, ελαιώνες με βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες ελιές, βοτανόκηπους, τράπεζα σπόρων, σκωληκοτροφείο-κομποστοποιητή, μελίσσια και οικόσιτα ζώα.
Χειάστηκαν περισσότερο από 20 χρόνια για να δημιουργηθεί το ξεχωριστό αυτό βιολογικό αγρόκτημα, του οποίου οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν τις βιολογικές καλλιέργειες και τις μεθόδους αναγεννητικής και βιοδυναμικής γεωργίας που εφορμόζονται εδώ, να φαντασθούν την παλιά φάμπρικα όπου οι πρόγονοι παρήγαγαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, να ανακαλύψουν στο σπορείο πώς προστατεύονται σπόροι εκατοντάδων ετών, αλλά και πώς οι πρώτες ύλες φτάνουν από το αγρόκτημα στο τραπέζι, αλλά και από τραπέζι στο αγρόκτημα, για να γίνουν οργανικό λίπασμα ή τροφή για τα ζώα. Στο καφενείο του αγροκτήματος μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα προϊόντα που παράγονται σε αυτό με συνοδεία τσικουδιάς, καφέ ή βοτάνων.
Επισκέπτες και άνθρωποι του αγροκτήματος θα συλλέξουν μαζί όλες τις αγνές πρώτες ύλες, που θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για το μάθημα μαγειρικής, συζητώντας την αξία της εποχιακής καλλιέργειας που εφαρμόζεται εδώ. Οι νοικοκυρές της περιοχής, παρέα με τον εξειδικευμένο chef, καθοδηγoύν κάθε ενδιαφερόμενο σε αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και πρακτικές μαγειρικής, προκειμένου να μυηθεί στην κρητική κουζίνα και στα μυστικά της πιο υγιεινής διατροφής στον κόσμο.
Οι αισθήσεις ξυπνούν ανακαλύπτοντας τα αρώματα και τις γεύσεις, που η γη της Κρήτης προσφέρει μέσα από τις γηγενείς ποικιλίες ελαιών. Εδώ θα δοκιμάσετε τα καλύτερα ελαιόλαδα του νησιού, που επιλέγονται με αγάπη και γνώση για το ποιοτικό κρητικό ελαιόλαδο και με σεβασμό στο μεράκι του παραγωγού. Η εξειδικευμένη, έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα του αγροκτήματος, αποτελούμενη από 8 γευσιγνώστες και 2 sommelier ελαιολάδου, μας περιμένει όλους για μια εμπειρία ζωής.
Ο Παναγιώτης Μαγγανάς, η ψυχή, το μυαλό και η καρδιά του εστιατορίου και αγροκτήματος «Πεσκέσι».
Σχολιάστε